2000. Stokholm

  • 45. Pesma Evrovizije
  • Stokholm, Švedska
  • subota, 13. maj 2000.
  • Mesto održavanja: Globen
  • Domaćini: Kattis Åhlström & Anders Lundin
  • Broj učesnika: 24
  • Debitant: Letonija
  • Povratnici: Švajcarska, Finska, Rusija, Rumunija, Makedonija
  • Odustali: Portugal, Poljska, Litvanija, Slovenija, Bosna i Hercegovina
  • Pobednik: Danska – Fly on the wings of love, Olsen Brothers

Po četvrti put Švedska je domaćin najveće godišnje muzičke manifestacije – Pesme Evrovizije. 45. izdanje festivala bilo je održano u Globen areni, a u Stokholmu po drugi put u istoriji takmičenja. Prvi put bilo je to 1975. godine nakon pobede grupe ABBA. Ovaj put, nakon pobede Šarlote Nilson (Charlotte Nilsson) u Jerusalimu 1999.

Dvoje iskusnih voditelja švedske televizije SVT, Katis Olstrem (Kattis Åhlström) i Anders Lundin, imali su tu čast da budu domaćini takmičenja u Globen areni koja je do tada bila najveća dvorana u kojoj je održana Pesma Evrovizije. Čak 16.000 gledalaca je moglo da prati ovaj događaj, ali ovaj rekord neće držati dugo. Biće oboren već naredne godine u Kopenhagenu.

Razglednice su bile napravljene tako da su istovremeno prikazivale karakteristike zemlje domaćina, ali i svake zemlje učesnice. Logo takmičenja, koji je odabrala SVT, predstavljao je par usana, a objašnjen je od strane njegovog dizajnera kao „senzualne, ali i stilistički pune usne koje predstavljaju pesmu, dijalog i govor”. Kasnije je to bilo jedno od rešenja za zvanični evrovizijski logo, a tada je svaka zemlja imala „svoju usnu” sa razlivenim bojama svoje zastave.

Prvi put festival je bio prenošen preko interneta, a TV prenos je išao u Kanadi, Australiji, Japanu i u SAD-u. Svante Stokselijus (Svante Stockselius) bio je prvi put izvršni producent takmičenja, iako se ranije pojavljivao na ekranu u ulozi kontrolora glasova čiju je ulogu do tada vršila Kristin Maršal-Ortiz (Christine Marchal-Ortiz). Takođe, prvi put Evrosong je pratio zvaničan disk sa svim takmičarskim pesmama i bio je dostupan širom Evrope. Prethodne godine ideja je postojala, ali je na disku falilo četiri pesme. Od 2000. pa na dalje, svake godine takmičenje prati i disk sa pesmama zemalja učesnica.

Zbog slabih plasmana prethodnih godina, nekoliko zemalja nije učestvovalo na ovom izdanju. Bile su to Bosna i Hercegovina, Portugal, Slovenija, Litvanija i Poljska. Grčkoj, Mađarskoj i Slovačkoj je ponuđeno da pošalju predstavnike, ali su sve one zbog finansijskih razloga odustale od takmičenja. U stvari, Grčkoj je ponuđeno da bude 25. zemlja učesnica, a kako su odustali, EBU nije imao dovoljno vremena da popuni njeno mesto pa je zato u Stokholmu učestvovalo 24 država.

Povratnici na takmičenje nakon pauze bili su Finska, Rusija, Makedonija, Rumunija i Švajcarska, a njima se pridružila Letonija kojoj je ovo bilo prvo učešće. Dakle, prvi put nakon 1998. imamo zemlju debitanta.

Iako je nedelju dana pre takmičenja danski dvojac „Olsen Brothers” na skandinavskim listama bio tek 18, za mnoge je bilo prijatno iznenađenje kada je na kraju pobednik bio upravo ovaj simpatičan dvojac, sa pesmom Fly on the wings of love, osvojivši 195 poena, čak 40 više no vicešampion Rusija. Pesma je postala veliki hit u zemljama Skandinavije kao i u zemljama nemačkog govornog područja. Ruska delegacija je nakon pobede Danske pisala peticiju za diskvalifikaciju pobednika zbog korišćenja „vokodera” koji je glasu Jorgena Olsena pomogao da zvuči elektronski tokom nastupa u jednom od stihova pesme. Ova peticija je naravno odbijena od strane EBU-a.

U samom vrhu te godine našle su se zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.
Favorit po mišljenju fanova i novinara bila je Estonija. Predstavljala ju je Ines sa pesmom Once in a lifetime. Na kraju, osvojila je 98 poena i visoko 4. mesto. Za Estoniju, to je bio najbolji plasman do tada.
Zemlja debitant, Letonija, koja je poslala grupu „Brainstorm”, sa svojim ekscentričnim nastupom i pesmom My star osvojila je 3. poziciju.
Nakon dve godine pauze, pravo na 2. mesto zasela je Rusija koja je prvi put poslala pesmu na engleskom jeziku Solo, koju je pevala Alsou. Na kraju, 155 poena za Rusiju i takođe njihov najbolji plasman do tada.

Glasanje se od ove godine u potpunosti odvijalo uz pomoć televoutinga, osim u slučaju zemalja koje nisu imale razrađen dobar telefonski sistem pa su na kraju koristile žirije. Bile su to Rumunija, Turska, Makedonija BJR i Rusija.

