1986. Bergen

  • 31. Pesma Evrovizije
  • Bergen, Norveška
  • subota, 3. maj 1986.
  • Mesto održavanja: Grieghallen
  • Domaćin: Åse Kleveland
  • Broj učesnika: 20
  • Debitant: Island
  • Povratnici: Jugoslavija, Holandija
  • Odustali: Grčka, Italija
  • Pobednik: Belgija – J’aime la vie, Sandra Kim

Prvi put u svojoj istoriji takmičenja, Norveška je dobila čast da bude organizator takmičenja za najbolju Pesmu Evrovizije.

Sa željom Norvežana da takmičenje izmeste van glavnog grada i ostalih većih gradova, norveška televizija NRK je odlučila da grad domaćin bude Bergen. Scena je bila napravljena kao vikinška ledena palata sa belim i pastelnim neonskim svetlima, smeštena u dvoranu „Grieghallen”.

Takmičenje je bila jedna velika i lepa reklama za zemlju domaćina, s obzirom na to da su video razglednice koje su najavljivale pesme prikazivale lepote norveških pejzaža.

Domaćin programa bila je Ose Kleveland (Åse Kleveland) koja je već učestvovala na Pesmi Evrovizije kao takmičar 1966. godine osvojivši 3. mesto. Takođe je vodila norveško nacionalno finale 1980. godine. Na početku takmičenja Ose je govorila o norveškom putu na Pesmi Evrovizije. Obratila se rečima: „Oni koji su pratili norveško učestvovanje na takmičenju za Pesmu Evrovizije, znaju da je u stvari put bio veoma trnovit. Zato, zamislite našu radost kada smo prošle godine konačno pobedili i zadovoljstvo koje osećamo danas kada smo u mogućnosti da poželimo dobrodošlicu na vrhu Evrope, u Norveškoj i u Bergenu, za 700 miliona gledalaca.”

Zanimljivo je da su po prvi put u ovoj Kraljevini na takmičenju bili prisutni i članovi norveške kraljevske porodice, prestolonaslednik Harald, prestolonaslednica Sonja, princeza Marta Luiz (Martha Louise) i princ Hokon Magnus (Haakon Magnus).

U Bergenu je učestvovalo 20 zemalja, jedna više nego prethodne godine. Italija je jednostavno odlučila da ne pošalje svog predstavnika u Norvešku, a Grčka se povukla jer se datum održavanja takmičenja poklapao sa „Svetom subotom”, verskim praznikom u Grčkoj. No, bez obzira na ova odustajanja, imali smo i povratnike na festival. Bili su to Jugoslavija i Holandija, a po prvi put na evrovizijsku scenu popela se i mala ostrvska zemlja Island. Oni su i ranije izrazili želju za učestvovanjem, no satelitska TV veza sa ovom zemljom nije ranije bila uspostavljena. Tako je islandska televizija RÚV prvi put poslala svog predstavnika na ovo prestižno muzičko takmičenje.

Ovo izdanje festivala je obeležio i jedan lep jubilej. Naime, otpevana je 500. pesma. Bila je to luksemburška pesma L’amour de ma vie u izvođenju Šeris Lorens (Sherisse Laurence), rodom iz Kanade.

Još jednom je pobedila zemlja koja nikada do tada nije osvojila Grand Prix. Bila je to Belgija, tako da je ovom pobedom svaka zemlja koja je učestvovala na prvom takmičenju, sada daleke 1956. godine, ubeležila po jednu pobedu. Za Belgiju je pevala trinaestogodišnja Sandra Kim pesmu J’aime la vie i time postala najmlađa učesnica, a samim tim i najmlađa pobednica ovog takmičenja, iako je u stvari producentima rekla da ima 15 godina.

Belgija je većim delom glasanja vodila na tabeli, tačnije još od podele poena drugog žirija. Dobila je poene od svake zemlje. Najveću ocenu, 12 poena, dobila je pet puta, a najmanja ocena koju je dobila od žirija bila je 5 poena, osim nemačkog žirija koji joj je dao samo 1 poen.

