1971. Dablin

  • 16. Pesma Evrovizije
  • Dablin, Irska
  • subota, 3. april 1971.
  • Mesto održavanja: Gaiety Theatre
  • Domaćin: Bernadette Ní Ghallchoir
  • Broj učesnika: 18
  • Debitant: Malta
  • Povratnici: Švedska, Norveška, Finska, Portugal, Austrija
  • Pobednik: Monako – Un banc, un arbre, une rue, Séverine

Nakon Danine pobede, Pesma Evrovizije se prvi put održala u Dablinu, glavnom gradu ostrvske zemlje Irske. Za razliku od prethodne godine, na dablinskom takmičenju ponovo je učestvovao veći broj zemalja – 18 država se borilo za titulu najbolje evrovizijske pesme. Nakon pauze, ponovo su nastupile Švedska, Norveška, Finska, Portugal i Austrija, a svoj debitantski nastup imala je još jedna ostrvska zemlja – Malta. No, nije se povećao samo broj zemalja učesnica, bilo je i dosta zanimljivosti.

Ovo 16. izdanje takmičenja prenošeno je u 29 zemalja. Irska televizija RTÉ prvi put je vršila prenos svog programa u boji. Uvedeno je novo pravilo da se na sceni može pojaviti najviše šest osoba, a ne kao što je ranije bilo pravilo koje je odobravalo da se na sceni nađe samo jedan izvođač ili duet. Prvi put je od svake televizije učesnice zatraženo da najavi sve pesme neposredno pre prenosa finalne večeri.

BBC je bio zabrinut zbog eventualnih negativnih reakcija na britansku pesmu, jer je raslo neprijateljsko raspoloženje u Severnoj Irskoj. Predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva, Klouda Rodžers (Clodagh Rodgers), iz Severne Irske, koja je bila popularna u obe zemlje, pažljivo je odabrana kako bi se umanjila sva negativna osećanja dablinske publike. Ona je tada prijavila da je dobila smrtonosne pretnje od IRA-e (Irska republikanska armija) zbog činjenice da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na svom debitantskom nastupu predstavnik Malte Džo Greč (Joe Grech) je sa pesmom na malteškom jeziku i sakupljenih 52 poena završio na poslednjem mestu.

Norveška predstavnica Hane Krog (Hanne Krogh) je te godine osvojila pretposlednje 17. mesto, ali će se u kasnijoj istoriji pojaviti kao deo dueta „Bobbysocks” koji je pobedio 1985. godine za boje Norveške, i kao deo grupe „Just 4 Fun” u Rimu 1991.

Pevačica Katja Epštajn (Katja Ebstein) je po drugi put zaredom predstavljala Nemačku i po drugi put uzastopno osvojila 3. mesto. Katja će se još jednom takmičiti za Nemačku 1980. godine u Hagu.

Od ove godine ponovo se pristupilo novom sistemu glasanja. Sada su u žiriju svake zemlje učesnice sedele dve osobe. Jedna je trebalo da ima manje od 25 godina, a druga suprotno, da bude starija od 25 godina. Oba člana dodeljivala su od 1 do 5 poena svakoj pesmi. Žiri je takmičenje pratio uživo preko TV ekrana iza scene, a svoje bodove saopštavali su na samoj sceni. Takav sistem se nije pokazao kao najbolji, jer se desilo da jedan žiri da mnogo manje poena nekoj zemlji u poređenju sa drugim žirijem koji je davao mnogo više. Npr. Luksemburg je sve zajedno dodelio 43 poena u poređenju sa Francuskom koja je ukupno podelila 107 poena. To je značilo da je jedan žiri mogao da glasa taktički tako što će podeliti drugim zemljama manji broj poena, nadajući se da će njihova zemlja skupiti više od drugih zemalja.

Taktički ili ne, žiri je te godine sa tim sistemom glasanja odlučio da pobednik bude, po prvi i poslednji put za sada, Kneževina Monako. Zanimljivo je spomenuti da je ovu zemlju predstavljala francuska pevačica Severin (Séverine), koja je živela u Francuskoj, pevala je pesmu na francuskom koju je komponovao francuski tim. Severin je čak kasnije tvrdila kako nikada nije posetila ovu kneževinu, ni pre ni posle pobede, ali je Tele-Monaco demantovala ovu tvrdnju najavnim spotom gde je Severin snimljena na lokacijama Monaka. Pobednička pesma Un banc, un arbre, une rue osvojila je ukupno 128 poena, a pevačica je nakon pobede imala zavidnu karijeru, posebno u Nemačkoj.

Jugoslovenski predstavnik bio je Krunoslav Kićo Slabinac. Iako veoma popularan  i omiljen u Jugoslaviji, nije uspeo da se domogne evropske slave, pa je sa pesmom Tvoj dječak je tužan delio tek 14. mesto sa predstavnikom Belgije.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Monako Séverine Un banc, un arbre, une rue 128
02. Španija Karina En un mundo nuevo 116
03. Nemačka Katja Ebstein Diese Welt 100
04. UK Clodagh Rodgers Jack in the box 098
05. Italija Massimo Ranieri L’amore è un attimo 091
06. Švedska Family Four Vita vidder 085
06. Holandija Saskia & Serge De tijd 085
08. Finska Markku Aro & Koivisto Sisters Tie uuteen päivään 084
09. Portugal Tonicha Menina do alto da serra 083
10. Francuska Serge Lama Un jardin sur la terre 082
11. Irska Angela Farrell One day love 079
12. Švajcarska Peter, Sue and Marc Les illusions de nos vingt ans 078
13. Luksemburg Monique Melsen Pomme, pomme, pomme 070
14. Belgija Lily Castel & Jacques Raymond Goeiemorgen, morgen 068
14. Jugoslavija Krunoslav Slabinac Tvoj dječak je tužan 068
16. Austrija Marianne Mendt Musik 066
17. Norveška Hanne Krogh Lykken er… 065
18. Malta Joe Grech Marija l-maltija 052