1992. Malme

  • 37. Pesma Evrovizije
  • Malme, Švedska
  • subota, 9. maj 1992.
  • Mesto održavanja: MalmöMässan (Malmö Isstadion)
  • Domaćini: Lydia Cappolicchio & Harald Treutiger
  • Broj učesnika: 23
  • Povratnik: Holandija
  • Pobednik: Irska – Why me, Linda Martin

Tridesetsedma Pesma Evrovizije održana u Malmeu 1992. godine smatra se za poslednje takmičenje na kojoj je učestvovala „Stara Evropa”. Političko razjedinjavanje zemalja, kao što su SSSR i SFR Jugoslavija, stvorilo je veliki broj zemalja koje su bile željne pojavljivanja na Pesmi Evrovizije. O tim novim državama pričaćemo od 1993. godine, a za sada vratimo se na ovo takmičenje koje ostaje poslednje za Jugoslaviju.

Prve redove ove istorije pre svega posvetićemo poslednjem jugoslovenskom učešću na Pesmi Evrovizije, kultne zemlje učesnice ovog festivala, kako su je mnogi videli, pre svega jer je bila jedina socijalistička zemlja u vreme „hladnog rata”. Učestvovala je od daleke 1961. godine pa sve do svog okrnjenog sastava 1992. Naime, na nacionalnom takmičenju „Jugovizija”, poslednjem održanom pre konačnog raspada, našli su se pevači iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok su izostali izvođači iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Kako je Jugoslaviji članstvo u UN, pa tako i u EBU-u, trajalo skoro do kraja 1992. godine, Jugoslavija je mogla još jednom odabrati svog predstavnika, bez obzira na političku situaciju. Na tadašnjoj „Jugoviziji” održanoj u Beogradu, sa 44 poena pobedila je Extra Nena (Snežana Berić) i sa kompozicijom Radeta Radivojevića i Galeta Jankovića Ljubim te pesmama poslednji put predstavljala Jugoslaviju na Evrosongu.

Nakon pobede na „Jugoviziji”, Extra Nena je izjavila: „Smatram da sam u ovom trenutku najbolji predstavnik za Evropu. Volela bih da svojim nastupom šokiram i Evropu, ali ne kao vamp-žena koja igra na kartu izgleda i koketerije, nego ozbiljnošću, glasom, elegancijom… To je uostalom moja odgovornost. Svesna sam toga da uopšte nije lako da se u ovom trenutku pojavimo pred očima sveta i dobijemo aplauze. Međutim, važno je pokazati da još imamo hrabrosti i dostojanstva, bez obzira na sve priče koje se plasiraju o nama…”

Pesma je doživela lep uspeh, imala je šest izdanja, prodata prava u nekoliko zemalja, a u jednom momentu je čak proglašavana favoritom od strane švedske štampe. Od domaćina na kraju nije dobila niti jedan poen, a najveći broj poena dobili smo od Izraela – 10. Ostale poene dobili smo uglavnom od zemalja koje su nam tradicionalno dodeljivale po koji bod. Spomenimo ih: 1 poen Grčka, 2 poena Kipar, Luksemburg, Nemačka, 3 poena Malta, 4 poena Finska i Irska, 5 poena Francuska i Island, 6 poena Turska…

Dakle, za jugoslovensku pesmu poslednji put glasalo je 11 zemalja. Na kraju je tandem Rade Radivojević/Extra Nena osvojio skromno 13. mesto i ukupno 44 poena, kao i na „Jugoviziji” – plasman koji nije bio za podcenjivanje, pošto se znalo kakve su se političke igre dešavale u zemlji iz koje je dolazila. „Zbogom pesmo” bio je naslovljen ovaj deo istorije JU učešća jer je kasnije te godine uveden embargo čak i na kulturu, pa su našim predstavnicima bila zatvorena sva vrata, samim tim i učešće na Evrosongu na koje su čekali 12 dugih godina, sve do 2004. Komentator prenosa za RTB bio je ponovo Mladen Popović, dramski pisac i poštovalac ovog takmičenja.

Pesma Evrovizije „Stare Evrope” bila je najbrojnija do tada. Dvadesettroje učesnika pevalo je svoje pesme na sceni ledenog stadiona u Malmeu. Broj učesnika se popeo sa 22 na 23 zbog povratka Holandije nakon godinu dana pauze.

Nakon Stokholma i Geteborga, švedska televizija se odlučila da domaćin bude Malme, treći po veličini grad u Švedskoj. To je bio treći put da je Švedska bila domaćin nakon 1975. i 1985. Scena u dvorani je bila veoma interesantna jer je bila napravljena u obliku luka vikinškog broda, sa zmajem u centru i zvezdama sa obe strane. Na podu je bio tadašnji zaštitni znak Evrovizije. Razglednice su nastavile tradiciju predstavljanja zemalja učesnica sa kratkim filmom o svakoj.

