2009. Kijev | For the Joy of People

Glavni grad Ukrajine je imao privilegiju da u veoma kratkom vremenskom roku organizuje dva velika evrovizijska spektakla. Nakon 2005. godine, kada je ukrajinska prestonica bila domaćin ’velikoj’ Pesmi Evrovizije, 2009. godine su se na istom mestu okupila deca iz 13 evropskih država. Do tada, to je bilo takmičenje sa najmanjim brojem učesnika. Ipak, spektakl nije izostao.

Nacionalna televizija Ukrajine (NTU) izborila je organizaciju sedme po redu Dečje pesme Evrovizije. U trci za domaćinstvo bili su još beloruski BTRC i srpski RTS. Prvobitno je i švedski TV4 trebalo da bude konkurent, međutim čelnici ove televizije u kratkom vremenskom roku povukli su svoju kandidaturu. Takmičenje je održano 21. novembra u „Palati sportova”, onoj istoj dvorani u kojoj je održana Pesma Evrovizije 2005. godine. Domaćini su bili ukrajinska predstavnica iz Beograda 2008. Ani Lorak i Timur Mirošničenko (Timur Miroshnichenko), dok se iz green rooma javljao Dmitro Borodin (Dmytro Borodin). Ani Lorak otpevala je svoje dve pesme tokom interval acta.

Održavanje Dečje pesme Evrovizije u Kijevu bilo je pod velikim znakom pitanja zbog velike epidemije svinjskog gripa u tom periodu. Članica ukrajinskog parlamenta Ana Herman (Anna Herman) pozvala je tadašnju premijerku Ukrajine Juliju Timošenko (Yulia Tymoshenko) da otkaže takmičenje. Ipak, potpredsednik Vlade Ivan Vasjunik (Ivan Vasiunyk) izjavio je 12. novembra da takmičenje neće biti odloženo.

UNICEF i EBU ove godine nisu ostvarili saradnju iz nepoznatih razloga.

Svaka zemlja učesnica prilikom glasanja dodeljivala je od 1–7 poena, a onda 8, 10 i 12. O pobedniku je odlučivao žiri i televoting u odnosu 50/50.

Povratnik na takmičenje nakon jedne godine pauze bila je Švedska, dok su od takmičenja odustale Bugarska, Litvanija i Grčka. Debitanata nije bilo.

Prvi put od početka učestvovanja 2003. Holandija je uspela da pobedi na takmičenju. Ralf Makenbah (Ralf Mackenbach) pevao je zanimljivu pesmu Click clack, kojom je, pored izrazito favorizovane Belgije, osvojio i publiku i žiri. Sa svojih 14 godina, tako je postao najstariji pobednik Dečje pesme Evrovizije. Srbiju je predstavljala grupa „Ništa lično” sa pesmom Onaj pravi. Ova simpatična skupina zauzela je 10. mesto sa osvojenih 34 poena.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Holandija Ralf Mackenbach Click clack 121
02.* Rusija Ekaterina Ryabova Malenkiy prints 116
02.* Jermenija Luara Hayrapetyan Barcelona 116
04. Belgija Laura Omloop Zo verliefd (Yodelo) 113
05. Ukrajina Andranik Alexanyan Try topoli, try surmy 089
06.* Švedska Mimmi Sandén Du 068
06.* Gruzija Group Princesses Lurji prinveli 068
08. Malta Francesca & Mikaela Double trouble 055
09. Belorusija Yury Demidovich Volshebniy krolik 048
10. Srbija Ništa lično Onaj pravi 034
11. Kipar Rafaella Kosta Thalassa, ilios, aeras, fotia 032
12. Makedonija Sara Markovska Za ljubovta 031
13. Rumunija Ioana Anuţa Ai puterea în mâna ta 019