2007. Helsinki

  • 52. Pesma Evrovizije
  • Helsinki, Finska
  • 10. i 12. maj 2007.
  • Mesto održavanja: Hartwall Arena
  • Domaćini: Jaana Pelkonen & Mikko Leppilampi; Krisse Salminen (Green room)
  • Broj učesnika: 42
  • Debitanti: Češka, Gruzija
  • Povratnici: Srbija, Crna Gora (obe kao nezavisne države), Austrija, Mađarska
  • Odustao: Monako
  • Pobednik: Srbija – Molitva, Marija Šerifović

SERBIA! SERBIA! SERBIA! – odjekivala je te večeri helsinška arena, vijorile su se srpske zastave, a Srbija se našla na evropskom muzičkom tronu! Bio je to vrlo ponosan trenutak za sve građane Srbije, zemlje na brdovitom Balkanu.

Jovana Janković je prethodne godine tokom čitanja srpskih glasova između ostalog rekla: „Sledeće godine šaljemo vam najbolju pesmu.” Tako je i bilo. Srbija je prvi put učestvovala kao nezavisna zemlja i prvi put osvojila Pesmu Evrovizije. Dugogodišnja „molitva” je uslišena, a najzaslužnija za to je Marija Šerifović sa svojim pratećim vokalima koje su novinari prozvali simpatičnim nadimakom „Beauty Queens”. Kako pravila EBU-a nalažu da se na sceni može naći ukupno šestoro ljudi, verzija pesme koja je bila predstavljena na evrovizijskoj sceni unekoliko se razlikovala od „beovizijske” pa se tako na sceni zajedno sa Marijom Šerifović našlo još pet devojaka: Suzana Dinić, Ksenija Milošević, Ana Milenković, Sanja Bogosavljević i Ivana Selakov.

Iako je Srbija morala prvo da prođe polufinalnu rundu, na kraju ne samo što je pobedila u polufinalu, nego se to isto desilo i u Velikom finalu Pesme Evrovizije 2007. koja je održana u glavnom gradu Finske. Marija je nakon pobede u uključenju u program RTS-a kratko izjavila: „Obećala sam pobedu i održala reč! A kad škorpija nešto obeća, ona to i ispuni! Hvala mojim roditeljima, RTS-u, mom menadžeru Saši Mirkoviću, prijateljima, svima koji se prepoznaju u mojim rečima i hvala Tebi… Hvala svima koji ste mi verovali i glasali za mene.”

Marija Šerifović bila je od samog početka favorit po internet kladionicama, a bilo je i onih koji su sumnjali u pobedu Srbije. Tu sumnju demantovao je početak glasanja, kada nas je Crna Gora smestila na sam vrh tabele dodelivši Srbiji maksimalnih 12 poena. Zanimljivo, Srbija je dobila devet maksimalnih ocena, dve desetke, a dobijali smo i visoke ocene od zemalja od kojih smo se najmanje nadali. Najveće iznenađenje sigurno je bila 12-ica koja je stigla od zemlje domaćina, Finske. No ipak, Mariji te večeri poene nisu dali: Andora, Litvanija, Estonija, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sve zemlje bivše Jugoslavije su se makar na kratko ujedinile i sve do jedne dale su nam maksimalnih 12 poena.

Najveći rivali u toku glasanja bili su nam Ukrajinka Verka Serdjučka (Verka Serduchka) i ruski trio koje su sačinjavale Elena, Olga i Marina u sastavu pod imenom „Serebro”. No bez obzira, poslednji poeni i to oni maksimalni od Makedonije BJR i Mađarske samo su učvrstili pobedu Srbije i Marije Šerifović.

Ali, vratimo se malo unazad…

Kako je Evropska unija poslednjih godina doživela „bum” u vidu proširenja i novih članica, ovo takmičenje postalo je idealna prilika da se različiti evropski, ali i ne samo evropski, narodi i kulture međusobno približe, upoznaju i povežu. Rekordan broj do tada od 42 zemlje takmičio se za titulu najbolje evrovizijske pesme, što je značilo da je prevaziđen broj od 40 zemalja koje imaju pravo učestvovanja, a po odluci EBU-a.

