1985. Geteborg

  • 30. Pesma Evrovizije
  • Geteborg, Švedska
  • subota, 4. maj 1985.
  • Mesto održavanja: Scandinavium
  • Domaćin: Lill Lindfors
  • Broj učesnika: 19
  • Povratnici: Grčka, Izrael
  • Odustale: Jugoslavija, Holandija
  • Pobednik: Norveška – La det swinge, Bobbysocks

Geteborg je izabran da bude grad domaćin 30. jubilarnog takmičenja koje se po drugi put održavalo u Švedskoj.

Ove godine Holandija je odlučila da se povuče sa takmičenja jer se datum održavanja priredbe poklapao sa državnim praznikom. Sa takmičenja se povukla i Jugoslavija čiji se datum poklapao sa godišnjicom smrti jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Iako su dve zemlje odustale, isti broj zemalja se vratio. To su bile Grčka i Izrael pa je tako u Švedskoj ponovo učestovao isti broj zemlja kao i prethodne godine – 19.

Scena u geteborškoj dvorani „Scandinavium” bila je veoma moderna i veća od bilo koje scene do tada. Delovi scene kasnije su korišćeni za švedsko nacionalno finale Melodifestivalen 1987. godine.

Domaćin je bila Lil Lindfors (Lill Lindfors), nekada i sama učesnik takmičenja – 1966. godine pevala je u duetu sa Svanteom Turesonom (Svante Thuresson) predstavljajući Švedsku. Ipak, ostaće upamćena po gegu u kom je, u trenutku izlaska na scenu, ostala bez haljine. Nakon nekoliko sekundi šoka publike i engleskog komentatora Terija Vogana, ona je, činilo se, zbunjena i očajna počela rukama da prekriva donje delove tela, a onda je krenula da preuređuje odeću pa je na kraju bila u dugoj beloj haljini, što je izazvalo veliki aplauz i oduševljenje, posebno kada je dala komentar da je samo htela da razbudi publiku. Ova šala ostaće vrhunac nezaboravnih momenata Pesme Evrovizije.

Ove godine bilo je nekoliko povratnika na festival.

Kiki Danijelson (Kikki Danielsson) je posle 1982. godine ponovo stala na evrovizijsku scenu, ovog puta u solo izvođenju. Tri godine pre je kao član sastava „Chips”, zajedno sa Elizabetom Andreasen (Elisabeth Andreassen), takođe predstavljala Švedsku.
Danski duo „Hot Eyes” je drugu godinu zaredom predstavljao Dansku, ali ovog puta ni blizu tako uspešno kao prethodne godine.
Ajrin Šir (Irene Sheer) se pojavila treći put na Evroviziji (1974. za Luksemburg i 1978. za Nemačku) predstavljajući ponovo Luksemburg, ali u sklopu grupe koju su činile šest različitih izvođača.
Marijela Fare (Mariella Farré) je posle 1983. godine ponovo pokušala da okuša sreću za Švajcarsku, ali nažalost opet bezuspešno.
Poznati bračni par Al Bano i Romina Pauer (Romina Power) su posle 1976. godine predstavljali Italiju po drugi put na Evrosongu.
Austrijskom pevaču Gariju Luksu (Gary Lux) ovo je bilo treće uzastopno učešće na Evroviziji, ali prvi put kao solo izvođač; 1983. godine bio je član grupe „Westend”, a 1984. godine prateći vokal Aniti. Gari Luks će se pojaviti još tri puta na Pesmi Evrovizije – 1987. ponovo kao solo izvođač, a 1993. i 1995. kao prateći vokal austrijskim predstavnicima.
Izrael je poslao nekadašnjeg pobednika Evrovizije iz 1978. godine, Išara Koena (Izhar Cohen), koji je ostvario još jedan dobar rezultat, 5. mesto, sa pesmom Olé Olé.

Te godine sve je iznenadila pobeda Norveške. Bila je to prva pobeda za zemlju koja nosi neslavan rekord najvećeg broja poslednjih mesta. Norveški duo „Bobbysocks” sa pesmom La det swinge uspela je da pobedi favorizovane nemačke predstavnike, grupu „Wind” sa njihovom pesmom Für alle. Norveški duo činile su Elizabeta Andreasen (Elisabeth Andreassen; učestvovala četiri puta na Pesmi Evrovizije, prvi put 1982. u sklopu grupe „Chips” predstavljajući Švedsku, a pojaviće se i 1994. i 1996. godine kao predstavnik Norveške) i Hane Krog (Hanne Krogh; učestvovala je na takmičenju 1971. godine, a pojaviće se i kao član grupe „Just 4 Fun” 1991. godine).

Autor pobedničke pesme je norveški kompozitor Rolf Levland (Rolf Løvland) koji će doneti Norveškoj još jednu pobedu 10 godina kasnije u Dablinu, i to kao deo sastava „Secret Garden”.

Domaćica priredbe Lil Lindfors je takođe lično čestitala pobednicama rečima da je Norveška nakon toliko poslednjih mesta i zaslužila ovu pobedu, a na konstataciju da je veoma srećna zbog njihove pobede, Hane Krog joj je šaljivo odgovorila: „Ti si srećna? Šta misliš kako je nama?”, aludirajući na to da je ovo za njih velika čast što su Norveškoj donele prvu pobedu na Pesmi Evrovizije.

Nakon energičnog pobedničkog nastupa norveški duo je pozdravljen ovacijama publike koja je ustala i aplaudirala pobednicama.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Norveška Bobbysocks La det swinge 123
02. Nemačka Wind Für alle 105
03. Švedska Kikki Danielsson Bra vibrationer 103
04. UK Vikki Love is… 100
05. Izrael Izhar Cohen Olé olé 093
06. Irska Maria Christian Wait until the weekend comes 091
07. Italija Al Bano & Romina Power Magic, oh magic 078
08. Austrija Gary Lux Kinder dieser Welt 060
09. Finska Sonja Lumme Eläköön elämä 058
10. Francuska Roger Bens Femme dans ses rêves aussi 056
11. Danska Hot Eyes Sku’ du spør fra no’n 041
12. Švajcarska Mariella Farré & Pino Gasparini Piano piano 039
13. Luksemburg Margo, Franck Olivier, Diane Solomon, Ireen Sheer, Malcolm Roberts & Chris Roberts Children, kinder, enfants 037
14. Španija Paloma San Basilio La fiesta terminó 036
14. Turska MFÖ Didai didai dai (Aşık oldum) 036
16. Kipar Lia Vishy To katalava arga 015
16. Grčka Takis Biniaris Miazoume 015
18. Portugal Adelaïde Penso em ti, eu sei 009
19. Belgija Linda Lepomme Laat me nu gaan 007