2002. Talin

  • 47. Pesma Evrovizije
  • Talin, Estonija
  • subota, 25. maj 2002.
  • Mesto održavanja: Saku Suurhall
  • Domaćini: Annely Peebo & Marko Matvere
  • Broj učesnika: 24
  • Povratnici: Švajcarska, Austrija, Belgija, Finska, Kipar, Rumunija, Makedonija
  • Odustali: Holandija, Norveška, Portugal, Irska, Island, Poljska
  • Pobednik: Letonija – I wanna, Marie N

Prvo ih je osvojilo oduševljenje pobedom na prošlogodišnjem takmičenju i radost zbog ukazane časti da budu domaćini 47. takmičenja za najbolju Pesmu Evrovizije. Međutim, oduševljenje je bilo kratkog daha, a sreća je polako počela da bledi kako su se Estonija i organizator državna televizija ETV našle pred finansijskim problemom organizovanja takmičenja jer je Estonija bila jedna od zemalja u tranziciji pa samim tim i teško preživljavala, iako ima samo 1.4 miliona stanovnika. Nervoza organizatora je sve više rasla kako se približavao datum održavanja takmičenja. Zemlje koje su bile glavni finansijeri obezbedile su tri miliona dolara, tek polovinu od ukupne sume, a ostatak je trebalo da obezbedi država koja je kasnila sa uplatom novca (sve do sredine aprila meseca). Uprkos poteškoćama, koncept ovog takmičenja zamišljen je kao „Moderna bajka (A modern fairytale)”, što se najviše odnosilo na razglednice koje su opisivale klasične bajke sa modernom radnjom smeštenoj u zemlji koja je bila domaćin. Samo takmičenje je organizovano u prelepom Talinu, glavnom gradu Estonije, u Saku Suurhall areni koja prima 6.000 gledalaca.

Šou je počeo izvođenjem pobedničke pesme sa prošlogodišnjeg takmičenja, a domaćini su bili Aneli Pibo (Annely Peebo) i Marko Matvere koji su kasnije u toku programa, između nastupa Švedske i Finske, izveli muzičku predstavu pod imenom „A little story in the music” čiji je  autor bio Rajmond Valgre (Raimond Valgre), poznati sovjetski muzičar i kompozitor estonskog porekla.

Ove godine učestvovalo je 24 zemalja, iako je prvobitno taj broj bio manji. Naime, ideja EBU-a je bila da broj učesnika smanji na 22, ali je kasnije doneta odluka da se broj poveća na 24. Te 24 zemlje učesnice bile su one koje su se našle u TOP 17 prethodne godine, plus sedam zemalja koje su bile na jednogodišnjoj pauzi. One su zamenile šest zemalja koje su bile na krajnjem dnu lestvice prošlogodišnjeg takmičenja. Odluka da se broj učesnica poveća sa 22 na 24 dala je priliku Izraelu i Portugalu da pošalju svoje predstavnike. Međutim, kako se RTP, državna televizija Portugala, našla u problemima, odlučili su da odustanu od takmičenja pa je time šansa data Letoniji koja je prethodne godine delila 18. mesto sa Holandijom. To je bila šansa koju će ova zemlja itekako iskoristiti jer se kasnije ispostavilo da je predstavnica ove zemlje osvojila žirije i publiku iz preostale 23 zemlje učesnice i time obezbedila prvu pobedu za ovu baltičku državu.

Struktura glasanja je bila vrlo zanimljiva. Polovina zemalja je organizovala telefonsko glasanje, dok su Bosna i Hercegovina, Turska, Rumunija i Rusija angažovali pomoćni žiri. Španija, Kipar, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Malta i Litvanija koristile su miks glasova gledalaca i žirija. Ovo je bilo korišćeno pre svega jer je publika najviše favorizovala pesme koje su se izvodile među poslednjima, na štetu onih pesama koje su se izvodile na početku, što je najviše bilo evidentno na takmičenju 2001. godine.

Ove godine bilo je i optužbi da su žiriji razmenjivali glasove među sobom.

Iako nije bilo jasnog favorita za pobedu, na nekoliko zemalja se tipovalo da će osvojiti Pesmu Evrovizije. Bile su to pre svega Španija i Nemačka, a onda i Švedska, Francuska i zemlja domaćin Estonija.

Međutim, šansu koja je data Letoniji, najviše je iskoristila Meri En (Marie N, Marija Naumova) koja je sa svojim vrelim latino ritmovima u pesmi I wanna koju je sama napisala i komponovala, prodrmala ostatak Evrope i sasvim neočekivano obezbedila sebi 176 poena, što je na kraju bilo dovoljno za pobedu na Pesmi Evrovizije. Da li je na glasove uticalo ili ne, ali Meri En je pesmu započela u belom odelu, a završila je u crvenoj seksi haljini. Bio je ovo nezvaničan početak mnogih promena odeće izvođača u toku nastupa na narednim izdanjima takmičenja.

