1991. Rim

  • 36. Pesma Evrovizije
  • Rim, Italija
  • subota, 4. maj 1991.
  • Mesto održavanja: Studio 15 de Cinecittà
  • Domaćini: Gigliola Cinguetti & Toto Cutugno
  • Broj učesnika: 22
  • Povratnik: Malta
  • Odustala: Holandija
  • Pobednik: Švedska – Fångad av en stormvind, Carola

Domaćin Pesme Evrovizije je Sanremo! Da, bilo bi to lepo takmičenje u duhu najpoznatijeg italijanskog muzičkog festivala, međutim, iako je Pesma Evrovizije trebalo da bude održana u ovom gradu na obali mora, državna televizija Italije RAI je u poslednjem trenutku, skoro pred sam događaj, prebacila takmičenje u glavni grad Rim, u poznati filmski studio „Studio 15 de Cinecittà”. Pomeranje u poslednjem trenutku je značilo da RAI nije kompletno spreman za takmičenje, a čak su se i radovi na sceni dovršavali na sam dan takmičenja. Kao razloge premeštanja iz Sanrema u Rim naveli su rat u Golfu i rast tenzije u Jugoslaviji, odn. Rim se smatrao sigurnijim gradom, šta god to značilo.

Domaćini festivala bili su nekadašnja pobednica i dvostruka učesnica Pesme Evrovizije Điljola Činkveti (Gigliola Cinquetti), pobednik 1964. sa pesmom Non ho l’étà i vicešampion 1974. sa pesmom Si, kao i prošlogodišnji pobednik jugoslovenskog Evrosonga Toto Kutunjo (Toto Cutugno). Njih dvoje su i pored specifičnog italijanskog šarma imali tokom predstavljanja pesama i čitanja poena probleme u izgovoru engleskog jer ga oboje nisu znali. Čak je Toto bio i lošiji. Imali su takođe poteškoća kod izgovora imena izvođača i dirigenata. Vrlo dobro se zna da su dva zvanična jezika Evrosonga francuski i engleski i pri čitanju glasova pravilo je da se koristi makar jedan od ta dva, međutim kako oboje nisu znali ni jedan od navedenih jezika, u toku glasanja najviše su govorili na italijanskom, iako italijanski nije zvaničan EBU jezik.

Kada je reč o glasanju, ova godina je bila jedna od najuzbudljivijih i nikad rezultatski tesnija. Naime, nakon glasanja poslednjeg žirija, a to je bila zemlja domaćin, imali smo tesnu situaciju između pesama koje su se našle u samom vrhu. Obe, Švedska i Francuska, imale su po 146 poena.
Švedsku je 1991. godine predstavljala po drugi put Karola (Carola) sa pesmom Fångad av en stormvind, nakon 3. mesta u Minhenu 1983. godine, kao i pokušaja da predstavlja Švedsku na Evrosongu 1990. u Zagrebu. Ona će još jednom, po treći put pevati za boje Švedske 2006. godine u Atini gde je sa pesmom Invincible osvojila 5. mesto. Francusku je predstavljala Amina sa numerom C’est le dernier qui a parlé qui a raison.
Dakle, 146 poena su imale obe zemlje, pa je tadašnje pravilo nalagalo da se izbroje najveće ocene, tj. 12-ice i 10-ke. Nakon prebrojavanja, obe zemlje su imale isti broj maksimalnih ocena, odn. obe su dobile po četiri 12-ice, pa se daljim prebrojavanjem 10-ki došlo i do pobednika. Bila je to Švedska, i to po treći put u svojoj istoriji učestvovanja, nakon grupe „ABBA” 1974. i sastava „Herreys” 1984. Švedska je pobedila tako što je, zahvaljujući tadašnjem pravilu, imala veći broj ocene 10. Tačnije, Karola ih je dobila ukupno pet naspram Amine koja je dobila samo dve. Da se kojim slučajem primenilo aktuelno pravilo da pobednik bude zemlja koja dobije glasove od više zemalja, pobedila bi Francuska jer je Amina dobila poene od 18, a Karola od 17 zemalja učesnica. Inače, ovo je bila poslednja šansa do danas kada je Francuska bila najbliža pobedi, nakon one iz 1969. kada su četiri zemlje bile proglašene pobednicima i 1977. godine, poslednje pobede do danas. Zanimljivo je da je švedski žiri francuskoj pesmi dao 5 poena, dok francuski žiri nije dao ni jedan poen Švedskoj. Takođe, Karola je tokom izvođenja pesme imala tehničkih problema. Publika u sali nije čula neke delove, ali na svu sreću to se u prenosu nije čulo. Problem je ostao prilično ograničen, a Karola nije ponovo izvodila svoju pesmu.

