1959. Kan

  • 4. Pesma Evrovizije
  • Kan, Francuska
  • sreda, 11. mart 1959.
  • Mesto održavanja: Palais des Festivals
  • Domaćin: Jacqueline Joubert
  • Broj učesnika: 11
  • Debitant: Monako
  • Povratnik: Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Odustao: Luksemburg
  • Pobednik: Holandija – Een beetje, Teddy Scholten

Nakon trijumfa Francuske na Pesmi Evrovizije 1958. godine, ova zemlja je dobila tu čast da bude domaćin ovog takmičenja. Glamurozna mediteranska obala i sunčani grad Kan, poznat i po međunarodnom filmskom festivalu, bili su domaćini takmičenja koje se održavalo po četvrti put.

Novo pravilo koje je doneto zabranjivalo je poznatim kompozitorima i izdavačima da budu članovi žirija. Na snazi je ostao isti princip glasanja – 10 članova žirija u svakoj od 11 zemalja učesnica dodeljivao je po 1 poen omiljenoj pesmi.

Dakle, na takmičenju u Kanu po prvi put učestvuje 11 zemalja. Iako se Luksemburg povukao, posle jedne godine pauze vraća se Ujedinjeno Kraljevstvo, a po prvi put nastupa Kneževina Monako. Nažalost, Monako je svoje prvo učešće završio na poslednjem mestu sa samo jednim osvojenim poenom.

Holandija po drugi put u svojoj kratkoj evrovizijskoj istoriji pobeđuje sa 21 poenom, 5 više od engleske pesme. To je bilo prvo od 15 osvojenih drugih mesta Ujedinjenog Kraljevstva u svojoj dugoj evrovizijskoj istoriji. Holandska predstavnica Tedi Sholten (Teddy Scholten), pevala je pesmu Een beetje koju je napisao Vili van Hemert (Willy van Hemert), isti čovek koji je napisao reči i za holandsku pobedničku pesmu iz 1957. godine.

Te godine među novinarima je kružila informacija da je Francuskoj i Italiji preporučeno da daju što više poena Holandiji jer nisu želeli da Italija pobedi. Naravno, ta informacija nikada nije bila potvrđena.

Kad smo već kod Italije, pobednik je još jednom nadmašio italijanskog predstavnika Domenika Modunja (Domenico Modugno) koji je ovog puta pevao pesmu Piove ili poznatiju pod nazivom nazivom Ciao, ciao bambina, sa kojom zauzima tek 6. mesto, ali pesma ponovo postaje svetski hit.

Birte Vilke (Birthe Wilke) je ponovo predstavljala Dansku posle famoznog poljupca i dueta iz 1957. godine.

Zanimljivo je da se prvi i poslednji put u istoriji Pesme Evrovizije dozvolilo da se pored pobedničke, na kraju otpevaju i pesme koje su zauzele 2. odnosno 3. mesto. Tu čast pored Holandije su dobile Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska na kraju 73-minutnog programa iz Kana.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Holandija Teddy Scholten Een beetje 021
02. UK Pearl Carr & Teddy Johnson Sing, little birdie 016
03. Francuska Jean Philippe Oui, oui, oui, oui 015
04. Švajcarska Christa Williams Irgendwoher 014
05. Danska Birthe Wilke Uh, jeg ville ønske jeg var dig 012
06. Italija Domenico Modugno Piove (Ciao, ciao bambina) 009
06. Belgija Bob Benny Hou toch van mij 009
08. Nemačka Alice & Ellen Kessler Heute Abend wollen wir tanzen geh’n 005
09. Švedska Brita Borg Augustin 004
09. Austrija Ferry Graf Der K und K Kalypso aus Wien 004
11. Monako Jacques Pills Mon ami pierrot 001