2003. Riga

  • 48. Pesma Evrovizije
  • Riga, Letonija
  • subota, 24. maj 2003.
  • Mesto održavanja: Skonto Olympic Hall
  • Domaćini: Marie N & Renars Kaupers
  • Broj učesnika: 26
  • Debitant: Ukrajina
  • Povratnici: Holandija, Norveška, Portugal, Irska, Island, Poljska
  • Odustali: Švajcarska, Danska, Finska, Litvanija, Makedonija
  • Pobednik: Turska – Everyway that I can, Sertab Erener

Bila je ovo poslednja Pesma Evrovizije u starom formatu, odn. poslednji put kada se održavalo samo finalno takmičenje. Naime, te večeri, tadašnji supervizor Pesme Evrovizije Sara Juen (Sarah Yuen) objavila je da će od 2004. godine biti uvedena velika promena, pa će tako takmičenje imati dve večeri umesto jedne, tj. polufinalno i finalno veče. No, o tome ćemo govoriti kada stignemo u 2004. Za sada, usredsredimo se na činjenice i događaje koje su obeležile ovu 48. Pesmu Evrovizije.

Dakle, biće ovo poslednja Pesma Evrovizije od jedne večeri i u tom formatu prva i poslednja sa najvećim brojem zemalja učesnica u finalu. Sa šest zemalja povratnica koje nisu učestvovale na prošlogodišnjem takmičenju (Island, Holandija, Irska, Norveška, Poljska i Portugal), zajedno sa Ukrajinom koja je bila zemlja debitant, kao i 19 zemalja koje su učestvovale na takmičenju prethodne godine u Talinu, publici su se predstavili takmičari iz ukupno 26 zemalja. Srbija i Crna Gora, Albanija i Belorusija su imale planove za debitovanje na festivalu, ali ipak su morale da sačekaju sledeću godinu zbog kasnih promena u EBU-u po pitanju pravila koje je određivalo zemlje finaliste sledećeg takmičenja. Makedonija, Švajcarska, Finska, Litvanija i Danska bile su primorane na godinu dana pauze. Biće ovo poslednji put da se primenjuje ovakvo pravilo za biranje finalista.

Iako se Letonija, kao i Estonija prethodne godine, susrela sa velikim finansijskim problemima organizovanja takmičenja, nakon šoka zbog pobede koju im je donela Meri En (Marie N), letonska Vlada se „sabrala” i odlučila da za tako značajnu evropsku muzičku manifestaciju odvoji pet miliona evra jer je Pesma Evrovizije idealna prilika da se svet bolje upozna sa lepotama zemlje domaćina koja je, iako siromašna, bogata kulturom i tradicijom. Odmah nakon uplate sredstava na račun organizatora, letonska državna televizija LTV je krenula sa organizacijom. Počelo se sa rekonstrukcijom sportske dvorane Skonto Olympic Hall koja prima 6.000 gledalaca, poboljšana je njena akustika i opšti tehnički uslovi. Fenomenalno zamišljena scenografija bila je veliki izazov za organizatore jer je bilo potrebno obezbediti 36 tona opreme za rasvetu, 42 hiljade metara kablova, 885 metara metalnih konstrukcija na čijim je pripremama radilo oko 2.500 ljudi. Prvi put su u sklopu scene na podijumu za izvođače ugrađeni video ekrani. Iako je bilo sumnje da će se takmičenje prebaciti u neku drugu zemlju, generalni direktor LTV-a je uveravao da će mesto priredbe i pored limitiranih sredstava biti Riga, glavni grad Letonije. On je takođe izjavio da će LTV producirati događaj zajedno sa švedskom televizijom SVT koja je bila koproducent i prošlogodišnjeg takmičenja, na čelu sa Svenom Stojanovićem koji je imao ulogu reditelja prenosa (bio je još i reditelj Evrosonga 2004, 2005. i 2008. u Beogradu). Čak je i švedska kompanija „Spectra+” obezbedila rasvetu po treći put, kao 2000. i 2002.

Zvaničan CD sa svim pesmama učesnicama objavljen je pod imenom muzičke kuće EMI/CMC.

U decembru 2002. godine odlučeno je da domaćini takmičenja budu Marija Naumova (Marie N), aktuelna pobednica koja govori pet jezika i Renars Kaupers, vrlo slušani letonski radio DJ i član grupe „Brainstorm” koja je predstavljala Letoniju na takmičenju 2000. godine kada su osvojili 3. mesto.

