1965. Napulj

  • 10. Pesma Evrovizije
  • Napulj, Italija
  • subota, 20. mart 1965.
  • Mesto održavanja: Sala di Concerto della RAI
  • Domaćin: Renata Mauro
  • Broj učesnika: 18
  • Debitant: Irska
  • Povratnik: Švedska
  • Pobednik: Luksemburg – Poupée de cire, poupée de son, France Gall

Nakon fanstastične i ubedljive pobede Điljole Činkveti, Italija je po prvi put dobila pravo da bude organizator novog takmičenja.

„Gran Premio Eurovisione della Canzone” je festival koji je ugostio više od 16 zemalja. Tačnije, u Napulju imamo povratnika Švedsku, ali i zemlju debitanta Irsku, koja će se u kasnijoj istoriji pokazati kao vrlo dominantna zemlja, bar što se tiče Pesme Evrovizije. Dakle, ukupan broj zemalja učesnica dostigao je 18.

Ove godine je ostao isti sistem glasanja kao i prethodne. Deset članova žirija iz svake zemlje moglo je da raspodeli 3 poena trima najboljim pesmama. Nakon sabiranja bodova svih članova žirija, prvoplasirana pesma dobijala je 5, drugoplasirana 3, a trećeplasirana pesma 1 poen od nacionalnog žirija.

Luksemburg je odneo svoju drugu pobedu na takmičenju sa kontroverznom pesmom Poupee de cire, poupee de son koju je izvodila mlada Frans Gal (France Gall), za koju se kasnije ispostavilo da je postigla veliki uspeh, a pesma je postala veliki hit u skoro svim evropskim zemljama. Osvojila je 32 poena, 6 poena više od ponovo drugoplasiranog Ujedinjenog Kraljevstva koju je predstavljala takođe kasnije velika muzička zvezda, Keti Kirbi (Kathy Kirbie), sa pesmom I belong.

Švedski predstavnik Ingvar Viksel (Ingvar Wixell) pevao je pesmu na engleskom jeziku, u originalu pod imenom Annorstädes vals, dok su ostali predstavnici pevali na svom nacionalnom jeziku. Ovaj presedan je doneo strogo pravilo koje je obavezalo svaku zemlju učesnicu da peva na svom jeziku.

Končita Bautista (Conchita Bautista, 1961) iz Španije i Udo Jirgens (Udo Jürgens, 1964) iz Austrije ponovili su svoje evrovizijske nastupe.

Belgija, Nemačka, Finska i Španija su bile četiri zemlje koje nisu osvojile nijedan bod. Titula Nul points je ponovo bila njihova.

Zanimljivo je bilo to da je ovo jubilarno 10. izdanje takmičenja pored EBU-a prenosila i Intervizija, istočnoevropska kopija koja je okupljala zemlje komunističkog bloka.

Jugoslaviju je u Napulju predstavljao po drugi put tada popularni Vice Vukov. On je pevao pesmu Julija Marića Čežnja, na tekst Žarka Roje, sa kojom je sakupio od evropskog žirija samo 2 poena, dovoljno za 12. mesto.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Luksemburg France Gall Poupée de cire, poupée de son 032
02. UK Kathy Kirby I belong 026
03. Francuska Guy Mardel N’avoue jamais 022
04. Austrija Udo Jürgens Sag ihr, Ich lass’ sie grüßen 016
05. Italija Bobby Solo Se piangi, se ridi 015
06. Irska Butch Moore I’m walking the streets in the rain 011
07. Danska Birgit Brüel For din skyld 010
08. Švajcarska Yovanna Non à jamais sans toi 008
09. Monako Marjorie Noël Va dire à l’amour 007
10. Švedska Ingvar Wixell Absent friend 006
11. Holandija Conny Van den Bos Het is genoeg 005
12. Jugoslavija Vice Vukov Čežnja 002
13. Norveška Kirsti Sparboe Karusell 001
13. Portugal Simone de Oliviera Sol de inverno 001
15. Španija Conchita Bautista Qué bueno, qué bueno 000
15. Nemačka Ulla Wiesner Paradies, wo bist du? 000
15. Belgija Lize Marke Als het weer lente is 000
15. Finska Viktor Klimenko Aurinko laskee länteen 000