1981. Dablin

  • 26. Pesma Evrovizije
  • Dablin, Irska
  • subota, 4. april 1981.
  • Mesto održavanja: Simmonscourt Pavillion, Royal Dublin Society
  • Domaćin: Doireann Ní Bhríain
  • Broj učesnika: 20
  • Debitant: Kipar
  • Povratnici: Jugoslavija, Izrael
  • Odustao: Maroko
  • Pobednik: Ujedinjeno Kraljevstvo – Making your mind up, Bucks Fizz

Još jednom glavni grad Irske, Dablin, bio je domaćin 26. izdanja Pesme Evrovizije, zahvaljujući pobedi Džonija Logana (Johnny Logan) prethodne godine. U Dablinu je učestvovalo 20 zemalja, čime je izjednačen rekord pariskog izdanja takmičenja tri godine ranije. Maroko se povlači sa takmičenja, a takođe i Italija ostaje kod kuće zbog smanjenog interesovanja za festival. Jugoslavija se vraća nakon četiri godine pauze, a svoj debi ostvaruje Kipar.

Zanimljivo je da su gledaoci egipatske televizije po prvi put imali priliku da prate takmičenje uživo na svojoj televiziji.

Otvaranje takmičenja započelo je snimcima „stare” Irske pomešane sa „novom”, uključujući tu i keltske ruševine, zamkove, irske ravnice, vodopade, ljude u parku, arhitekturu, konjičke trke i dr. Snimak se završavao mapom Evrope koji na kraju otkriva evrovizijski logo.

Ta 1981. bila je godina mnogih povratnika na takmičenje. Spomenućemo neke:

Žan-Klod Paskal (Jean-Claude Pascal) iz Luksemburga koji je pobedio 20 godina ranije, ovog puta osvojio je samo 11. mesto.
Tomi Sebak (Tommy Seebach) iz Danske je posle 1979. ponovio nastup na Evrosongu u duetu sa Debi Kameron (Debbie Cameron).
Bjern Šifs (Björn Skifs) iz Švedske je posle 1978. ovog puta propisno otpevao pesmu na švedskom jeziku ne koristeći „giberiš”.
Martiju Bremu (Marty Brem) iz Austrije ovo je bilo drugo uzastopno učešće, pošto je godinu dana ranije predstavljao Austriju u okviru grupe „Blue Danube”.
Irska pevačica Maksi (Maxi) koja je učestvovala na Evroviziji u Luksemburgu 1973. kao solo izvođač, ove godine bila je u sastavu grupe „Sheeba”.
Članica grupe „Bucks Fizz” Čeril Bejker (Cheryl Baker) bila je članica grupe „Co-Co” koja je 1978. godine pevala pesmu The bad old days na Evrosongu u Parizu 1978.
Autori dramatične francuske pesme Humanahum bili su Žan-Pol Kara (Jean-Paul Cara) i Žo Grasi (Joe Gracy), tim koji je stajao iza pobedničke pesme L’oiseau et l’enfant Mari Mirjam (Marie Myriam) 1977. godine.

Ipak, najzanimljivi i najuporniji bili su predstavnici Švajcarske, trio „Peter, Sue and Marc”. Njima je ovo bilo četvrto učešće na Pesmi Evrovizije. Ipak, ono po čemu je ovaj trio ostao upamćen je to što su sve četiri evrovizijske pesme otpevane na četiri različita jezika: 1971. Les illusions de nos vingt ans na francuskom, 1976. Djambo, Djambo na engleskom, 1979. Trödler und Co. na nemačkom i ove 1981. Io senza te na italijanskom.

U pauzi nakon nastupa svih predstavnika 20 zemalja učesnica, a pre glasanja, nastupio je tradicionalni irski bend „Planxty” izvodeći dugački komad „Timedance” koji je opisivao irsku muziku kroz vekove. Igrači su bili iz „Dublin City” baleta, a koreograf je bio Ijan Montagju (Iain Montague). Oni se smatraju prethodnicima plesne trupe „Riverdance” koja je postala popularna nakon Evrosonga 1994. takođe u Dablinu.

Glasanje je bilo vrlo zanimljivo i nezaboravno zbog svoje neizvesnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je pobednik takmičenja sa svega 4 poena prednosti, a samo pre pretposlednjeg glasanja tri zemlje su bile na vrhu liste: Ujedinjeno Kraljevstvo, Švajcarska i Nemačka. Nakon ovog kruga glasanja Švajcarska i Nemačka nisu uspele da sakupe još koji poen, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo 8 poena. U poslednjem krugu glasanja Ujedinjenom Kraljevstvu je bilo potrebno 5 ili više poena kako bi nadmašili konkurente u vrhu, pa je tako Švajcarska dobila samo jedan poen, a Ujedinjeno Kraljevstvo je prešlo crtu od 5 poena dobivši 8, dok je Nemačka dobila maksimalnih 12, mada je to bilo nedovoljno za pobedu.

