1984. Luksemburg

  • 29. Pesma Evrovizije
  • Luksemburg, Luksemburg
  • subota, 5. maj 1984.
  • Mesto održavanja: Théâtre Municipal
  • Domaćin: Désirée Nosbusch
  • Broj učesnika: 19
  • Povratnik: Irska
  • Odustali: Grčka, Izrael
  • Pobednik: Švedska – Diggi-loo Diggy-ley, Herrey’s

Nakon što su bili domaćini 1973. godine, Luskemburžanima se ponovo, po četvrti put, ukazala prilika da budu domaćini evropske godišnje muzičke smotre.

U toku organizacije domaćini su imali problem da nađu odgovarajuću salu za priredbu pa se RTL na kraju odlučila za malu pozorišnu dvoranu koja je za posledicu imala to što su priredbi mogle da prisustvuju samo VIP osobe, novinari i članovi delagacija zemalja učesnica.

Domaćin je bila jedna od najmlađih voditelja, tada devetnaestogodišnja Dezire Nosbuš (Désirée Nosbusch), koja se smatra do dan danas jednom od najboljih voditelja u istoriji Pesme Evrovizije. Najviše je ostala upamćena po tome što je na opušten i ležeran način vodila program, što je za to vreme bilo neobično, a posebno jer je u toku govora koristila četiri jezika: engleski, francuski, nemački i luksemburški, često ih menjajući u jednoj istoj rečenici.

Broj učesnika se smanjio na 19. Grčka je pravila pauzu jednu godinu, a njenim stopama pošao je i Izrael, ali iz razloga što se još jednom takmičenje poklapalo sa državnim i verskim praznikom. Povratnik na festival nakon godinu dana pauze bila je Irska; pokazalo se na kraju veoma uspešan povratak, s obzirom na to da su osvojili odlično 2. mesto sa samo 8 poena manje od pobednika festivala.

Pobednik je po drugi put bila Švedska. Sastav „Herrey’s” izveo je pesmu čijem se nazivu Diggi-loo Diggi-ley i danas na engleskom govornom području podsmeva. No, bez obzira na naziv pesme, braća švedskog sastava uspela su da sakupe 145 poena, a ponajviše će ostati upamćeni po zanimljivoj koreografiji i prepoznatljivim zlatnim cipelama koje su postale klasik pop kulture. Pesma je postala hit u nekoliko evropskih zemalja. Ovo jeste bila druga pobeda Švedske, ali prva na švedskom jeziku. Da podsetimo, prvu pobedu za Švedsku odnela je svima poznata grupa ABBA koja je svoju pesmu Waterloo pevala na engleskom jeziku.

Pre i u toku glasanja, Švedska se nije smatrala glavnim favoritom, ali se kasnije ispostavilo da su oni bili tzv. favoriti iz senke. Za favorite su se, između ostalih, smatrali Irci koji su nakon godinu dana pauze na takmičenje poslali Lindu Martin sa pesmom Terminal 3 koja je sakupila 137 poena, 8 manje no pobednik Švedska, sasvim dovoljno za vicešampionsku poziciju. Komponovao ju je bivši i budući pobednik Pesme Evrovizije Džoni Logan (Johnny Logan), ali pod svojim pravim imenom – Šon Šerard (Sean Sherrard), a bio je i kompozitor pobedničke pesme iz 1992. godine koju je takođe izvela Linda Martin.

Italijanska pesma I treni di tozeur, koju su izveli Aliće i Franko Batijato (Alice & Franco Battiato), takođe je bila favorit. Pesma je postala veliki hit, iako su takmičenje završili na 5. mestu.

Kladionice su šansu za pobedu davale i sastavu „Belle and the Devotions” iz Ujedinjenog Kraljevstva. Iako nisu sve članice benda pevale u toku izvođenja, uspele su da osvoje 63 poena, dovoljno za 7. mesto. Interesantno je da su ove dame ispraćene sa scene zvižducima u sali koji, kako je kasnije obrazloženo, nisu bili upućeni njima, već su bili znak protesta zbog divljanja engleskih navijača na utakmici održanoj nekoliko nedelja pre festivala.

Danska grupa „Hot Eyes” sa pesmom Det’ lige det je većim delom glasanja bila na 3. mestu, ali ih je u poslednjem krugu glasovima portugalskoj žirija prestigla Španija za samo 5 poena. Ovo je ipak bio najbolji plasman Danske na Pesmi Evrovizije u više od 20 prethodnih godina učestvovanja na takmičenju.

Povratnik na festival bila je nemačka pevačica Mari Ros (Mary Roos) kojoj je ovo, posle 1972. i 3. mesta u Edinburgu, bilo drugo učešće na Evrosongu.

Jugoslaviju su na takmičenju u Luksemburgu predstavljali Vlado Kalember i Izolda Barudžija kojoj je ovo bio treći nastup na festivalu; prvi put kao članica sastava „Aska”, a zatim i kao deo pratećih vokala Danijelu Popoviću, zajedno sa svojom sestrom Eleonorom Barudžijom. Na Jugoviziji održanoj u Skoplju ovaj duo, koji je predstavljao TV Titograd, pobedio je sa pesmom Ljubavna priča br. 1 koja je za Evroviziju preimenovana u Ciao amore. Ipak, najbolja pesma po mnogima i veliki hit rado slušan i danas bila je i ostala Princeza u izvođenju Dade Topića i Slađane Milošević, koja je na kraju zauzela skromno 6. mesto.

Nakon 4. mesta prethodne godine za Jugoslaviju, megastar jugoslovenske scene kao pevač grupe „Srebrna krila”, Vlado Kalember i Izolda Barudžija su sa svojom pesmom uspeli da sakupe samo 26 poena, što je bilo dovoljno za pretposlednje 18. mesto.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Švedska Herrey’s Diggi-loo Diggy-ley 145
02. Irska Linda Martin Terminal ‘3’ 137
03. Španija Bravo Lady, lady 106
04. Danska Hot Eyes Det’ lige det 101
05. Belgija Jacques Zegers Avanti la vie 070
05. Italija Alice & Battiato I treni di tozeur 070
07. UK Belle & The Devotions Love games 063
08. Francuska Annick Thoumazeau Autant d’amoureux que d’étoiles 061
09. Finska Kirka Hengaillaan 046
10. Luksemburg Sophie Carle 100% D’amour 039
11. Portugal Maria Guinot Silêncio e tanta gente 038
12. Turska Bes Yil Önce, On Yil Sonra Halay 037
13. Holandija Maribelle Ik hou van jou 034
13. Nemačka Mary Roos Aufrecht geh’n 034
15. Kipar Andy Paul Anna Maria Lena 031
16. Švajcarska Rainy Day Welche Farbe hat der Sonnenschein 030
17. Norveška Dollie de Luxe Lenge leve livet 029
18. Jugoslavija Vlado & Isolda Ciao amore 026
19. Austrija Anita Einfach weg 005