Prave pripreme za ovo takmičenje počele su 18. maja probama, konferencijama za novinare, kao i internet ćaskanjem (chat) sa izvođačima.

Grupa „t.A.T.u.” koja je predstavljala Rusiju je umesto 18. maja prvu probu imala 20. maja zbog, kako su tvrdili, gušobolje jedne od članice benda Julije Volkove (Yulia Volkova). Supervizor Pesme Evrovizije Sara Juen je izjavila da su one „loše devojke popa i da ne bi trebalo da se očekuje da budu fine i prijatne”. Zbog bojkota konferencija za novinare, nepoštovanja rasporeda proba i sličnog neprimerenog ponašanja, bile su izviždane na jednoj od konferencija za novinare, iako su važile za glavne favorite za pobedu.

Dve generalne probe bile su održane 23. maja pred, kako je procenjeno, 12 hiljada gledalaca, a poslednja je održana na sam dan takmičenja 24. maja. Nakon toga, organizatori su održali konferenciju za novinare gde je jedna od tema bila nedostatak pozivnica za after-party.

Šou je mogao da počne. Veče je otvorila predstavnica Islanda, a kao 26. nastupila je slovenačka predstavnica. Razglednice su bile kratke priče o takmičarima.

U toku samog takmičenja, nakon što je izvedeno svih 26 pesama, uživo iz Beča sa dobrotvornog koncerta javio se legendarni pevač Elton Džon (Ser Elton John) sa porukom vezanom za borbu protiv AIDS-a/SIDA-e, a javila su se i dva astronauta, Ed Lu i Jurij Malenčenko (Yuri Malenchenko), koji su pozdravili publiku sa međunarodne svemirske stanice.

Pre početka glasanja u program je puštena rekapitulacija svih 26 pesama, ali u obrnutom redosledu, od poslednje ka prvoj. Interval nastup sastojao se od muzičkog spota u kome su mogle da se čuju nove pesme grupe „Brainstorm”, kao i Meri En I feel good.

Glasanje se odvijalo po starom sistemu. Telefonsko glasanje je organizovano u većini zemalja učesnica osim u Rusiji i Bosni i Hercegovini koji su koristili žirije usled slabog telefonskog sistema. Poljska je svoje glasove sakupila isključivo pomoću sms-ova, a glasove žirija je koristila i Irska.

U ulozi prezentera glasova našlo se i nekoliko bivših evrovizijskih učesnika. Marlejn (Marlayne) iz Holandije (1999), Ines iz Estonije (2000), Sandrin Fransoa (Sandrine François) iz Francuske (2002), kao i Katis Olstrom (Kattis Åhlström), jedan od domaćina takmičenja 2000. godine koja je čitala švedske glasove.

U toku glasanja Bosne i Hercegovine, devojka koja je čitala glasove se zbunila i 5 poena dodelila Hrvatskoj umesto Austriji, pa je zbog te greške morala da čita poene od početka. Na izvinjenje zbog te greške, sa pozdravom „One big, big hello from Sarajevo”, BBC komentator Teri Vogan (Terry Wogan) napravio je šalu i rekao: „That’s OK, you’re fired (U redu je, otpuštena si)”. 😀

Prvi put u istoriji takmičenja Kipar je glasao za Tursku i dodelio joj 8 poena, dok je maksimalnih 12 poena, kao po običaju otišlo Grčkoj, što je izazvalo zvižduke publike u sali. Grčka je kasnije uzvratila poene.

Poslednja koja je trebalo da glasa bila je Slovenija. U vrhu tabele našle su se tri zemlje. Mrtva trka vodila se između Belgije, Turske i Rusije. Na 1. mestu sa 162 poena našla se belgijska grupa „Urban Trad”, na 2. mestu je bila Sertab Erener, predstavnica Turske sa 157 poena, a na 3. mestu nalazila se Rusija sa 152 poena. Pre početka čitanja glasova, slovenački prezenter je rekao da u rukama drži papir sa konačnim glasovima koji će odlučiti pobednika, a potom je napravio kratku šalu rekavši: „Here I go… Bye (Evo idem/Da počnem…Ćao)!”, i nakratko nestao sa ekrana. Uz osmeh i simpatije publike i voditelja, nastavio je sa čitanjem poena.

