2010. Minsk | Feel the Magic

Iako su Belorusi uspeli da do sada dva puta pobede na Dečjoj pesmi Evrovizije, 2010. su dobili pravo da organizuju osmo po redu takmičenje dece iz 14 država.

BTRC je 2009. godine istakao po drugi put zaredom kandidaturu za domaćinstvo „Dečjeg Evrosonga”. Nakon što je 2008. godine izgubio od ukrajinske NTU, 2009. im se posrećilo. Konkurenti su bili Rusija i Malta. Takmičenje u novoj Areni „Minsk”, koja može da primi i do 15.000 gledalaca, održano je 20. novembra. Organizacija celog takmičenja bila je pod pokroviteljstvom beloruskog nacionalnog emitera BTRC i EBU, a prenos iz Minska se po prvi put radio u HDTV rezoluciji.

Zvanični logo takmičenja predstavljala su stilizovana šarena krila. Ideja logoa proistekla je iz činjenice da je ovo takmičenje mladih talenata iz različitih zemalja. Krila su simbol slobode, lakog leta, uzdizanja i kreativne inspiracije. Različite boje označavaju različite ljude, kulture i zemlje.

Izgled scene bio je usko povezan sa logoom takmičenja. Osnovna ideja scenografije u Minsku bila je „Zemlja pod belim krilima”, što je i čest naziv za Belorusiju, zemlju domaćina.

Organizatori su za svoje goste pripremili i posebne suvenire sa logoom takmičenja. U pitanju je tradicionalna pletena vunena obuća Valenki.

Voditelji i domaćini „Dečjeg Evrosonga” bili su Lejla Ismailova (Leila Ismailova) i Denis Kurijan (Denis Kouiran) koji su predstavljeni javnosti početkom septembra 2010. godine.

U Minsku se takmičilo 14 zemalja, jedna više nego 2009. godine. Sa takmičenja su se povukle Rumunija i Kipar, Moldavija je debitovala, dok su se Litvanija i Letonija vratile na takmičenje. Švedska je nastavila svoje učešće, ali je od ove godine ponovo SVT preuzeo obavezu izbora švedskog predstavnika (2006. SVT je odustao od te obaveze), a ne TV4 kao što je bio slučaj ranijih godina.

Takmičenje su otvorili pobednici Belorusije na Dečjem Evrosongu 2005. i 2007, Ksenija Sitnik (Ksenia Sitnik) i Aleksej Žigalkovič (Alexey Zhigalkovich). Oni su otpevali zajedničku pesmu Hello Europe. Prvobitno je bilo planirano da Ksenija pomenutu pesmu otpeva sa Aleksandrom Ribakom (Alexander Rybak), pobednikom „Evrosonga” 2009, međutim zbog obaveza i nemogućnosti prisustvovanja generalnim probama, nekoliko dana pre takmičenja organizatori su bili prinuđeni da menjaju scenario.

Još mnogo evrovizijskih zvezda nastupilo je na sceni u Minsku. Tzv. interval act bio je izuzetno bogat. Najuspešniji predstavnik Belorusije na Pesmi Evrovizije Dmitrij Koldun (Dmitry Koldun, Helsinki 2007) pevao je pesmu A day without war sa takmičarima učesnicima. Ta je pesma posebno namenjena projektu UNICEF-a „Ujedinjeni za decu”. Aleksandar Ribak je otpevao svoju novu numeru Europe’s skies. U ovom delu programa nastupili su i svi dosadašnji pobednici Dečje Evrovizije: Dino Jelusić (Hrvatska 2003), Marija Izabel (Španija 2004), Ksenija Sitnik (Belorusija 2005), Sestre Tolmačove (Rusija 2006), Aleksej Žigalkovič (Belorusija 2007), grupa „Bzikebi“ (Gruzija 2008) i Ralf Makenbah (Holandija 2009), koji su predstavili trofej za pobednika i otpevali delove svojih pobedničkih pesama u tzv. „potpuri“ varijanti. To je dalo posebnu draž celom takmičenju.

Prvi put u istoriji ovog takmičenja iza same scene bilo je mnogo navijača obučenih u različito obojene majice i sa zastavama zemalja učesnica. Na taj način je i publika bila uključena u svaki deo programa. Voditelji su takođe bili prisutni na sceni sve vreme, čak i za vreme izvođenja pesama. Pevali su, plesali i aktivno učestvovali u celokupnom programu, ali na zasebnoj sceni, što je takođe novina ovogodišnjeg takmičenja.

Sistem glasanja bio je isti kao i prethodne godine. O pobedniku su odlučivali žiri i publika u odnosu 50/50. Sav prihod od glasanja doniran je UNICEF-u za decu sa posebnim potrebama i pomenutom projektu „Ujedinjeni za decu”, a nekoliko ambasadora UNICEF-a bilo je i lično deo takmičenja.

Pobedu je odnela Jermenija, prvi put u istoriji svog učešća. Posle dva druga mesta 2007. i 2009. godine, Jermenija je stigla do pobede sa pesmom Mama punom tradicionalnih motiva, koju je izvodio Vladimir Arzumanjan (Vladimir Arzumanyan). U prilično neizvesnom i tesnom glasanju, u poslednjem krugu, Jermenija je pobedila sa 120 poena, samo jednim bodom više drugoplasiranu Rusiju.

Naša zemlja je u Minsku izjednačila svoj najbolji rezultat iz 2007. godine. Sonja Škorić je sa pesmom Čarobna noć osvojila odlično 3. mesto dobivši poene od svih zemalja učesnica.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Jermenija Vladimir Arzumanyan Mama 120
02. Rusija Liza Drozd & Sasha Lazin Boy and girl 119
03. Srbija Sonja Škorić Čarobna noć / Magical night 113
04. Gruzija Mariam Kakhelishvili Mari Dari 109
05. Belorusija Daniil Kozlov Muzyki svet 085
06. Litvanija Bartas Oki-doki 067
07. Belgija Jill & Lauren Get up! 061
08. Moldavija Stefan Roscovan Ali Baba 054
09. Holandija Anna & Senna My family 052
10. Letonija Sarlote & Sea Stones Viva la dance 051
11. Švedska Josefine Ridell Allt jag vill ha 048
12. Makedonija Anja Veterova Eooo, eooo 038
13. Malta Nicole Knock knock!… Boom! Boom! 035
14. Ukrajina Yuliya Gurska Mii litak 028