Nakon debitovanja 1961. godine i nakon 45 godina učestvovanja, Finska je 2007. godine postala ponosan domaćin Pesme Evrovizije. Zvanični logo takmičenja ostao je i dalje isti kao i prethodne godine, a podlogo, kako je YLE, finska nacionalna televizija objavila, bio je dizajniran od strane dizajnerske agencije „Dog Design”. Podlogo je bio obrazac kaleidoskopa sastavljen od nekoliko simbola, uključujući i slovo F. Tema takmičenja bila je „True Fantasy” ili „Prava fantazija”, a razglednice su prikazivale različite priče koje su se dešavale na različitim mestima u Finskoj.

Scena je bila više nego inovativna u odnosu na sve prethodne. Inspiracija za dizajn pronađena je u finskom narodnom predanju, mitu o ribi iz jednog od brojnih finskih jezera koji je opisan u epu „Kalevala”. „Kalevala” predstavlja jedan od najznačajnijih aspekata finske tradicije i kulture. U „Kalevali” je jedan od glavnih likova stari, mudri Vainamoinen. On ubija veliku ribu i od njene vilice pravi instrument kantele čijom muzikom začarava sva stvorenja koja je čuju, upravo onako kao što Evrovizija začarava milione gledalaca. Pozadina scene bila je u obliku ribljih peraja, dok se na samom podu, koji je bio prekriven LED ekranima, nalazila konstrukcija nalik ribljoj vilici. Zanimljivo, delovi konstrukcije te scene bili su korišćeni kasnije za vreme svetske turneje Eltona Džona.

Žreb za redosled nastupanja u polufinalu i finalu, kao i za redosled glasanja, održan je 12. marta 2007. godine. Novina je bila ta da su pet zemalja iz polufinala i tri iz finala dobile tzv. „wildcard”, tj. pravo da biraju svoju startnu poziciju. Šefovi delegacija su izlazili na scenu i birali broj, pa su tako Austrija, Slovenija, Andora, Turska i Letonija bile u mogućnosti da biraju svoju poziciju za nastup u polufinalu, a u finalu tu privilegiju su dobile Nemačka, Jermenija i Ukrajina. Nakon žreba, rezultate je potvrdio EBU i time negirao mogućnost diskvalifikacije Izraela koji su pre toga bili optuženi za pesmu koja je imala konotacije na račun politike i „poigravanja” velikih sila sa oružjem masovnog uništenja. EBU je Ujedinjenom Kraljevstvu posebno dao dozvolu da prijavi pesmu nakon krajnjeg roka.

Za voditelje programa izabrani su TV voditelj finske televizije Jana Pelkonen (Janna Pelkonen) i finski muzičar i glumac Miko Lepilampi (Mikko Leppilampi). Simpatična Krise Salminen (Krisse Salminen) imala je ulogu domaćina u tzv. „zelenoj sobi” odakle se povremeno uključivala i intervjuisala takmičare, a takođe se javljala i direktno sa Trga Senate u Helsinkiju. Specijalni gost sa severnog pola bio je Deda Mraz koji je bio zadužen za objavljivanje početka glasanja.

I ovo takmičenje pratila su dva izdanja – CD i DVD. Budžet za ovo izdanje Pesme Evrovizije je iznosio 13 miliona evra. Bilo je ovo prvo takmičenje čiji je prenos rađen u HD tehnologiji, a takav prenos vršen je na HD kanalima u Ujedinjenom Kraljevstvu posredstvom BBC-a, kao i u Švedskoj preko SVT televizije. Skoro devet miliona glasova prikupljeno je širom Evrope putem sms-a ili telefona.

Početak spektakla u polufinalu obeležio je muzičko-plesno-scenski performans simboličnog naziva „Leto-zima“, dok je u finalu taj deo bio rezervisan za aktuelne pobednike, tj. za grupu „Lordi”. U interval nastupu nastupila je popularna finska grupa „Apocalyptica” koja je odsvirala miks pesama Worlds collide, Faraway i Life burns! ali bez uobičajenih reči.

