1987. Brisel

  • 32. Pesma Evrovizije
  • Brisel, Belgija
  • subota, 9. maj 1987.
  • Mesto održavanja: Palais de Centenaire
  • Domaćin: Viktor Laszlo
  • Broj učesnika: 22
  • Povratnici: Italija, Grčka
  • Pobednik: Irska – Hold me now, Johnny Logan

Nakon 31 učestvovanja ili drugim rečima od samog početka Pesme Evrovizije daleke 1956. godine, Belgija je tek 1986. ubeležila svoju prvu pobedu i jedinu do danas, pa im je tim pripala čast da budu domaćini takmičenja 1987. godine, a tada je odlučeno da to bude u Briselu.

Dvadesetdve nacije su se takmičile za veliku nagradu Evrovizije, što je bio tadašnji rekord jer je najveći broj učesnica do tada bio 20 zemalja; osim Malte, Monaka i Maroka koje nisu učestvovale, rekord je dostignut jer su se na takmičenju u Briselu pojavile sve zemlje koje su do tada učestvovale. Na festival su se, nakon godinu dana pauze, vratile Grčka i Italija.

Zbog broja od 22 zemlje učesnice i vremena koje je bilo potrebno da se festival organizuje, EBU je doneo pravilo da to i ostane maksimalan broj zemalja koji može da se takmiči, što je u budućnosti počelo da biva problem zbog sve većeg broja zainteresovanih zemalja, ali i zemalja povratnika.

Pobednik prethodnog izdanja, Sandra Kim, bila je izabrana od strane javnog servisa Valonije RTBF, dela Belgije sa francuskim govornim područjem, a sledeće godine kada su bili domaćini, predstavnika je birao javni servis Flandrije BRT (danas VRT), deo sa flamanskim (holandskim) govornim područjem. Iako su Flamanci birali predstavnika i želeli da zajedno sa valonskom televizijom RTBF organizuju takmičenje, na kraju je ipak, zbog brojnih nesporazuma i nesuglasica, valonska RTBF odlučila da sama, bez pomoći Flamanaca organizuje ceo događaj.

Sukob se ticao i dvorane u kojoj je takmičenje na kraju i održano. Iako su svi znali da dvorana „Palais de Centenaire” nema zadovoljavajuću akustiku, inat je bio jači od svega, pa je uprkos toj činjenici RTBF u njoj na kraju organizovao takmičenje. „Palais de Centenaire” nalazi se u poznatom Hejsel parku gde je smešten i simbol Brisela, Atomijum, a prevashodno služi za sajamske manifestacije.

Domaćin tročasovnog programa bila je uspešna belgijska umetnica Viktor Laslo (Viktor Laszlo) koja je takmičenje otvorila svojom najnovijom pesmom Breathless.

Pobednik 32. izdanja takmičenja bila je pesma Hold me now već poznatog evrovizijskog pobednika iz 1980. Džoni Logan (Johnny Logan) je takođe napisao i drugoplasiranu pesmu iz 1984. Terminal 3 u izvođenju Linde Martin.

Džoni Logan bio je prvi dvostruki pobednik Pesme Evrovizije učestvujući kao pevač, ali ovo nije bila njegova poslednja pobeda. On je osvojio Grand Prix kao kompozitor pobedničke pesme iz 1992. godine Why me? koju je izvela Linda Martin u Malmeu.

Drugoplasirana zemlja ovog 32. po redu takmičenja bila je ponovo Nemačka i ponovo grupa „Wind” sa pesmom Laß die Sonne in dein Herz. Ovo je bila njihova druga srebrna medalja posle takmičenja 1985. godine. Pesma je ostala kao jedna od najpoznatijih evrovizijskih pesama u Danskoj.

Italija je na takmičenje poslala tada međunarodno poznate zvezde Toci i Raf (Tozzi & Raf). Raf je tri godine ranije napisao pesmu Self control koja je postala svetski hit u njegovom i u izvođenju Laure Brenigan. Iako evrovizijska statistika pokazuje da većina muških dueta slabo prolazi na takmičenju, oni su ipak na kraju osvojili odlično 3. mesto.

Austrijanac Gari Luks (Gary Lux) je od 1983. godine redovan na evrovizijskoj sceni, sa izuzetkom 1986. godine. U svom 4. nastupu na Evrosongu ponovo se predstavio u solo varijanti, ovog puta znatno lošije. Posle ovoga, Gari će još dva puta doći na Evroviziju, 1993. i 1995, ali kao prateći vokal tadašnjim predstavnicima.
Kiparskoj predstavnici Aleksiji (Alexia) ovo je bio drugi nastup posle 1981. godine, kada je kao član grupe „Island” takođe predstavljala Kipar.

Za Jugoslaviju to su bile godine velikih uspeha na Pesmi Evrovizije. Tandem Stevo Cvikić i Rajko Dujmić harali su tada jugoslovenskom, a kasnije će se pokazati i evrovizijskom scenom. Tri godine zaredom poznati tandem će pobeđivati na jugoslovenskom izboru, Jugoviziji.  U Beogradu 7. marta 1987. pobedu odnosi grupa „Novi fosili” i sa letnjim hitom Ja sam za ples odlaze u Brisel, gde osvajaju odlično 4. mesto.

Preslatka i raspevana Sanja Doležal je tog 9. maja u Briselu slavila svoj rođendan, što je i voditeljka programa Viktor Laslo napomenula pre nastupa naših predstavnika. Bio joj je to,verujemo najlepši mogući poklon.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Irska Johnny Logan Hold me now 172
02. Nemačka Wind Laß die Sonne in dein Herz 141
03. Italija Umberto Tozzi & Raf Gente di mare 103
04. Jugoslavija Novi Fosili Ja sam za ples 092
05. Holandija Marcha Rechtop in de wind 083
05. Danska Anne-Catherine Herdorf & Bandjo En lille melodi 083
07. Kipar Alexia Aspro mavro 080
08. Izrael Datner & Kushnir Shir habatlanim 073
09. Norveška Kate Gulbrandsen Mitt liv 065
10. Grčka Bang Stop! 064
11. Belgija Liliane Saint-Pierre Soldiers of love 056
12. Švedska Lotta Engberg Boogaloo 050
13. UK Rikki Only the light 047
14. Francuska Christine Minier Les mots d’amour n’ont pas de dimanche 044
15. Finska Vicky Rosti Sata salamaa 032
16. Island Halla Margarét Hægt og hljótt 028
17. Švajcarska Carole Rich Moitié moitié 026
18. Portugal Nevada Neste barco à vela 015
19. Španija Patricia Kraus No estás solo 010
20. Austrija Gary Lux Nur noch Gefühl 008
21. Luksemburg Plastic Bertrand Amour amour 004
22. Turska Seyyal Tanner & Lokomotif Şarkım sevgi üstüne 000