1973. Luksemburg

  • 18. Pesma Evrovizije
  • Luksemburg, Luksemburg
  • subota, 7. april 1973.
  • Mesto održavanja: Nouveau Théâtre
  • Domaćin: Helga Guitton
  • Broj učesnika: 17
  • Debitant: Izrael
  • Odustali: Austrija, Malta
  • Pobednik: Luskemburg – Tu te reconnaîtras, Anne-Marie David

Treći put u 18-godišnjoj istoriji Pesme Evrovizije Luksemburg je dobio pravo da bude domaćin ovog takmičenja koje nam je predstavilo pesme iz 17 zemalja.

Malta je nakon dva nastupa i dva poslednja mesta odlučila da napusti takmičenje, a isti potez je ponovo napravila i Austrija. No, ove godine imali smo i zemlju debitanta. Prvi put je na takmičenju učestvovala zemlja van evropskog kontinenta. Bio je to Izrael čija je televizija IBA već bila član EBU-a, pa su tako i dobili pravo učešća.

Zbog njihovog učešća i nemilih događaja koji su se odigrali na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, kada su teroristi napali i usmrtili nekoliko izraelskih takmičara, obezbeđenje celokupnog događaja, a posebno izraelske ekipe, bilo je na vrlo visokom nivou, posebno zbog straha od terorističkih pretnji delom upućenih i prvom izraelskom predstavniku na Pesmi Evrovizije. Iz ovog perioda potiče i jedna od najboljih evrovizijskih anegdota izrečena od strane veoma popularnog BBC komentatora Terija Vogana (Ser Terry Wogan). Naime, u svetlu tih događaja on je podsetio da je upravnik dvorane strogo preporučio publici da tokom aplaudiranja, nakon izvođenja pesama, ne ustaje sa svojih mesta, jer bi u suprotnom rizikovali da budu ustreljeni od strane obezbeđenja. 🙂

No, na sreću ustreljenih nije bilo. Šalu na stranu, takmičenje je prošlo mirno bar što se toga tiče, a od ove godine uvedeno je novo pravilo koje je omogućavalo zemljama da biraju jezik na kom će izvoditi svoju pesmu. To pravilo je važilo do 1977. godine, a ponovo je uvedeno tek 1999. – pravilo, kao što svi znamo, važi i danas.

Glasanje je bilo isto kao i prethodne godine. Po dva člana žirija iz svake zemlje dodeljivali su od 1 do 5 poena svakoj pesmi, tako da je u konačnom zbiru jedna država mogla dobiti od 2 do 10 poena. Žiri je sedeo u studiju CLT-a, tada nacionalnog emitera Luksemburga, odakle su pratili prenos i objavljivali glasove.

Jedan skandal je obeležio ovo takmičenje. Pesma Eres tú španskih predstavnika grupe „Mocedades” optužena je za plagijat. Kritičari su napomenuli da pesma veoma sliči jugoslovenskoj pesmi iz 1966. godine Brez besed koju je izvodila Berta Ambrož. Pesma nije diskvalifikovana, a Španija nije kažnjena. Eres tú je postala veliki međunarodni hit i potukla je sve rekorde prodaje u svetu, čak više i od pobedničke.

A kad smo kod pobedničke pesme, ovo je bila godina slavlja za domaćine. Luksemburg je na domaćem terenu uspeo da pobedi sa pesmom Tu te reconnaîtras u izvođenju sjajne An-Mari David (Anne-Marie David). To je bila njihova četvrta pobeda na Pesmi Evrovizije. Glasanje je bilo veoma tesno i An-Mari je pobedila „skandalozne” Špance,osvojivši 129 poena, samo 4 boda više nego Španija. An-Mari David je kasnije još jednom pevala na evrovizijskoj sceni, ali ovaj put predstavljajući Francusku, osvojivši 3. mesto, čime je postala jedna od retkih koji su takmičenje završavali u TOP 3 na svim svojim pojavljivanjima na Pesmi Evrovizije.

