2006. Atina

  • 51. Pesma Evrovizije
  • Atina, Grčka
  • 18. i 20. maj 2006.
  • Mesto održavanja: Olympic Indoor Hall
  • Domaćini: Maria Menounos & Sakis Rouvas
  • Broj učesnika: 37
  • Debitant: Jermenija
  • Odustali: Austrija, Mađarska, Srbija i Crna Gora
  • Pobednik: Finska – Hard Rock Hallelujah, Lordi

Helena Paparizu (Helena Paparizou) pobedila je na Pesmi Evrovizije u Kijevu 2005. pa je samim tim Grčka kao zemlja pobednica prvi put u svojoj dugoj istoriji učestvovanja na ovom takmičenju dobila pravo da organizuje Evrosong 2006. Osim što su tradicionalno dobri domaćini, ovo je bio još jedan razlog da nam Grci predstave lepote svoje zemlje, kao i istoriju. „Feel the rhythm” ili u prevodu „Oseti ritam” bio je slogan tog Evrosonga, sa namernom asocijacijom na dobro raspoloženje uz opušteni način življenja, uz dobru hranu i vino, more i Sunce.

Olimpijska arena izabrana je za mesto održavanja takmičenja, a uz pomoć najsavremenije audio-vizuelne tehnologije i raskošne scenografije, inspirisana antičkim pozorištem, gledaocima je omogućeno putovanje kroz vreme i upoznavanje sa grčkom mitologijom i tradicijom. Takmičenje je snimalo 20 najsavremenijih kamera, scena je bila široka 13 metara i sačinjena od pleksiglasa. Osim centralnog kruga, scenu su činili i pokretni delovi koji su iz pesme u pesmu menjali boju i oblik scene. Pozadina je bila u bojama kosmosa. Čak je i pod-logo takmičenja u Atini inspirisan i urađen u obliku legendarnog diska sa Festosa, arheološkog nalazišta na grčkom ostrvu Krit. Naravno, zvaničan logo takmičenja ostaje i dalje srce u reči „Eurovision” i u njemu zastava zemlje domaćina, ovog puta Grčke.

U potrazi za domaćinima, organizatori su ponudili ulogu voditelja najpre poznatoj američkoj glumici grčkog porekla Dženifer Aniston (Jennifer Aniston), zatim Moniki Beluči (Monica Belucci), Elizabeti Harli (Elizabeth Harley) i Penelopi Krus (Penelope Cruz), koje su za tu ulogu tražile i do 500.000 evra. Na kraju, iz „patriotskih razloga’’ poziv je prihvatila Marija Menunos (Maria Menounos), američka TV voditeljka i glumica grčkog porekla. Njoj je pridružen Sakis Ruvas (Sakis Rouvas), grčki predstavnik na Pesmi Evrovizije 2004. i kasnije 2009. godine.

Kao i prethodne dve godine, održano je polufinalno, odn. kvalifikaciono veče gde je odabrano 10 najboljih koji su se pridružili direktnim finalistima takmičenja. Polufinalno veče otvoreno je pobedničkom numerom iz 1997. godine Love shine a light grupe „Katrina and the Waves”, a izveli su je zajedno oba domaćina. U interval nastupu Sakis Ruvas izveo je svoju novu pesmu I’m in love with you.

Uz zvaničan CD i DVD takmičenja izdata je i knjiga sa detaljnim informacijama o svim učesnicima Evrosonga u Atini. Učestvovalo je ukupno 37 zemalja, dve zemlje manje no u Kijevu prethodne godine. Pored Mađarske i Austrije koje su se povukle, svog predstavnika nije poslala ni Srbija i Crna Gora zbog skandala koji se desio na nacionalnom izboru. Prvi put predstavila nam se Jermenija koja je pored uspeha i plasmana u finale, u istom zauzela vrlo dobro 8. mesto. Predstavnik Jermenije bio je Andre sa pesmom Without your love punom elemenata jermenske tradicionalne muzike i sa vrlo zanimljivom koreografijom.

Gruzijska i češka državna televizija su oktobra prethodne godine objavile da ipak neće poslati svog predstavnika, inače bi ovo bio njihov prvi nastup na Pesmi Evrovizije.