Tri poena je dodeljeno Belgiji koja je sada imala 165 poena, ostavljajući Rusiju iza sebe, a potom je 10 poena dodeljeno Turskoj koja se našla samo 2 poena ispred Belgije sa 167 poena. Poslednja maksimalna ocena otišla je Rusiji smestivši je na 3. mesto sa 164 poena, samo poen manje od vicešampiona Belgije. Bilo je ovo jedno od najuzbudljivijih glasanja u skorašnjoj istoriji takmičenja gde se bukvalno u poslednjem krugu odlučivalo o pobedniku. Predstavnica Turske, 39-godišnja Sertab Erener, velika zvezda u svojoj zemlji, osvojila je prvi evrovizijski trofej za Tursku. Pevala je pesmu Everyway that I can u modernom ritmu sa orijentalnim i nacionalnim motivima, a na samoj sceni su je pratile trbušne plesačice. I u toku nastupa, kao i nakon proglašenja pobednika, u sali se prolomio veliki aplauz odobravanja i simpatije za Sertab i njenu pobedničku pesmu, uz koju su neprestano tapšali. Pobednička pesma je bila veoma moderna! Odisala je Evropom kojoj je Turska sve bliža, iako je na samoj sceni Sertab bila bosa i nosila haljinu koja podseća na nacionalnu nošnju. Inače, Sertab je studirala na turskom konzervatorijumu i pre takmičenja je izdala nekoliko nagrađenih albuma, a ima snimljene duete sa Hozeom Karerasom (Jose Karreras) i Rikijem Martinom (Ricky Martin). Pesma Everyway that I can je specijalno remiksovana za nastup u Rigi kako bi bila što primamljivija glasačima, a tog leta postala je veliki evropski i međunarodni hit, viđen i na muzičkim TV stanicama preko okeana. Smatra se za jednu od najboljih pobedničkiih pesama, a dokaz za to je osvojeno 10. mesto na proslavi 50. godišnjice Pesme Evrovizije 2005. godine u Kopenhagenu, gde se takmičila u konkurenciji najboljih pesama u istoriji takmičenja.

Na 2. mestu, sa samo 2 poena manje, našla se Belgija, kojoj je ovo bio najbolji plasman od njihove jedine pobede 1986. godine. Belgiju je predstavljala multinacionalna grupa „Urban Trad” koja je izvela pesmu Sanomi na izmišljenom jeziku. Niko pre takmičenja nije očekivao da će se ova zemlja tako uspešno plasirati na kraju, sa pesmom koja je smatrana jednom od najzanimljivijih u dotadašnjoj istoriji takmičenja.

Tada vrlo popularna u Evropi, grupa „t.A.T.u.” koja je izazivala najviše interesovanja pre početka takmičenja, predstavljala je Rusiju. Članice grupe Lena Katina i Julija Volkova su najavljivale slobodno ponašanje na sceni, poljupce i uzajamna pipkanja, ali se od toga ništa nije dogodilo, već su svoju pesmu Ne ver’, ne boysia mirno otpevale i osvojile 3. mesto sa samo jednim poenom manje od Belgije. Zbog straha od njihovih uzajamnih poljubaca, organizatori su bili spremni da njihov zvaničan nastup zamene rezervnim snimkom istog.

Četvrto mesto osvojila je norveška balada I’m not afraid to move on u izvođenju Josteina Haselgorda (Jostein Hasselgård), a za njim, na 5. mestu se našla švedska grupa „Fame” sa pop pesmom u poznatom švedskom maniru Give me your love.

Ove godine, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija poslale su svoje predstavnike, dok je zbog slabog plasmana iz prošle godine, Makedonija BJR morala da pauzira godinu dana. Nijedna od tri bivše jugo-republike nije ostvarila neki značajan rezultat, iako su svoje pesme otpevale delom ili u celosti na engleskom jeziku.

Jedna do druge, na konačnoj tabeli, našle su se hrvatska predstavnica Klaudija Beni (Claudia Beni) sa pesmom Više nisam tvoja (15. mesto) i bosanska predstavnica Mija Martina sa pesmom Ne brini (16. mesto). Slovenačka predstavnica, koja je pevala poslednja, Karmen Stavec je sa pesmom Nanana (Lep poletni dan) zauzela tek 23. poziciju.

