1995. Dablin

  • 40. Pesma Evrovizije
  • Dablin, Irska
  • subota, 13. maj 1995
  • Mesto održavanja: Point Theatre
  • Domaćin: Mary Kennedy
  • Broj učesnika: 23
  • Povratnici: Belgija, Danska, Izrael, Turska, Slovenija
  • Odustali: Švajcarska, Holandija, Finska, Estonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka
  • Pobednik: Norveška – Nocturne, Secret Garden

Deja vu? Repriza? Već viđeno? Nazovite kako god hoćete, ali Dablin je ponovo domaćin Pesme Evrovizije, ovaj put jubilarnog 40. izdanja. Sastanak na istom mestu kao i prethodne godine, Irska, glavni grad Dablin, dvorana „Point Threatre”. Ovo je bio prvi put da isti grad bude domaćin dve godine zaredom. Kako se irska televizija RTÉ bojala da zbog finansijskih razloga pre svega, neće uspeti da organizuje još jedno, treće uzastopno takmičenje, BBC se ponudio za pomoć time što bi odgovornost za organizaciju takmičenja preuzeli na sebe, sa predlogom da zajednički organizuju u Belfastu, glavnom gradu Severne Irske. Na kraju, irska televizija RTÉ se ipak odlučila da sama organizuje takmičenje, ali je upozorila EBU da, ukoliko ponovo pobede, ne očekuju da Irska organizuje Pesmu Evrovizije po četvrti put zaredom. To se na njihovu sreću nije dogodilo.

Voditelj manifestacije bila je Meri Kenedi (Mary Kennedy).

Scenu je dizajnirao Alan Farkuharson (Alan Farquharson), dizajner scene 1993. godine i mnogo godina kasnije, 2009. u Moskvi. Iako je scena na početku bila mračna i tmurna, to je bila samo osnova za spektakularno otvaranje. Program je počeo podsećanjem na prethodne pobednike snimcima sa ranijih takmičenja, uz neke posebne trenutke i snimke godina kada su Irci bili domaćini. Nakon podsetnika, ogroman rotirajući ekran je otkrio domaćicu programa koja je silazila niz stepenice koje su na kraju nestale, kako bi se pojavila scena u obliku strelice, a potom i veliki vatromet. Šou je mogao da počne.

U Dablinu, na jubilarnom 40. takmičenju učestvovale su 23 zemlje, dve manje no prethodne godine. EBU se odlučio za taj broj država učesnica kako bi osigurao da šou traje tri sata. Pet od šest država koje nisu učestvovale prethodne godine su se vratile. Bile su to Belgija, Danska, Izrael, Slovenija i Turska. Sedam najlošije plasiranih prethodne godine ove godine nisu imale pravo učešća: Rumunija, Slovačka, Litvanija, Estonija, Finska, Holandija i Švajcarska. Luksemburg i Italija su i dalje dobrovoljno odlučile da ne učestvuju, kao i prethodne 1994. godine.

Favorit takmičenja, bar prema kladionicama, bila je Švedska i njen predstavnik Jan Johansen sa pop baladom Se på mej. Ostale zemalje koje su se spominjale kao mogući pobednici bile su Danska, Slovenija, Izrael i Norveška. Na samom početku glasanja nakon prva dva žirija, Švedska i Norveška su delile 1. mesto sa 22 poena. Slovenija i Francuska su podelile 2. mesto sa 12 poena, a odmah za njima na 3. mestu su se našle Danska i Španija sa po 10 poena svaka. No, na kraju glasanja ipak je pobedu odnela Norveška sa 148 poena, tačno 10 godina kasnije od njihove poslednje pobede 1985. godine u Geteborgu.

Pesma grupe „Secret Garden” Nocturne je bila nešto novo što se pojavilo na Pesmi Evrovizije. Imala je dugi violinski solo i samo 24 reči u tekstu. Kako je inače kompozicija u originalu bila instrumental, pravila EBU su nalagale da numera mora sadržati reči, pa je tako naknadno dodat tekst koji je pevala Gunhild Tvinerajm (Gunnhild Tvinnereim). Violinski solo izvodila je Irkinja Fionula Šeri (Fionnuala Sherry). Kompozitor pesme, pijanista i frontmen sastava, Rolf Lovland (Rolf Løvland), tako se upisao u listu najuspešnijih kompozitora, uz Džonija Logana (Johnny Logan), pobediviši dva puta na takmičenju, 1985. i 1995. Još dve njegove pesme predstavljale su Norvešku na Pesmi Evrovizije, 1987. i 1994. godine.

Na 2. mestu našla se odlična predstavnica Španije, Anabel Konde (Anabel Conde) koja je za svoju vrhunsku interpretaciju pesme Vuelve conmigo dobila 119 poena.

Na 3. mestu našao se glavni favorit večeri, bar što se kladionica tiče, Jan Johansen iz Švedske sa okruglo 100 poena.