U polufinalu nastupile su 23 zemlje i njihovi predstavnici, a samo 10 je imalo sreću da se plasira u Veliko finale. Zanimljivo, u polufinalu otpevana je 1000. pesma. Bila je to pesma Every song is a cry for love, irskog predstavnika Brajana Kenedija (Brian Kennedy) koji nam je poznat još i kao pevač u plesnoj trupi „Riverdance”. On je svoju zemlju odveo do finala, a tamo osvojio takođe vrlo dobro 10. mesto, i tako svojoj zemlji osigurao direktan plasman u finale sledeće godine.

U polufinalu imali smo prilike da čujemo pesme različitih žanrova – od finskog hard roka, preko albanskih etno motiva, do švedskog šlagera. Za razliku od 2005, fanovi i novinari su se složili sa ostatkom Evrope oko zemalja koje su uspele da se kvalifikuju za finale, osim što je za sve bio šok neprolazak belgijske predstavnice Kejt Rajan (Kate Ryan) sa pesmom Je t’adore koja je pre Evrosonga važila za favorita i imala nekoliko velikih hitova u Evropi. Tako je Belgija završila takmičenje u polufinalu na 12. mestu.

Islandska diva, kontroverzna Silvija Najt (Silvía Nótt ili Silvía Night) bila je najskandaloznija ličnost Evrosonga u Atini, pre svega zbog svog ekscentričnog nastupa, a ponajviše zbog raznih skandaloznih izjava pre, za vreme i posle održavanja takmičenja. Jedna od izjava bila je upućena finskim predstavnicima u kojoj im je poručila da su „zvezde bez pravog šminkera”, a u drugoj izjavi je optužila švedsku predstavnicu da ju je otrovala. 😀 Pored svih kritika koje je uputila generalno grčkom narodu, publika u areni ju je sa pravom glasno izviždala, a Evropa joj nije dala dovoljno poena za prolazak u finale. Ipak, mnogi dugo nisu znali da je Silvija Najt u stvari izmišljena ličnost, a ne neka ćaknuta devojka željna pažnje. Iako narcisoidna, vulgarna i nametljiva, lik Silvije koju glumi Agusta Eva Erlendsdotir (Ágústa Eva Erlendsdóttir), pevačica benda „Ske”, proglašena je za TV lice 2005. godine na Islandu. Takmičenje je završila u polufinalu na 13. mestu sa pesmom Congratulations, tokom koje je u jednom momentu simulirala telefonski razgovor sa Bogom!

Deset zemalja koje su se plasirale u finale bile su: Bosna i Hercegovina, Rusija, Finska, Švedska, Ukrajina, Turska, Makedonija BJR, Irska, Litvanija i debitant Jermenija.

Rezultati polufinala:

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Finska Lordi Hard rock hallelujah 292
02. BiH Hari Mata Hari Lejla 267
03. Rusija Dima Bilan Never let you go 217
04. Švedska Carola Invincible 214
05. Litvanija LT United We are the winners 163
06. Jermenija André Without your love 150
07. Ukrajina Tina Karol Show me your love 146
08. Turska Sibel Tüzün Superstar 091
09 Irska Brian Kennedy Every song is a cry for love 079
10. Makedonija Elena Risteska Ninanajna 076
11. Poljska Ich Troje Follow my heart 070
12. Belgija Kate Ryan Je t’adore 069
13. Kipar Annet Artani Why angels cry 062
14. Island Silvia Night Congratulations 058
15. Albanija Luiz Ejlli Zjarr e ftohtë 057
16. Slovenija Anžej Dežan Mr. Nobody 049
17. Bugarska Mariana Popova Let me cry 036
18. Estonija Sandra Through my window 028
19. Portugal Nonstop Coisas de nada 026
20. Holandija Treble Amambanda 022
21. Monako Séverine Ferrer La coco-dance 014
22. Belorusija Polina Smolova Mum 010
23. Andora Jennifer Sense tu 008

Helena Paparizu je, prateći stope Sertab i Ruslane, otpevala svoju pobedničku pesmu na otvaranju finalne večeri, a pojavila se još jednom, u okviru interval nastupa, gde je otpevala svoj najnoviji hit Mambo. Nakon dana pauze, u subotu 20. maja održano je i veliko finale Pesme Evrovizije u kome je mesto našlo 24 zemalja – 10 najbolje plasiranih iz prethodne godine, 10 najboljih polufinalista aktuelnog takmičenja i naravno zemlje „Velike četvorke”.

