1993. Milstrit

  • 38. Pesma Evrovizije
  • Milstrit, Irska
  • subota, 15. maj 1993.
  • Mesto održavanja: Green Glens Arena
  • Domaćin: Fionnuala Sweeney
  • Broj učesnika: 25
  • Debitanti: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska
  • Pobednik: Irska – In your eyes, Niamh Kavanagh

Famozna 1993. godina. Osvit „Nove Evrope”. Ostaće specifična po mnogo čemu, najviše jer se prvi put održala kvalifikacijska runda za zemlje koje su želele da se pojave u velikom finalu Pesme Evrovizije. Naime, raspuštanjem istočnog bloka kao i raspadom Jugoslavije, stvorene su mnoge nove/stare države, a kako su mnoge od njih poželele da se nađu na takmičenju, EBU se našao pred problemom kako ispuniti svima želje. Tako je odlučeno da se organizuje polufinalna runda na kojoj su pravo na učestvovanje imale samo države koje se nikada nisu takmičile na Pesmi Evrovizije ili, u slučaju bivše Jugoslavije, nisu imale priliku da se takmiče u svoje ime. Naravno, ovo predtakmičenje se nije smatralo dobrim rešenjem na duge staze.

U međuvremenu, 3. aprila 1993. godine u Ljubljani održana je emisija „Kvalifikacija za Milstrit” na kojoj se takmičilo sedam zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Estonija, Slovačka i Mađarska. Put u Milstrit mogle su da dobiju samo tri države, a to pravo su izborile sve tri države bivše Jugoslavije: Bosna i Hercegovina, Slovenija i Hrvatska. Bio je to tesan rezultat u kome su prve tri zemlje na kraju glasanja delile poen ili dva. Ostale četiri zemlje morale su da čekaju sledeću godinu na svoje prvo učešće na ovom velikom takmičenju.

Kvalifikacije za Milstrit:

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Slovenija 1X Band Tih deževen dan 054
02. BiH Fazla Sva bol svijeta 052
03. Hrvatska Put Don’t ever cry 051
04. Slovačka Elán Amnestia na neveru 050
05. Estonija Janika Sillamaa Muretut meelt ja südametuld 047
06. Mađarska Andrea Szulák Árva reggel 044
07. Rumunija Dida Drăgan Nu pleca 038

Tako smo u Milstritu imali ukupno 25 zemalja učesnica velikog finala, najveći broj u istoriji takmičenja; 22 sa prethodnog plus nove tri iz polufinalne runde. Milstrit je malo i zabačeno mesto u kantonu Kork, u blizini istoimenog grada. Mesto je u tom trenutku imalo samo 1.500 stanovnika, pa je tako Milstrit postao najmanje mesto u kome je ikada održano ovo veliko takmičenje.

Festival se odvijao u „Green Glens” areni, velikoj zatvorenoj sali poznatoj po tome što je u stvari bila konjički centar. Uz pomoć lokalnih i nacionalnih vlasti, kao i nekoliko većih preduzeća, infrastruktura Milstrita je poboljšana u cilju što bolje organizacije događaja veličine kao što je ovaj. Čak je i međunarodni prenos bio najveći koji je irska televizija RTÉ ikada organizovala i smatra se za veliki tehnički uspeh. Alan Farkuharson (Alan Farquharson) bio je kreator scene, a pored toga bio je i šef produkcije dizajna na takmičenju u Dablinu dve godine kasnije i u Moskvi 2009.

Pravilo je nalagalo da žiri prosledi glasove putem telefona. Kada se javio glas iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, preko telefonske linije koja je pucketala, u sali se prolomio topli aplauz na dobro poznate reči koje su odzvanjale: „Hello Milstreet, Sarajevo calling”.

U toku glasanja holandskog žirija simpatična voditeljka Fionula Svini (Fionnuala Sweeney) se malo zanela navijanjem publike u sali pa je rekla da Irskoj ide 12 poena, umesto 10 koliko im je u stvari Holandija dala. Naravno, greška je odmah ispravljena.

Pred sam kraj glasanja, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska su bile na vrhu tabele. Irska je vodila sa razlikom od 11 poena, a poslednju reč imao je žiri sa Malte koji je, zbog problema sa uspostavljanjem veze, glasao poslednji. Očekivali su se poeni za obe zemlje. Publika u sali je željno iščekivala da malteški žiri da Irskoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu neki poen od 1 do 10, međutim objavom da 10 poena ide Luksemburgu, napeto se iščekivalo kome će Malta dati maksimalnu ocenu. Da je kojim slučajem Malta dala 12 poena Ujedinjenom Kraljevstvu, ono bi bilo pobednik sa samo jednim poenom razlike, slično kao na Pesmi Evrovizije 1988. kada je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo nadglasano sa samo jednim poenom. Šale radi, u Milstritu nije bilo jugoslovenskog žirija da u poslednjem trenutku promeni redosled na tabeli pa je tako Malta bila ta koja je odlučivala pobednika.

I zvanično je objavljeno – 12 poena je otišlo Irskoj! Ovo je bila druga uzastopna pobeda Irske na Pesmi Evrovizije i time su izjednačili broj pobeda sa Francuskom i Luksemburgom. Naime, po pet pobeda sada su imale tri zemlje. Francuska je petu i poslednju pobedu zabeležila 1977, Luksemburg 1983, a Irska upravo te 1993. godine i to na domaćem terenu.