„Presrećna sam. Večeras ću da pijem, sutra putujem u Rigu, gde ću održati konferenciju za štampu, a onda ću opet da pijem”, izjavila je euforično Marija nakon pobede. Dodala je još: „Mislim da je najvažnija stvar kada izađete na scenu da zaboravite na pobedu i da se koncentrišete na ono što radite”. Ova mlada, tada 21-godišnja džez pevačica, poznata i po svojim pesmama u kojim dominira latino ritam, diplomirani je pravnik, a govori i pet svetskih jezika. Njena sreća povodom pobede je bila utoliko veća jer se Letonija prvobitno nije kvalifikovala za takmičenje i da je ušla u konkurenciju najviše zahvaljujući tome što je Portugal otkazao učešće. Inače, Marija Naumova je dva puta pokušala da se domogne evrovizijske scene, 2000. i 2001. godine. Njena pobednička pesma se nije pokazala kao veliki hit na evropskim TOP listama, ponajviše jer je ovaj singl izdat tek mesec dana nakon takmičenja.

Meri En je pobedila sa 12 poena razlike maltešku predstavnicu Iru Losko (Ira Losco). Ira Losko sa Malte pevala je pesmu 7th wonder i takmičenje završila na vicešampionskoj poziciji, najboljoj poziciji svoje zemlje u istoriji njihovog učestvovanja na Evrosongu.

Predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva Džesika Garlik (Jessica Garlick) je sa pesmom Come back podelila 3. mesto sa zemljom domaćinom Estonijom. Inače, ovo će biti poslednja visoka pozicija za ovu zemlju u narednih šest nastupa na ovom takmičenju.

Zemlju domaćina predstavljala je 24-godišnja šveđanka Salin (Sahléne) sa pesmom Runaway, iako je malo falilo da pesma bude diskvalifikovana jer je EBU smatrao da je pesma plagijat hita I believe I can fly. Međutim, sumnja nije mnogo uticala na glasove pa je Estonija završila na podeli 3. mesta sa 111 poena.

Drugu godinu zaredom Francuska se po internet glasanju nalazila na prvom mestu i smatrana je glavnim favoritom za pobedu. Na kraju, našla se na 5. mestu, takođe sa jednom odličnom baladom, kao prethodne godine, pod nazivom Il faut du temps koju je pevala Sandrin Fransoa (Sandrine François), a koja je svojom interpretacijom neodoljivo podsećala na evrovizijsku pobednicu Selin Dion (Céline Dion).

Španska predstavnica Rosa, pobednica svojevrsnog muzičkog rijaliti šou programa „Operacion Triunfo (Operacija Trijumf)”, takođe je važila za favorita. U njenoj zemlji bili su glasni protivnici engleskog jezika, a španska lingvistička akademija je uložila protest zbog odluke da 22-godišnja Rosa peva pesmu na engleskom jer je to bilo suprotno tradiciji ove zemlje koja je oduvek slala predstavnike koji su pevali na maternjem jeziku. Pesmu Europe’s living a celebration otpevala je na španskom i engleskom jeziku i osvojila 81 poen i 7. mesto. Zanimljivo, jedan od učitelja pevanja u rijaliti programu u kome je Rosa pobedila bila je Nina, predstavnica Španije na Pesmi Evrovizije 1989.

„Tragična figura” ovog izdanja Eurosonga sigurno je danska predstavnica Malena Mortensen (Malene W. Mortensen) koja je u očima mnogih fanova takmičenja viđena kao jedan od favorita za pobedu. Međutim, ona je na kraju završila na poslednjem mestu dobivši samo 7 poena. Bio je to težak udarac za danski narod koji je doživeo pobedu 2000. i bio drugi 2001. godine, dok će zbog ovog plasmana na poslednje mesto, preskočiti takmičenje u Rigi 2003. godine. Ista sudbina zadesila je i Norvešku nekoliko godina unazad kada su bili pobednici 1995, vicešampioni 1996, a završili na poslednjem mestu 1997. godine, kada su po četvrti put osvojili nul points.

Povratnik na festival bio je Konstantinos Kristoforu (Constantinos Christoforou), u sklopu grupe „One”, koji je predstavljao Kipar na takmičenju 1996. Monika Angel (Monica Anghel), predstavnica Rumunije, pevala je u duetu sa Marselom Pavelom (Marcel Pavel) pesmu Tell me why? sa kojom su zauzeli 9. mesto. Ona je pokušala da odvede Rumuniju do finala još 1996. godine, ali je u tadašnjem duetu, takmičenje završila u kvalifikacionoj rundi osvojivši poslednje mesto.