Švajcarska je od samog početka glasanja bila tik uz Belgiju, ali je Belgija ipak sve vreme držala prvu poziciju. Kako je kasnije ustanovljeno da Sandra Kim u stvari ima 13 godina, a ne 15 kako je prijavila, Švajcarska delegacija je uložila protest tražeći da se Belgija diskvalifikuje. Naravno, to im nije pošlo za rukom.

Od ostalih takmičara spomenućemo neke značajnije i poznatije.

Džez pevačica Timna Brauer, ćerka poznatog umetnika Arika Braurea, na kraju je zauzela tek 18. mesto sa pesmom Die Zeit ist einsam.
Grčka pevačica Elpida predstavljala je Kipar, što je bilo njeno drugo učešće na Evrosongu nakon 1979. godine, kada je predstavljala Grčku.
Ćetilu Stokanu (Ketil Stokkan) iz Norveške ovo je bio debitantski nastup na Evroviziji. Četiri godine kasnije u Zagrebu predstavljao je Norvešku još jednom.
Članu grupe „Icy”, islandskog debitanta, Ejrikir Hejkson (Eiríkur Hauksson), takođe je takmičenje u Bergenu bilo vatreno krštenje; 1991. godine u Rimu predstavljao je Norvešku kao deo grupe „Just 4 Fun”, a 2007. u Helsinkiju predstavljao je ponovo Island u solo izvedbi.

Jugoslavija se posle jedne godine pauze vraća na evrovizijsku scenu. Na nagovor Zrinka Tutića, Doris Dragović je prihvatila da se takmiči na Jugoviziji koja se održavala u Prištini, pevajući njegovu pesmu Željo moja. Pobedila je u možda najjačoj konkurenciji do tada na Jugoviziji. Veliki favoriti bili su predstavnici TV Sarajevo, među kojima se kao glavni favorit isticala Neda Ukraden sa pesmom Šaj rode, šaj koju su svi već videli kao budućeg predstavnika Jugoslavije. Međutim, posle više od 20 godina, mediji u Hrvatskoj su objavili na osnovu izjave producenta i menadžera da je pobeda Doris Dragović bila nameštena, baš kao i pobeda „Novih fosila” 1987. i grupe „Riva” 1989. godine! Naravno, Doris o svim zakulisnim radnjama nije ništa znala jer isprva nije htela ni da se takmiči. U Bergenu je osvojila tek 11. mesto, a uprkos tome, kako su mnogi ocenili, zaslužila je titulu najelegantnije učesnice tog takmičenja.

Doris će kasnije, kao predstavnica Hrvatske na Evrosongu u Jerusalimu 1999. godine, ponoviti svoj nastup na evrovizijskoj sceni sa pesmom Marija Magdalena i poboljšati svoj učinak. Naime, ona je tada osvojila visoko 4. mesto, a ponovo je ponela nezvaničnu titulu najelegantnije učesnice takmičenja te godine.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Belgija Sandra Kim J’aime la vie 176
02. Švajcarska Daniela Simons Pas pour moi 140
03. Luksemburg Sherisse Laurence L’amour de ma vie 117
04. Irska Luv Bug You can count on me 096
05. Švedska Lasse Holm & Monica Törnell E’ de’ det här du kallar kärlek 078
06. Danska Lise Haavik & Trax Du er fuld af løgn 077
07. UK Ryder Runner in the night 072
08. Nemačka Ingrid Peters Über die Brücke geh’n 062
09. Turska Klips ve Onlar Halley 053
10. Španija Cadillac Valentino 051
11. Jugoslavija Doris Dragović Željo moja 049
12. Norveška Ketil Stokkan Romeo 044
13. Holandija Frizzle Sizzle Alles heeft ritme 040
14. Portugal Dora Não sejas mau para mim 028
15. Finska Kari Kuivalainen Päivä kahden ihmisen 022
16. Island Icy Gleðibankinn 019
17. Francuska Cocktail Chic Européennes 013
18. Austrija Timna Brauer Die Zeit ist einsam 012
19. Izrael Moti Galadi & Sarai Tzuriel Yavoh yom 007
20. Kipar Elpida Tora zo 004