1962. Luksemburg

  • 7. Pesma Evrovizije
  • Luksemburg, Luksemburg
  • subota, 18. mart 1962.
  • Mesto održavanja: Grand Auditorium de RTL, Villa Louvigny
  • Domaćin: Mireille Delannoy
  • Broj učesnika: 16
  • Pobednik: Francuska – Un premier amour, Isabelle Aubret

Pesma Evrovizije 1962. godine je po prvi put održana u Velikom vojvodstvu Luksemburgu. Pozadina scene je bila ukrašena svetlećim zvezdicama, ali na nesreću, tokom večeri u određenim trenucima se one nisu mogle videti jer je bilo problema sa rasvetom u koncertnoj dvorani „Villa Louvigny”.

Broj zemalja koje su učestvovale je ostao isti. Dakle, nije bilo novih pridošlica, niti onih koje su se povukle sa takmičenja. Njih 16 se borilo za titulu najbolje evrovizijske pesme.

Način na koji se birao pobednik je bio malo promenjen. Sistem glasanja je izmenjen, pa tako od ove godine žiri koji je ostao u istom broju (po 10 članova iz svake zemlje) je dodeljivao 1, 2 i 3 poena trima pesmama za koje su mislili da su najbolje.

Tako je izabran pobednik sedmi izdanja takmičenja. Ponovo je to bila Francuska, treći put u kratkoj istoriji. Za Francusku je pevala Izabel Obre (Isabelle Aubret) dramatičnu pesmu Un premier amour sa kojom je sakupila 26 poena, čak 13 više od drugoplasiranog Monaka i pesme Dis rien.

Iako je nemačka predstavnica Koni Frobes (Conny Froboess) sa pesmom Zwei kleine Italiener doživela veliki uspeh u nekoliko evropskih država, na samom takmičenju je osvojila nezavidno 6. mesto sa samo 9 poena, dok je belgijskom predstavnik Fudu Lekleru (Fud Leclerc) četvrto učešće u istoriji festivala bilo veoma neslavno – takmičenje je završio na poslednjem mestu, bez ijednog poena.

Fransoa Degelt (François Deguelt, 1960) ponovo je predstavljao Monako, Kamilo Felgen (Camillo Felgen, 1960) Luksemburg, dok je Žan Filip (Jean Philippe, Francuska 1959) ovog puta predstavljao Švajcarsku.

Inače, 1962. godina ostaće upamćena po tome što je to bio prvi put kad je neka zemlja ostala bez poena. Kasnije je odomaćen vrlo (ne)popularan evrovizijski izraz Nul points za državu koja nije osvojila nijedan bod. Te godine, osim Belgije, bez poena su ostale i Španija, Austrija i Holandija.

Jugoslaviju je na takmičenju u Luksemburgu predstavljala danas legenda eks-jugoslovenske zabavne muzike Lola Novaković. Ona je pevala pesmu Ne pali svetla u sumrak koju je ponovo komponovao Jože Privšek, dok je tekst napisao poznati zagrebački autor Drago Britvić. Iako je važila za jednog od favorita, jer ju je i sam orkestar pozdravljao lupkanjem o instrumente, time pokazavši da je njihova miljenica, Lola je na sceni imala veliku tremu, ali je bez obzira na to pesmu sjajno otpevala. Italijani su joj dali maksimalan broj poena, a u poslednjem krugu glasanja Danci su dali glas više Englezima, pa je tako na kraju Jugoslavija zauzela odlično 4. mesto sa osvojenih 10 poena koje je delila sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Francuska Isabelle Aubret Un premier amour 026
02. Monako François Deguelt Dis rien 013
03. Luksemburg Camillo Felgen Petit bonhomme 011
04. Jugoslavija Lola Novaković Ne pali svetla u sumrak 010
04. UK Ronnie Carroll Ring-a-ding girl 010
06. Nemačka Conny Froboess Zwei kleine Italiener 009
07. Finska Marion Rung Tipi-tii 004
07. Švedska Inger Berggren Sol och vår 004
09. Italija Claudio Villa Addio, addio 003
10. Danska Ellen Winther Vuggevise 002
10. Norveška Inger Jacobsen Kom sol, kom regn 002
10. Švajcarska Jean Philippe Le retour 002
13. Belgija Fud Leclerc Ton nom 000
13. Španija Victor Balaguer Llámame 000
13. Austrija Eleonore Schwarz Nur in der wiener Luft 000
13. Holandija De Spelbrekers Katinka 000