1963. London

  • 8. Pesma Evrovizije
  • London, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • subota, 23. mart 1963.
  • Mesto održavanja: BBC Television Centre
  • Domaćin: Katie Boyle
  • Broj učesnika: 16
  • Pobednik: Danska – Dansevise, Grethe & Jørgen Ingmann

Iako je na prethodnom takmičenju pobedila Francuska, ona je svoju čast da bude domaćin narednog izdanja festivala predala Ujedinjenom Kraljevstvu, a kao razlog za to su naveli da ne žele da ponovo budu organizatori jer su u skorije vreme to pravo iskoristili dva puta, 1959. i 1961. godine.

Domaćin događaja BBC televizija je imala malo dugačiji pristup u organizaciji. Naime, korišćena su dva studija. U jednom su se nalazili domaćin i voditeljka programa Kejti Bojl (Katie Boyle), publika i tabela sa poenima, a u drugom se nalazio orkestar kao i izvođači gde su izvodili svoje pesme. Po prvi i poslednji put korišćen je takozvani „boom mikrofon” ili „viseći mikrofon” koji se inače koristi za drame i komedije, a koji publika ne vidi, pa se činilo da su izvođači samo mimikom pokazivali da pevaju pesmu što naravno nije bilo tačno. Ova inovacija je bila korišćena kako bi se kreirao novi izgled takmičenja. Svaka pesma je imala posebnu scenu koja se menjala vrlo brzo. Zbog svega navedenog, činilo se da su pesme već snimljene, no naravno i to se kasnije pokazalo kao netačno.

Sistem glasanja je ponovo bio promenjen. Ovog puta je čak 20 članova žirija iz svake zemlje dodeljivalo od 1 do 5 poena najboljim pesmama, pa su tako sabrani poeni odlučili kojih pet zemlja dobijaju poene od određene zemlje.

Jedna velika kontroverza pratila je ovo izdanje Pesme Evrovizije. Naime, u toku glasanja domaćica programa Kejti Bojl prozvala je Norvešku da glasa. Predsednik žirija koji jednostavno nije stigao da doda na listu svaki od poena 20 članova žirija, uhvaćen u panici pročitao je glasove vrlo površno i odokativno. U publici se vrlo dobro čulo da je maksimalan broj poena dat Švajcarskoj. No, kako te poene nije čitao po proceduri koja je zahtevala da se prvo pročita broj pesme i naziv zemlje, pa tek onda poeni, Kejti se obratila publici rekavši da će se vratiti na Norvešku nakon što sve zemlje objave svoje glasove, a kako bi se ispoštovalo pravilo tokom glasanja. Nakon ponovnog uključenja, Norveška je ovog puta maksimalan broj poena dala svom susedu Danskoj i tako joj pomogla da u „mrtvoj trci” sa 42 poena pobedi na štetu Švajcarske, koja je na kraju imala 40 poena. Sumnjalo se da su upravo prvi pročitani poeni u stvari bili oni pravi. Zbog tog događaja povećala se potreba da EBU uzme veće učešće kao glavni kontrolor glasova.

I tako je Danska zabeležila svoju prvu pobedu na ovom takmičenju. Nju je predstavljao duet Greta i Jergen Ingman (Grethe & Jørgen Ingmann) sa pesmom Dansevise.

Zanimljivost je i ta da su u to vreme velike međunarodne zvezde učestvovale na ovom takmičenju kao što su Ester Ofarim (Esther Ofarim) za Švajcarsku, Nana Muskuri (Nana Mouskouri) za Luksemburg i Fransoa Ardi (Françoise Hardy) za Monako.

Finska, Švedska i Norveška su po prvi put ostale bez ijednog poena, a Holandija po drugi put, čime je postala prva zemlja koja je dva puta zaredom ostajala bez poena.

Roni Kerol (Ronnie Carroll, 1962) je ponovo bio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Jugoslovenski predstavnik bio je Vice Vukov sa pesmom Brodovi. Iako je na probnom glasanju bio prvi, na zvaničnom takmičenju je osvojio samo 3 poena, dobivši od Francuske 1 i od Španije 2 poena, što je bilo dovoljno za dno tabele – 11. mesto.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Danska Grethe & Jørgen Ingmann Dansevise 042
02. Švajcarska Esther Ofarim T’en va pas 040
03. Italija Emilio Pericoli Uno per tutte 037
04. UK Ronnie Carroll Say wonderful things 028
05. Francuska Alain Barrière Elle était si jolie 025
05. Monako Françoise Hardy L’amour s’en va 025
07. Austrija Carmela Corren Vielleicht geschieht ein Wunder 016
08. Luksemburg Nana Mouskouri A force de prier 013
09. Nemačka Heidi Brühl Marcel 005
10. Belgija Jacques Raymond Waarom 004
11. Jugoslavija Vice Vukov Brodovi 003
12. Španija José Guardiola Algo prodigioso 002
13. Holandija Annie Palmen Een speeldoos 000
13. Norveška Anita Thallaug Solhverv 000
13. Finska Laila Halme Muistojeni laulu 000
13. Švedska Monica Zetterlund En gång i Stockholm 000