1997. Dablin

  • 42. Pesma Evrovizije
  • Dablin, Irska
  • subota, 3. maj 1997.
  • Mesto održavanja: Point Theatre
  • Domaćini: Carrie Crowley & Ronan Keating
  • Broj učesnika: 25
  • Povratnici: Nemačka, Italija, Danska, Mađarska, Rusija
  • Odustali: Belgija, Finska, Slovačka
  • Pobednik: Ujedinjeno Kraljevstvo – Love shine a light, Katrina and The Waves

Svi se već osećaju kao kod kuće. Neko bi rekao da je ovo irsko godišnje muzičko okupljanje. Još jednom, Irska, Dablin i dvorana „Point Theatre” bili su domaćini poslednjeg takmičenja održanog u ovoj ostrvskoj zemlji, za sada.

Iako je umalo bankrotirala zbog svog četvrtog po redu organizovanja Pesme Evrovizije u prethodnih pet godina, RTÉ, irska državna televizija je i ove godine napravila veliki spektakl u istoj dvorani kao 1994. i 1995. sa scenom koja je imala manji prostor za nastupe takmičara. Scena je prikazivala gledaocima spektakularan izgled pećine sa malim TV ekranima u raznim bojama. Iako je bila blizu bankrotstva, irska televizija je te godine organizovala jedan od najvećih izbora ikada. Ovo je bila treća scenografija koju je dizajnirala Pola Farel (Paula Farrell), nakon one iz 1988. i 1994.

Pored domaćice Keri Krouli (Carrie Crowley), muški deo ovo para domaćina bio je član tada veoma popularne dečačke grupe „Boyzone”, Ronan Kiting (Ronan Keating). On će kasnije te godine biti voditelj i evropskih MTV nagrada u Roterdamu. Kako bi privukli mlađe gledaoce, RTÉ je odlučila da interval nastup bude upravo nastup grupe „Boyzone”.

Na samom otvaranju, preko velikog video zida, pozdrave su poslale velike bivše evrovizijske zvezde, kao što su domaćin prethodne godine Morten Harket, frontmen grupe „A-HA!”, a sigurno najveće oduševljenje je izazvala poruka koju je poslala pobednica Pesme Evrovizije 1988. godine, Selin Dion (Céline Dion) koja je u svom obraćanju, između ostalog, poželela sreću svim učesnicima.

Možda ste pratili tu Pesmu Evrovizije, možda niste, tek te 1997. godine pobednici su bili iz Ujedinjenog Kraljevstva. Tačnije, nakon 16 godina, pobedničku pesmu Love shine a light su izveli Britanci. Pobednička grupa zvala se „Katrina and the Waves” koja je samo 10-ak godina pre pobede imala veliki hit, pesmu Walking on sunshine. Zanimljivo je da se pevačica grupe, Katrina preziva Leskanič. Pre izbora u Dablinu ona je izjavljivala da ne treba sumnjati u pobedu njene grupe.

Tako se i desilo. Sa rekordnih 227 poena „Katrina and the Waves” su osvojili evrovizijski trofej za Ujedinjeno Kraljevstvo, a to će biti peta pobeda po redu za ovu zemlju nakon one poslednje 1981. godine, tako izjednačivši broj pobeda sa Francuskom i Luksemburgom. Rekord je postignut i time što je pesma dobila pet puta 10 poena i do tada rekordnih 10 dvanaestica. Za nju je te godine glasalo svih 25 zemalja učesnica. To je njihova poslednja pobeda do danas i smatra se za jednog od najuspešnijih evrovizijskih pobednika ikada. Ova pesma bila je izvedena i na otvaranju proslave 50 godina Pesme Evrovizije 2005. godine u Kopenhagenu, kao i na otvaranju polufinala Pesme Evrovizije 2006. u Atini. Rekord od 227 poena dostići će Helena Paparizu (Helena Paparizou) 2005. godine, kada će za svoju pesmu My number one osvojiti 230 poena, mada se to ne može tako jednostavno porediti jer je te 2005. glasalo 39 država, naspram skromnih 25 koliko ih je glasalo 1997. Posle Đine Dži (Gina G), i ova pesma se našla na UK top listi, ali ne toliko uspešno kao Đinina pesma iz 1996. Za evrovizijske pobednike iz 1997. bilo je rezervisano tek 8. mesto.

Na 2. mestu našla se zemlja domaćin, Irska, koju je predstavljao Mark Roberts (Marc Roberts) sa pesmom Mysterious woman za koju je dobio 157 poena i jedinu 12-ticu upravo od zemlje koja je pobedila. Prezenter glasova za Ujedinjeno Kraljevstvo, Kolin Beri (Colin Berry), čitajući maksimalne bodove, rekao je: „You’re going to like this one – Ireland 12 points (Ovo će vam se svideti – Irska 12 poena)”.