U polufinalu koje je održano dva dana pre Velikog finala, 28 zemalja, što je bio maksimalan broj do danas u jednom polufinalu, pokušalo je da obezbedi učešće u finalu takmičenja. Povratnici na festival bili su Austrija koja se svojevoljno povukla 2006. godine, Mađarska i Srbija i Crna Gora, ali ovog puta kao dve nezavisne zemlje, dok su se prvi put Evropi predstavile Gruzija i Češka republika. Samo najboljih 10 je dobilo šansu da se nađe u finalu takmičenja. Oni su se pridružili 14-orici finalista koji su prethodne godine bili u vrhu tabele, odn. 10 najbolje plasiranih plus „Velika četvorka”.

Iako je među favoritima bila i predstavnica Srbije Marija Šerifović, još jedno ime se pojavljivalo kao jedan od favorita Evrosonga 2007. Bila je to Olivija sa Malte koja je pokušala da svoju zemlju odvede do finala sa pesmom Vertigo. Inače, ona je unazad nekoliko godina pokušavala da se domogne evrovizijske scene otpevavši 10-ak pesama na različitim nacionalnim finalima Malte. Međutim, usledilo je razočarenje jer je takmičenje završila u polufinalu na 25. mestu. Od sličnog rezultata je strepela i Marija Šerifović, kako je u jednom trenutku pre polufinalnog nastupa izjavila našim novinarima.

Dakle, u polufinalu mogli smo da vidimo i čujemo miks pevača bogatih iskustvom, kao i onih koji su bili novi u muzičkom svetu. Tako je ponovo nakon 1998. godine i odličnog 4. mesta zapevala Edsilija Rombli (Edsilia Rombley), predstavnica Holandije. Sa pesmom On top of the world nije uspela da se domogne ni finala, a kamoli „vrha sveta”. Karolina je ponovo nastupala za Makedoniju BJR, nakon 2002. godine, a Eirikur Haukson (Eiríkur Hauksson) ponovo je pevao za Island posle 1986. (deo grupe „ICY”) i 1991. (deo grupe „Just 4 Fun”, tada predstavljajući Norvešku). Za Švajcarsku je nastupao već poznata dens pop zvezda, Di Džej Bobo (DJ Bobo), sa pesmom Vampires are alive, koji je do tada prodao više miliona diskova. Od „novajlija” najviše pažnje skrenula je grupa „Anonymous” iz Andore koja je pevala pesmu Salvem el món na katalonskom i engleskom jeziku.

No, najveće interesovanje sigurno je izazvala evrovizijska diva, kako je mnogi Evrosong fanovi vide, a u pitanju je naravno Kipranka Evridiki koja je iza sebe imala već pet nastupa na evrovizijskoj pozornici (1992. i 1994. solo i 1983, 1986. i 1987. kao prateći vokal). Za razliku od prethodnih nastupa kada je pevala na grčkom, ovaj put se odlučila da svoju pesmu peva na francuskom jeziku. Comme ci, comme ça je na kraju osvojila samo 65 poena plasiravši se tek na 15. mesto, nedovoljno da bi se našla u društvu finalista.

Glasanje je pretrpelo male promene u smislu da je presek svih pesama sa brojevima telefona za glasanje prikazan dva puta, a samo glasanje je trajalo 15 minuta, umesto 10, koliko je trajalo prethodne godine u Atini. U Andori i Albaniji je umesto sms-a korišćen žiri usled nemogućnosti prikupljanja glasova putem telefona.

Rezultati polufinala izazvali su komešanja nakon proglašenja 10 zemalja koje su se kvalifikovale za finale. Bile su to: Srbija, Makedonija BJR, Slovenija, Mađarska, Turska, Bugarska, Letonija, Moldavija, Belorusija i Gruzija. Novine zapadne Evrope bile su pune kritika na račun činjenice da se ni jedna „tradicionalna” zemlja zapadne Evrope, kao što su Švajcarska, Danska ili Portugal, nije kvalifikovala za Veliko finale, iako su u isto vreme priznavali da je kvalitet pesama zemalja istočne Evrope mnogo veći.

