1983. Minhen

  • 28. Pesma Evrovizije
  • Minhen, Nemačka
  • subota, 23. april 1983.
  • Mesto održavanja: Rudi-Sedlmayer-Halle
  • Domaćin: Marlene Charell
  • Broj učesnika: 20
  • Povratnici: Francuska, Italija, Grčka
  • Odustala: Irska
  • Pobednik: Luksemburg – Si la vie est cadeau, Corinne Hermès

Nakon dugog niza godina, nemačka televizija ARD je konačno dočekala da bude organizator Pesme Evrovizije. Grad domaćin bio je Minhen, glavni grad najveće nemačke pokrajine Bavarska.

Domaćin programa Marlen Harel (Marlene Charell) predstavljala je zemlje i njihove predstavnike na tri jezika: engleskom, francuskom i nemačkom. To je kod nje izazivalo nervozu u toku priredbe pa je napravila čak 13 grešaka u toku glasanja, a u toku predstavljanja pesama izgovarala je pogrešno i mešala imena izvođača i dirigenata.

Razglednice ovog puta nisu emitovane jer se zakasnilo sa njihovom pripremom. Festival je, bez obzira na tu činjenicu, zbog trojezičnog predstavljanja pesama, ipak trajao duže od predviđenih tri sata, po prvi put u istoriji takmičenja.

Na takmičenju u Nemačkoj ponovo je učestvovao veliki broj zemalja. Francuska, Italija i Grčka su se nakon pauze vratile na festival, dok se Irska povukla na godinu dana pauze. Sve ukupno, 20 država takmičilo se u Minhenu.

Ovo je bio prvi put da se festival prenosio preko SBS televizije u dalekoj Australiji. Iako oni nikada nisu učestvovali, neke pobedničke pesme su bile na njihovim top listama, kao što su pobedničke pesme grupe ABBA i „Bucks Fizz”.

Pobedu je odneo, peti i poslednji put do danas, Luksemburg, tako izjednačivši broj pobeda sa Francuskom. Korin Erme (Corinne Hermès) je sa svojom pesmom Si la vie est cadeau uspela da pobedi sa ukupno 142 poena, iako nije vodila na listi sve vreme, a nekoliko zemalja su joj bili ozbiljni konkurenti.

Prvi konkurent je bio Izrael. Ofra Haza pevala je pesmu Khay koja je nakon festivala postala veliki evropski hit i koji je pomogao da se kasnije lansira veoma uspešna karijera Ofre Haze. Na kraju je dobila ukupno 136 poena. Zanimljivo za ovu pesmu je što je ona preimenovana na takmičenju u Hi, a na nekim jezicima Jai i Hay. Naime, doslovan prevod originalnog naziva Khay je Živ. Pesma je dvosmislena i metaforična. Ofra Haza peva o tome kako je „uprkos nesrećama i nevoljama i dalje živa”. Ne zna se da li zapravo peva o svojoj sudbini ili o narodu Izraela, modernoj državi i jevrejskoj zajednici koja je uprkos raznim pokušajima da bude uništena i dalje živa. Pesma dobija na jačini i zbog činjenice da je otpevana baš u Minhenu, mestu masakra izraelskih sportista za vreme Olimpijskih igara 1972. godine.

Na 3. mestu našla se švedska predstavnica Karola Hegvist (Carola Häggvist) koja je za pesmu Främling dobila 126 poena. Ovo je bio njen prvi od ukupno tri nastupa do sada na Pesmi Evrovizije. Pesma je postala veliki hit u Švedskoj, čak veći od njene pobedničke pesme iz 1991. Treći put nastupila je u Atini 2006. godine osvojivši 5. mesto.

Francuski predstavnik Gi Bone (Guy Bonnet) učestvovao je drugi put na Evrosongu, i nakon 4. mesta 1970. godine sada je osvojio 6. mesto. Norvežaninu Janu Tejgenu (Jahn Teigen) ovo je bilo treće učešće na festivalu posle 1978. i 1982. godine.

Italijanska zvezda Rikardo Folji (Riccardo Fogli) je sa pesmom Per Lucia takmičenje završio na razočaravajućem 11. mestu nakon pobede na italijanskom festivalu Sanremo prethodne godine.

Titulu Nul points ove godine delile su dve zemlje, Turska i Španija. Turska pesma Opera nezvanično je proglašena najgorom evrovizijskom pesmom u istoriji Evrosomga. Pesma se najvećim svojim delom sastoji od reči opera koja se besomučno ponavlja tokom trajanja pesme, i od imena poznatih operskih dela i kompozitora.

Zanimljiivo je da je ovo tek druga godina najvećeg uspeha jugoslovenskog predstavnika; prvi put 1962. godine i 4. mesto Lole Novaković. Još na Jugoviziji u Novom Sadu, za favorita je važila tada veoma popularna Lepa Brena sa svojom pratećom grupom „Slatki greh”. Pesmu Sitnije Cile, sitnije komponovao je legenda kompozitorstva i učesnik Pesme Evrovizije 1974. Kornelije Bata Kovač. No, iako su većinu vremena vodili i prerano počeli da slave, skopski i prištinski žiri ih je ostavio bez ijednog poena, dok su predstavniku TV Titograd Danijelu Popoviću dodelili maksimalnih 12 poena. Danijel je u Minhen ispraćen oštrim kritikama da je njegova pesma, koju je on sam komponovao, zapravo plagijat pesama Šejkina Stivensa (Shakina Stevensa).

Tako je Jugoslaviju u Minhenu predstavljala pesma Džuli koja je na takmičenju osvojila samo poen manje od švedske predstavnice (125 poena), dovoljno za izvanredno 4. mesto.

Nakon takmičenja pesma je postala mega hit u Evropi. U Jugoslaviji je prodata u preko milion primeraka, a u Evropi oko pola miliona. Prepevana na engleski jezik, najveću popularnost, osim u Jugoslaviji, doživela je u Nemačkoj, Belgiji, Danskoj, Švedskoj, Austriji…

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Luksemburg Corinne Hermès Si la vie est cadeau 142
02. Izrael Ofra Haza Khay 136
03. Švedska Carola Häggkvist Främling 126
04. Jugoslavija Danijel Džuli 125
05. Nemačka Hoffmann und Hoffmann Rücksicht 094
06. UK Sweet Dreams I’m never giving up 079
07. Holandija Bernadette Sing me a song 066
08. Francuska Guy Bonnet Vivre 056
09. Norveška Jahn Teigen Do re mi 053
09. Austrija Westend Hurricane 053
11. Italija Riccardo Fogli Per Lucia 041
11. Finska Ami Aspelund Fantasiaa 041
13. Portugal Armando Gama Esta balada que te dou 033
14. Grčka Christie Stassinopoulou Mou les 032
15. Švajcarska Mariella Farré Io così non ci sto 028
16. Kipar Stavros & Constantina I agapi akoma zi 026
17. Danska Gry Johansen Kloden drejer 016
18. Belgija Pas de Deux Rendez-vous 013
19. Turska Çetin Alp & The Short Wave Opera 000
19 Španija Remedios Amaya ¿Quién maneja mi barca? 000