1990. Zagreb

  • 35. Pesma Evrovizije
  • Zagreb, Jugoslavija (Hrvatska)
  • subota, 5. maj 1990.
  • Mesto održavanja: Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
  • Domaćini: Oliver Mlakar & Helga Vlahović
  • Broj učesnika: 22
  • Pobednik: Italija – Insieme: 1992, Toto Cutugno

Tridesetpeta Pesma Evrovizije održana je 5. maja 1990. u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, nekada jugoslovenske republike. JRT/RTV Zagreb je imala tu čast da nakon 25 jugoslovenskih učešća organizuje najgledaniji muzički program u Evropi, a i šire, i to sve zahvaljujući sjajnoj pobedi grupe „Riva” prethodne godine u Lozani.

Voditelji programa bili su veterani jugoslovenske televizije, Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Na jednoj od konferencija, u toku nedelje proba, na komentar novinara u vezi sa njihovim godinama (tada Vlahović 45, Mlakar 54), oba voditelja su protestujući napustili šou. Na kratko su ih zamenili rezerve Rene Medvešek i Dubravka Marković koji su decenijama bili mlađi od starijih kolega, no nesporazum je vrlo brzo prevaziđen i Vlahović i Mlakar su se vratili na takmičenje.

Prvi put na Evrosongu predstavljena je maskota pod imenom Eurocat.

Glavna tema koja se provlačila kroz nekoliko pesama bio je pad „Gvozdene zavese”, pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemačke, ali i ujedinjenje Evrope kroz kasniju Evropsku uniju. Tema se provlačila kroz norvešku pesmu Brandenburger Tor, austrijsku Keine Mauern mehr (Nema više zidova), irsku Somewhere in Europe (Negde u Evropi)… Britanci su pevali Give a little love back to the world (Uzvratite malo ljubavi svetu), Nemci Frei zu leben (Slobodni da živimo), Finci Fri? (Slobodni?), Švajcarci Musik klingt in die Welt hinaus (Muzika odjekuje svetom), dok je Italijan Toto Kutunjo (Toto Cutugno) pesmom Insieme: 1992 (Zajedno: 1992) otvoreno pozivao na ujedinjenje Evrope. Dakle, Evroviziju u Zagrebu obeležile su poruke mira čija je pozadina bila pad komunizma i „Gvozdene zavese”.

U Zagrebu su učestvovale 22 države, baš kao i prethodne godine. Iako je Malta želela, kao i nekoliko puta do tad, da se vrati na takmičenje, želja im se nije ispunila. Te 1990. su čak odabrali svog predstavnika, ali zbog pravila da maksimalno 22 države mogu da učestvuju, nisu bili u mogućnosti da se vrate na takmičenje.

Od ove godine počelo je da važi novo doneto pravilo o starosnoj granici učesnika. Nakon nekoliko upućenih kritika na temu učešća 11-godišnjeg i 12-godišnjeg predstavnika prethodne godine, EBU je doneo pravilo da predstavnici zemalja ne smeju da imaju ispod 16 godina na dan održavanja takmičenja. To znači da je 13-godišnja Sandra Kim iz Belgije ostala zapisana u evrovizijskoj istoriji kao najmlađa pobednica.

Španski predstavnik grupa „Azúcar Moreno” imala je problem na samom početku takmičenja. Naime, nevolja je nastala zbog toga što orkestar nije čuo muzičku matricu koju je trebalo da prati! Dirigent španske delegacije i dalje je stajao u stavu sa dignutom palicom čekajući da krene muzička podloga. Gledaoci koju su pratili prenos preko TV-a ipak su mogli da čuju početak pesme, ali im nije bilo jasno zašto dirigent i orkestar stoje?! Devojke iz grupe su u međuvremenu već izašle na scenu i sa jedva skrivenim nezadovoljstvom napustile su je posle nekoliko sekundi, ne shvatajući šta se sa orkestrom dešava. I publika u dvorani je bila u čuđenju, ali nakon nekoliko trenutaka matrica je ponovo krenula, a odmah za njom i orkestar. Pesma Evrovizije je mogla da počne. Da li zbog nastalog problema ili nečeg drugog, „Azúcar Moreno” su na kraju takmičenja zauzele 5. mesto sa pesmom Bandido. Kasnije je pesma postala veliki hit u Evropi, a i danas se smatra za „evergreen” ovog takmičenja.