Rezultati polufinala:

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Srbija Marija Šerifović Molitva 298
02. Mađarska Magdi Rúzsa Unsubstantial blues 224
03. Turska Kenan Dogulu Shake it up shekerim 197
04. Belorusija Dmitry Koldun Work your magic 176
05. Letonija Bonaparti.lv Questa notte 168
06. Bugarska Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov Water 146
07. Slovenija Alenka Gotar Cvet z juga 140
08. Gruzija Sopho My story 123
09. Makedonija Karolina Mojot svet 097
10. Moldavija Natalia Barbu Fight 091
11. Portugal Sabrina Dança comigo (vem ser feliz) 088
12. Andora Anonymous Salvem el món 080
13. Island Eiríkur Hauksson Valentine lost 077
14. Poljska The Jet Set Time to party 075
15. Kipar Evridiki Comme ci, comme ça 065
16. Hrvatska Dragonfly feat. Dado Topić Vjerujem u ljubav 054
17. Albanija Aida & Frederik Ndoci Hear my plea 049
18. Norveška Guri Schanke Ven a bailar conmigo 048
19. Danska DQ Drama Queen 045
20. Švajcarska DJ BoBo Vampires are alive 040
21. Holandija Edsilia Rombley On top of the world 038
22. Crna Gora Stevan Faddy ‘Ajde kroči 033
22. Estonija Gerli Padar Partners in crime 033
24. Izrael Teapacks Push the button 017
25. Malta Olivia Lewis Vertigo 015
26. Belgija The KMG’s Love power 014
27. Austrija Eric Papilaya Get a life-get alive 004
28. Češka Kabát Malá dáma 001

I tako se polako približavamo finalu helsinškog Evrosonga. Za favorite su se smatrali Ukrajina i Rusija. Rusija je bila nadomak pobede 2000, 2003. i 2006, ali do tada nije imala sreće kao što je imala Ukrajina pobedivši na Pesmi Evrovizije 2004. godine. Takođe, favorit od samog početka koji je uspeo da se kvalifikuje u finale bila je i Srbija i njena predstavnica Marija Šerifović. Zasluga za to pre svega ide autorima pesme, kompozitoru Vladimiru Graiću i tekstopiscu Saši Miloševiću Maretu, ali ljudima koji su bili zaduženi za promociju Molitve koja je bila više nego uspešna. Marija je putovala po Evropi gostujući u raznim TV emisijama. Odlično su prošle i dve novinarske konferencije, jedina je od svih 42 predstavnika gostovala u najgledanijem Jutarnjem programu finske televizije, a potpisivala je svoj CD i DVD u etno selu u blizini Helsinkija. Za nju su bile zainteresovane i televizije iz Švedske, sa Kipra, iz Grčke, Albanije, Izraela… Pored glavne verzije, snimljene su i verzije pesme na engleskom, finskom, ruskom, dens verzije na engleskom, ruskom i srpskom, a takođe i „edit mix” koji je radila švedska ekipa na čelu sa Jovanom Radomirom i čuvenim Andersonom Nimanom. U Helsinkiju je sa našom delegacijom doputovao i tovar propagandnog materijala težak 800 kg.

Inače, kako je Vladimir Graić izjavio, pesma Molitva je nastala tako što je Marija izjavila da joj treba pesma za „Beoviziju” koja je „toliko teška da kad siđe sa scene ostane bez daha”. „Šta je tražila, to je i dobila.” Cela delegacija bila je već zadovoljna postignutim rezultatima, Marija i „kraljice lepote” bile su veoma raspoložene za sva pitanja novinara koja su bila prijateljska i afirmativna, pa su čak i otpevale „a capella” nekoliko verzija pesme. Ljudi iz drugih delegacija su prilazili da im kažu kako je baš naša pesma favorit na njihovim radio stanicama i ESC TOP listama, a najčitanije finske novine su Mariju stavile na naslovnu stranu. Potvrdu celokupne pozitivne atmosfere koja je vladala oko Marije Šerifović i pesme Molitva opisala je u magazinu „TV novosti” Anja Rogljić u jednoj od izjava nakon pobede: „Šef francuske delegacije, koji je za Francuze komentarisao polufinale, rekao mi je sledeće: ‚Znaš Anja, spremio sam najavu za Mariju – ako želite da glasate za neku bimbo devojku, znajte da to Marija Šerifović nije, ali ako želite da glasate za nekoga ko ima dobru pesmu i ko jako dobro peva, onda glasajte za Mariju.’ To mi je mnogo značilo, jer on to nije morao.”

Sve je ukazivalo na dobar rezultat i visok plasman, međutim skeptično se gledalo na pobedu jer, i pored propagandne mašinerije, pobeda je zavisila ne samo od pesme, već i od nekih drugih stvari.