Tako je Ujedinjeno Kraljevstvo i grupa „Bucks Fizz” sa pesmom Making your mind up osvojilo Grand Prix Evrovizije, a Nemačka predstavnica Lena Valaitis sa pesmom Johnny Blue postala vicešampion. Na 3. mestu našla se Francuska, a na 4. Švajcarska. Zemlja domaćin, Irska, završila je takmičenje na 5. mestu, dok je zemlja debitant Kipar na 6. mestu. Iako su Švajcarci na kraju bili 4. oni su primili najviše maksimalnih ocena, četiri dvanaestice, dok je pobednička pesma dobila samo dve, mada su oni bili jedini koji su dobili poene od svake zemlje učesnice. Ponovo, titulu Nul points ponela je Norveška, zemlja koja nosi ovaj neslavan rekord.

Nemačka predstavnica Lena Valaitis pojavila se vrlo vedra i smirena na konferenciji za štampu posle proglašenja pobednika, međutim nemačka delegacija bila je veoma frustrirana još jednim 2. mestom i neostvarenom pobedom sa jakim adutom.

Osim nezaboravnog i uzbudljivog glasanja, još nezaboravnih momenata zbilo se u samom toku glasanja. Naime, Irskoj je na tabeli za poene upisano 310 poena umesto 10 koliko ih je dodelio žiri iz Luksemburga, ali najzanimljiviji momenat dogodio se kada je domaćica programa Dorin (Doireann) pozvala u drugom pokušaju jugoslovenski žiri. Pitavši portparola jugoslovenskog žirija da joj saopšti rezultate, ova joj iznenada odgovorila: „I don’t have it! (Nemam ih!)”, što je izazvalo salvu smeha publike u sali. Tu nezaboravnu rečenicu izgovorila je legenda spikerskog zanata Helga Vlahović, kasnije poznata po tome što je bila deo voditeljskog para Evrosonga u Zagrebu 1990. godine.

Još jedan nezaboravan momenat, ne u sprezi sa glasanjem, desio se u toku nastupa Ujedinjenog Kraljevsta. Naime, u toku pesme dva muška člana grupe strgnuli su haljine ženskim članovima, ostavivši ih u kratkim suknjama. Do danas, za mnoge ovo ostaje jedan od nezaboravnih momenata Pesme Evrovizije.

Inače, pesma Making your mind up doživela je razne uspehe širom sveta. Osim što je bila prva na listama devet zemalja, postala je TOP 10 hit i u Australiji, na Novom Zelandu i Južnoj Africi. Prodavši četiri miliona primeraka pesme, grupa „Bucks Fizz” postala je jedna od najprodavanijih tokom 80-tih godina.

Posle neuspeha „Ambasadora”, Jugoslavija je pauzirala četiri godine. U međuvremenu se shvatilo kako ovaj festival nije samo promocija muzike i pevača, već i odlična reklama za zemlju tj. za sve koji bi kao turisti posetili Jugoslaviju, s obzirom na to da je u Jugoslaviji turizam bio važna grana privrede. Tako je 1981. godine odlučeno da se ponovo bira jugoslovenski predstavnik za Pesmu Evrovizije, ovog puta u drugačijem formatu, na nacionalnom takmičenju Jugovizija.

Na prvoj održanoj Jugoviziji u Beogradu pobedio je Seid Memić Vajta koji je pevao pesmu Leila Ranka Bobana. U Dablinu je osvojio tek 15. mesto. Nisu mu pomogli ni prateći vokali, danas legende bivše jugoslovenske muzičke scene: Neda Ukraden, Jadranka Stojaković i Ismeta Dervoz-Krvavac, nekada vokal grupe „Ambasadori”, ali i dugogodišnja šefica evrovizijske delegacije BHRT.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. UK Bucks Fizz Making your mind up 136
02. Nemačka Lena Valaitis Johnny Blue 132
03. Francuska Jean Gabilou Humanahum 125
04. Švajcarska Peter, Sue & Marc Io senza tei 121
05. Irska Sheeba Horoscopes 105
06. Kipar Island Monika 069
07. Izrael Habibi Halaylah 056
08. Grčka Yiannis Dimitras Feggari kalokerino 055
09. Holandija Linda Williams Het is een wonder 051
10. Švedska Björn Skifs Fångad i en dröm 050
11. Luksemburg Jean-Claude Pascal C’est peut-être pas l’Amérique 041
11. Danska Debbie Cameron & Tommy Seebach Krøller eller ej 041
13. Belgija Emly Starr Samson 040
14. Španija Bacchelli Y solo tú 038
15. Jugoslavija Seid-Memić Vajta Leila 035
16. Finska Riki Sorsa Reggae OK 027
17. Austrija Marty Brem Wenn du da bist 020
18. Turska Modern Folk Trio & Aysegül Dönme dolap 009
18. Portugal Carlos Paião Playback 009
20. Norveška Finn Kalvik Aldri i livet 000