1968. London

  • 13. Pesma Evrovizije
  • London, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • subota, 6. april 1968.
  • Mesto održavanja: Royal Albert Hall
  • Domaćin: Katie Boyle
  • Broj učesnika: 17
  • Pobednik: Španija – La, la, la…, Massiel

Evo nas u ponovo u Londonu! Treći put! Ovog puta, domaćinstvo je usledilo nakon prve pobede Ujedinjenog Kraljevstva i njene predstavnice Sendi Šo (Sandie Shaw).

Ovo je prvo takmičenje čiji se prenos vršio u boji. Zemlje koje su prenosile Pesmu Evrovizije sa signalom u boji bile su domaćin Ujedinjeno Kraljevstvo, zatim Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska i Švedska, i pored činjenice da je mali broj TV gledalaca imao televizor u boji. No, bez obzira na to, od tada pa nadalje sva takmičenja su prenošena u boji.

Nekoliko zemalja je pozvalo strane izvođače da ih predstavlja. Tako je npr. Austriju predstavljala pevačica iz Praga, Karel Got (Karel Gott), dok je Nemačku predstavljala Venke Mire (Wenche Myhre), norveška pevačica.

Izbor za Pesmu Evrovizije 1968.  godine se na kraju ispostavio kao jedan od najzanimljivijih i najnapetijih do tada, a u prilog tome ide činjenica da je Španija pobedila sa samo jednim bodom razlike favorizovanog i veoma popularnog predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva, Klifa Ričarda (Cliff Richard). Naime, kako je jugoslovenski žiri glasao poslednji, a nijedan poen nisu dali ni Ujedinjenom Kraljevstvu ni Španiji, Masijel (Massiel) je sa pesmom La, la, la… zadržala prednost od jednog boda i pobedila. Španska pesma je dobila ukupno 29 poena naspram 28, koliko ih je sakupila pesma Congratulations Klifa Ričarda.

Zanimljivo je da napomenemo da je pesmu La, la, la… španski pevač Žoan Manuel Serat (Joan Manuel Serrat) želeo da otpeva na katalonskom jeziku, ali se ta ideja nije svidela tadašnjem španskom diktatoru Franku, pa je on zamenjen pevačicom Masijel koja je pesmu otpevala na španskom. Inače, katalonski jezik se nije čuo sve do debitovanja Andore na Evrosongu 2004. godine. A reči po kojima se pesma i zove, La, la, la… ostaće upamćene po tome što se ponavljaju čak 138 puta!

Prenos takmičenja nisu vršile samo zemlje učesnice, već su prenos mogli da prate i gledaoci širom istočne Evrope i Tunisa.

Za Kejti Bojl (Katie Boyle) ovo je bilo treće učešće kao domaćina izbora, ali nije bilo i poslednje. Ona se još jednom pojavila u ulozi voditelja-domaćina, kao što je i „nesrećni” Klif Ričard pokušao još jednom da osvoji Evropu.

Pobednica iz 1962. godine, Izabel Obre (Isabelle Aubret), ponovo je predstavljala Francusku.

Jugoslovenski predstavnik te godine bila je grupa „Dubrovački trubaduri” koji su nastupili pod imenom dva člana benda, Luci Kapurso i Hamo Hajdarhodžić, a sve zbog propozicija koje nisu dozvoljavale grupama da učestvuju na festivalu, pa su tako i zabeleženi u dokumentaciji kao jugoslovenski predstavnici. Pesma Jedan dan osvojila je 8 poena, isto koliko i Monako i Belgija, pa su predstavnici te tri zemlje podelili 7. mesto.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Španija Massiel La, la, la… 029
02. UK Cliff Richard Congratulations 028
03. Francuska Isabelle Aubret La source 020
04. Irska Pat McGeegan Chance of a lifetime 018
05. Švedska Claes-Göran Hederström Det börjar verka kärlek, banne mej 015
06. Nemačka Wencke Myhre Ein hoch der Liebe 011
07. Belgija Claude Lombard Quand tu reviendras 008
07. Monako Line & Willy A chacun sa chanson 008
07. Jugoslavija Luci Kapurso & Hamo Hajdarhodžić Jedan dan 008
10. Italija Sergio Endrigo Marianne 007
11. Portugal Carlos Mendes Verão 005
11. Luksemburg Chris Baldo & Sophie Garel Nous vivrons d’amour 005
13. Austrija Karel Gott Tausend Fenster 002
13. Švajcarska Gianni Mascolo Guardando il sole 002
13. Norveška Odd Børre Stress 002
16. Holandija Ronnie Tober Morgen 001
16. Finska Kristina Hautala Kun kello käy 001