Glasanje je počelo maksimalnom ocenom za Srbiju, a tako se i završilo nakon što su 42 zemlje podelile svoje glasove. Poslednje poene delila je Mađarska koja je svoju 12-icu dala baš Srbiji i Molitvi. Pretposlednja je glasala Makedonija BJR, i posle 12 poena datih pesmi Molitva, bilo je jasno da je Srbija pobedila. Komentatorka RTS-a, Duška Vučinić Lučić, tada je uzbuđeno rekla: „Rekla sam vam da ovo može da se dogodi. Ja ću vas sada napusiti i pokušati da odem do naše ekipe.” Duška je tako napustila svoje komentatorsko mesto, a gledaoci su mogli samo da mirno isprate poslednje glasove iz Mađarske, ako je uopšte neko i mogao da ostane miran. Sa ukupno 268 poena Marija Šerifović je osvojila „Grand Prix” Evrope za 2007. godinu, u subotu, tog 12. maja.

Srbija je prestigla Ukrajinu koja je takmičenje završila na 2. mestu sa 235, a Ruskinje iz grupe „Serebro” imale su 207 poena, dovoljno za visoko 3. mesto.

Pored Srbije, i većina balkanskih zemalja su iskoristile priliku da u pesme ubace neki deo balkanske etno muzike: Bugarska, Makedonija BJR, Turska, Grčka, Bosna i Hercegovina… Pesme sa etno elementima iz Turske, Bugarske i Grčke našle su se na veoma visokim pozicijama – 4, 5. i 7. mesto. Tursku je prestavljao Kenan Dogulu sa pesmom Shake it up shekerim. Za Bugare, koji su debitovali na Evrosongu 2005. godine, bio je ovo najbolji uspeh do tada. Bugarsku je predstavljao duet Elica Todorova i Stojan Jankulov (Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov) sa pesmom Water, dok je Grčku predstavljao Sarbel sa pesmom Yassou Maria i tako nastavio niz uspešnih plasmana ove zemlje na Evrosongu.

Favorit naše Marije bio je beloruski predstavnik Koldun kojeg su poistovećivali sa princezom Dajanom jer je likom podsećao na nju. Da li je ta činjenica uticala na plasman ili sama pesma i nastup, takmičenje su završili na odličnom 6. mestu, što je najbolji plasman ove zemlje do danas. Jermenija je takmičenje završila po drugi put u TOP 10, a na toj listi se našla i devojka fantastičnog glasa Magdi Ruža (Magdi Rúzsa) iz Mađarske, rodom iz Srbije, koja je pod zastavom našeg severnog suseda prvi put otpevala pesmu na engleskom. Pesma Unsubstantial blues dobila je 128 poena i našla se na 9. poziciji. Zanimljivo, u polufinalu ova pesma se našla na 2. mestu, odmah iza Srbije. Srbija je bila pobednik polufinala sa 298, a Mađarska je zauzela vicešampionsko mesto sa 224 poena. Srbija je baš ovoj pesmi dala maksimalnih 12 poena i u polufinalu i u finalu, kao i Mađarska Srbiji.

Da se malo osvrnemo i na predstavnike bivših YU republika.
Jedine koje se nisu kvalifikovale za finale bile su Crna Gora koju je predstavljao Stevan Fedi (Stevan Faddy) i Hrvatska koju je predstavljao eks-ju rok veteran Dado Topić u duetu sa grupom „Dragonfly”. Bio je ovo najlošiji plasman Hrvatske u istoriji njihovog učestvovanja.
Od kvalifikovanih država, pre svega spomenućemo Bosnu i Hercegovinu koja se našla direktno u finalu zbog prošlogodišnjeg uspeha Lejle. Marija Šestić pevala je pesmu Rijeka bez imena sa kojom se našla na 11. mestu. Pesma i interpretacija veoma podsećaju na Jutro i Jelenu Tomašević, što i ne čudi s obzirom na to da je autor pesme Aleksandra Milutinović.
Već spomenuta makedonska predstavnica Karolina Gočeva po drugi put se popela ne evrovizijsku scenu, ovaj put sa pesmom Mojot svet snažnog etno zvuka i refrena, koju je pevala na makedonskom i engleskom, ali sa kojom je uspela da se domogne tek 14. mesta.
Odmah za njom, na 15. mestu našla se Slovenija i Alenka Gotar sa operskom pop pesmom Cvet z juga. Sloveniji je ovo tek prvi nastup u finalu od kada je uvedeno polufinalno takmičenje 2004. godine. Alenkin finalni nastup ostaje prvi za ovu zemlju do 2011. godine kada je Sloveniju u finale uvela Maja Keuc.