Prvi put predstavljen je novi način prezentacije glasova. Kako je stari oblik čitanja glasova od 1 do 12 iziskivao duže vreme jer je na takmičenju učestvovalo sve više zemalja, a takmičenja su trajala i više od tri sata, EBU je doneo odluku da se prvi poeni od 1 do 7 pojave odmah na ekranu, tj. na tabeli, a da prezenteri čitaju samo one najveće, odn. 8, 10 i 12 poena. Ova odluka je kritikovana od strane onih koji su mislili da se ovim potezom smanjuje tenzija kod glasanja, ali je potreba za skraćivanjem vremena za glasanje ipak bila neophodna. Iako je ova odluka doneta kako bi se ubrzao proces, ipak je u toku glasanja bilo nekoliko problema. Naime, neke tabele su se sporo učitavale, holandski prezenter Paul de Leu (Paul de Leeuw) izazvao je probleme dajući svoj broj mobilnog telefona domaćinu Sakisu tokom čitanja glasova… Kada se kiparski prezenter Konstantinos Kristoforu (Constantinos Christoforou), koji je predstavljao Kipar na Evrosongu 1996, 2002. i 2005, pojavio na ekranu, umesto imena glavnog grada Kipra i imena zemlje pojavio se natpis za Švajcarsku, a sam Konstantinos je tokom čitanja kiparskih glasova publiku pozdravio rečima: „Dobro veče, Nikozija zove, nažalost jedini preostali podeljeni glavni grad u Evropi”. U toku nastupa makedonskog predstavnika, kao i na tabeli za bodove, ime ove zemlje bilo je u potpunosti ispisano kao Former Yugoslav Republic of Macedonia (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), umesto skraćeno FYR Macedonia (BJR Makedonija), kao što je pisalo na prethodnim takmičenjima, a sve zbog nerešenog problema sa Grčkom oko imena ove zemlje.

Sve zemlje su uglavnom koristile telefonsko glasanje, osim u polufinalu gde su Monako, Andora i Albanija koristile pomoćne žirije usled nedovoljnog broja glasova, a u finalu su rezervni žiri koristili Monako usled nedovoljnog broja glasača i Albanija koja je imala tehničke probleme sa telefonskim glasanjem. Glasanje u finalu trajalo je 10 minuta.

Bilo je dosta diskusije na temu ko će biti pobednik, nije bilo jasnog favorita, ali se često spominjala švedska predstavnica Karola (Carola) kojoj je ovo bilo treće učešće na Evrosongu. Prvi put nastupila je daleke 1983. u Minhenu, a takođe je nastupila i pobedila u tesnoj završnici 1991. godine u Rimu. Ovaj put za Švedsku i Karolu bilo je rezervisano 5. mesto sa 170 poena, bez ijedne maksimalne ocene. Pored njene pesme Invincible i ruska pesma Never let you go Dime Bilana, velike ruske zvezde, proglašavana je mogućim pobednikom. (Dima Bilan je inače pokušao prethodne godine da predstavlja Rusiju na evrovizijskom takmičenju.) Nemačka grupa „Texas Lightning” je na kladionicama prolazila vrlo dobro i njihova pesma No no never se nalazila visoko na listi, ali se na kraju takmičenja plasirala tek na razočaravajuće 14. mesto.

Grčka pop kraljica Ana Visi (Anna Vissi), predstavnica zemlje domaćina, koja je takođe ranije nastupala na Pesmi Evrovizije 1980. za Grčku i 1982. godine za Kipar, gajila je velike nade sa svojom srceparajućom baladom Everything. Zanimljivo, odmah nakon nacionalnog finala na kojem je Ana otpevala šest pesama različitih autora, grčki fanovi nisu bili oduševljeni tim izborom jer su smatrali da je moderna i brza pop pesma Beautiful night mnogo pogodnija i simboličnija za nastupajuću veliku „žurku” u Olimpijskoj areni. Pesmu Everything je komponovao njen bivši suprug Nikos Karvelas, a na kraju glasanja našla se tek na solidnom 9. mestu. No, bez obzira na plasman, Ana je definitivno bila zvezda večeri zbog kreacije koju je nosila, a koju je kreirao poznati francuski kreator Žan-Pol Gotje. Kako se nagađalo, cena kreacije se kretala i do nekoliko desetina hiljada evra, a po nekim informacijama platila ju je 17.000 evra. Bilo kako bilo, u vreme održavanja Evrosonga u Atini, njena pesma Everything se plasirala u sam vrh nekoliko evropskih TOP lista ispred Madone i Bijonce (Beyonce).