Holandski nacionalni emiter NOS je zbog katastrofalne nesreće koja se dogodila u gradu Enshede, kada je eksplodirala fabrika vatrometa, prekinuo prenos takmičarskih pesama na pola kako bi svoje građanstvo obaveštavao o ovom nesrećnom događaju. Kako bi telefonske linije bile slobodne, glasanje za Evrosong je obustavljeno pa je tako telefonsko bilo zamenjeno glasanjem rezervnog žirija. Holandiju je predstavljala internet favorit, meleskinja Linda Vagenmakers (Linda Wagenamakers) sa pesmom No goodbyes sa kojom nije ispunila očekivanja, zauzevši 13. mesto.

Zajedno sa njom, takođe favorit po internet glasovima bila je i Niki Frenč (Nicki French), predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva, koja je zauzela 16. mesto sa pesmom Don’t play that song again. Inače, ona je proglašena za dens kraljicu 90-ih godina, a poznata je po obradi hita Boni Tajler (Bonnie Tyler) Total eclipse of the heart.

Izraelska grupa „Ping Pong” koja je otvorila takmičenje, bila je sigurno najkontroverznija te večeri. Naime, u sred pesme Sa’me’akh članovi grupe su razvili izraelsku i sirijsku zastavu apelujući na pomirenje ove dve nacije. Pored ovog, desio se još jedan skandal, kada su dva muška člana u toku pesme prišla jedno drugom i poljubila se. Ništa od ovoga nije pomoglo pa su takmičenje završili na 22. mestu.

Jugoslavija i dalje nije učestvovala, ali je možda bila pošteđena glavobolje sa kojom se susrela Austrija. Naime, njihove predstavnice „The rounder girls” sa pesmom All to you osvojile su 14. mesto i zbog takvog lošeg plasmana optuživale su sve i svakoga. Smatrali su da su sankcije koje su im uvedene od strane 14 zemalja Evropske Unije zbog neslaganja sa ulaskom desničarske stranke u novu vladu, uticale na veoma loše ocene za spomenutu grupu. Posebno ih je bolelo ponašanje tradicionalnih prijatelja iz Nemačke koji su Austriji dali slabe ocene, iako Austrija ni ovaj put nije odustala od pristrasnog glasanja za nekadašnje tradicionalne prijatelje koji su takmičenje završili na visokom 5. mestu. Bio je to Štefan Rab (Stefan Raab) sa otkačenom pesmom Wadde hadde dudde da. Sećate se, bio je dirigent Gildou Hornu (Guildo Horn) na Evrosongu 1998. godine.

Bivšu Jugoslaviju predstavljale su samo dve države.

Hrvatsku je na ovom 45. takmičenju predstavljao Goran Karan koji je pevao pesmu Kada zaspu anđeli, osvojivši 10. mesto.

Četiri mlade i preforsirane devojčice iz grupe „XXL”, predstavnice Makedonije, osvojile su sa pesmom 100% te ljubam 15. mesto, što je doživljeno kao nacionalna tragedija, pa je iz Skoplja „nekorektnim” zemljama poslat prigovor na glasanje. Direktor makedonskog festivala na kome su pobedile ove devojčice, optužio je sve skandinavske zemlje i zemlju domaćina za zaveru protiv Makedonije. Naravno, nisu svi Makedonci podlegli ovom mišljenju pa su muzički stručnjaci potvrdili listom da je osvojeno 15. mesto premija! Rekli su da su cure glasovno zatajile i sladunjavu pop pesmu prosto „odgrakale”. Pesmica koja je trebalo Evropu da baci na kolena otišla je u zaborav, ali zato se nakon takmičenja u Makedoniji vrtela pesma hrvatskog predstavnika Gorana Karana.

Od povratnika na festival imamo tri pevača.
Prvi je sa Kipra, Aleksandros Panaji (Alexandros Panayi) koji je pevao 1995, a sada u duetu „Voice”.
Slepi pevač Serafin Zubiri ponovo je nakon 1992. godine predstavljao svoju matičnu zemlju Španiju, ali takođe bez nekog većeg uspeha.
Rodžer Pontare (Roger Pontare) bio je drugi put predstavnik svoje zemlje. Posle 1994. godine u Dablinu, ovog puta je okušao sreću na domaćem terenu.

Zanimljivo je i to da se kao prateći vokal u švajcarskoj pesmi pojavio italijanski pevač Al Bano koji je u dva navrata bio predstavnik Italije na Pesmi Evrovizije (1976 i 1985).

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Danska Olsen Brothers Fly on the wings of love 195
02. Rusija Alsou Solo 155
03. Letonija BrainStorm My star 136
04. Estonija Ines Once in a lifetime 098
05. Nemačka Stefan Raab Wadde hadde dudde da 096
06. Irska Eamonn Toal Millennium of love 092
07. Švedska Roger Pontare When spirits are calling my name 088
08. Malta Claudette Pace Desire 073
09. Hrvatska Goran Karan Kada zaspu anđeli 070
10. Turska Pinar Ayhan & S.O.S. band Yorgunum anla 059
11. Norveška Charmed My heart goes boom 057
12. Island Einer Augúst Víðisson en Telma Augústdóttir Tell me! 045
13. Holandija Linda Wagenmakers No goodbyes 040
14. Austrija The rounder girls All to you 034
15. Makedonija BJR XXL 100% te ljubam 029
16. UK Nicki French Don’t play that song again 028
17. Rumunija Taxi The moon 025
18. Španija Serafín Zubiri Colgado de un sueño 018
18. Finska Nina Åström A little bit 018
20. Švajcarska Jane Bogaert La vita cos’è? 014
21. Kipar Voice Nomiza 008
22. Izrael Ping Pong Sa’me’akh 007
23. Francuska Sofia Mestari On aura le ciel 005
24. Belgija Nathalie Sorce Envie de vivre 002