Zemlja domaćin ovaj put nije imala uspeha kao Grčka prošle godine, pa se tako njihova pobednica rijalitija „Muzički idol” Hana Pakarinen (Hanna Pakarinen) našla tek na 17. mestu, uprkos sjajnom nastupu i odličnoj pesmi Leave me alone.

Pored Srbije koja je kao debitant pobedila, još jedna zemlja debitant imala je značajnog uspeha. Bila je to Gruzija i njihova predstavnica Sofo (Sopho) koja je i na samoj sceni pokazivala svojim nastupom koliko je srećna što je prva predstavnica svoje zemlje. Uspela je da se kvalifikuje u finale, a tamo je sa pesmom Visionary dream (My story) osvojila pristojno 12. mesto.

Prvi put u istoriji Evrosonga, pobednik je nagrađen i promotivnom turnejom u okviru koje su se posetile Danska, Švedska, Holandija, Grčka, Nemačka i Španija. Međutim, na pobedu Srbije pala je senka usled negodovanja raznih medija i publike, osporavajući kredibilitet glasanja. Kritika se najviše odnosila na određene zemlje istočne Evrope koje su imale korist od telefonskog glasanja zbog prisustva njihove dijaspore u mnogim zemljama širom zapadne Evrope. Sa druge strane, kritikovana je i činjenica da će zemlje istočne Evrope pre glasati za one koje su njeni istočnoevropski susedi, nego što će dati glas nekoj zemlji zapadne Evrope. Zemlje zapadne Evrope bile su tako u gubitku jer su svoje glasove delile podjednako između istoka i zapada. Svaka takva prednost u glasanju lakše bi omogućila toj zemlji da skupi više bodova i tako se kvalifikuje za finale, postigne što bolju poziciju na glasačkoj tabeli, pa tako dođe i do pobede. Najupadljivije, sa izuzetkom Litvanije, može se videti na primeru da su sve zemlje istočne Evrope osvojile više poena nego sve zemlje zapadne Evrope i Skandinavije. Nemački časopis „Bild” komentarisao je ironiju gde zapadna Evropa plaća veću sumu za takmičenje sa najmanjom šansom za pobedu. Pobednica Pesme Evrovizije 1982. Nikol (Nicole) je tom prilikom izjavila: „Očigledno je da su zemlje istočne Evrope uključene u prljavu igru razmene poena svake godine. Nemačka bi trebalo da se povuče sa takmičenja.”

Rezultati glasanja Evrosonga 2007. godine su čak završili na dnevnom redu britanskog parlamenta, gde se govorilo o tome da ovaj način glasanja kvari odnose među evropskim narodima. Ipak, EBU i neki komentatori u zemljama zapadne Evrope odbijali su da prihvate sve te kritike insistirajući na tome da se glasanje reflektuje jačinom pesama i nastupa, a neki su čak tvrdili da su te kritike ukorenjene u činjenici da su određene zemlje ogorčene zbog nedavnih uspeha zemalja istočne Evrope, pre nego što je to bila zabrinutost oko fer glasanja. EBU je tvrdio da bi rezultati glasanja, pa i sam pobednik, ostali isti da su glasale samo zemlje zapadne Evrope, iako ovaj argument, prividno i kratkotrajno, pada u vodu usled činjenice da u mnogim zemljama postoji dijaspora koja utiče na glasove zemalja zapadne Evrope. Nasuprot tome, pojavljuje se argument i pitanje kako to da dijaspora, a samim tim i manjina, može glasački da preovlada većinski narod u određenim zemljama?