Holandija se povukla 1991. i nije učestvovala zbog praznika u toj zemlji jer se na dan takmičenja obeležavao „Dan sećanja”. Malta je imala tu sreću da se Holandija povukla i da kao 22. zemlja uđe ponovo na takmičenje nakon dugogodišnje pauze. Bio je to povratak na Evrosong nakon pauze od 16 godina. Kako je pravilo bilo da je maksimalan dozvoljen broj učesnica 22, ovo je za Maltu bio pun pogodak, ne samo zbog toga što su se vratili nakon duge pauze, nego i što su osvojili do tada najbolju poziciju na takmičenju – 6. mesto. Maltu je predstavljao duet sa pesmom Could it be, osvojivši 106 poena.

Pored Karole, povratnici na takmičenje bili su austrijski predstavnik Tomas Forstner (Thomas Forstner) koji je ranije pevao takođe za Austriju 1989. godine. Za Norvešku su pevali u sklopu grupe „Just 4 Fun” Eirikur Haukson (Eiríkur Hauksson, deo islandskog dua „ICY” iz 1986) i Hane Kro (Hanne Krogh, Norveška 1971. kao solo pevač  i 1984. deo pobedničkog dueta „Bobbysocks”). Stefan Hilmarson (Stefán Hilmarsson) je kao deo dueta „Stefán & Eyfi” predstavljao Island te godine u Rimu, a tri godine ranije u Dablinu (1988) bio je deo grupe „Beathoven”.

Razglednice koje su najavljivale izvođače su bile vrlo zanimljive i možda najoriginalnije do tada jer su predstavnici svake od zemalja učesnica zamoljeni da otpevaju po deo neke poznate italijanske kancone. Tako su izvođači iz 22 zemlje pevali pesme koje su nekada izvodili razni italijanski izvođači, kao što su domaćin Toto Kutunjo, zatim Eros Ramacoti, „Ricchi e Poveri”, Rita Pavone, Domeniko Modunjo, dok je italijanski predstavnik, gle čuda, pevao svoju pesmu. U izboru pesama koje su pevali sada neki drugi, novi izvođači, našla se i pobednička pesma iz 1964. koju je tada pevala Điljola Činkveti. Pesmu Non ho l’étà pod rednim brojem 1 pevala je legenda jugoslovenske, a danas srpske pop muzike Baby Doll, ili na srpskom Bebi Dol.

Poslednja predstavnica velike Jugoslavije pred sam početak njenog raspada kasnije te godine, bila je Bebi Dol sa pesmom Brazil. Na takmičenju „Jugovizija”, koja je poslednji put održana u punom sastavu svih osam TV centara u Sarajevu 9.marta 1991. godine, pobedila je nakon devet godina predstavnica TV Beograd. Rok komentator i menadžer Rajko Dvizac je u feljtonu nekadašnjeg magazina „Tin” napisao da je sam kriv što je Bebi Dol pobedila na takmičenju. Prema njegovim rečima, iako je ona proglašavana favoritom br. 1, gotovo da je izbio skandal kada je i pobedila. Naime, pesma Brazil je proglašena za favorita samo da bi se bacila prašina u oči javnosti jer je pobednik trebalo da bude predstavnik TV Zagreb, Danijel. Kako je Rajko Dvizac tada napisao, on je uspeo da nakon generalne probe posvađa nekoliko menadžera iz Sarajeva i Zagreba, i to u trenutku kada su glasovi već bili naštimovani, pa je počelo panično okretanje brojeva telefona TV žirija, prekrajanje glasova, tražila se naplata dugova… Neki žiriji su čak morali da menjaju sastav, ali bilo je kasno da se smire uzavrele strasti, pa je glasanje u finalu bilo veoma haotično. Tako je Bebi Dol ni kriva ni dužna pobedila na opšte iznenađenje organizatora i mućkaroša. Rajko Dvizac se pita: „Ko je to vidio da favorit zaista i pobedi na festivalu?” I tako je predstavnik TV Beograd nakon dužeg vremena najzad pobedio unapred dirigovane pobednike iz zagrebačkog štaba. Međutim, u Rimu, nakon nekoliko godina velikih uspeha, usledio je „hladan tuš” zauzimanjem pretposlednjeg mesta. Bebi Dol je jednom prilikom izjavila: „Meni je ta Evrovizija ostala u pomalo histeričnoj uspomeni, da se najradije ne bih podsećala na nju. To je bila godina kada je zemlja počela da puca po svim šavovima i kada se definitivno osetilo da više nikad neće biti kao pre. Tvrdim da smo imali odličnu kompoziciju u slaboj konkurenciji, ali nas žiriji nisu konstatovali. Šta su drugo mogli da ‚poruče’ zemlji koja se raspadala.”

