1980. Hag

  • 25. Pesma Evrovizije
  • Hag, Holandija
  • subota, 19. april 1980.
  • Mesto održavanja: Nederlands Congresgebouw
  • Domaćin: Marlous Fluitsma
  • Broj učesnika: 19
  • Debitant: Maroko
  • Povratnik: Turska
  • Odustale: Izrael, Monako
  • Pobednik: Irska – What’s another year, Johnny Logan

Nakon što su Izrael, Španija kao drugoplasirana sa prethodnog takmičenja i Ujedinjeno Kraljevstvo odbili da organizuju Pesmu Evrovizije, organizaciju takmičenja prihvatila je državna televizija Holandije NOS, a kao grad domaćin izabran je Hag drugi put u istoriji takmičenja.

Izrael je odbio domaćinstvo jer nisu imali sredstava za ponovnu organizaciju. Zbog nedostatka vremena, NOS je morao da iskoristi delove scene iz 1976. kada su bili domaćini takmičenja. Datum koji su odabrali za finale bio je 19. april, a kako je to bio nacionalni praznik Izraela „Dan sećanja na žrtve Holokausta”, ova zemlja je odustala od takmičenja, što je bio prvi i poslednji put do sada da zemlja pobednica nije imala priliku da brani pobedu.

Prvi put na takmičenju je učestvovao Maroko sa veoma popularnom pevačicom u svim arapskim zemljama, Samirom. Kako je na kraju glasanja pesma Bitakat hob osvojila samo 7 poena i pretposlednje 18. mesto, državna televizija Maroka je odlučila da više nikad ne učestvuju na festivalu, što je ostalo i do dan danas. Glasine su bile da je Maroko pozvan i doveden na takmičenje samo kako bi zamenio Izrael. Istini za volju, da je Izrael učestvovao u Hagu, Maroko sasvim sigurno ne bi debitovao.

Turska se vratila na takmičenje, a Monako se povukao (ispostavilo se do 2004. godine; pauza koja je trajala 25 godina), pa je tako u Hagu ukupno učestvovalo 19 zemalja. Svaka zemlja je povela sa sobom svog ličnog prezentera kako bi po redosledu nastupanja svako od njih predstavio pesmu na svom nacionalnom jeziku. To je bila novina i zanimljivost ovogodišnjeg takmilenja.

Nastup norveških predstavnika Sverea Ćelsberga (Sverre Kjellsberg) i Matisa Hete (Mattis Hætta) ostao je upamćen u evrovizijskoj antologiji. Njihova pesma pevala je o gradnji hidroelektrane!

Britanska grupa „Primma Donna” zauzela je 3. mesto, što i nije toliko zanimljiv podatak. Ono što je interesantno jeste da su dva člana ove grupe, Stefani de Sajks (Stephanie de Sykes) i Stjuart Slejter (Stuart Slater), zapravo bili članovi grupe „Co-Co” koja je već predstavljala Ujedinjeno Kraljevstvo 1978. godine u Parizu.

Paola del Mediko (Paola del Medico) bila je još jedan povratnik na festival. Posle 1969. godine, ponovo joj se ukazala mogućnost da predstavlja svoju zemlju Švajcarsku.

Nemačka je posle nekoliko solidnih rezultata krenula u ozbiljan pohod na pobedu, te je rešila da iskoristi svoje najbolje adute. Poslala je jednu od svojih najboljih pevačica tog vremena. Katja Epštajn (Katja Ebstein) je u svom trećem evrovizijskom nastupu (posle 1970. i 1971) sa pesmom Theater osvojila odlično 2. mesto, a visok plasman ove zemlje je bila samo najava dobrih rezultata Nemačke na Pesmi Evrovizije sve do njihove pobede 1982, ali i dva 2. mesta 1985. i 1987. pa se ta dekada pokazala kao najuspešnija za Nemačku.

Uprkos tome, Holandija je važila za najvećeg favorita. Predstavnica Megi Maknil (Maggie MacNeal) već je imala evrovizijskog iskustva jer je predstavljala svoju zemlju 1974. godine kao duet „Mouth & MacNeal” sa pesmom I see a star. Vodila je nakon glasanja prva četiri žirija dobivši tri dvanaestice, međutim ubrzo ih je stigla Nemačka, a potom i Irska. Australijanac koji je kasnije nakon pobede postao irski državljanin, Džoni Logan (Johnny Logan) sa pesmom What’s another year doneo je ovoj ostrvskoj zemlji drugu pobedu nakon 10 godina. Kasnije nazvan „Mr. Eurovision” dobio je sedam dvanaestica, što mu je pomoglo da na kraju sakupi ukupno 143 poena. Pesma je postala hit broj 1 u Ujedinjenom Kraljevstvu i donela mu nekoliko TV gostovanja širom Evrope.

„Mr. Eurovision” se kasnije nekoliko puta vraćao na takmičenje: 1984. kao autor pesme Terminal 3 Linde Martin, 1987. kao kantautor pesme Hold me now sa kojom je pobedio i 1992. kao autor pesme Why me opet u tandemu sa Lindom Martin sa kojom je ovog puta trijumfovao.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Irska Johnny Logan What’s another year 143
02. Nemačka Katja Ebstein Theater 128
03. UK Prima Donna Love enough for two 106
04. Švajcarska Paola Cinéma 104
05. Holandija Maggie MacNeal Amsterdam 093
06. Italija Alan Sorrenti Non so che darei 087
07. Portugal José Cid Um grande, grande amor 071
08. Austrija Blue Danube Du bist Musik 064
09. Luksemburg Sophie & Magaly Papa pingouin 056
10. Švedska Tomas Ledin Just nu! 047
11. Francuska Profil Hé, hé m’sieurs dames 045
12. Španija Trigo Limpio Qué date esta noche 038
13. Grčka Anna Vissi & The Epikouri Autostop 030
14. Danska Bamses Venner Tænker altid på dig 025
15. Turska Ajda Pekkan Petr’oil 023
16. Norveška Sverre Kjellsberg & Mattis Hætta Sámiid Ædnan 015
17. Belgija Telex Euro-vision 014
18. Maroko Samira Bensaïd Bitakat hob 007
19. Finska Vesa-Matti Loiri Huilumies 006