1979. Jerusalim

  • 24. Pesma Evrovizije
  • Jerusalim, Izrael
  • 31. mart 1979.
  • Mesto održavanja: Binyanei Ha’ouama Centre
  • Domaćini: Yardena Arazi & Daniel Peer
  • Broj učesnika: 19
  • Odustala: Turska
  • Pobednik: Izrael – Hallelujah, Gali Atari & Milk and Honey

Izraelski glavni grad Jerusalim imao je tu čast da po prvi put bude domaćin Pesme Evrovizije. Ovo je takođe bio prvi put da se takmičenje održalo geografski van evropskog kontinenta.

Iako je izabrala predstavnika, Turska se povukla sa takmičenja jer je većina arapskih zemalja (čitaj muslimanskih) vršila veliki pritisak na nju da odustane od takmičenja, pre svega zato što se festival održavao u Izraelu, a kao što znamo, Turska je pretežno muslimanska zemlja.

Tako se u Jerusalimu takmičilo 19 zemalja, a nekoliko njih je poslalo već poznate izvođače koji su bili na Pesmi Evrovizije.

Norvešku je ponovo posle 1977. predstavljala Anita Skorgan.
An-Mari David (Ann-Marie David), koja je 1973. godine pobedila pevajući za Luksemburg, sada je sa pesmom Je suis l’enfant-soleil predstavljala Francusku i osvojila odlično 3. mesto.
Švajcarsku je predstavljao trio „Peter, Sue & Marc” kojima je ovo bilo treće učešće na festivalu (nakon 1971. i 1976) Prilikom ulaska u Izrael imali su poteškoća na carini zbog rekvizita koje su nosili sa sobom, a koji su bili deo koreografije. Oni su morali da tačno objasne zašto su im bili potrebni ti rekviziti. Naime, za potrebe jednog veoma osvežavajućeg nastupa na Pesmi Evrovizije nosili su sa sobom nekoliko kofa za vodu, velike torbe, otvarače za flaše, creva… Ovaj trio će se još jednom naći na Evrosongu, 1981. godine.
Holandskoj pevačici Sandri Remer (Sandri Reemer) ovo je bilo treće učešće na Pesmi Evrovizije. Ono što je zanimljivo je da je na svoja tri evrovizijska nastupa koristila tri različita imena: 1972. u duetu Sandra & Andres, 1976. pod svojim punim imenom Sandra Reemer, a ove 1979. pod imenom Ksandra (Xandra). Najuspešniji nastup bio je onaj iz 1972. kada je osvojila 4. mesto. Takođe, Sandra je još jednom stala na evrovizijsku scenu 1983. godine, ali kao prateći vokal.

Italiju je predstavljala grupa „Matia Bazar” sa pevačicom Antonelom Ruđero (Antonella Ruggiero). Pevali su pesmu Raggio di luna koja je uprkos lošem plasmanu postala hit u Italiji i šire. Ova grupa je stekla izuzetno veliku popularnost u narednim decenijama, pogotovo na našim prostorima, iako su u četiri navrata menjali pevačicu. Antonela Ruđero je takođe postala vrlo popularni solo izvođač. Grupa „Matia Bazar” je i danas muzički aktivna i osvaja brojne nagrade na festivalima, među kojima su najznačajnije one na Sanremu.

Nemačku je predstavljala grupa „Dschinghis Khan” sa istoimenom pesmom, sa kojom su osvojili odlično 4. mesto, a u Evropi je postala veliki hit uprkos kritikama u rodnoj zemlji. Kasnije je ova grupa stekla veliku popularnost širom Evrope pesmom Moskau, dok su zlatne trenutke svoje slave doživljavali upravo u državi o čijem gradu su i pevali – Sovjetskom Savezu.

Austriju su dočekala teška vremena. Autori pesme Heute in Jerusalem Peter Volf i avangardni umetnik Andre Heler napisali su pesmu o Jerusalimu, no pokazalo se da nije bila baš popularna među evropskim žirijem. Podelili su poslednje mesto sa belgijskom predstavnicom. Miša Mara (Micha Marah), predstavnica Belgije bila je nesrećna zbog izbora pesme koju je trebalo da otpeva, a koja je odabrana mimo njene volje na nacionalnom izboru. Odbila je da snimi ovu pesmu i to je jedna od retkih pesama koja nema studijsku verziju, već postoji samo snimak sa nastupa u Jerusalimu.

Monako je na kraju osvojio 16. mesto i to je bio njihov poslednji nastup pred pauzu koja je trajala 25 godina, sve do Evrosonga 2004. u Istanbulu.

Glasanje je bilo veoma nepredvidivo do samog kraja. Izraelski predstavnici „Gali Atari & Milk and Honey” sa pesmom Hallelujah vodili su na početku glasanja, ali ih je ubrzo stigla španska predstavnica Beti Misjego (Betty Missiego) sa pesmom Su canción. U poslednjem krugu, kada je glasove trebalo da dodeli španski žiri, stanje na tabeli je bilo vrlo tesno. Španija je vodila sa samo jednim poenom razlike. Imala je 116 poena, a naspram njih, na 2. mestu bio je domaćin Izrael sa 115 poena. Španski žiri dodelio je 10 poena Izraelu, izazvavši erupciju aplauza publike u sali i tako je ova zemlja po drugi put u istoriji i drugi put zaredom postala pobednik Pesme Evrovizije. Neke glasine su ukazivale na to da je španski žiri, iako je glasao poslednji, namerno dao poene Izraelu jer nisu želeli pobedu.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Izrael Gali Atari & Milk and Honey Hallelujah 125
02. Španija Betty Missiego Su canción 116
03. Francuska Anne-Marie David Je suis l’enfant-soleil 106
04. Nemačka Dschinghis Khan Dschinghis Khan 086
05. Irska Cathal Dunne Happy man 080
06. Danska Tommy Seebach Disco tango 076
07. UK Black Lace Mary Ann 073
08. Grčka Elpida Sokrati 069
09. Portugal Manuela Bravo Sobe, sobe, balão sobe 064
10. Švajcarska Peter, Sue and Marc & Pfuri, Gorps and Kniri Trödler und Co. 060
11. Norveška Anita Skorgan Oliver 057
12. Holandija Xandra Colorado 051
13. Luksemburg Jeane Manson J’ai déjà vu ça dans tes yeux 044
14. Finska Katri-Helena Katso sineen taivaan 038
15. Italija Matia Bazar Raggio di luna 027
16. Monako Laurent Vaguener Notre vie, c’est la musique 012
17. Švedska Ted Gärdestad Satellit 008
18. Belgija Micha Marah Hey Nana 005
18. Austrija Christina Simon Heute in Jerusalem 005