1976. Hag

  • 21. Pesma Evrovizije
  • Hag, Holandija
  • subota, 3. april 1976.
  • Mesto održavanja: Nederlands Congresgebouw
  • Domaćin: Corry Brokken
  • Broj učesnika: 18
  • Povratnici: Austrija, Grčka
  • Odustali: Malta, Turska, Švedska
  • Pobednik: Ujedinjeno Kraljevstvo – Save your kisses for me, Brotherhood of Man

Treći put u dotadašnjoj istoriji Holandija je zemlja domaćin Pesme Evrovizije, evropskog muzičkog događaja godine. Nakon Hilversuma i Amsterdama, na red je došao Hag. Organizator je ponovo bila holandska televizija NOS, a domaćin nekadašnja holandska pobednica Kori Broken (Corry Brokken).

Nakon što je bila domaćin prethodne godine, Švedska je odlučila da ne učestvuje na 21. izdanju takmičenja. Sveriges Radio ili SR, švedska državni emiter, odlučio se na ovaj korak pre svega jer su mislili da je takmičenje postalo isuviše komercijalno, a drugi razlog bio je strah da ukoliko ponovo pobede, ne bi imali dovoljno finansijskih sredstava da organizuju još jedno takmičenje.

Sa takmičenja se povlače Turska i Malta. Iako je Malta odabrala svog predstavnika, povukli su se iz nepoznatih razloga, kako je njihov predstavnik i potvrdio. Malta se neće vratiti na Pesmu Evrovizije sve do 1991. godine u Rimu. Na festival se vraća Grčka čija će pesma izazvati kontroverze jer se odnosila na tursku invaziju na Kipar, ista stvar zbog koje su odustali od takmičenja prethodne godine, a sad je bio red na povlačenje Turske. Austrija je jedna od zemalja povratnica, tako da imamo ukupno 18 zemalja učesnica koje su se takmičile za veliku nagradu Evrovizije.

Lihtenštajn je posle neuspelog pokušaja 1969. godine drugi put probao da se priključi festivalu festivalu, ali kako nisu imali svoj javni servis tj. državnu televiziju, što je bio jedan od osnovnih uslova za učestvovanje, to im nije bilo omogućeno. Njihov predstavnik bi bio Bigi Bahman (Biggi Bachmann) sa pesmom Little cowboy.

Od ove godine uvedeno je novo pravilo što se tiče orkestra. Naime, dozvoljeno je korišćenje instrumentalnog plejbeka ili matrice za one delove pesme za koju je zemlja učesnica smatrala da orkestar ne može da izvede uživo.

Većina zemalja je odlučila da peva na engleskom jeziku, nadajući se da će tako postići što bolji plasman.

Italija je na takmičenje poslala ćerku američkog glumca Tajrona Pauera (Tyrone Power). Bila je to Romina Pauer (Romina Power) koja je pevala u duetu sa svojim tadašnjim suprugom Al Banom. Sa pesmom na engleskom i italijanskom jeziku We’ll live it all again zauzeli su 7. mesto.
Luksemburg je ponovo potražio svog predstavnika u inostranstvu. Pobedivši na nacionalnom finalu, Jirgen Markus (Jürgen Marcus) iz Nemačke nadmašio je popularnu takođe nemačku pevačicu Marijanu Rozenberg (Marianne Rosenberg) koja je nakon toga imala veliki hit sa svojom “neevrovizijskom” pesmom.
Ana-Karin Strem (Anne-Karine Strøm) iz Norveške je treći put došla na Evroviziju – 1973. bila je deo sastava „Bendik Singers”, dok je 1974. godine nastupala kao solo izvođač.
Sanri Remer (Sandra Reemer) iz Holandije je ovo bio drugi nastup posle 1972. godine, kada je bila lepša polovina dueta „Sandra & Andres”. Isti slučaj bio je i sa švajcarskim triom „Peter, Sue & Marc”, koji su posle 1971. godine okušali opet svoju sreću.
Takođe je i Frediju iz Finske (1967) ovo bio drugi evrovizijski nastup.

