1982. Herogejt

  • 27. Pesma Evrovizije
  • Herogejt, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • subota, 24. april 1982.
  • Mesto održavanja: Harrogate Conference Centre
  • Domaćin: Jan Leeming
  • Broj učesnika: 18
  • Odustale: Grčka, Francuska
  • Pobednik: Nemačka – Ein bißchen Frieden, Nicole

Evo nas po sedmi put u Ujedinjenom Kraljevstvu. Grad domaćin Herogejt je danas popularno banjsko-turističko mesto u Engleskoj, a tada gotovo nepoznato ostalim Evropljanima. Čak je i otvaranje takmičenja krenulo prikazivanjem mape Evrope na kojoj je bilo ispisano pitanje Gde je Herogejt? na nekoliko jezika, a potom se mapa zumirala na mestu na karti koje je prikazivalo gde se Herogejt u stvari nalazi, sa snimcima koji su prikazivali grad.

Na tom takmičenju učestvovalo je 18 zemalja, dve manje no prethodne godine. Francuska se povukla zbog, kako je njihova televizija TF1 objasnila, manjka interesovanja gledališta i kritike da je festival postao „spomenik ludosti (baljezgarija), takmičenje osrednjih pesama, uz odsustvo talenata”. Ipak, zbog opšteg negodovanja javnosti, druga francuska televizija postala je emiter Evrovizije, pa se tako Francuska već sledeće godine vratila na takmičenje.

Grčka se povukla samo dve nedelje pre održavanja takmičenja jer je ministarka kulture Melina Merkuri (Melina Mercouri) odlučila da povuče pesmu zbog toga što nije odgovarala njenim standardima kvaliteta, dok su drugi objašnjavali da je odabrana pesma u stvari obrada grčke tradicionalne pesme, pa je stoga i povučena. Pesma koja nosi naziv Sarantapente kopelies, koju je pevao Temis Adamantidis (Themis Adamantidis), bila bi izvedena druga po redu, kako je ranije žrebom odlučeno.

Nemačka je nakon dugog niza godina, tačnije posle 27 učestvovanja, konačno uspela da zabeleži svoju prvu pobedu. Sa pesmom Ein bißchen Frieden, pevačica Nikol (Nicole) ušla je u anale jer je postigla u to vreme rekord razlike između 1. i 2. mesta po osvojenim poenima – imala je čak 61 poen više od vicešampiona Izraela.

Tokom glasanja, Nemačka je većim delom bila lider na listi, a pobedničkom autorskom tandemu pesme Ralfu Zigelu i Berndu Majnungeru (Ralph Siegel & Bernd Meinunger) ovo je bio prvi Grand Prix nakon nekoliko godina učestvovanja. Kasnije će ovaj autorski tandem učestvovati na Evroviziji bar još 20 puta, uglavnom pod zastavom Nemačke, što je rekord kakav, sasvim je izvesno, retko ko može dosegnuti.

Ono po čemu će Nikol i njena pesma još ostati poznata je njen pobednički nastup. Naime, ona je pobedničku pesmu otpevala na četiri jezika: nemačkom, engleskom, francuskom i holandskom jeziku. Njenu pobedu pratilo je rekordnih 13 miliona gledalaca u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj. Engleska verzija pesme pod nazivom A little peace ušla je pravo na 1. mesto UK TOP liste singlova.

Pored Nikol koja je pevala pesmu o miru, i finski predstavnik Kojo je imao pesmu koja je govorila o borbi protiv nuklearnih bombi, no ova pesma je za razliku od nemačke prošla veoma slabo, štaviše ostala je bez poena.

Povratnik na evrovizijsku scenu bila je pevačica Stela (Stella) koja je prvi put nastupila za boje Holandije 1970, a 1977. za boje belgijske zastave, oba puta u sklopu grupe („Heart of Soul” i „Dream Express”). Te 1982. godine nastupala je solo sa pesmom Si tu aimes ma musique koja je potpuno otpevana na francuskom, iako joj je holandski maternji jezik.
Pored Stele, Ana Visi (Anna Vissi) je posle dve godine ponovo pevala na Evroviziji, ovog puta za svoju matičnu državu Kipar. Mnogo godina kasnije, Ana će na domaćem terenu ponovo predstavljati Grčku.
Norveški duet i u to vreme bračni par, Anita Skorgan i Jan Tejgen (Jahn Teigen), pevali su pesmu Adieu, kao da su znali da im brak neće opstati, naslućujući skorašnji razvod. Aniti je ovo bio treći, a Janu drugi evrovizijski nastup.
Ženska polovina britanskog dueta „Bardo”, Sali En Triplet (Sally Ann Triplett), bila je članica sastava „Prima Donna” koji je predstavljao UK 1980. godine.
Dve članice grupe „Doce” predstavljale su takođe Portugal 1978. godine u Parizu, ali kao deo sastava „Gemini”.

Švedsku je predstavljao švedsko-norveški duo „Chips”, čije su članice bile Kiki Danijelson (Kikki Danielsson) i Elizabeta Andreasen (Elisabeth Andreassen). Elizabeta je rođena u Švedskoj (Geteborg), ali su joj roditelji Norvežani. Kasnije je učestvovala još tri puta na Evroviziji veoma uspešno braneći boje Norveške. Kiki Danijelson je 1985. godine branila boje Švedske u Geteborgu, na domaćem terenu.

Sa pesmom Halo halo kompozitora Sanje Ilića, tekstopisca Miroslava Zeca i aranžera Slobodana Markovića, Jugoslaviju su tada predstavljale članice grupe „Aska”, u sastavu Izolda Barudžija, Snežana Mišković alijas Viktorija i Snežana Stamenković. Na drugoj Jugoviziji održanoj u Ljubljani, ove anonimne devojke pobedile su tada popularna imena jugoslovenske muzičke scene. Takođe, ovo je bio tek drugi put u istoriji učestvovanja Jugoslavije da je TV Beograd uspela da pobedi i pošalje svog predstavnika u Evropu (prvi put 1974. godine i grupa „Korni”).

Ipak, tek 14. mesto je bilo rezervisano za Jugoslaviju, ponajviše zahvaljujući švedskom žiriju koji je ovim curama dodelio maksimalnih 12 poena; ukupno su na kraju skupile 21 poen. Inače, zanimljivo je da je ova dvanaestica u stvari prva najveća ocena do tada koju je dobio neki jugoslovenski predstavnik.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Nemačka Nicole Ein Bißchen frieden 161
02. Izrael Avi Toledano Hora 100
03. Švajcarska Arlette Zola Amour on t’aime 097
04. Belgija Stella Si tu aimes ma musique 096
05. Kipar Anna Vissi Mono I agapi 085
06. Luksemburg Svetlana Cour apres le temps 078
07. UK Bardo One step further 076
08. Švedska Chips Dag efter dag 067
09. Austrija Mess Sonntag 057
10. Španija Lucía Él 052
11. Irska The Duskeys Here today, gone tomorrow 049
12. Norveška Jahn Teigen & Anita Skorgan Adieu 040
13. Portugal Doce Bem-bom 032
14. Jugoslavija Aska Halo halo 021
15. Turska Neço Hani 020
16. Holandija Bill van Dijk Jij en ik 008
17. Danska Brixx Video-video 005
18. Finska Kojo Nuku pommiin 000