Iako se Jugoslavija i dalje nije vratila na Evrosong (mada je bilo naznaka o povratku), prvi put su se sve ostale bivše jugoslovenske republike našle zajedno na ovoj Pesmi Evrovizije. Ali, ove godine nisu imale značajnog uspeha.

Hrvatsku je predstavljala prelepa Vesna Pisarović koja je pesmu Sasvim sigurna otpevala na engleskom jeziku pod nazivomEverything I want u nešto drugačijem aranžmanu no na nacionalnom izboru. Ipak, to nije bilo dovoljno ubedljivo za glasače pa je takmičenje završila na 11. mestu.

Bosna i Hercegovina i Slovenija su podelile 13. mesto sa Belgijom, osvojivši 33 poena.

BiH je predstavljala Maja Tatić koja je pesmu Na jastuku za dvoje otpevala na maternjem i engleskom jeziku. Pesmu je komponovao Dragan Mijatović, reči napisala Ružica Čavić, a aranžman je uradio Rade Radivojević, autor poslednje jugoslovenske pesme iz 1992. godine.

Najkontroverzniji učesnici ovog takmičenja sigurno su bile Marlena, Dafni i Imperatrik koje su sačinjavale trio „Sestre”, u stvari tri transvestita čiji je izbor izazvao skandal o kojoj je brujala cela „dežela”. Oni su nastupili u crvenim uniformama stjuardesa sa pesmom Samo ljubezen Roberta Pešuta, koji je našoj publici poznat kao Manjifiko (Magnifico), a na reči Barbare Pešut. Bio je ovo nezaboravan momenat Pesme Evrovizije jer su se prvi put u istoriji takmičenja na sceni našli transvestiti. Pesmu su otpevali u potpunosti na slovenačkom jeziku.

Makedonija se nakon godinu dana pauze vratila na Evrosong. Nju je predstavljala mlada pevačica Karolina Gočeva. Ona je pristala da, nakon dugog ubeđivanja, peva pesmu na makedonskom, a ne na engleskom, na čemu je insistirala. Bila je ubeđena da će biti hendikepirana ako pesmu Od nas zavisi otpeva na maternjem jeziku. Na kraju je odustala od namere da ne putuje u Talin, kako Makedonija ne bi bila kažnjena. Ona je tada izjavila: „Kada sam izborila pravo da putujem na Evrosong, rečeno mi je da pesmu snimim i na makedonskom i na engleskom jeziku, a onda da vidim koja verzija bolje zvuči. Za mene, mnogo je bolja verzija na engleskom. Nisam htela u Talin, ali sam se predomislila da ne bi došlo do skandala”. Na kraju, Karolina je osvojila tek 19. mesto.

Uprkos tome što su predstavnici EBU-a ohrabrivali zemlje da pevaju na maternjem jeziku i istaknu svoj nacionalni identitet kroz scenski nastup, garderobu i instrumente, većina država učesnica (19 od 24 zemalja) je odabrala da peva na engleskom jeziku pravdajući se da je to jedan od glavnih uslova za bolji plasman.

Takođe, te 2002. godine RTS je prvi put posle 1992. godine poslao svoju evrovizijsku delegaciju u Talin, kako bi se bolje upoznali sa takmičenjem i bolje pripremili za povratak koji je bio u najavi.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Letonija Marie N I wanna 176
02. Malta Ira Losco 7th wonder 164
03. Estonija Jessica Garlick Come back 111
03. UK Sahléne Runaway 111
05. Francuska Sandrine François Il faut du temps 104
06. Kipar One Gimme 085
07. Španija Rosa Europe’s living a celebration 081
08. Švedska Afro-dite Never let it go 072
09. Rumunija Monica Anghel & Marcel Pavel Tell me why 071
10. Rusija Prime minister Northern girl 055
11. Hrvatska Vesna Pisarović Everything I want 044
12. Izrael Sarit Hadad Light a candle 037
13. Belgija Sergio & the Ladies Sister 033
13. Slovenija Sestre Samo ljubezen 033
13. BiH Maja Na jastuku za dvoje 033
16. Turska Buket Bengisu & Saphire Leylaklar soldu kalbinde 029
17. Grčka Michalis Rakintzis S.A.G.A.P.O. 027
18. Austrija Manuel Ortega Say a word 026
19. Makedonija BJR Karolina Od nas zavisi 025
20. Finska Laura Addicted to you 024
21. Nemačka Corinna May I can’t live without music 017
22. Švajcarska Francine Jordi Dans le jardin de mon âme 015
23. Litvanija Aivaras Happy you 012
24. Danska Malene Tell me who you are 007