1978. Pariz

  • 23. Pesma Evrovizije
  • Pariz, Francuska
  • subota, 22. april 1978.
  • Mesto održavanja: Palais des Congrès
  • Domaćini: Denise Fabre & Léon Zitrone
  • Broj učesnika: 20
  • Povratnici: Danska, Turska
  • Pobednik: Izrael – A-ba-ni-bi, Izhar Cohen and The Alphabeta

Nakon što je Kan dva puta bio domaćin takmičenja, francuska državna televizija TF1 je odlučila da ovo izdanje izbora bude održano u glavnom gradu Francuske, Parizu.

Danska se nakon 11 godina pauze vratila na takmičenje (od 1966), a i Turska je ponovo nastupila. Kako se od prethodnog takmičenja nijedna zemlja nije povukla, imali smo rekordan broj učesnika u Parizu. Učestvovalo je čak 20 zemalja.

Ovo je bilo prvo takmičenje da su obe zemlje, i Grčka i Turska, učestvovale zajedno i pored političkog problema koji se ticao turske invazije na Kipar. Da podsetimo, Grčka je debitovala na takmičenju 1974. godine, ali se povukla već sledeće u znak protesta zbog turske invazije na Kipar i prvog turskog učešća. Vratila se 1976. sa pesmom koja se odnosila na kiparski problem, dok se Turska povukla iz protesta zbog pomenute grčke pesme; 1977. Grčka je imala svog predstavnika, dok je Turska pauzirala još jednom, sve do 1978. kada su obe zemlje poslale svog predstavnika. Problem sa odustajanjem se nastavio i sledećih godina – 1979. godine Grčka učestvuje, dok Turska ponovo odustaje, a 1980. obe zemlje se sa uvažavanjem vraćaju na Pesmu Evrovizije. Iako Turska nije priznala grčku Vladu na Kipru, sve tri zemlje su zajedno učestvovale na takmičenju 1981. godine.

Po prvi put u istoriji takmičenja predstavljenja su dva domaćina, Denis Fabre (Denise Fabre) i Leon Zitron (Léon Zitrone), a takmičenje je prvi put uživo prenošeno u Dubaiju.

Švedski predstavnik Bjern Šifs (Björn Skifs) nije bio zadovoljan pravilom da svaka zemlja mora da peva svoju pesmu na maternjem jeziku. On je, bez obzira na pravilo, planirao da peva na engleskom, ali je u poslednjem trenutku promenio mišljenje, što je izazvalo da potpuno zaboravi tekst pesme pa je zato prve delove pesme pevao na giberišu pre nego što se setio reči pesme. (Giberiš je u stvari igra reči koja odgovara besmislenom izgovaranju reči u skladu sa pravilima igre).

Norveška je po peti put bila na poslednjem mestu, ne osvojivši niti jedan bod, a specifično za ovo izdanje takmičenja jeste to što je Norveška prva zemlja koja je osvojila nezahvalnu titulu Nul points od uvođenja novog sistema glasanja, dodeljivanjem od 1 do 12 poena. U kasnijoj istoriji to će joj se ponoviti nekoliko puta.

Prethodne, 1977. godine, imali smo prilike da čujemo nekoliko disko pesama, a ove 1978. se jasno mogao osetiti snažan uticaj disko muzike i kulture koji su u tom vremenu bili u zamahu i enormno popularni širom sveta, što se i dokazalo pobedom jedne upravo takve pesme. Velike evropske zvezde učestvovale su na ovom takmičenju, iako su postigle osrednje rezultate.

Italijanska grupa „Ricchi e Poveri” bili su veoma uspešni u Evropi kao deo kasnijeg talasa italo-popa. Sa pesmom Questo amore osvojili su 53 poena, dovoljno samo za 12. mesto.
Popularna pevačica Ajrin Šir (Ireen Sheer) iz Nemačke je drugi put učestvovala na Pesmi Evrovizije (prvi put za Luksemburg 1974), osvojivši 6. mesto sa disko pesmom Feuer.

Španske disko kraljice „Baccara” pevale su za Luksemburg pesmu Parlez-vous français? i sa 73 poena osvojile 7. mesto. Samo godinu ranije postale su poznate široj publici uz veliki disko hit Yes sir, I can boogie, ali ta popularnost nije garantovala i bolji plasman koji su svakako zaslužile.

Pobednik ovog takmičenja bio je Izrael po prvi put u svojoj istoriji učešća. Disko klasik A-ba-ni-bi izveli su Išar Koen (Izhar Cohen) i „The Alphabeta” za koju je Izrael dobio pet uzastopnih dvanaestica, rekord koji je i dalje neprevaziđen. Izraelski šef delegacije Rivka Mihaeli priznala je jednom prilikom da nisu bili zadovoljni Koenovom pesmom, ali su nju odabrali jer su sve ostale pesme koje je Koen napisao bile „apsolutno užasne”, izjavila je Rivka.

Pored problema koji se vrteo oko Turske i Grčke, sa druge strane, izraelska pobeda stvorila je problem nekim severno-afričkim i Blisko-istočnim zemljama islamske veroispovesti koje su prenosile takmičenje, bez obzira što nisu učestvovale. Kada je postalo jasno da Izrael pobeđuje, većina njih su prekinule prenos. Jordan je u trenutku izraelske pobede prekinuo program sa obrazloženjem da su imali tehničke probleme, gledaocima su puštene slike cveća, a tek sutradan u vestima objavljena je informacija da je Belgija pobednik, koja je inače završila na 2. mestu. Predstavniku ove zemlje, Žanu Valeu (Jean Vallée), bio je ovo drugi evrovizijski nastup posle onog iz 1970. godine.

Pored 20 zemalja učesnica koje su prenosile Pesmu Evrovizije, šou je takođe prenošen uživo u Jugoslaviji, Istočnoj Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Tunisu, Alžiru, Jordanu, Maroku, Dubaiu, Hong-Kongu, Japanu i Sovjetskom Savezu.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Izrael Izhar Cohen & The Alphabeta A-ba-ni-bi 157
02. Belgija Jean Vallée L’amour ça fait chanter la vie 125
03. Francuska Joël Prévost Il y aura toujours des violons 119
04. Monako Caline & Olivier Toussaint Les jardins de monaco 107
05. Irska Colm T. Wilkinson Born to sing 086
06. Nemačka Ireen Sheer Feuer 084
07. Luksemburg Baccara Parlez-vous français? 073
08. Grčka Tania Tsanaklidou Charlie Chaplin 066
09. Španija José Vélez Bailemos un vals 065
09. Švajcarska Carole Vinci Vivre 065
11. UK Co-Co The bad old days 061
12. Italija Ricchi e Poveri Questo amore 053
13. Holandija Harmony ‘T is OK 037
14. Švedska Björn Skifs Det blir alltid värre framåt natten 026
15. Austrija Springtime Mrs. Caroline Robinson 014
16. Danska Mabel Boom boom 013
17. Portugal Gemini Dai-li-dou 005
18. Finska Seija Simola Anna rakkaudelle tilaisuus 002
18. Turska Nazar Sevinçe 002
20. Norveška Jahn Teigen Mil etter mil 000