Povratnik na festival bila je Šebnem Paker iz Turske koja se ovaj put na sceni našla sa pratećom grupom „Etnic”. Pevala je pesmu Dinle (Slušaj), oduševila dablinsku publiku koja je tapšala u većem delu pesme i na kraju glasanja sakupila 121 poen, završivši na odličnom 3. mestu. Bio je ovo najveći uspeh do tada za ovu zemlju koju ćemo kasnije videti i kao pobednika. Najzanimljivije je to što im je ova pesma prvi put donela glasove iz Grčke koja im do tada, od početka učestvovanja na Pesmi Evrovizije, nije dala niti jedan bod. Ovaj put Turska je od Grčke dobila 7 poena. Podsetimo, Šebnem je pevala i na Evrosongu 1996. godine, kada je osvojila 12. mesto.

Visoko 4. mesto osvojila je Italija. Zemlja koja od te 1997. godine nije učestvovala na Pesmi Evrovizije do 2011. Da li zbog slabih plasmana ili zato što su smatrali ovo takmičenje manjeg ranga od svog prestižnog festivala Sanremo, Italija se nije vratila na Evrosong punih 13 godina. Te 1997. godine Italiju je predstavljao duet „Jalisse” koji su nekoliko meseci ranije odneli pobedu na upravo spomenutom italijanskom festivalu. Za pesmu Fiumi di parole (Reke reči) dobili su 114 poena, dovoljno za visoko 4. mesto.

U nekoliko navrata se pregovaralo sa italijanskom državnom televizijom RAI o povratku ove zemlje na Evrosong, ali bez uspeha. Kada su se 2011. godine vratili na takmičenje, jedna stvar je bila rezervisana za njih, a to je da će biti članica BIG 5 (Velike petorke), ili kako se od ove 1997. godine prvi put spominje, BIG 4 (Velika četvorka). „Velika četvorka” je grupa zemalja koji imaju zagarantovano učešće u finalu takmičenja, a u koju spadaju Nemačka, Francuska, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo, sve zato kako bi se izbegao gubitak velikih evrovizijskih finansijera, kao što se dogodilo prethodne godine kada Nemačka nije prošla kvalifikacionu rundu.

Kada smo kod kvalifikacione runde, zbog kontroverzi od prethodne godine, a u vezi načina odabira zemalja za veliko finale, EBU je predstavio nov način izbora zemalja finalista. Zemlje sa najnižim prosečnim rezultatima tokom prethodne četiri godine će biti isključene iz takmičenja 1997.godine, a one s najnižim prosečnim rezultatima u prethodnih pet godina se neće takmičiti na budućim takmičenjima, s tim da tako isključena država stiče pravo da se takmiči nakon godine u kojoj je isključena. Ovakav način izbora imao je za cilj da se broj takmičara svake godine ograniči na 25.

Izrael se povukao sa takmičenja u Dablinu, ponovo iz razloga jer se Evrosong održavao na „Dan sećanja na žrtve holokausta” pa je umesto njih u finale ušla Bosna i Hercegovina koju je predstavljala, takođe povratnik na festival, Alma Čardžić (pevala u duetu sa Dejanom 1994. godine, takođe za BiH). Bosna i Hercegovina bi inače bila isključena sa takmičenja usled slabog rezultatskog proseka.

Primorane da naprave godinu dana pauze bile su Slovačka, Belgija i Finska, kao i Rumunija koja nije učestvovala od 1994. Sve one vratiće se sledeće 1998.

Ove godine predstavljen je prvi put „televoting” ili glasanje putem telefona, gde su umesto žirija, glasali TV gledaoci. Ovaj probni sistem glasanja predstavljen je u pet zemalja: Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Austriji, a raširiće se i na ostale zemlje već naredne 1998. godine. Rezultat zemalja u kojima se koristilo telefonsko glasanje bio je u nekim slučajevima veoma drugačiji od onih gde su i dalje žiriji ocenjivali pesme. Tako je npr. Island dobio 16 od ukupno 18 poena od zemalja koje su uvele sistem telefonskog glasanja. Taj nezaboravan islandski nastup izveo je Paudl Ouskar (Páll Óskar/Paul Oscar), na Islandu u rangu popularnosti kao Bjork, koji je svoju pesmu Minn hinsti dans (Moj poslednji ples) otpevao na beloj kožnoj sofi okružen sa četiri domino dame obučene u crna kožna odela. Na kraju, za ovaj nastup koji je išao ispred svog vremena i koji ostavlja bez daha, samo 20. mesto.

Još jedan povratnik na festival bila je Marija Lis-Ilus (Maarja-Liis Ilus), predstavnica Estonije, pevajući pesmu Keelatud maa sa kojom je osvojila 8. mesto. Pevala je i prethodne godine (isto kao i Šebnem Paker), ali u duetu, kada je osvojila visoko 5. mesto.

Ruska predstavnica Ala Pugačova (Alla Pugachova) pevala je pesmu Primadonna. Bila je toliko ubeđena u pobedu da je čak tražila da je limuzina sačeka na aerodromu. Ipak, njene „Primadona” ludorije nisu nikog oduševile pa je takmičenje završila na 15. mestu.