Jedini finalisti gde je zviždanje nadjačalo aplauze bili su Litvanci sa ne tako inspirativnom pesmom We are the winners. Na kraju, za njih, ipak visoko 6. mesto.

Pored svih spomenutih favorita, malo ko od evrovizijskih eksperata je očekivao da će maskirani hard rok bend „Lordi” osvojiti evrovizijski trofej. Sa pesmom Hard rock hallelujah i nastupom punim spektakularnih pirotehničkih efekata, Finci su uspeli da u svojoj dugoj istoriji učestvovanja prvi put osvoje Pesmu Evrovizije. Debitovali su daleke 1961. godine, zajedno sa Jugoslavijom i Španijom, a ovo je bila njihova prva pobeda nakon 45 godina učestvovanja i prilično loših i nezapaženih rezultata. Bilo je ovo, pored prve pobede, i razbijanje rekorda koji je držala Ruslana sa svojih 280 poena. Osvojili su ukupno 292 poena – isti broj kao i u polufinalu. Ovaj rekord će dostići Norveška 2009. godine. Grupa „Lordi” je te godine imali dosta uspeha sa svojom pobedničkom pesmom, a sa kojom su se našli na nekoliko evropskih TOP 10 lista. Između ostalog, njihov video spot puštan je često i na MTV muzičkom kanalu. Hard rock hallelujah bila je prva hard rok pesma koja je pobedila na takmičenju na kojoj se uglavnom izvode pesme bliže pop muzici i šlageru. „Ovo je pobeda rok muzike… i takođe pobeda onih sa širokim shvatanjima. Mi nismo satanisti, nismo obožavaoci đavola. Sve je ovo zabava’’, izjavio je nakon pobede pevač grupe „Lordi”, aludirajući na optužbe Grčke pravoslavne crkve koja je osuđivala nastup i tražila njihovu zabranu.

Vicešampion takmičenja bila je Rusija i prethodno spomenut kao favorit Dima Bilan. Njegova pesma Never let you go osvojila je 2. mesto sa 248 poena. Dimu ćemo ponovo videti na Evrosongu 2008. u Beogradu kada će doneti prvu pobedu Rusiji.

Hari Mata Hari bio je predstavnik Bosne i Hercegovine sa pesmom Lejla koju je komponovao Željko Joksimović, predstavnik SCG na Evrosongu 2004. godine kada je osvojio 2. mesto. Tekst su napisali Dejan Ivanović i Fahrudin Pecikoza. Sa osam maksimalnih ocena BiH je osvojila odlično 3. mesto. Bio je ovo najuspešniji plasman ove zemlje u njihovoj istoriji učestvovanja. Inače, Željko Joksimović je tada po drugi put dobio nagradu „Marcel Bezençon” kao autor pesme Lejla, čime je ponovio uspeh od pre dve godine kada je istu nagradu dobio za pesmu Lane moje. Moglo bi se na kraju reći da Srbija, iako nije učestvovala, na neki način jeste pobedila.

Svog predstavnika na Pesmi Evrovizije nije imala, uskoro te godine razdvojena, državna zajednica Srbija i Crna Gora jer se na nacionalnom takmičenju opet dogodio skandal koji se ticao glasanja žirija. Naime, pobednici Beovizije, grupa „Flamingosi”, kao i drugoplasirana Ana Nikolić, na zajedničkom nacionalnom finalu „Evropesma/Evropjesma” nisu dobili niti jedan bod od crnogorskog žirija, dok je očigledan favorit tog istog žirija, grupa „No Name”, dobijala maksimalne ocene, kao i neke poene od žirija iz Srbije. U dvorani Sava centra nastao je pravi haos tokom čitanja glasova, a jedan od najzanimljivijih momenata bio je kada je Tanja Banjanin, delegirani član žirija ispred RTS-a, izašla na scenu da saopšti svoje glasove, glasno uviknuvši: „Moram da dođem k sebi jer smo mi, deo žirija iz Srbije, blago rečeno u čudu nekorektnošću naših kolega na koje mi više ne možemo da utičemo! Držite mi papir!!!”

