1964. Kopenhagen

  • 9. Pesma Evrovizije
  • Kopenhagen, Danska
  • subota, 21. mart 1964.
  • Mesto održavanja: Tivoli Koncertsal
  • Domaćin: Lotte Waever
  • Broj učesnika: 16
  • Debitant: Portugal
  • Odustala: Švedska
  • Pobednik: Italija – Non ho l’étà, Gigliola Cinquetti

Deveto izdanje Pesme Evrovizije organizovano je u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu nakon prošlogodišnje tesne pobede nad Švajcarskom. Održalo se u poznatoj koncertnoj sali Tivoli.

Ovaj izbor obeležio je jak politički protest. Naime, protestom se ukazivalo na protivljenje učestvovanja dve zemlje zbog tamošnjih diktatorskih vlasti – Španije i Portugala. U toku programa, a nakon nastupa Švajcarske, jedan čovek iz publike je upao na scenu sa plakatom na kome je pisalo „Boycott Franco & Salazar” (diktatori u ovim dvema zemljama). Tokom tog ispada kamere su pokazivale na tabelu sa poenima, a čim je protestant sklonjen sa scene, program je nastavljen.

Kao i prethodne tri, i ove godine je učestvovalo 16 zemalja. Švedska se povukla sa takmičenja zbog protesta svojih pevača, ali je državna televizija prenosila takmičenje. Umesto njih, prvi put na evrovizijsku scenu se popeo predstavnik Portugala.

Način glasanja je ponovo bio promenjen. Sastav žirija svake zemlje učesnice ponovo je brojao 10 članova. Svaki član žirija je raspoređivao 3 poena za tri pesme za koje je mislio da su najbolje. Sabiranjem se došlo do prvih troje sa najviše poena, pa se tim pesmama u zvaničnom programu dodeljivalo 1, 3 i 5 poena. Ako je jedna pesma od žirija dobila sve poene ona je dobijala svih 9 poena, a ako su odabrane samo dve pesme, jedna je dobijala 6, a druga 3 poena.

Uz pomoć ovakvog sistema vrlo ubedljivu pobedu odnela je Italija. Šesnaestogodišnja pobednica festivala Sanremo, Điljola Činkveti (Gigliola Cinquetti) pevala je pesmu Non ho l’eta i od 15 zemalja sakupila fantastičnih 49 poena! Zanimljivo je reći da je drugoplasirana zemlja bila Ujedinjeno Kraljevstvo sa svega 17 poena. Inače, Điljola se još dva puta pojavila na sceni Pesme Evrovizije – kao ponovni predstavnik Italije 1974, i u ulozi voditelja zajedno sa Totom Kutunjom (Toto Cutugno) u Rimu 1991. godine.

Još jedan presedan se desio te godine u sali Tivoli. Naime, kako je publika bila oduševljena mladom italijanskom predstavnicom, aplauz nakon njenog pobedničkog izvođenja je trajao veoma dugo, pa su organizatori dozvolili da se Điljola po drugi put pokloni publici i otpeva svoju pesmu.

Poražavajuću titulu Nul points po prvi put su ponele Nemačka, Portugal, Švajcarska i nažalost Jugoslavija. Portugal je bila prva zemlja koja je ostala bez poena na svom debitantskom nastupu.

Holandija je bila prva zemlja koja je poslala pevača koji nije bio iz Evrope. Aneke Grenloh (Anneke Grönloh) bila je indonežanskog porekla. Austriju je predstavljao Udo Jirgens (Udo Jürgens), što je bilo njegovo prvo od tri uzastopna pokušaja osvajanja Evrosonga.

Anita Traversi (1960) je ponovo branila boje Švajcarske.

Kao i 1956. godine, ni za ovaj izbor ne postoji sačuvan video snimak. No, postoji kratak snimak ponovnog pobedničkog nastupa Điljole Činkveti, kao i njenog nastupa sa Sanema. Oba snimka su se pojavila na Jutjubu. Neki izvori kažu da je razlog nepostojanja snimka požar koji se desio u studiju DR-a, nacionalne televizije Danske 1970. godine. Takođe, nijedna druga televizija nije snimila celo takmičenje, osim drugog izvođenja pobedničke pesme na zahtev publike. Jedino je u celosti sačuvan audio snimak takmičenja.

Jugoslaviju je na ovom takmičenju predstavljao sarajevski pevač Sabahudin Kurt koji je sa pesmom Život je sklopio krug na kraju glasanja ostao bez poena i tako podelio poslednje mesto sa Portugalom, Nemačkom i Švajcarskom. To je bio prvi i, ispostavilo se, jedini „krompir” jugoslovenskih predstavnika na Evrosongu.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Italija Gigliola Cinquetti Non ho l’étà 049
02. UK Matt Monro I love the little things 017
03. Monako Romuald Où sont-elles passées? 015
04. Luksemburg Hugues Aufray Dès que le printemps revient 014
04. Francuska Rachel Le chant de mallory 014
06. Austrija Udo Jürgens Warum nur, warum? 011
07. Finska Lasse Mårtenson Laiskotellen 009
08. Norveška Arne Bendiksen Spiral 006
09. Danska Bjørn Tidmand Sangen om dig 004
10. Holandija Anneke Grönloh Jij bent mijn leven 002
10. Belgija Robert Cogoi Près de ma rivière 002
12. Španija Tim, Nelly & Tony Caracola 001
13. Nemačka Nora Nova Man gewöhnt sich so schnell an das schöne 000
13. Portugal António Calvário Oração 000
13. Švajcarska Anita Traversi I miei pensieri 000
13. Jugoslavija Sabahudin Kurt Život je sklopio krug 000