Od zanimljivosti koje su pratile ovo takmičenje izdvajamo i to da je u toku glasanja prvi put jedna zemlja imala dva prezentera. Bila je to Francuska čije su glasove čitali TV reporter Frederik Ferer (Frederic Ferrer) i Mari Mirjam (Marie Myriam) koja je Francuzima donela poslednju pobedu do danas, još daleke 1977. godine.

Dugogodišnji irski dirigent Noel Kilehan (Noel Kelehan) nije više bio dirigent-domaćin, već od ove godine njegovu ulogu preuzima Frank Meknamara (Frank McNamara).

Od ove godine, takmičarima je dozvoljena upotreba matrice, koja će kasnije, tačnije od 1999. godine u potpunosti zameniti orkestar. Mada, prvi put kada je upotrebljena matrica bilo je 1973. za pesmu Klifa Ričarda (Clif Richard) Power to all our friends kojom je predstavljao Ujedinjeno Kraljevstvo. Matrica se mogla koristiti samo onda ukoliko je delegacija smatrala da pojedine deonice orkestar ne može da izvede u potpunosti.

Pored već spomenute Bosne i Hercegovine, od bivših jugoslovenskih republika na takmičenju su se našle Hrvatska i Slovenija.

Hrvatsku su predstavljale četiri mlade Riječanke u sklopu grupe „ENI” koje su na hrvatskom nacionalnom izboru „Dora” pobedile imena kao što su Petar Grašo, Alen Nižetić, Magazin, Novi Fosili, Oliver Dragojević… Ove četiri devojke su ponikle u ansamblu „Putokazi” koji su nastupili 1993. godine sa pesmom Don’t ever cry kao prvi predstavnici Hrvatske. Grupa „ENI” je pokušala da iskoristi sveopšti trend popularnosti ženskih sastava koje su u svetu započele „Spice Girls”, a u Hrvatskoj „Divas”, pa su tako u Dablinu članice ove grupe pevale brzu pop pesmu naziva Probudi me. Nakon nekoliko dobrih plasmana ranije, za Hrvatsku i za ove devojke bilo je rezervisano tek 17. mesto.

Što se tiče Slovenije, nakon 7. mesta 1995. nadali su se još jednom visokom plasmanu. Glumica Tanja Ribič otpevala je na slovenačkom nacionalnom izboru kompoziciju Saše Lošića (pevač grupe „Plavi Orkestar”), na tekst Zorana Predina, pesmu Zbudi se. Saša Lošić je pred samo takmičenje u Dablinu izjavio: „Nikad nisam učestvovao na festivalima. Dolazim iz subkulture koja je preovladavala početkom 80-ih, iz panka i ‚novog talasa’. Ipak, laskalo mi je što su mi organizatori ponudili da se nađem među najuspešnijim slovenačkim kompozitorima. Zato sam se i potrudio”. On je istražujući etno muziku Slovenije dobio inspiraciju za pesmu Zbudi se koju je obogatio u aranžerskom smislu, približivši je i prilagodivši je u potpunosti evropskom evrovizijskom zvuku. Tako, pesma prilagođena evropskom standardu, nije mogla da prođe nezapaženo pa je na kraju takmičenja u Dablinu sakupila 60 poena, za vrlo dobro 10. mesto.

Ovo je, dakle, bila godina novih zvukova i različitih muzičkih stilova pa smo tako pored hrvatske verzije grupe „Spice Girls“, imali i rep pesmu koju su poslali Danci, Švedska je poslala dečački bend sa stilom muzike polovine 80-ih, kao i islandska tehno-pop pesma koja je izazvala različite kontroverze, ali je u kratkom podsećanju na proslavi 50 godina takmičenja 2005. izazvala pozitivne reakcije publike.

Ovo je bilo takmičenje na kome je nakon sedam godina, pobedila jedna brza pesma.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. UK Katrina & The Waves Love shine a light 227
02. Irska Marc Roberts Mysterious woman 157
03. Turska Sebnem Paker & Group Etnic Dinle 121
04. Italija Jalisse Fiumi di parole 114
05. Kipar Chara & Andreas Konstantinou Mana mou 098
06. Španija Marcos Llunas Sin rencor 096
07. Francuska Fanny Sentiments songes 095
08. Estonija Maarja-Liis Ilus Keelatud maa 082
09. Malta Debbie Scerri Let me fly 066
10. Slovenija Tanja Ribič Zbudi se 060
11. Poljska Anna Maria Jopek Ale jestem 054
12. Grčka Marianna Zorba Horepse 039
12. Mađarska VIP Miért kell, hogy elmenj? 039
14. Švedska Blond Bara hon älskar mig 036
15. Rusija Alla Pugachova Primadonna 033
16. Danska Kølig Kaj Stemmen i mit liv 025
17. Hrvatska ENI Probudi me 024
18. Nemačka Bianca Shomburg Zeit 022
19. BiH Alma Čardžić Goodbye 022
20. Island Paul Oscar Minn hinsti dans 018
21. Austrija Bettina Soriat One step 012
22. Švajcarska Barbara Berta Dentro di me 005
22. Holandija Mrs. Einstein Niemand heeft nog tijd 005
24. Norveška Tor Endresen San Francisco 000
24. Portugal Célia Lawson Antes do adeus 000