Sistem glasanja usvojen prethodne godine ostao je isti, pa je sa 164 poena pobedila pesma Ujedinjenog Kraljevstva. Očigledno da im je žreb bio srećne ruke jer su, kao i prethodne godine Holandija, nastupali prvi. Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva bila je grupa „Brotherhood of Man” sa pesmom Save your kisses for me koja je postala veliki hit, razbivši sve rekorde prodaje – singl je prodat u šest miliona primeraka, što ga čini najprodavanijim singlom pobednika Pesme Evrovizije svih vremena.

U Hagu je za Jugoslaviju nastupala grupa „Ambasadori” sa pesmom Slobodana Vujovića Ne mogu skriti svoju bol čiji je vokalni solista bila Ismeta Dervoz. Bila je to jedna od najboljih jugoslovenskih grupa, jako uigrana ekipa profesionalaca koja se sa takvim odnosom i pripremala za nastup. No, kako je jednom prilikom izjavio Slobodan Vujović, još na početku su počele nevolje kada našoj ekipi nije bila omogućena konferencija za novinare, kako bi se što bolje predstavili. Dešavalo se da su se u toku glasanja ujedinjavale pojedine zemlje, pa su tako Skandinavci razmenjivali glasove između sebe. Po mišljenju autora, „kuhinja” je radila pa je tako naša ekipa na kraju bila potpuno zapostavljena i zaboravljena od svih žirija. Čak je i tokom glasanja francuski portparol koji je čitao glasove francuskog žirija, zaboravio da dodeli Jugoslaviji 4 poena. Greška je ispravljena tek nakon završetka glasanja. Ambasadori su tada, sa ispravljenim glasovima, zauzeli pretposlednje 17. mesto sa 10 poena. Da greška nije ispravljena, našli bi se na poslednjem mestu sa 6 poena, jednim poenom manje nego Norveška predstavnica. To je bio poslednji nastup Jugoslavije na Pesmi Evrovizije pred petogodišnju pauzu, do 1981. godine.

Zanimljivo je da je na „Danima jugoslovenske muzike” u Opatiji, gde se birao jugoslovenski predstavnik, nagradu publike, žirija i za najbolji aranžman dobila kompozicija Sanje Ilića Baj, baj, baj u izvođenju Bisere Veletanlić. No, posebno formiran žiri odlučio je da predstavnik Jugoslavije bude grupa „Ambasadori”. Sanja Ilić se seća: „Još pamtim reči Dejana Zagorca, tadašnjeg urednika TV Sarajevo, koji je dao opasku da ne možemo da idemo u Evropu sa stranim rečima, misleći na baj, baj, baj.”

Svi smo svedoci da je te godine na Evroviziji pobedila pesma koja je u svom tekstu sadržala baš ove reči: …Kisses for me, save all your kisses for me… BYE BYE, baby, BYE BYE….

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. UK Brotherhood of Man Save your kisses for me 164
02. Francuska Catherine Ferry Un, deux, trois 147
03. Monako Mary Christy Toi, la musique et moi 093
04. Švajcarska Peter, Sue and Marc Djambo, djambo 091
05. Austrija Waterloo & Robinson My little world 080
06. Izrael Chocolate, Menta, Mastik Emor shalom 077
07. Italija Romina & Al Bano We’ll live it all again 069
08. Belgija Pierre Rapsat Judy et cie. 068
09. Holandija Sandra Reemer The party’s over now 056
10. Irska Red Hurley When 054
11. Finska Fredi & The Friends Pump-pump 044
12. Portugal Carlos do Carmo Uma flor de verde pinho 024
13. Grčka Mariza Koch Panaghia mou, panaghia mou 020
14. Luksemburg Jürgen Marcus Chansons pour ceux qui s’aiment 017
15. Nemačka Les Humphries Singers Sing, sang, song 012
16. Španija Braulio Sobran las palabras 011
17. Jugoslavija Ambasadori Ne mogu skriti svoju sol 010
18. Norveška Anne-Karine Ström Mata Hari 007