U Finskoj, zemlji domaćinu, takođe se podigla velika prašina zbog loših reakcija u nekim državama, pa se u najčitanijim novinama „Hufvudstadsbladet” mogla pročitati i optužba da su oni koji i dalje dele Evropu na istočnu i zapadnu zaglavljeni u istoriji, podržavajući sve Evropljane da ne dozvole „zavidnim, lošim gubitnicima da unište lep i sveevropski spektakl”. Najčitanije švedske dnevne novine „Expressen” su pisale o sramoti zbog reakcija u nekim zemljama zapadne Evrope, tvrdeći da „Pesma Evrovizije nije bila nikad bolja”, nazivajući pobedu Srbije „zasluženom i istorijskom”, a poziv da se organizuje posebno takmičenje za „gubitničke zemlje” je nazvan „neverovatno patetičnim”.

Kako se kontroverze oko glasanja nisu stišavale, EBU je 2009. godine doneo odluku o preuređenju čitavog sistema glasanja na Pesmi Evrovizije. No, na stranu sve kritike i hvale, Marija Šerifović je nakon pobede dočekana prvo sa trubačima na aerodromu, a potom i ispred Gradske skupštine u Beogradu gde se našlo preko 70 hiljada ljudi koji su klicali pobednici i od srca pevala Molitva. Pored raskošnog vatrometa, ovaj doček 13. maja 2007. godine ostaće upamćen i kao najveći skup koji je prevazišao sve dotadašnje slične skupove koji su se događali na ovom prostoru. Njena pobeda je za kratko svrgnula političare sa malih ekrana, pa su zasedanje skupštine i gostovanje predsednika Borisa Tadića u veoma gledanoj emisiji „Utisak nedelje” na TV B92 pali u senku zbog dva miliona i 700 hiljada gledalaca koliko je pratilo Marijin doček na RTS-u, što je bila samo potvrda gledanosti prenosa Pesme Evrovizije i trijumfa Srbije.

Finale Pesme Evrovizije na RTS-u pratilo je preko tri miliona TV gledalaca (rejting 20,6 %), što je bio najgledaniji program u zemlji. Pesma, Marija, „kraljice lepote”, nastup, poklon CD i DVD – sve je to dalo doprinos uspehu Srbije na tom famoznom Evrosongu u Helsinkiju. No, da li znate da su cure imale i jedan poseban ritual pred svaki izlazak na scenu? Naime, kada su organizatori dolazili da ih vode u garderobu, pri ulasku u lift pevale su temu iz filma „Roki”. Kada su išle hodnikom ka sobi gde su se stavljali mikrofoni, pevale su naslovnu temu iz filma „Dream girls”, a prilikom nameštanja mikrofona pevala se pesma Branka Kockice „U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo…” Bila je to njihova mala molitva pred izlazak na binu. To se ponavljalo pre svake od šest proba i dva nastupa i uvek se znalo da, kada se to čuje, ide srpska delegacija. I tako sve do pobede.

Mariji veliko hvala, a Srbiji poručujemo – dobrodošla u najlepšu istoriju Pesme Evrovizije.

Rezultati finala:

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Srbija Marija Šerifović Molitva 268
02. Ukrajina Verka Serduchka Dancing Lasha Tumbai 235
03. Rusija Serebro Song # 1 207
04. Turska Kenan Dogulu Shake it up shekerim 163
05. Bugarska Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov Water 157
06. Belorusija Dmitry Koldun Work your magic 145
07. Grčka Sarbel Yassou Maria 139
08. Jermenija Hayko Anytime you need 138
09. Mađarska Magdi Rúzsa Unsubstantial blues 128
10. Moldavija Natalia Barbu Fight 109
11. BiH Marija Šestić Rijeka bez imena 106
12. Gruzija Sopho My story 097
13. Rumunija Todomondo Liubi, liubi, I love you 084
14. Makedonija Karolina Mojot svet 073
15. Slovenija Alenka Gotar Cvet z juga 066
16. Letonija Bonaparti.lv Questa notte 054
17. Finska Hanna Pakarinen Leave me alone 053
18. Švedska The Ark The worrying kind 051
19. Nemačka Roger Cicero Frauen regieren die Welt 049
20. Španija NASH I love you mi vida 043
21. Litvanija 4Fun Love or leave 028
22. Francuska Les Fatals Picards L’amour à la française 019
22. UK Scooch Flying the flag (for you) 019
24. Irska Dervish They can’t stop the spring 05