1998. Birmingem

  • 43. Pesma Evrovizije
  • Birmingem, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • subota, 9. maj 1998.
  • Mesto održavanja: National Indoor Arena
  • Domaćini: Terry Wogan & Ulrika Jonsson
  • Broj učesnika: 25
  • Debitant: Makedonija
  • Povratnici: Belgija, Finska, Izrael, Rumunija, Slovačka
  • Odustali: Italija, Austrija, Danska, Island, Bosna i Hercegovina, Rusija
  • Pobednik: Izrael – Diva, Dana International

U veoma uzbudljivoj i tesnoj završnici, glasovima makedonskog žirija, najveća izraelska pop zvezda, tada 29-godišnja transeksualna pevačica Dana Internešenal, postala je nova kraljica evropske zabavne muzike. No, krenimo od početka.

Ovo 43. takmičenje za Pesmu Evrovizije održalo se u Nacionalnoj dvorani u Birmingemu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Domaćini programa bili su TV voditelj Ulrika Džonson (Ulrika Johnsson) i dugogodišnji legendarni komentator evrovizijskih prenosa za BBC, Teri Vogan (Terry Wogan). Iako je bio jedan od domaćina, uspeo je i ovaj put da obezbedi komentar takmičenja za BBC.

Ova godina ostaće upamćena iz nekoliko razloga. Pre svega, ovo je bilo poslednje izdanje takmičenja sa orkestrom jer se od naredne uvodi striktno pravilo o korišćenju muzičkih matrica. Predstavnici Grčke, Švajcarske, Malte, Izraela, Francuske i Belgije nisu pevali uz orkestar, već su koristili matricu. U stvari, Francuska je koristila deo orkestra, tj. violine, ali dirigenta nisu poveli sa sobom pa pred njihov nastup nije ni prikazan dirigent. Sa druge strane, Nemačka i Slovenija su predstavile svoje dirigente, iako su u potpunosti koristili muzičke matrice.

Te 1998. godine uvodi se i masovno telefonsko glasanje, dok je zemljama koje nisu imale ispravan telefonski sistem dozvoljeno da glasaju putem nacionalnih žirija. Jedine zemlje koje nisu koristile telefonsko glasanje bile su: Irska, Mađarska, Turska i Rumunija.

Bila je ovo poslednja godina jezičkog ograničenja, prvi put je predstavljena i 3D mapa za glasanje, a jedna od novina je i to da je u toku celog nastupa u donjem uglu TV ekrana bio ispisan naziv zemlje čiji je predstavnik trenutno na sceni.

Nakon neuspeha 1996. kada njihov predstavnik nije prošao EBU selekciju za veliko finale, prvi put u finalu takmičenja našla se Makedonija, koja će nastupiti pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, zbog spora sa nazivom koji imaju sa susednom Grčkom. Nju je predstavljao Vlado Janevski sa pesmom Ne zori zoro, osvojivši tek 19. mesto.

Nakon pauze od jedne godine, na Evrosong se vraćaju Finska, Belgija, Rumunija, Slovačka i Izrael. Jednu godinu pauze zbog lošeg učinka, tj. lošeg rezultatskog proseka u prethodnih pet godina, prave Austrija, Bosna i Hercegovina, Island, Rusija i Danska. Italijanska državna televizija RAI je odlučila da se trajno povuče sa festivala.

Ovo takmičenje ostaće upamćeno i po napetom glasanju gde je pobednik odlučen glasovima poslednjeg žirija. Naime, nakon glasova većine zemalja učesnica bilo je jasno da će Malta, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Izrael odneti pobedu. Malta i Izrael su imale nakon pretposlednjeg glasanja po 166 poena (zbog greške kod upisivanja španskih glasova, Malta je imala 165, a Izrael 164 poena). Greška je nastala kada je Španija glasala pa je umesto Nemačkoj, 12 poena bilo upisano Izraelu. Dakle, sve se svelo na poene makedonskog žirija koji je poslednji glasao. Glasovi su deljeni redom: Izrael 8 poena, Ujedinjeno Kraljevstvo 10 poena i dok su svi očekivali da će maksimalna ocena otići Malti, prezenter makedonskih glasova je izgovorila: „I konačno, 12 poena od Makedonije ide… Hrvatskoj!” U sali se uz vrisak prolomio veliki aplauz, što je značilo da je pobednik Izrael i to u nedelji proslavljanja 50 godina od uspostavljanja državnosti te zemlje.