Favorit od samog početka takmičenja bio je Klif Ričard (Cliff Richard) koji je ponovio nastup za Ujedinjeno Kraljevstvo, sada sa pesmom Power to all our friends, ali je na kraju morao da se zadovolji sa „samo” 123 poena i 3. mestom. To je bio ujedno njegov drugi i za sada poslednji pokušaj da osvoji Pesmu Evrovizije.

Masimo Ranijeri (Massimo Ranieri, 1971) iz Italije i Marion Rung (1962) iz Finske su takođe bili povratnici na festival.

Jugoslaviju je tada predstavljala nova velika nada domaće muzičke scene Zdravko Čolić, čiji zvezdani sjaj i danas traje. Pevao je pesmu Kemala Montena Gori vatra, ubedljivo pobedio na domaćem takmičenju i tako dobio priliku da predstavlja Jugoslaviju u Luksemburgu. Iako ispraćen sa velikim nadama, čak i u pobedu, iz Luksemburga se vratio tek sa 65 osvojenih poena, podelivši tako  14. mesto sa Francuskom. Poslednje mesto zauzela je Belgija. Zdravko je jednom izjavio: „Pesma Gori vatra je bila ubojita stvar, ali očigledno ne u evrovizijskom maniru. Verovatno je članove žirija po mnogim zemljama pomalo podsećala na orijent, koji tada nije bio u trendu i zbog toga sam se loše plasirao. Pesma je ipak skrenula pažnju na moje vokalne sposobnosti, tako da su počeli da se javljaju producenti iz sveta.” Da je njegov vokal sigurno skrenuo pažnju govori i činjenica da mu je Klif Ričard, onako „u prolazu”, rekao: „Ti si veliki glas.”

Zanimljivosti koje karakterišu ovo takmičenje su da je portugalska pesma sadržala reči koje su se posredno odnosile na diktaturu u toj zemlji, a švedska pesma je u tekstu imala reč grudi. No, bez obzira na to, EBU nije preduzela nijednu meru zabrane.

Još jedan mali interni skandal je zadesio Irsku. Kako je izbila rasprava između pevačice Maksi (Maxi) i irske delegacije oko toga kako pesma treba da bude izvedena, ona je tokom proba u nekoliko navrata isfrustrirana prekidala izvođenje. Kada je počela da se pojavljuje mogućnost da ona napusti takmičenja, irska televizija RTÉ je pozvala drugu pevačicu kao rezervu. Bila je to Tina Rejnolds (Tina Reynolds). Ipak, gospođica Rejnolds nije morala da menja irskog predstavnika, jer je Maksi na kraju otpevala svoju pesmu i osvojila 10. mesto. Tina Rejnolds je ipak nastupila na takmičenju, ali sledeće godine.

Ove godine su se prvi put u istoriji pojavile dve žene kao dirigenti. Monika Dominik (Monica Dominique) je dirigovala za Šveđane, a Nurit Hirš (Nurit Hirsh) za Izrael.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Luksemburg Anne-Marie David Tu te reconnaîtras 129
02. Španija Mocedades Eres tú 125
03. UK Cliff Richard Power to all our friends 123
04. Izrael Ilanit Ey-sham 097
05. Švedska The Nova & The Dolls You’re summer 094
06. Finska Marion Rung Tom Tom Tom 093
07. Norveška Bendik Singers It’s just a game 089
08. Nemačka Gitte Junger Tag 085
08. Monako Marie Un train qui part 085
10. Portugal Fernando Tordo Tourada 080
10. Irska Maxi Do I dream? 080
12. Švajcarska Patrick Juvet Je me vais marier, Marie 079
13. Italija Massimo Ranieri Chi sarà con 074
14. Holandija Ben Cramer De oude muzikant 069
15. Jugoslavija Zdravko Čolić Gori vatra 065
15. Francuska Martine Clémenceau Sans toi 065
17. Belgija Nicole & Hugo Baby, baby 058