1996. Oslo

  • 41. Pesma Evrovizije
  • Oslo, Norveška
  • subota, 18. maj 1996.
  • Mesto održavanja: Oslo Spektrum
  • Domaćini: Ingvild Bryn & Morten Harket
  • Broj učesnika: 23
  • Povratnici: Švajcarska, Holandija, Finska, Estonija, Slovačka
  • Odustali: Nemačka, Danska, Izrael, Rusija, Mađarska
  • Pobednik: Irska – The voice, Eimear Quinn

Nakon tri uzastopna takmičenja koje je organizovala Irska, 41. izbor za Pesmu Evrovizije seli se u glavni grad Norveške, Oslo. Zbog sve većeg broja zemalja koje su želele da učestvuju, a kako je EBU eksperimentisao sa pravilima odabira zemalja finalista u želji da se nađe što bolje rešenje, u Ženevi se 20. i 21. marta te godine održala kvalifikaciona runda. Dakle, vratilo se na stari način odabira kao i 1993. godine, sa tom razlikom što su se na ovom izboru našle sve zemlje koje su želele da učestvuju, ukupno 29, isključujući zemlju domaćina Norvešku koja je bila jedini direktni finalista. Pored broja od 29 zemalja, još nešto je bilo specifično za ovu kvalifikacionu rundu. Naime, samo takmičenje nije emitovano javno. Izbor je organizovan tako što su se žiriji svih zemalja tradicionalno okupili ta dva dana i preko audio snimaka preslušavali i ocenjivali studijske verzije pesama, najmanje tri puta u ta dva dana. Sve što je nakon preslušavanja otkriveno jeste koje su se zemlje kvalifikovale za veliko finale, bez objavljivanja preciznih rezultata i plasmana, iako su nešto kasnije te informacije procurile. Tako su na kraju odabrane 22 zemlje koje su se pridružile Norveškoj kao domaćinu u velikom finalu koje se održalo 18. maja. Dakle, ponovo su 23 zemlje uzele učešće u finalu, isti broj kao i prethodne godine.

Kvalifikacije za Oslo

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Švedska One More Time Den vilda 227
02. Irska Eimear Quinn The voice 198
03. UK Gina G Just a little bit 153
04. Malta Miriam Christine In a woman’s heart 138
05. Estonija Ivo Linna & Maarja-Liis Ilus Kaelakee hääl 106
06. Austrija George Nußbaumer Weil’s dr guat got 080
07. Turska Sebnem Paker Beşinci Mevsim 069
08. Švajcarska Cathy Leander Mon coeur l’aime 067
09. Holandija Maxine & Franklin Brown De eerste keer 063
10. Island Anna Mjöll Sjúbídú 059
11. Francuska Dan Ar Braz et l’Héritage des Celtes Diwanit bugale 055
12. Belgija Lisa del Bo Liefde is een kaartspel 045
12. Grčka Marianna Efstratiou Emis forame to himona anixiatika 045
14. Španija Antonio Carbonell ¡Ay, qué deseo! 043
15. Kipar Constantinos Mono gia mas 042
15. Poljska Kasia Kowalska Chcę znać swój grzech 042
17. Slovačka Marcel Palonder Kým nás máš 036
18. Portugal Lúcia Moniz O meu coração não tem cor 032
19. Hrvatska Maja Blagdan Sveta ljubav 030
19. Slovenija Regina Dan najlepših sanj 030
21. BiH Amila Glamočak Za našu ljubav 029
22. Finska Jasmine Niin kaunis on taivas 028
23. Mađarska Gjon Delhusa Fortuna 026
24. Nemačka Leon Planet of Blue 024
25. Danska Dorthe Andersen & Martin Loft Kun med dig 022
26. Makedonija Kaliopi Samo ti 014
26. Rusija Andrej Kosinskij Ya eto ya 014
28. Izrael Galit Bell Shalom Olam 012
29. Rumunija Monica Anghel & Sincron Rugă pentru pacea lumii 011

Pored Nemačke, još šest zemalja nije uspelo da se kvalifikuje za finale: Danska, Izrael, Mađarska, Rusija, Rumunija i Makedonija koja je tada prvi put pokušala da se domogne velikog evrovizijskog finala. Prvo učešće za Makedonce pokušala je da osvoji velika zvezda makedonske i eks-jugoslovenske muzičke scene Kaliopi sa pesmom Samo ti. Od 29 zemalja kvalifikacione runde, Kaliopi je završila takmičenje sa 14 poena kao treća ispod crte – 26. mesto.Brzo je postalo jasno da ovaj sistem odabira finalista nije mogao biti održiv, pre svega jer su zemlje organizovale svoje velike nacionalne izbore, a onda se pokazalo da se, neulaskom u finale, njihovi predstavnici polako gube i nestaju jer nisu imali nikakvu šansu da se predstave međunarodnoj publici. Nemačka, kao jedan od najvećih finansijera takmičenja bila je posebno oštećena jer njihov predstavnik Leon sa pesmom Planet of blue nije prošao kvalifikacije, a smatrao se za glavnog favorita. Nemačka tako prvi i jedini put do danas nije učestvovala u velikom finalu. Organizatori su se zbog toga susreli sa mnogo manjim finansijskim ulaganjima u takmičenje nego što su očekivali.