Pored grupe „t.A.T.u” iz Rusije, najviše pažnje uoči i tokom festivala dobijao je austrijski predstavnik, komedijaš Alf Pojer (Alf Poier) koji se na kraju našao na visokom 6. mestu, što je bio njihov najbolji plasman od 1989. godine kada su bili peti. Odmah za njim, na 7. mestu našla se grupa „Ich Troje” predstavljajući Poljsku koja se ranije te godine takmičila na dva nacionalna izbora, na poljskom i nemačkom, a sigurno najveću pažnju je izazivala grupa „F.L.Y.”, predstavnici zemlje domaćina Letonije. Takmičenje su završili na 24. mestu, što je najlošiji rezultat za zemlju domaćina od 1992. godine kada je Švedska kao domaćin završila na pretposlednjem mestu.

Nakon takmičenja, ruski kanal Channel One se žalio što je irska RTÉ koristila pomoćni žiri s obrazloženjem da je ta činjenica bitno uticala na plasman Rusije, odn. da ju je koštalo pobede usled minimalne bodovne razlike prve tri zemlje. Naravno, irska televizija je odmah odgovorila objavljivanjem neiskorišćenih telefonskih glasova koje bi iskoristila umesto žirija, a po kojima bi Turska ipak odnela pobedu.

Najveće iznenađenje, ali i najveće razočarenje večeri, bilo je poslednje mesto grupe „Jemini” iz Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, Teri Vogan je smatrao da je to osveta Evrope zbog uključivanja ove zemlje u irački rat, a sami izvođači, grupa „Jemini”, tvrdili su da ih je neko sabotirao jer nisu mogli da čuju svoje, već samo podne monitoringe, i da su zbog toga loše izveli svoju pesmu. Bilo kako bilo, bio je to najlošiji plasman u istoriji veoma uspešnih nastupa ove zemlje na Pesmi Evrovizije. Za pesmu Cry baby niko nije glasao pa je tako Ujedinjeno Kraljevstvo završilo takmičenje kao nul points, prvi put u istoriji učestovanja ove zemlje na Evrosongu i prvi put od takmičenja 1998. godine kada je Švajcarska otišla kući bez poena.

Turska pobeda je značila da će ova zemlja biti domaćin novog formata Pesme Evrovizije koji će sadržati polufinalno i finalno takmičenje. Pravo da budu direktni finalisti sledeće Pesme Evrovizije imale su zemlje „Velike četvorke” (Španija, Nemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo), kao i TOP 10 zemalja iz 2003. (Turska, Belgija, Rusija, Norveška, Švedska, Austrija, Poljska, Island, Rumunija i Irska). Ostale zemlje, zajedno sa zemljama debitantima, morale su da se takmiče u polufinalu i tamo potraže mesto za Veliko finale.

Ovo 48. izdanje Pesme Evrovizije u Rigi pratilo je oko 150 miliona gledalaca.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Turska Sertab Erener Everyway that I can 167
02. Belgija Urban Trad Sanomi 165
03. Rusija t.A.T.u. Ne ver’, ne boysia 164
04. Norveška Jostein Hasselgård I’m not afraid to move on 123
05. Švedska Fame Give me your love 107
06. Austrija Alf Poier Weil der Mensch zählt 101
07. Poljska Ich Troje Keine Grenzen-Żadnych granic 090
08. Španija Beth Dime 081
08. Island Birgitta Open your heart 081
10. Rumunija Nicola Don’t break my heart 073
11. Nemačka Lou Let’s get happy 053
11. Irska Mickey Hart We’ve got the world 053
13. Holandija Esther Hart One more night 045
14. Ukrajina Olexandr Hasta la vista 030
15. Hrvatska Claudia Beni Više nisam tvoja 029
16. BiH Mija Martina Ne brini 027
17. Grčka Mando Never let you go 025
18. Francuska Louisa Baïleche Monts et merveilles 019
19. Izrael Lior Narkis Words for love 017
20. Kipar Stelios Constantas Feeling alive 015
21. Estonija Ruffus Eighties coming back 014
22. Portugal Rita Guerra Deixa-me sonhar 013
23. Slovenija Karmen Nanana 007
24. Letonija F.L.Y. Hello from Mars 005
25. Malta Lynn Chirchop To dream again 004
26. UK Jemini Cry baby 000