Izrael je na kraju osvojio 172 poena, zahvaljujući kontroverznoj pevačici Dani Internešenal koja je Izraelu donela, nakon 19 godina, treći evrovizijski trofej. Trijumfovala je sa pesmom Diva čiji su autori tekstopisac Joav Ginai (Yoav Ginai) i kompozitor Cvika Pik (Tzvika Pick), tako postavši prva transeksualna osoba koja je nastupila na festivalu, a da se javno izjašnjavala o tome. Joav Ginai, inspirisan Daninom sudbinom, napisao je pesmu o slavnim ženama, boginji Afroditi i kraljicama Kleopatri i Viktoriji. Njeno premijerno izvođenje na evrovizijskoj sceni pratilo je po proceni 600 miliona gledalaca! Dana je skrenula pažnju na sebe još na novinarskoj konferenciji pre takmičenja, kada je istoj prisustvovalo preko 500 novinara i snimatelja. Pariski modni kreator Žan-Pol Gotje (Jean-Paul Gaultier) je insistirao da bez ikakve novčane nadokande obuče Danu za tu priliku. Njegov kostim sa šarenim perjanim krilima koji je Dana obukla nakon proglašenja pobede, procenjen je na 240.000 dolara, što je rezultiralo da se Dana sledećeg dana nađe na većini naslovnih strana evropskih novina.

U muzičkoj biografiji ostaće upisano da se Dana, dok se zvala Jaron Koen (Yaron Cohen), oduševljavala izraelskom pevačicom Ofrom Hazom koja je kao i ona bila jermensko-izraelskog porekla, tzv. Jemenit. Imitirajući Ofru Hazu, Dana je postala zvezda u gej barovima Tel Aviva sa svojih 16 godina. Danin talenat je uočio njen današnji menadžer Ofer Nisim. Naglašena svest o homoseksualnosti upućuje Danu u London 1993. gde se odlučuje na promenu pola. Kasnije postaje pevačica pod imenom Šeron Koen (Sharon Cohen), a nakon uspeha kompozicije Dana international sa njenog debi albuma, odlučuje se da joj umetničko ime bude baš tako – Dana Internešenal (Dana International).

Uzbudljivo glasanje u završnici donelo je promene na tabeli pa je tako malteška predstavnica Kjara (Chiara) sa pesmom The one that I love koja je pre glasova makedonskog žirija bila na prvom, na kraju se našla na 3. mestu sa 165 poena, dok je vicešampionsko mesto, sa samo jednim poenom prednosti (166), zauzela predstavnica zemlje domaćina, Imani (Imaani), pevajući pesmu Where are you? koja je postala veliki hit takmičenja, pored pobedničke.

Na 4. mestu sa 150 poena, našla se Holandija kojoj je ovaj plasman najbolji od njihove pobede 1975. godine. Holandiju je predstavljala Edsilija Rombli (Edsilia Rombley) sa odličnom modernom pesmom Hemel en aarde.

Drugu godinu zaredom neka zemlja odlazi kući „praznih ruku”. Naime, švajcarska predstavnica Gunvor, za svoju pesmu Las ihn nije dobila ni jedan poen. Švajcarska – Nul points.

Jedan od najzanimljivijih sigurno je bio nastup nemačkog predstavnika. Proćelavi Gildo Horn (Guildo Horn) sa svojim „Ortopedskim čarapama” kao pratećom grupom, bila je zaslužna za dobro raspoloženje i smeh u sali. Pevao je pesmu Guildo hat euch lieb, ulazio je u publiku tokom nastupa, čak se i penjao po scenografiji. Još u Nemačkoj je bio od strane novinara proglašavan za kontroverzan izbor, kritikovan je zbog nedostatka ozbiljnosti, ali nakon što je osvojio 60% glasova, nemačka publika je stala na njegovu stranu i „Guildo groznica” je mogla da počne. Privukao je veliku pažnju, nasmejao i zabavio sve svojim nastupom, pa je na kraju osvojio pomalo razočaravajuće 7. mesto. Kompozitor pesme, TV zvezda u Nemačkoj Štefan Rab (Stefan Raab), napravio je šalu tako što je koristio pseudonim Alf Igel, kako bi se narugao dugogodišnjem nemačkom evrovizijskom kompozitoru Ralfu Zigelu (Ralph Siegel) koji je napisao više od 10 kompozicija, a sa jednom od njih je i pobedio – Ein bißchen Frieden koju je pevala Nikol (Nicole) 1982. Da je popularnost bila velika, govori i informacija da su fanovi putovali preko granice kako bi glasali za Gilda. No, bez obzira na plasman, ovo je bilo oživljavanje takmičenja u ovoj zemlji, gde je postignut rekord u gledanosti i početak visokih plasmana za ovu zemlju u naredne tri godine.

