1961. Kan

  • 6. Pesma Evrovizije
  • Kan, Francuska
  • subota, 18. mart 1961.
  • Mesto održavanja: Palais des Festivals
  • Domaćin: Jacqueline Joubert
  • Broj učesnika: 16
  • Debitanti: Španija, Finska, Jugoslavija
  • Pobednik: Luksemburg – Nous les amoureux, Jean-Claude Pascal

Evo nas ponovo u Kanu, gradu na obali Mediterana, gradu u kojem je ponikao međunarodni filmski festival. Po drugi put za kratko vreme takmičenje se održava u Francuskoj, a po prvi put u subotu uveče. Taj običaj postao je tradicija koji traje do današnjeg dana.

Ova godina je specifična po tome što se znatno povećao broj zemalja učesnica, a time je i takmičenje dobilo veći značaj. Po prvi put predstavile su se Španija, Finska i Jugoslavija.

Domaćin programa bila je ista voditeljka koja je vodila program dve godine ranije, scena je bila znatno veća u poređenju sa prethodnim izdanjima festivala, i bila je ukrašena mnogobrojnim cvećem.

I ove godine glasalo se na istovetan način – po 10 članova žirija iz svake zemlje su dodeljivali po 1 poen svojoj omiljenoj pesmi.

Žan-Klod Paskal (Jean-Claude Pascal) sa pesmom Nous les amoureux je doneo prvu evrovizijsku titulu Luksemburgu, prvu od ukupno pet koliko ih je u svojoj istoriji osvajala ta mala zemlja. Kritičari su pesmu nazvali uspavankom, ali je ona ipak na kraju sakupila 31 poen, 7 više od drugoplasiranog Ujedinjenog Kraljevstva i njihovog pop dua „The Allisons” koji je dobio 24 poena.

Zanimljivo je da je Lale Andersen, nemačka predstavnica, postala veoma poznata još dve decenije ranije sa svojim izvođenjem Lili Marleen, no bez obzira na tu činjenicu, to joj nije bilo dovoljno da ostvari neki bolji plasman, pa je na kraju takmičenja zauzela 13. poziciju sa samo 3 poena.

Bob Beni (Bob Benny) iz Belgije (1959) i Nora Broksted (Nora Brockstedt) iz Norveške (1960) pokušali su još jednom da okuse sreću na takmičenju.

Što se tiče prve jugoslovenske predstavnice, može se reći da je imala veoma zapažen nastup. Pre svega, to je bilo vreme „hladnog rata”, a Jugoslavija je bila prva i, ispostavilo se na kraju, jedina socijalistička zemlja koja se pojavila na evropskoj smotri zabavne muzike. Tada mlada Novosađanka, Ljiljana Petrović, pevala je pesmu Neke davne zvezde, na reči čuvenog jugoslovenskog pesnika Miroslava Mike Antića i na muziku kompozitora Joža Privšeka, sa kojom je osvojila 9 poena – sasvim dovoljno za polovinu liste i 8. mesto.

Još jedna zanimljivost ticala se naše prve predstavnice. Naime, čelni ljudi JRT-a smatrali su da Ljiljana u Kanu treba da izgleda skromno, bez nakita i glamura – kao prava socijalistička pevačica! I zaista, Ljiljana je tako i izgledala u skromnoj i običnoj crnoj haljini. Međutim, pre nego je izašla na scenu, urednica TV Ljubljana dotrčala je do Ljiljane i zakačila joj sjajni broš kako bi ipak izgledala u duhu manifestacije na kojoj se pojavila. Eh Slovenci… Uvek su bili korak bliže Evropi. 🙂

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Luksemburg Jean-Claude Pascal Nous les amoureux 031
02. UK The Allisons Are you sure? 024
03. Švajcarska Franca di Rienzo Nous aurons demain 016
04. Francuska Jean-Paul Mauric Printemps (Avril Carillonne) 013
05. Danska Dario Campeotto Angelique 012
05. Italija Betty Curtis Al di là 012
07. Norveška Nora Brockstedt Sommer i palma 010
08. Jugoslavija Ljiljana Petrović Neke davne zvezde 009
09. Španija Conchita Bautista Estando contigo 008
10. Monako Colette Deréal Allons, allons les enfants 006
10. Finska Laila Kinnunen Valoa ikkunassa 006
10. Holandija Greetje Kauffeld Wat een dag 006
13. Nemačka Lale Andersen Einmal sehen wir uns wieder 003
14. Švedska Lill-Babs April, april 002
15. Austrija Jimmy Makulis Sehnsucht 001
15. Belgija Bob Benny September, gouden roos 001