Nakon proglašenja pobednika, koji je posle glasanja bila grupa „No Name” i pesma Moja ljubavi, u dvorani Sava centra je nezadovoljstvo publike eksplodiralo – neki su demonstrativno napuštali dvoranu, neki su uzvikivali „Lopovi, lopovi…”, a na scenu su čak poletele flaše i ostali predmeti koji su bili deo navijačkih rekvizita. Grupa „No Name” nije ni uspela da ponovo izvede pobedničku pesmu, niti joj je uručena nagrada. Publika je u jednom momentu počela da skandira: „Hoćemo Flamingose, hoćemo Flamingose…”, pa je na kraju izvedena drugoplasirana pesma Ludi letnji ples.

Grupa „No Name” je na sličan način otišla na Evrosong u Kijev godinu dana ranije, te se tako ponovljen skandal sa glasanjem žirija ovaj put nije mogao prevazići. S obzirom na to da je domaćin i organizator takmičenja te godine bio RTS, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić predložio je da se održi ponovno glasanje za pet prvoplasiranih pesama, ali da ovaj put predstavnika biraju isključivo TV gledaoci. Kako do dogovora između RTS-a i RTCG nije došlo, Aleksandar Tijanić nije mogao da stavi potpis na odluku o tome da SCG predstavlja još jednom grupa „No Name”. Tako SCG nije imala svog predstavnika u Atini, a kako se već zvanično prijavila za učešće i platila kotizaciju, imala je pravo da glasa, što je bio presedan u istoriji takmičenja. Jovana Janković, budući domaćin Pesme Evrovizije u Beogradu, tokom javljanja i čitanja glasova je između ostalog rekla: „So, as you know, we don’t have a song for you this year, but we promise that next year we will give you the best one. (Kao što znate, mi nemamo ove godine pesmu za vas, ali obećavamo da ćemo vam sledeće godine pružiti najbolju)”. Obećanje dato – obećanje ispunjeno.

Kako je Srbija i Crna Gora imala zagarantovano mesto u finalu jer je prethodne godine grupa „No Name” osvojila 7. mesto, zbog odustajanja, njeno mesto u finalu popunila je Hrvatska koja se prethodne godine našla na 11. mestu. Nju je predstavljala Severina, velika zvezda u Hrvatskoj, ali i u ostalim delovima bivše Jugoslavije, sa pesmom Moja štikla, u čijem su se stvaranju udružili veterani ex-yu muzičke scene – Goran Bregović i Boris Novković, predstavnik Hrvatske na Pesmi Evrovizije 2005. godine. Iako je imala atraktivan nastup u crvenoj haljini, takmičenje je završila tek na deobi 12. mesta.

Od ostalih bivših YU republika, BJR Makedonija je uspela da se plasira u finale, a tamo je zauzela takođe 12. mesto kao i Severina. Za boje Makedonije pevala je Elena Risteska pesmu Ninanajna i ovo je za njih bio najbolji plasman do danas. Slovenački predstavnik Anžej Dežan iz Celja bio je Mr. Nobody (G-din Niko) pa je možda zato ostao u polufinalu na 16. mestu.

Od ostalih zanimljivosti spomenućemo nekoliko.

Španija je u pokušaju da popravi utisak iz prethodne godine, na takmičenje poslala veoma popularnu grupu „Las Ketchup” koja je evropsku popularnost stekla zaraznim letnjim hitom Aserejé. Međutim, ta popularnost nije bila dovoljna pa su devojke iz grupe, inače četiri sestre iz Kordobe, zauzele razočaravajuće 21. mesto sa pesmom Bloody Mary.

Pored Karole i Ane Visi, povratnici na festival bili su i Edi Batler (Eddie Butler) iz Izraela, koji se takođe našao na evrovizijskoj sceni 1999. godine kao član grupe „Eden”. Ovaj put nije uspeo da se plasira bolje od pretposlednjeg mesta u finalu.

Grupa „Ich Troje” iz Poljske je nakon 2003. ponovo okušala svoju sreću na Pesmi Evrovizije, ali ovaj put nisu imali sreće da se domognu finala. Završili su takmičenje u polufinalu kao „prvi ispod crte” na razočaravajućem 11. mestu.

Fabricio Fanijelo (Fabrizio Faniello) je veoma uspešno predstavljao Maltu na Pesmi Evrovizije 2001. godine kada je osvojio 9. mesto, međutim, iako mu je Kjara (Chiara) prethodne godine obezbedila direktan plasman u finale, tamo je zauzeo poslednje mesto sa pesmom I do.

