1972. Edinburg

  • 17. Pesma Evrovizije
  • Edinburg, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • subota, 25. mart 1972.
  • Mesto održavanja: Usher Hall
  • Domaćin: Moira Shearer
  • Broj učesnika: 18
  • Pobednik: Luksmeburg – Après toi, Vicky Leandros

I pored pobede Monaka prethodne godine, ova mala mediteranska zemlja nije bila organizator novog izdanja takmičenja. Naime, kako Kneževina Monako nije imala odgovarajuće uslove (neke glasine su kružile da Monako finansijski nije bio spreman za takmičenje) potražili su pomoć od francuske televizije. No, kako ih je francuska televizija uslovila da se takmičenje održi u Francuskoj, a ne kako je planirano u sali „Monte Carlo Opera House”, odbivši taj uslov predstavnici monežanske televizije obratili su se tadašnjem predsedniku EBU-a Čarlsu Karanu (Charles Curran) sa BBC-ja i zatražili da oni budu domaćini. Tako je Ujedinjeno Kraljevstvo još jednom „uskočilo” kao domaćin Pesme Evrovizije. Domaćini su se odlučili da grad domaćin ne bude London, već grad izvan Engleske, pa je tako glavni grad Škotske, Edinburg, ugostio 17. po redu festival.

Učestvovalo je 18 zemalja bez promene na spisku, odnosno istih 18 kao i prethodne godine.

Sistem glasanja je manje-više ostao isti. Dakle, po dva člana žirija iz svake zemlje dodeljivali su od 1 do 5 poena svakoj pesmi. U konačnom zbiru je svaka zemlja mogla da dodeli od 2 do 10 poena svakoj zemlji učesnici. Inače, članovi žirija su se nalazili smešteni u Velikoj sali Edinburškog zamka odakle su pratili takmičenje.

Pobedila je predstavnica Luksemburga, naturalizovana Grkinja Viki Leandros (Vicky Leandros), kojoj je ovo bilo drugo učešće na Evrosongu, nakon nastupa u Beču 1967. Pobednička pesma Après toi dobila je 128 poena, isto kao i prethodna pobednička pesma iz Monaka. Kasnije je postigla veliki uspeh u Evropi prodavši je u milionskom tiražu i gostujući u TV emisijama u mnogim zemljama.

Zanimljivo je da je te godine Viki sa ovom pesmom najpre konkurisala na nemačkom nacionalnom takmičenju, međutim pesma je bila odbijena. Ona je još jednom pokušala da se popne na evrovizijsku scenu, ovaj put kao predstavnica Nemačke, no na lokalnom takmičenju 2006. je zauzela 3. mesto.

Iv Deska (Yves Dessca) bio je tekstopisac pobedničke pesme, isto kao i prethodne godine kada je pisao tekst za pesmu Severin. Tako je ušao u istoriju kao jedini tekstopisac čije su pesme dve godine zaredom bile pobedničke, i to za dve različite zemlje.

Vicešampion ponovo je bilo Ujedinjeno Kraljevstvo koje je predstavljala grupa „The New Seekers” sa pesmom Beg, steal or borow. Irska predstavnica Sendi Džouns (Sandie Jones) je prvi i poslednji put do sada pevala pesmu na irskom jeziku. Pesma nosi naziv Ceol on ghrá. Malta je drugi put učestvovala na Pesmi Evrovizije i ponovo su sa pesmom na malteškom jeziku zauzeli poslednje mesto. Nama dobro poznati pevač, predstavnik Italije, Nikola di bari (Nicola di Bari), zauzeo je 6. mesto.

Pored Viki Leandros, na evrovizijsku scenu su se po drugi popeli grupa „Family Four” (1971) iz Švedske i Karlos Mendes (Carlos Mendes, 1968) iz Portugala.

Jugoslovenski predstavnik na takmičenju 1972. godine bila je današnja legenda eks-jugoslovenske muzičke scene, Tereza Kesovija. Sa pesmom Muzika i ti osvojila je 87 poena, dovoljno za pristojno 9. mesto. To je bilo njeno drugo učešće na Evrosongu – 1966. godine predstavljala je Monako.

Ova godina ostaće specifična i po tome što se prvi put prenos mogao videti i u Aziji. Finalno veče takmičenja uživo su pratili i gledaoci u Japanu, Hong Kongu, na Filipinima, Tajlandu i Tajvanu.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Luksemburg Vicky Leandros Après toi 128
02. UK The New Seekers Beg, steal or borrow 114
03. Nemačka Mary Roos Nur die Liebe läßt uns leben 107
04. Holandija Sandra & Andres Als het om de liefde gaat 106
05. Austrija The Milestones Falter im Wind 100
06. Italija Nicola di Bari I giorni dell’arcobaleno 92
07. Portugal Carlos Mendes A festa da vida 90
08. Švajcarska Véronique Müller C’est la chanson de mon amour 88
09. Jugoslavija Tereza Kesovija Muzika i ti 87
10. Španija Jaime Morey Amanece 83
11. Francuska Betty Mars Comé-comédie 81
12. Finska Päivi Paunu & Kim Floor Muistathan 78
13. Švedska Family Four Härliga sommardag 75
14. Norveška Grethe Kausland & Benny Borg Småting 73
15. Irska Sandie Jones Ceol on ghrá 72
16. Monako Anne-Marie Godart & Peter MacLane Comme on s’aime 65
17. Belgija Serge & Christine Ghisoland À la folie ou pas du tout 55
18. Malta Helen & Joseph L-imhabba 48