Još dve novosti su predstavljene na Evrosongu u Oslu, a koje takođe nisu postale tradicija.
Norveška televizija NRK, u želji da modernizuje takmičenje, koristila je tehnologiju virtuelne stvarnosti. Lepši deo u paru domaćina, Ingvild Brin (Ingvild Bryn), predstavila je gledaocima „plavu sobu” u kojoj se nalazila 3D tabela za glasanje, ekran na kome su se javljali iz „green room-a” i prezenteri glasova, kao i grafika zemalja učesnica. Jedini materijalni aspekti ovog dela takmičenja bili su njen domaćin Ingvild Brin i dva manja podijuma.
Druga novina bila je nova ideja za razglednice koje su pratile svaku zemlju. U kratkoj „poruci za sreću” snimljeni su nacionalni politički lideri ili zvaničnici kako podržavaju svog predstavnika. Bilo je tu predsednika, premijera, ambasadora i sličnih političkih figura iz svake zemlje učesnice.

Pored Ingvild Brin, NRK dopisnika iz Vašingtona, takmičenje je vodio i Morten Harket, glavni pevač i lider popularne grupe „A-HA!”. On je otvorio takmičenje svojim novim singlom Heaven’s not for Saints. Njih dvoje su na otvaranju takmičenja pozdravili svaku zemlju učesnicu na njenom nacionalnom jeziku.

Pesmu Evrovizije je uzdrmao na kratko i protest dirigenata jer je NRK, želeći da sačuva novac, saopštila da će „iseći” nastup dirigenata orkestra. Naravno, spor je bio rešen prijateljski.

Irska razglednica u kojoj je irski predsednik Vlade Džon Braton (John Bruton) poželeo sreću svom predstavniku, imala je najviše smisla na kraju jer je Irska bila pobednik, sedmi put po redu, a četvrti put u poslednjih pet godina. Ovaj rekord od sedam pobeda još ni jedna zemlja nije dostigla do danas. Imar Kvin (Eimear Quinn) bila je pobednik Evrosonga sa pesmom The voice. Pobedila je sakupivši 162 poena. Ipak, pobednik  nije imao neki veliki komercijalni uspeh.

Predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva, frizerka iz Australije, Đina Dži (Gina G) sa pesmom Just a little bit, nije prošla baš najbolje kod konzervativnih žirija koji su smatrali da njena kratka haljina, dizajnirana i napravljena od malih zlatnih kružića, kao i brz nastup, nisu bili za Pesmu Evrovizije, pa je tako takmičenje završila na 8. mestu. Opet se povelo pitanje kako jedna devojka iz Australije može da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo. Odgovor je odmah usledio – autori pesme bili su Britanci. Đina Dži je radila jedno vreme i kao di-džej. Tadašnja pop diva se neposredno nakon takmičenja setila jednog iskustva sa same scene: „Nalazila sam se na sceni. U toku je bila generalna proba za nastup na Pesmi Evrovizije. Plesala sam, pevala i u jednom trenutku obuzelo me je osećanje nelagodnosti. Shvatila sam da se nešto čudno događa. Mali zlatni kružići od koji je bila sastavljena moja haljina počeli su, jedan po jedan, da otpadaju. Još koji trenutak i bila bih gola golcijata. Sva sreća da se to desilo na probi jer, u protivnom, bila bi to neviđena bruka da me je ovaj peh snašao pred uključenim kamerama tokom glavne večeri.”

Pesma je bez obzira na žiri i 8. mesto postala veliki hit u Evropi, našla se u samom vrhu top lista u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a Đina Dži je zaradila i nominaciju za Gremi nagradu u kategoriji „najbolji dens nastup”.

Norveška, zemlja domaćin, imala je 48 poena manje od pobednika i našla se na odličnoj 2. poziciji sa 114 poena, a zanimljivo da je ovo prvi put da se neka zemlja nađe na vicešampionskom mestu, a da nije dobila niti jednu maksimalnu ocenu, od kada je predstavljen ovakav način ocenjivanja daleke 1975. godine. Norvešku je predstavljala povratnica na evrovizijsku scenu Elizabet Andreason (Elisabeth Andreasson) pevajući I evighet. Pevala je još u tri navrata: 1982. kao deo švedskog dua „Chips”, 1985. godine je bila deo pobedničkog norveškog dueta „Bobysocks” i 1994. kada je pevala u duetu takođe za Norvešku.