Viktoras Dijavara (Viktoras Diawara), član grupe „LT United” iz Litvanije, sigurno je bolje prošao te godine osvojivši 6. mesto, no 2001. kada je sa grupom „Skamp” osvojio 13. mesto. Bio je ovo prvi put da je Litvanija dobila 12 poena u 12 godina njihovog učestvovanja na Pesmi Evrovizije, a tu maksimalnu ocenu je dobila od Irske.

Zanimljivo, Sigridur Beintejnsdotir (Sigríður Beinteinsdóttir), poznatija kao Siga (Sigga), bila je bek vokal islandskoj predstavnici, a poznata je po tri učešća na Evrosongu: 1990. u Zagrebu kao deo dueta „Stjórnin”, zatim 1992. godine kao članica grupe „Heart 2 Heart”, a nastupila je i kao solista pod imenom Siga na Pesmi Evrovizije 1994. godine u Dablinu.

Četvrtoplasirani rumunski predstavnik Mihaj Trajstarju (Mihai Trăistariu) sa pesmom Tornero koju je pevao na engleskom i italijanskom, kao i vicešampion Dima Bilan dobili su poene od 35 zemalja, dok je pobednička grupa „Lordi” iz Finske dobila poene od 34 zemlje.

Norveška predstavnica Kristina Guldbrandsen (Christine Guldbrandsen) prva je i za sada poslednja predstavnica ove zemlje koja je svoju pesmu Alvendansen otpevala na norveškom jeziku od uvođenja pravila jezičke slobode 1999. godine. Osvojila je 14. mesto.

Pesmu Evrovizije je pratilo po procenama oko 100 miliona gledalaca širom sveta, uključujući redovne Australijance, zatim Azerbejdžan koji je pokušao da postane član EBU-a, Italija, ali i Gibraltar koji je prenosio samo finale. Prenos je vršen i preko interneta na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Pored već spomenutih Konstantinosa sa Kipra i Jovane Janković, kasnije domaćina Evrosonga u Beogradu 2008, od poznatih evrovizijskih učesnika glasove su čitali: za Estoniju Evelin Samuel (1999), za Irsku Imar Kvin (Eimear Quinn) (1996), za Makedoniju BJR Martin Vučić (2005), a Martins Frejmanis (Mārtiņš Freimanis) iz grupe „F.L.Y.” (2003) čitao je glasove za Letoniju.

Posle takmičenja EBU je izašao sa rezultatima gledanosti u kojima je polufinale bilo gledanije za 35% , a finale za 28% više nego 2005. godine. Neke od zemalja u kojima je porasla gledanost u poređenju sa 2005. godinom bile su Nemačka, Francuska, Irska, Španija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, a zvaničan evrovizijski web sajt zabeležio je posetu iz preko 200 zemalja sveta sa preko 98 miliona pregledanih stranica, u poređenju sa 85 miliona koliko ih je pregledano 2005. U toku glasanja pristigao je i veliki broj glasova, preko 6 miliona poziva i sms-a.

Zanimljivo, boje koje su preovladavale kod većine izvođača te večeri bile su bela ili crvena.

Rezultati finala:

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Finska Lordi Hard rock hallelujah 292
02. Rusija Dima Bilan Never let you go 248
03. BiH Hari Mata Hari Lejla 229
04. Rumunija Mihai Traistariu Tornero 172
05. Švedska Carola Invincible 170
06. Litvanija LT United We are the winners 162
07. Ukrajina Tina Karol Show me your love 145
08. Jermenija André Without your love 129
09. Grčka Anna Vissi Everything 128
10. Irska Brian Kennedy Every song is a cry for love 093
11. Turska Sibel Tüzün Superstar 091
12. Makedonija Elena Risteska Ninanajna 056
12. Hrvatska Severina Moja šštikla 056
14. Nemačka Christine Guldbrandsen Alvedansen 036
14. Norveška Texas Lightning No, no, never 036
16. Švajcarska Six4One If we all give a little 030
16. Letonija Cosmos I hear your heart 030
18. Danska Sidsel Ben Semmane Twist of love 026
19. UK Daz Sampson Teenage life 025
20. Moldavija Arsenium & Natalia Gordienko Loca 022
21. Španija Las Ketchup Bloody Mary 018
22. Francuska Virginie Pouchin Il était temps 005
23. Izrael Eddie Butler Ze hazman 004
24. Malta Fabrizio Faniello I do 001