Ujedinjeno Kraljevstvo je poslalo rep pesmu istog naziva kao i grupa, „Love City Groove”, dok je prošlogodišnji vicešampion Poljska poslala nešto sasvim drugačije od prethodne godine, ali se ni jedni ni drugi nisu posebno dopali evropskom žiriju.

Interesantno je da su kružile glasine oko irskog predstavnika, a pričalo se da su namerno izabrali slabiju pesmu iz straha kako im se ne bi dogodilo da ponovo pobede. Na kraju, mogli su da odahnu. Za njihovog predstavnika Edija Frila (Eddie Friel) i pesmu Dreamin’ bilo je rezervisano tek 14. mesto. Glasine naravno nikada nisu bile potvrđene. U svakom slučaju, Irska je ponovo bila domaćin 1997. godine.

Zanimljivo, ruska televizija nije prenosila glasanje, već samo svog predstavnika kako bi svoje gledaoce uverila da je Filip Kirkorov (Philip Kirkorov) u stvari pobednik takmičenja. Iako uspešan kao kompozitor na kasnijim takmičenjima, te 1995. osvojio je tek 17. mesto.

Takođe, zanimljivost je i ta da je u interval nastupu, pored nekoliko poznatih irskih imena, pevao i Brajan Kenedi (Brian Kennedy) koji će tek 11 godina kasnije, na Evrosongu 2006. u Atini, predstavljati Irsku.

Bila je to noć uspeha za skandinavske zemlje; Norveška je bila pobednik, Švedska je bila treća, a Danska je takmičenje završila na petom mestu.

Nemačkoj je ovo bio najlošiji plasman ikada. Samo joj je malteški žiri dao 1 poen i tako za dlaku izbegla titulu Nul points.

Povratnik na Pesmi Evrovizije bila je turska predstavnica Arzu Eće (Arzu Ece) koja se pojavila i 1989. godine kao vokal grupe „Pan”.

Od bivših jugoslovenskih republika učestvovale su Hrvatska , Slovenija i Bosna i Hercegovina. Najbolje plasmane osvojile su Hrvatska i Slovenija.

Hrvatsku je na takmičenju u Dablinu predstavljala grupa „Magazin” sa glavnim vokalom Danijelom Martinović (koja će se naći i kao solo izvođač na Evrosongu 1998). Sa njom je kao gost pevala i sopran Lidija Horvat-Dunjko. Pesma Nostalgija u njihovoj izvedbi dobila je 91 poen, dovoljno za odlično 6. mesto.

Za Sloveniju je pevala Darja Švajger koja se smatrala za jednog od favorita takmičenja. Svojom fantastičnom interpretacijom balade Prisluhni mi oduševila je dablinsku publiku i na kraju dobila 84 poena. Zauzela je samo poziciju niže od Hrvatske – 7. mesto.

Posebne redove ove istorije izdvajamo za predstavnika Bosne i Hercegovine. Te 1995. godine Bosnu i Hecegovinu je u Dablinu sa pesmom Dvadeset i prvi vijek predstavljao legenda eks-jugoslovenske muzike Davorin Popović, poznat i kao frontmen nezaboravne pop-rok grupe „Indexi” koja je u svoje vreme nekoliko puta pokušavala da se domogne evrovizijske scene. Nažalost, te godine samo 14 poena i 19. mesto za njega. Šest godina kasnije, Davorin (Davor, Pimpek, P(j)evač) Popović, specifičan zbog svog jedinstvenog nazalnog glasa, napustio je ovaj svet.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Norveška Secret Garden Nocturne 148
02. Španija Anabel Conde Vuelve conmigo 119
03. Švedska Jan Johansen Se på mig 100
04. Francuska Nathalie Santamaria Il me donne rendez-vous 094
05. Danska Aud Wilken Fra Mols til Skagen 092
06. Hrvatska Magazin & Lidija Nostalgija 091
07. Slovenija Darja Švajger Prisluhni mi 084
08. Izrael Liora Amen 081
09. Kipar Alexandros Panayi Sti fotia 079
10. UK Love City Groove Love city groove 076
10. Malta Mike Spiteri Keep me in mind 076
12. Grčka Elina Constantopoulou Pia prossefchi 068
13. Austrija Stella Jones Die Welt dreht sich verkehrt 067
14. Irska Eddie Friel Dreamin’ 044
15. Island Bo Halldórsson Núna 031
16. Turska Arzu Ece Sev! 021
17. Rusija Philipp Kirkorov Kolybelnaya dlya vulkana 017
18. Poljska Justyna Sama 015
19. BiH Davorin Popović Dvadeset i prvi vijek 014
20. Belgija Frédéric Etherlinck La voix est libre 008
21. Portugal Tó Cruz Baunilha e chocolate 005
22. Mađarska Csaba Szigeti Új név a régi ház falán 003
23. Nemačka Stone and Stone Verliebt in dich 001