Irsku je predstavljala evrovizijska dama poznata Evrosong fanovima, Nijam Kavanah (Niamh Kavanagh) sa pesmom In your eyes sa kojom je sakupila 187 poena, 23 poena više od Ujedinjenog Kraljevstva. Inače, Nijam će još jednom okušati svoju sreću na Pesmi Evrovizije 2010. u Oslu, gde je nakon niza godina uspela da uvede Irsku u veliko finale, međutim tamo je zauzela tek 23. mesto od 25 finalista.

Pesmu Better the devil you know pevala je Sonja (Sonia) koja je i proglašavana od strane publike favoritom, pre svega jer je već imala neke međunarodne hitove sa legendarnim producentima Stokom, Ejtkenom i Votermanom (Stock, Aitken, Waterman). No, za Ujedinjeno Kraljevstvo je na kraju bilo rezervisano još jedno vicešampionsko mesto.
Treće mesto sa 148 poena osvojila je simpatična Ani Koton (Annie Cotton) sa pesmom Moi, tout simplement predstavljajući Švajcarsku, kojoj je ovo bio poslednji veći uspeh i TOP 3 do dan danas.
Sa 121 poenom, na 4. mestu našao se francuski predstavnik Patrik Fiori (Patrick Fiori) koji je svoju pesmu Mama Corsica pevao na francuskom i korzikanskom jeziku. Ovo je bio prvi put da se na Pesmi Evrovizije pevala pesma na korzikanskom jeziku, tj. na jeziku koji nije zvaničan ni u jednoj od zemalja učesnica.

Nove države učesnice, sada bivše jugoslovenske republike, nisu imale nekog značajnog uspeha prvih godina učestvovanja. Sve tri završile su na donjoj polovini lestvice. Tako je Hrvatska bila na 15. mestu, odmah za njom na 16. mestu i jednim poenom razlike bila je Bosna i Hercegovina, a Slovenija je delila 22. mesto sa Danskom. Komentator TV BiH bila je Ismeta Dervoz-Krvavac, nekada vokal grupe „Ambasadori„ koja je predstavljala Jugoslaviju daleke 1976. godine, i prateći vokal Vajti u Dablinu 1981. godine.

Od povratnika na takmičenje pojavljuju se Toni Vegas (Tony Wegas) koji drugu godinu za redom predstavlja Austriju, ali ovaj put osvaja samo 14. mesto sa pesmom Maria Magdalena.
Katri Helena je ponovo predstavljala Finsku nakon 1979. godine, ali i sada kao i tada bez većeg uspeha.
Tomi Sebah (Tommy  Seebach) je nakon 1979. i 1981. godine po treći put okušao svoju sreću na evrovizijskoj pozornici kao predstavnik Danske. No, i on bez većeg uspeha, osim 6. mesta 1979. godine.

Od poznatih imena spomenućemo zanimljiv nastup Keti Garbi, grčke predstavnice, koja je pevala pesmu Ellada hora tou fotos sa kojom je zauzela 9. mesto.

Poslednje mesto te 1993. godine zauzela je predstavnica Belgije, 17-godišnja Barbara Deks (Barbara Dex), no neko će se upitati zašto je ona poznata. Naime, od te godine ustanovljena je nezvanična i ne mnogo popularna nagrada „Barbara Dex” koja se dodeljuje izvođačima sa najlošijim stajlingom. Naravno, sve je počelo te 1993. godine, kada je Barbara bila proglašena za izvođača sa najlošijom odevnom kombinacijom. Ona je još dva puta pokušala da se domogne evrovizijske scene – 2004. i 2006. godine, oba puta na belgijskom nacionalnom takmičenju.

Još jedna zanimljivost za ovu godinu jeste ta da je ovo bila sasvim slučajno poslednja godina kada su se telefonom pozivali žiriji jer se već od sledeće 1994. godine uspostavlja satelitska video veza.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Irska Niamh Kavanagh In your eyes 187
02. UK Sonia Better the devil you know 164
03. Švajcarska Annie Cotton Moi, tout simplement 148
04. Francuska Patrick Fiori Mama Corsica 121
05. Norveška Silje Vige Alle mine tankar 120
06. Holandija Ruth Jacott Vrede 092
07. Švedska Arvingarna Eloïse 089
08. Malta William Mangion This time 069
09. Grčka Katerina Garbi Ellada, hora tou fotos 064
10. Portugal Anabela A cidade até ser dia 060
11. Španija Eva Santamaria Hombres 058
12. Italija Enrico Ruggeri Sole d’Europa 045
13. Island Inga Þá veistu svarið 042
14. Austrija Tony Wegas Maria Magdalena 032
15. Hrvatska Put Don’t ever cry 031
16. BiH Fazla Sva bol svijeta 027
17. Finska Katri-Helena Tule luo 020
18. Nemačka Münchener Freiheit Viel zu weit 018
19. Kipar Kyriakos Zymboulakis & Demos Van Beke Mi stamatas 017
20. Luksemburg Modern Times Donne-moi une chance 011
21. Turska Burak Aydos, Öztürk Baybora & Serter Esmer yarim 010
22. Danska Tommy Seebach Band Under stjernerne på himlen 009
22. Slovenija 1X Band Tih deževen dan 009
24. Izrael Lakahat Shiru Shiru 004
25. Belgija Barbara Iemand als jij 003