Sa muzikološke strane festivala, muzički eksperti su procenili da su ova, kao i francuska pesma White and black blues u stvari započele novi trend na takmičenju, a to su moderne dens pesme sa uticajem etno elemenata, kao što su flamenko, odn. kalipso. Već sledeće godine francuska predstavnica Amina Anabi pevala je C’est le dernier qui a parlé qui a raison i zauzela 2. mesto. Kasnije su i Turci sa etno pesmom Dinle 1997. osvojili 3. mesto, a u 2000-im mejnstrim festivala su postale baš ovakve fuzije etna, densa i popa, ponajviše u pobedničkim pesmama Wild dances, My number one ili Fairytale.

Pomenutu francusku pesmu White and black blues komponovao je evrovizijski veteran Serž Gensbur (Serge Gainsbourg). Izvela ju je Žoel Ursul (Joëlle Ursull), Francuskinja poreklom sa Antila. Bila je to spektakularna, multikulturalna pesma sa puno afričkih bubnjeva. Francuska je takmičenje završila na 2. mestu, deleći ga sa Irskom. Kao i Bandido, i ova pesma se smatra za Eurosong evergreen.

Belgijski predstavnik Filip Lafonten (Phillippe Lafontaine) osvojio je 12. mesto sa pesmom Macédomienne. On je kasnije odbio da snimi ovu pesmu jer nije želeo da je komercijalizuje, a sve iz razloga što je ta pesma bila posvećena ljubavi prema njegovoj supruzi Makedonki.

Jedini povratnik na takmičenje bio je Ketil Stokan (Ketil Stokkan, 1986) iz Norveške. Podelio je poslednje mesto sa finskom grupom „Beat”.

Pobednik 35. Pesme Evrovizije bila je pesma koja je slavila najavljeno ujedinjenje Evrope krajem 1992. godine. Italijanska zvezda Toto Kutunjo pevao je pesmu Insieme: 1992. To je bila njihova poslednja pobeda do danas, a druga pobeda nakon one iz 1964. godine, kada je Điljola Činkveti (Gigliola Cinquetti) pevala Non ho l’eta. Toto je od 21 žirija dobio ukupno 149 poena. Zanimljivo je da su mu prateći vokali bili nekadašnji jugoslovenski predstavnici, članovi grupe „Pepel in kri”. Pesma Insieme: 1992 postala je tog leta veliki hit u Evropi, pored već pomenute španske i francuske pesme.

Jugoslovenski izbor održan je u Zadru, rodnom gradu pobednika iz 1989. godine, grupe „Riva”. Još jednom je pobedio predstavnik TV Zagreb, mlada Tatjana Matejaš Tajči, sa pesmom Hajde da ludujemo. „Projekat Tajči” osmislio je Zrinko Tutić koji je nakon dva druga mesta sa Masimom Savićem uspeo da osvoji prvu nagradu i put na Evrosong u Zagreb. Bila je to najubedljivija pobeda na jugoslovenskim takmičenjima. Tajči, sa imidžem koji je bio mešavina Merilin Monro i Barbike, osvojila je žirije svih republičkih televizija, kao i publiku kraj malih ekrana. Povela se priča da bi Jugoslavija mogla ponovo da pobedi na Evrosongu, iako se znalo da glasovi ipak idu nekim drugim izvođačima, a ne predstavniku zemlje domaćina. Ipak, Tajči je sa 81 poenom osvojila odlično 7. mesto. Izraelski i turski žiri su joj dali maksimalnih 12 bodova, a Kipar, Italija i Island po 10.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Italija Toto Cutugno Insieme: 1992 149
02. Francuska Joëlle Ursull White and black blues 132
02. Irska Liam Reilly Somewhere in Europe 132
04. Island Stjórnin Eitt lag enn 124
05. Španija Azúcar Moreno Bandido 096
06. UK Emma Give a little love back to the world 087
07. Jugoslavija Tajči Hajde da ludujemo 081
08. Danska Lonnie Devantier Hallo hallo 064
09. Nemačka Chris Kempers & Daniel Kovač Frei zu leben 060
10. Austrija Simone Keine Mauern mehr 058
11. Švajcarska Egon Egemann Musik klingt in die Welt hinaus 051
12. Belgija Philippe Lafontaine Macédomienne 046
13. Luksemburg Céline Carzo Quand je te rêve 038
14. Kipar Haris Anastasiou Milas poli 036
15. Holandija Maywood Ik wil alles met je delen 025
16. Švedska Edin-Ådahl Som en vind 024
17. Turska Kayahan Gözlerinin hapsindeyim 021
18. Izrael Rita Shara barechovot 016
19. Grčka Christos Callow & Wave Horis skopo 011
20. Portugal Nucha Há sempre alguém 009
21. Norveška Ketil Stokkan Brandenburger Tor 008
21. Finska Beat Fri 008