U feljtonu „Večernjih novosti” koji je pisao Momčilo Karan, piše da je bilo komentara da pesma nije prošla loše samo zbog politike, već i zbog toga što nije najbolje izvedena u Rimu. Naime, Slobodan Marković, zvanični dirigent jugoslovenske delegacije i kompozitor pesme Brazil nije uspeo da objasni RAI orkestru kako da odsviraju pesmu, pa je pesma na kraju zvučala drugačije nego ona koja je pobedila nekoliko meseci ranije na „Jugoviziji”.

Deset godina kasnije, te „Jugovizije” i Evrosonga podsetio se i Danijel Popović koji je tvrdio da mu je politika „ukrala” pobedu jer bi to drugo pojavljivanje na Pesmi Evrovizije za njega značilo zaokruživanje evropske karijere započete uspehom i 4. mestom u Minhenu 1983. godine.

Bilo kako bilo, pretposlednje mesto i nije neko merilo s obzirom na relativan uspeh pesme Brazil čija su prava prodata u nekoliko zemalja, kao što su Italija, Grčka i zemlje Beneluksa. Ekstravagantan nastup Bebi Dol se od tada smatra kultnim i ima fanove širom evrovizijske Evrope. Nije na odmet spomenuti da su joj prateći vokali bile, danas veoma poznate javnosti, sestre Aleksandra i Kristina Kovač, ćerke velikog kompozitora i frontmena grupe „Korni”. Na kraju, bilo je to samo pretposlednje mesto, i to najviše zahvaljujući žiriju sa Malte koji je Jugoslaviji dao 1 poen i tako je spasao deobe poslednjeg mesta koje je zauzeo austrijski predstavnik Tomas Forstner, čime je zaslužio titulu Nul point.

Prezenter glasova jugoslovenskog žirija bila je Draginja Balaš, a komentator prenosa iz Rima bio je dramski pisac i veliki poznavalac takmičenja Mladen Popović koji je mnogo godina kasnije na Evrosongu 2008. u Beogradu bio jedan od domaćina press konferencija zemalja učesnica.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Švedska Carola Fångad av en stormvind 146
02. Francuska Amina C’est le dernier qui a parlé qui a raison 146
03. Izrael Duo Datz Kan 139
04. Španija Sergio Dalma Bailar pegados 119
05. Švajcarska Sandra Simò Canzone per te 118
06. Malta Paul Giordimaina & Georgina Could it be 106
07. Italija Peppino di Capri Comme è ddoce ‘o mare 089
08. Portugal Dulce Lusitana paixão 062
09. Kipar Elena Patroclou S.O.S. 060
10. Irska Kim Jackson Could it be that I’m in love 047
10. UK Samantha Janus A message to your heart 047
12. Turska Izel Çeliköz, Rayhan Soykarçi & Can Ugurluér Iki dakika 044
13. Grčka Sofia Vossou I anixi 036
14. Luksembrug Sarah Bray Un baiser volé 029
15. Island Stefán & Eyfi Nina 026
16. Belgija Clouseau Geef het op 023
17. Norveška Just 4 Fun Mrs. Thompson 014
18. Nemačka Atlantis 2000 Dieser Traum darf niemals sterben 010
19. Danska Anders Frandsen Lige der hvor hjertet slår 008
20. Finska Kaija Hullu yö 006
21. Jugoslavija Baby Doll Brazil 001
22. Austrija Thomas Forstner Venedig im Regen 000