1974. Brajton

  • 19. Pesma Evrovizije
  • Brajton, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • subota, 6. april 1974.
  • Mesto održavanja: The Dome
  • Domaćin: Katie Boyle
  • Broj učesnika: 17
  • Debitant: Grčka
  • Odustala: Francuska
  • Pobednik: Švedska – Waterloo, ABBA

U poslednje tri godine Ujedinjeno Kraljevstvo i državna televizija BBC domaćini su Pesme Evrovizije, iako nisu bili pobednici prethodnog. Luksemburg je zbog finansijskih razloga odustao da po drugi put zaredom organizuje takmičenje. Odlučeno je da se festival održi u primorskom odmaralištu, Brajtonu, gradu na južnoj obali zemlje.

Dvodnevni najavni program „Auftrakt für Brighton (Uvod u Brajton)” prikazan je na nemačkoj državnoj televiziji ARD u februaru te godine, a domaćin programa bila je Karin Tice-Ludvig (Karin Tietze-Ludwig). To je bio program koji se prikazivao istovremeno u mnogim evropskim državama (obično su državne televizije zasebno prikazivale svoj najavni program), a specifičnost programa bila je da je emitovan nekoliko meseci pre samog takmičenja.

Ovaj program je bio najava, tj. evropski debi nastup za buduće pobednike takmičenja, predstavnike Švedske. Bila je to grupa ABBA, jedan od najsjajnijih pobednika u istoriji takmičenja! Pesma Waterloo je u jesen 2005. godine u Kopenhagenu, u emisiji „Congratulations: 50 Years of Eurovision Song Contest (Čestitke: 50 godina takmičenja za Pesmu Evrovizije)”, proglašena za najbolju pesmu koja je izvedena na ovom takmičenju po mišljenju evropskih gledalaca. ABBA je pored Selin Dion (Céline Dion) i još nekoliko pobednika nakon takmičenja postigla svetsku slavu i dostigla status superzvezda, čija popularnost i danas traje.

Zanimljivo je dodati da su godinu dana ranije pokušali da predstavljaju Švedsku sa pesmom Ring, ring, međutim na nacionalnom takmičenju zauzeli su tek 3. mesto. Pre izbora pesme Waterloo za takmičenje 1974. u opciji je bila i  pesma Hasta manana koja je takođe bila prikladna za takmičenje, ali koju je pevao samo ženski deo sastava. Želeći da izvedu pesmu koju će pevati svi članovi grupe, na kraju je odabrana pesma koja danas nosi titulu najbolje evrovizijske pesme!

Ova 1974. godina će ostati upamćena po mnogim zanimljivostima.

Na takmičenju je učestvovalo 17 zemalja. Zemlja debitant bila je Grčka. Predstavljala ih je njihova nacionalna zvezda Marinela (Marinella). Ona je osvojila samo 11. mesto sa 7 poena.
Francuska je odabrala svog predstavnika. Bila je to Dani sa pesmom La vie a 25 ans, ali ona nikada nije iskusila scenu Pesme Evrovizije zbog toga što je francuski predsednik Žorž Pompidu (Georges Pompidue) preminuo u toku evrovizijske nedelje, a sahrana se održavala na sam dan finala. Tako je Francuska bila jedna od zemalja koja se povukla sa takmičenja u Brajtonu. Iz istog razloga, u Brajton nije mogla da doputuje prethodna pobednica An-Mari David (Anne Marie-David) kako bi predala nagradu novom pobedniku.
Malta je takođe odabrala svog predstavnika, ali ni ona nije učestvovala, a pravi razlog povlačenja je do danas ostao nepoznanica.

Ujedinjeno Kraljevstvo je sa pesmom Long live love predstavljala popularna australijska pop pevačica Olivija Njutn-Džon (Olivia Newton-John). Osvojila je odlično 4. mesto. Ona nije želela da peva ovu pesmu, ali je publika svojim poštanskim glasovima rekla svoju reč i odlučila da Olivija ipak izvede baš ovu pesmu. Nekoliko godina kasnije, glumila je u kultnom američkom filmskom ostvarenju „Briljantin (Grease)” sa popularnim Džonom Travoltom (John Travolta) sa kojim je postala „kraljica plesa”.