Od zanimljvosti koje su pratile ovo izdanje Pesme Evrovizije spomenućemo nekoliko njih:
Grčka je na kraju glasanja imala samo 12 poena, a tu maksimalnu ocenu je dobila tradicionalno od Kipra. Inače, grčka delegacija je stvorila gužvu oko načina snimanja grčkog predstavnika tokom generalne probe, primoravajući BBC da grčkog kompozitora Janisa Valvisa (Yannis Valvis) proglasi „personom non grata” (nepoželjnom osobom) u sali.
Ruska televizija Chanel One nije prenosila takmičenje jer Rusija nije imala pravo da učestvuje zbog loših plasmana prethodnih godina.
Mađarska je bila primorana da na takmičenje pošalje Čarlija (Charli) jer je pobednik nacionalnog takmičenja bio ozbiljno bolestan.
Zanimljivo da je pobednička pesma iz Izraela dobila poene od 21 zemlje, dok je drugoplasirano Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo makar neki poen od svih 25 zemalja učesnica.
Jedan od zanimljivijih delova u toku glasanja bio je momenat kada je Holandija delila poene. Holandski prezenter glasova bila je Koni van den Bos (Conny van den Bos) koja je predstavljala Holandiju na takmičenju 1965. godine. Pre čitanja poena, govorila je o njenom učešću te 1965. godine i kako je to bilo davno, a Ulrika ju je povratno upitala: „A long time, was it? (Davno beše, zar ne?)”, što je izazvalo glasnu reakciju i negodovanje u publici. U stvari, na nesreću Ulrike i Koni, ovaj kratak razgovor se nije dobro čuo zbog publike koja je bila glasna u sali, pa je ispalo da je Ulrika uputila uvredljiv komentar.

Dve od tri bivših jugoslovenskih republika nisu postigle neke zapaženije rezultate. Slovenački i prvi predstavnik Makedonije su se našli rame uz rame – Slovenija na 18, a Makedonija na 19. mestu. Nasuprot njima, Hrvatska već treći put upisuje još jedan odličan plasman. Sa 131 poenom, povratnica na festival Danijela Martinović, osvaja 5. mesto sa pesmom Petra Graša Neka mi ne svane, a njen nastup ostaje kao jedan od nezaboravnih, posebno momenat kada se u toku pesme iz crne preobuče u belu haljinu. Ona je 1995. godine, kao pevačica grupe „Magazin”, takođe uspešno predstavljala Hrvatsku.

Još jedan povratnik na takmičenje bio je Žoze Siđi (José Cid) iz Portugala (deo sastava „Alma Lusa”) koji je nastupao 1980. godine. Tada sedmi, a ovaj put na deobi 12. mesta sa Estonijom.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Izrael Dana International Diva 172
02. UK Imaani Where are you 166
03. Malta Chiara The one that I love 165
04. Holandija Edsilia Rombley Hemel en aarde 150
05. Hrvatska Danijela Neka mi ne svane 131
06. Belgija Mélanie Cohl Dis oui 122
07. Nemačka Guildo Horn Guildo hat euch lieb 086
08. Norveška Lars A. Fredriksen Alltid sommer 079
09. Irska Dawn Is always over now 064
10. Švedska Jill Johnson Kärleken är 053
11. Kipar Michalis Hatzigiannis Genesis 037
12. Portugal Alma Lusa Se eu te pudesse abraçar 036
12. Estonija Koit Toome Mere lapsed 036
14. Turska Tüzmen Unutamazsin 025
15. Finska Edea Aava 022
16. Španija Mikel Herzog ¿Qué voy a hacer sin ti 021
17. Poljska Sixteen To takie proste 019
18. Slovenija Vili Resnik Naj bogovi slišijo 017
19. Makedonija Vlado Janevski Ne zori, zoro 016
20. Grčka Dionysia & Thalassa Group Mia krifi evaisthissia 012
21. Slovačka Katarína Hasprová Modlitba 008
22. Rumunija Malina Olinescu Eu cred 006
23. Mađarska Charlie A holnap már nem lesz szomorú 004
24. Francuska Marie-Line Où aller 003
25. Švajcarska Gunvor Lass ihn 000