Evrovizija 2011

Lihtenštajn konačno na Evroviziji?

Lihtenštajn bi mogao debitovati na Pesmi Evrovizije 2011. u Nemačkoj!

Prema izjavi Petera Heeba iz lihtenštajnskog nacionalnog emitera 1FLTV, skoro je izvesno da ćemo ovu malu alpsku kneževinu gledati na Eurosongu u Nemačkoj. 28. jula njihova nacionalna televizija 1FLTV aplicirala je za članstvo u EBU-u, čime se otvara mogućnost i za učešće na Pesmi Evrovizije.

Jedini problem koji se može isprečiti jeste pravilnik EBU-a za aktivno članstvo, po kojem postoje 2 kruga primanja. Krajnji rok 1. kruga je 31. januar, a krajnji rok 2. kruga za primanje u aktivno članstvo je 31. jul. To praktično znači da bi čelni ljudi EBU-a trebalo da u roku od 48 sati prihvate aplikaciju Lihtenštajna kako ne bi bio probijen krajnju rok u drugom krugu. Ukoliko se to desi, Lihtenštajn će morati sačekati još jednu godinu kako bi konačno debitovao na takmičenju.

Uprkos ovim činjenicama, Peter Heeb je prilično samouveren, te ističe da je zapravo jedini problem njegove televizije način izbora 1. predstavnika Lihtenštajna na Pesmi Evrovizije. Želja nadležnih u 1FLTV je da se napravi jedan veliki međunarodni šou, nalik nemačkom “Unser Star für Oslo”, u kojem će preko niza eliminacionih emisija odabrati pobednika. Heeb takođe ističe da državljanstvo kandidata neće biti prepreka za učešće.

Kneževina Lihtenštajn je 4. najmanja evropska država nakon Vatikana, Monaka i San Marina, koja je celom svojom površinom smeštena u Alpima, između Austrije i Švajcarske. Kneževina je podeljena na 11 opština u kojima živi 35 000 stanovnika.

Ova mala monarhija je već nekoliko puta u svojoj istoriji pokušavala da debituje na Pesmi Evrovizije. Prvi put su pokušali 1969. godine kada su izabrali pesmu na francuskom jeziku “Un beau matin” koju je izvodila Vetty. Tada nisu mogli da učestvuju, jer kao zemlja u kojoj je nemački zvanični jezik, nisu imali pravo da se predstave sa francuskom pesmom. Drugi pokušaj bio je 1976. godine. Biggi Bachman je trebalo da peva pesmu “Little Cowboy”. U oba slučaja glavna prepreka je bila ta što Lihtenštajn do 2008. godine nije imao svoju nacionalnu televiziju! 15. avgusta 2008. godina osnovana je 1FLTV, a time je konačno otvorena mogućnost za aktivno članstvo u EBU-u i učešće na Eurosongu.

Po svemu sudeći, učešće Lihtenštajna na Eurosongu 2011. godine postaje vrlo izvesno!

Oznake