Italijanska državna televizija RAI odbila je da prenosi takmičenje jer je tekst pesme Si koju je izvodila nekadašnja pobednica takmičenja i ponovna predstavnica Italije, Điljola Činkveti (Gigliola Cinquetti), ukazivao na jaku političku kampanju i propagandu koji je indirektno sugerisao kako Italijani treba da glasaju na referendumu koji se ticao razvoda, a koji je trebalo da se održi mesec dana nakon Evrosonga. Italijanski cenzori nisu dozvolili da se pesma pusti u program na skoro svakoj televiziji i radiju skoro mesec dana. Uprkos svemu, Điljola je na kraju zauzela 2. mesto.

Portugalska pesma E depois do adeus bila je iskorišćena kao jedan od dva signala za početak „Revolucije karanfila” protiv „Estado Novo” režima. Pesma je dala znak za uzbunu kapetanima i vojnicima za početak prevrata. Ova pesma se smatra jedinom pravom revolucionarnom pesmom jer je njenim izvođenjem započela revolucija u Portugalu.

Romuald je treći put stao na evrovizijsku scenu. Kao i prvi put 1964. godine, branio je boje Monaka. U svom drugom pokušaju 1969. takmičio se za Luksemburg. Takođe je vokalni sastav „Bendik Singers” iz Norveške drugi put za redom predstavljao svoju zemlju.

Sistem glasanja ponovo je promenjen. Kao nekada, po 10 članova žirija iz svake zemlje dodeljivao je po 1 poen omiljenoj pesmi. Ovo je bila poslednja promena u sistemu glasanja do konačne promene sledeće godine i uvođenja sistema glasanja koji je aktuelan i dan danas.

Na danima jugoslovenske zabavne muzike u Opatiji odabran je predstavnik Jugoslavije za Pesmu Evrovizije. Bila je to Korni grupa sa vokalnim solistom Zlatkom Pejakovićem koji su u Brajtonu pevali odličnu pesmu Kornelija Bate Kovača Moja generacija ’42. „Pod senkom grupe ABBA ostali su svi izvođači, pa i mi”, izjavio je jednom prilikom, prisećajući se, član grupe Kornelije Kovač. „Glasanje žirija pratili smo za istim stolom sa Šveđanima. Bilo je odmah jasno da su oni sigurni pobednici jer su se izdvajali ne samo muzički, već i u odevanju. Dve pevačice su bile kao kada Barbike izvadite iz kutije. Sve je delovalo lepo, čisto, možda i sa malo kiča, ali pobednički.” Jugoslavija je tada zauzela 12. mesto sa 6 poena. Odmah nakon nas nastupila je sada legendarna grupa ABBA.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Švedska ABBA Waterloo 024
02. Italija Gigliola Cinquetti Si 018
03. Holandija Mouth & MacNeal I see a star 015
04. UK Olivia Newton-John Long live love 014
04. Luksemburg Ireen Sheer Bye, bye, I love you 014
04. Monako Romuald Celui qui reste et celui qui s’en va 014
07. Izrael Poogy Natati la khaiai 011
07. Irska Tina Cross your heart 011
09. Španija Peret Canta y se feliz 010
09. Belgija Jacques Hustin Fleur de liberté 010
11. Grčka Marinella Krassi, thalassa ke t’agori mou 007
12. Jugoslavija Korni grupa Moja generacija ‘42 006
13. Finska Carita Äla mene pois (Keep me warm) 004
14. Norveška Anne-Karine Ström & The Bendik Singers The first day of Love 003
14. Nemačka Cindy und Bert Die Sommermelodie 003
14. Švajcarska Piera Martell Mein Ruf nach dir 003
14. Portugal Paulo de Carvalho E depois do adeus 003