1977. London

  • 22. Pesma Evrovizije
  • London, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • subota, 7. maj 1977.
  • Mesto održavanja: Wembley Conference Centre
  • Domaćin: Angela Rippon
  • Broj učesnika: 18
  • Povratnik: Švedska
  • Odustala: Jugoslavija
  • Pobednik: Francuska – L’oiseau et l’enfant, Marie Myriam

Dvadesetdrugo izdanje Pesme Evrovizije održano je 7. maja 1977. godine nakon pet nedelja kašnjenja. Naime, prvi planiran datum održavanja takmičenja bio je 2. april, međutim odložen je zbog tadašnjeg štrajka BBC kamermana i tehničkog osoblja.

Takmičenje se održalo u „Wembley” centru za konferencije u Londonu. Domaćin programa bila je Anđela Ripon (Angela Rippon), a dirigent orkestra legendarni Roni Hejzelharst (Ronnie Hazlehurst) koji je na nastupu Ujedinjenog Kraljevstva, noseći poznati engleski cilindrični šešir, dirigovao kišobranom. Svet je napustio 1. oktobra 2007. godine.

Jugoslavija se povukla sa takmičenja i nije se vratila sve do 1981. godine. U jednom trenutku, Tunis je bio u prilici da se priključi takmičenju i debituje, ali je državna televizija povukla svog takmičara. Sa povratkom Švedske, u Londonu je učestvovalo ukupno 18 zemalja.

Pravilo da se peva na nacionalnom jeziku zemlje učesnice ponovo je vraćeno nakon 1973. godine, ali se Nemačkoj i Belgiji dozvolilo da pevaju na engleskom jer se njihov nacionalni izbor odigrao pre donošenja odluke da svaka zemlja može da bira jezik na kome će pevati.

Nemačka grupa „Silver Convention” bila je veoma popularna širom sveta sredinom 70-ih sa pesmama Fly Robyn, fly i Get up and boogie. Iako su imali velike nade u prvu pobedu sa pesmom Telegram, na kraju su članice ovog benda završile takmičenje tek na 8. mestu sa 55 osvojenih poena.

Norveška predstavnica Anita Skorgan pevala je svoju prvu evrovizijsku pesmu Casanova. Ponovo se vratila 1979. godine kao solista; 1981. i 1983. osetila je evrovizijsku scenu kao prateći vokal, 1988. kao koautor norveške pesme i takođe prateći vokal, a 1982. je pevala u duetu sa tadašnjim suprugom Janom Tejgenom (Jahn Teigen). Sve ukupno, bilo je to šest ne baš uspešnih evrovizijskih nastupa za Anitu, a još nekoliko puta je pokušavala na nacionalnom takmičenju, ali bezuspešno.

Austrija je prikazala jedan veoma interesantan i inovativan nastup sa pesmom Boom boom boomerang u izvođenju grupe „Schmetterlinge” koji su nastupali sa umetnicima noseći maske iza glave, pa se u pojedinim momentima činilo da imaju dva lica. Članovi ove grupe Beatriks Nojdlinger (Beatrix Neudlinger) i Ginter Groslerher (Günter Grosslercher) bili su deo sastava „The Milestones” koji je predstavljao Austriju 1972. u Edinburgu.

Belgijska grupa „Dream Express” izazvala je kontroverze na konferenciji za novinare najavivši da će tri člana ženskog dela grupe pevati u providnim majicama. Naravno, ali i nažalost muškog dela publike, na sceni se to nije dogodilo. Sve tri članice ove grupe bile su deo sastava „Hearts of Soul” koji je branio boje Holandije 1970. u Amsterdamu.

Irskoj grupi „The Swarbriggs” bilo je ovo drugo učešće, posle Stokholma 1975. Takođe je i prva predstavnica Izraela Ilanit ponovo posle 1973. godine predstavljala svoju zemlju.
Mišel Tor (Michèle Torr) se ovog puta takmičio za Monako, za razliku od 1966. kada je bio predstavnik Luksemburga.

Ujedinjeno Kraljevstvo predstavljali su Linzi de Pol (Lynsey de Paul) i Majk Moran (Mike Moran) sa pesmom Rock bottom. Osvojili su za svoju zemlju vicešampionsko mesto sa 121 poenom. To je bio 11. put da se Ujedinjeno Kraljevstvo našlo u prvih četvoro plasiranih. Njihova pesma je postala veliki komercijalni hit među Evropljanima i našla se na TOP 10 listama u mnogim zemljama.

Sistem glasanja koji je ostao nepromenjen doneo je Francuskoj petu i poslednju pobedu do sada sa pesmom L’oiseau et l’enfant u izvođenju Mari Mirjam (Marie Myriam), za koju je dobila 136 poena. To je bio rekordan broj pobeda koje će kasnije dostići Luksemburg 1983. i Ujedinjeno Kraljevstvo 1997, a prestići ga Irska 1993. i 1994.

Pesma Mari Mirjam smatra se jednom od najlepših pesama u istoriji takmičenja. Postigla je status „evergreen” klasika koji se i danas pamti.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Francuska Marie Myriam L’oiseau et l’enfant 136
02. UK Lynsey de Paul & Mike Moran Rock bottom 121
03. Irska The Swarbriggs Plus Two It’s nice to be in love again 119
04. Monako Michèle Torr Une petite Française 096
05. Grčka Pascalis, Marianna, Robert & Bessy Mathema solfege 092
06. Švajcarska Pepe Lienhard Band Swiss lady 071
07. Belgija Dream Express A million in one, two, three 069
08. Nemačka Silver Convention Telegram 055
09. Španija Micky Enseñame a cantar 052
10. Finska Monica Aspelund Lapponia 050
11. Izrael Ilanit Ah-haa-vah hee shir lish-naa-yim 049
12. Holandija Heddy Lester De mallemolen 035
13. Italija Mia Martini Liberà 033
14. Norveška Anita Skorgan Casanova 018
14. Portugal Os Amigos Portugal no coração 018
16. Luksemburg Anne Marie B. Frère Jacques 017
17. Austrija Schmetterlinge Boom boom boomerang 011
18. Švedska Forbes Beatles 002