Povratnica na festival bila je i grčka predstavnica Mariana Efstratiu (Marianna Efstratiou). Pevala je pesmu Emis forame to himona anixiatika i sa njom zauzela 14. mesto. Pevala je i 1989. godine, takođe za Grčku, kada je podelila 9. mesto sa Italijom. Inače, „krivca” za loš plasman u Oslu možda treba tražiti u orkestru. Naime, pesma koja je izvedena na sceni nije bila u potpunosti ista kao ona na studijskom snimku. Grčka delegacija nije uspela da objasni zvaničnom dirigentu kako pesma treba da bude izvedena, pa je ista na samoj sceni pretrpela nekoliko promena u aranžmanu. Jedan od autora pesme bio je Kostas Bigalis (Costas Bigalis), predstavnik Grčke na Pesmi Evrovizije 1994. godine.

Za Tursku, pesmu Besinçi mevsim pevala je Šebnem Paker, koja će se ponovo naći na Pesmi Evrovizije samo godinu dana kasnije, kada će sa pratećim bendom napraviti podvig za Tursku. Ovaj put, za Tursku samo 12. mesto. Isto će učiniti i Marija Lis-Ilus (Maarja Liis-Ilus) iz Estonije, a Konstantinos (Constantinos) sa Kipra pojavljivaće se još dva puta na evrovizijskoj sceni.
Francuzi su opet napravili eksperiment poslavši pesmu na bretonskom jeziku koji se govori u Bretanji, a koji pripada porodici keltskih jezika. Interesantno je da je ovo zapravo bio francuski odgovor na popularnost keltske (irske) muzike sredinom 90-ih. Francuska verzija nikad nije snimljena.
Portugal je ostvario svoj najbolji plasman od početka učestvovanja 1964. godine. Lusija Monis (Lúcia Moniz) je sa pesmom O meu coração não tem cor osvojila odlično 6. mesto.

U toku glasanja desio se i jedan peh. Naime, kada je Belén Fernández de Henestrosa, španski prezenter glasova, čitala poene, udelila je šest poena Holandiji, izgovorivši ime zemlje „Holland”, umesto „The Netherlands”. Domaćica večeri Ingvild pogrešno je čula Poland (Poljska). Četrnaesto mesto Poljske je, bez obzira na grešku, ostalo nepromenjeno, ali gubitak od šest poena koštao je Holandiju 7. mesta, pa se tako ista našla na 8. mestu. Greška na zvaničnoj rezultatskoj tabeli bila je kasnije ispravljena, pa je tako holandsko 7. mesto koštalo Ujedinjeno Kraljevstvo boljeg plasmana koji su zvanično takmičenje završili na 8. mestu.

Od bivših jugoslovenskih republika, u finalu su se našle Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Dok su se BiH i Slovenija našle jedna pored druge vrlo nisko na tabeli, tačnije Slovenija na 21. a BiH na 22. mestu, Hrvatska je ubeležila još jedan vrlo dobar plasman. Splićanka Maja Blagdan pevala je pesmu Sveta ljubav za koju je dobila ukupno 98 poena, sasvim dovoljno za odlično 4. mesto. Autor pesme, Zrinko Tutić, ni ovaj put nije bio imun na izvesne ekscentričnosti pa se tako Maja Blagdan našla na sceni sa pratećim orkestrom koji su između ostalih činili perkusionista i harfista. Zanimljivo da je Hrvatska u kvalifikacionoj rundi osvojila tek 19. mesto, isto kao i slovenačka predstavnica Regina. Ipak, preokret se desio samo Hrvatskoj na glavnoj finalnoj večeri.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Irska Eimear Quinn The voice 162
02. Norveška Elisabeth Andreasson I evighet 114
03. Švedska One More Time Den vilda 100
04. Hrvatska Maja Blagdan Sveta ljubav 098
05. Estonija Ivo Linna & Maarja-Liis Ilus Kaelakee hääl 094
06. Portugal Lúcia Moniz O meu coração não tem cor 092
07. Holandija Maxine & Franklin Brown De eerste keer 078
08. UK Gina G Just a little bit 077
09. Kipar Constantinos Mono gia mas 072
10. Malta Miriam Christine In a woman’s heart 068
10. Austrija George Nußbaumer Weil’s dr guat got 068
12. Turska Sebnem Paker Beşinci Mevsim 057
13. Island Anna Mjöll Sjúbídú 051
14. Grčka Marianna Efstratiou Emis forame to himona anixiatika 036
15. Poljska Kasia Kowalska Chcę znać swój grzech 031
16. Švajcarska Cathy Leander Mon coeur l’aime 022
16. Belgija Lisa del Bo Liefde is een kaartspel 022
18. Slovačka Marcel Palonder Kým nás máš 019
19. Francuska Dan Ar Braz et l’Héritage des Celtes Diwanit bugale 018
20. Španija Antonio Carbonell ¡Ay, qué deseo! 017
21. Slovenija Regina Dan najlepših sanj 016
22. BiH Amila Glamočak Za našu ljubav 013
23. Finska Jasmine Niin kaunis on taivas 009