Od povratnika na festival spomenućemo italijansku predstavnicu Miju Martini koja je nakon učestvovanja 1977. godine pevala pesmu Rapsodia, čijom je interpretacijom oduševila švedsku publiku, očarala žiri i osvojila visoko 4. mesto. Nažalost, svoj život tragično je okončala 1995. godine.
Grupa „Wind” iz Nemačke je nakon dva vicešampionska mesta 1985. i 1987. godine, ovaj put osvojila tek 16. mesto.
Članovi grupe „Heart 2 Heart”, Siga i Greter Orvarson (Sigga & Grétar Örvarsson) sa Islanda, pevali su pesmu Nei eða já i osvojili odlično 7. mesto. Oni su bili članovi dueta „Stjórnin” koji su predstavljali Island na zagrebačkom Evrosongu 1990. osvojivši tada visoko 4. mesto.

Vicešampion iz 1984. godine, Linda Martin, predstavnica Irske, ponovo se našla na evrovizijskog pozornici sa pesmom dvostrukog pobednika Evrosonga Džonija Logana (Johnny Logan), iz 1980. i 1987, pod nazivom Why me? . Iako je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva Majkl Bol (Michael Ball) sa pesmom One step out of time bio proglašavan favoritom, Linda Martin bila je pobednik 37. izdanja takmičenja sa 16 poena prednosti nad ponovo drugoplasiranim Ujedinjenim Kraljevstvom i time započela lanac pobeda Irske u 90-tim godinama. Treće mesto osvojila je Malta sa pesmom Little child koju je izvodila Mary Spiteri, i time je TOP 3 bio rezervisan za pesme na engleskom jeziku, prvi put u istoriji takmičenja.

Švajcarska predstavnica bila je drugoplasirana sa lokalnog takmičenja, Dezi Ovre (Daisy Auvray), koja je zamenila diskvalifikovanu pobednicu Žeraldin Olivije (Geraldine Olivier) jer pesma Soleil soleil nije odgovarala nekim pravilima nacionalnog takmičenja. Dezi je osvojila tek 15. mesto.

Nemački veteran Diter Bolen (Dieter Bohlen) ovaj put bio je kompozitor austrijske pesme Zusammen geh’n koju je izvodio Toni Vegas (Toni Wegas) i sa kojom je osvojio 10. mesto. Diter je ovu pesmu iskoristio 10 godina kasnije kao naslovnu numeru za nemačko izdanje takmičenja „Pop Idol”. Sa tom verzijom pesme je postigao veći uspeh nego sa Tonijevom, ostvarivši višemilionski tiraž.

Prvi put kao predstavnica Kipra pojavila se pevačica sa danas kultnim statusom među evrovizijskim fanovima. Bila je to Evridiki koja je sa vrlo zanimljivom pesmom i neobičnim nastupom zauzela 11. mesto, a svoju sreću okušala je i 1994. ponovivši isti plasman, kao i 2007. u Helsinkiju kada nije uspela da se plasira u finale.

Švedska je kao domaćin te 1992. zauzela pretposlednje mesto. Njen predstavnik Krister Bjorkman (Christer Björkman) postaće kasnije glavni producent i prvi čovek švedskog izbornog festivala „Melodifestivalen”.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Irska Linda Martin Why me 155
02. UK Michael Ball One step out of time 139
03. Malta Mary Spiteri Little child 123
04. Italija Mia Martini Rapsodia 111
05. Grčka Cleopatra Olou tou kosmou i elpida 094
06. Izrael Dafna Ze rak sport 085
07. Island Heart 2 Heart Nei eða já 080
08. Francuska Kali Monté la riviè 073
09. Holandija Humphrey Campbell Wijs me de weg 067
10. Austrija Tony Wegas Zusammen geh’n 063
11. Kipar Evridiki Teriazoume 057
12. Danska Lotte Nilsson & Kenny Lübcke Alt det som ingen ser 047
13. Jugoslavija Extra Nena Ljubim te pesmama 044
14. Španija Serafin Todo esto es la música 037
15. Švajcarska Daisy Auvray Mister music man 032
16. Nemačka Wind Träume sind für alle da 027
17. Portugal Diná Amor d’água fresca 026
18. Norveška Merethe Trøan Visjoner 023
19. Turska Aylin Vatankos Yaz bitti 017
20. Belgija Morgane Nous, on veut des violons 011
21. Luksemburg Marion Welter & Kontinent Sou fräi 010
22. Švedska Christer Björkman I morgon är en annan dag 009
23. Finska Pave Yamma, yamma 004