2011. Jerevan | Reach for the Top

Deveta po redu Dečja pesma Evrovizije održala se u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije. Za datum održavanja takmičenja određen je 3. decembar, a mesto susreta dece iz 13 zemalja učesnica bila je dvorana „Karen Demirhjan”, sportski i koncertni kompleks (Karen Demirchyan Sports and Concerts Complex).

Prvi put u kratkoj istoriji „Dečjeg Evrosonga” takmičenje se održalo u zemlji pobednici prethodnog izdanja. Poznato je da se domaćin bira po posebnoj proceduri, ali je EBU posle pobede jermenskog predstavnika Vladimira Arzumanjana (Vladimir Arzumanyan) sa pesmom Mama, odlučio 18. januara 2011. da Jermenija i njen glavni grad dobiju tu čast jer je javni servis AMPTV ispunio sve zadate uslove za organizovanje takmičenja.

Kako je vreme odmicalo, a organizacija „Dečjeg Evrosonga” počela, EBU je doneo nekoliko novih pravila u vezi sa ovim dečjim izdanjem. Prvo je bilo da se zbog vremenske razlike od tri sata u odnosu na većinsko centralnoevropsko vreme (CET), početak takmičenja pomeri za 19.30 umesto u 20.15, a da šou traje do 21.30 umesto do 22.15, prvenstveno jer to vreme odgovara uzrastu ciljne grupe gledalaca – deci i tinejdžerima.

Drugo pravilo ticalo se jezičke barijere. Do sada je bilo dozvoljeno izvođenje pesme isključivo na maternjem jeziku. Međutim, prethodne godine, zbog korišćenja drugih jezika u pesmama od strane nekoliko izvođača, doneto je pravilo da pesma može da sadrži do 25% reči na nematernjem jeziku.

Dečja pesma Evrovizije 2011. susrela se sa glavnim problemom, a to su zemlje učesnice i njihov sve manji broj, odn. sve veće odustajanje ili nastavak pauze nekih prethodnih učesnika. Tadašnji izvršni supervizor „Dečjeg Evrosonga”, Sitse Baker, zahvalio se ovogodišnjim zemljama učesnicama rečima da treba izdržati ove izazove jer veruje u potencijal budućih takmičenja, najavljujući da će šou već naredne godine biti intimniji (čitaj skromniji), ali sa više učesnika.

Nakon informacija o odustajanju Malte i Srbije, zatim mogućeg uključivanja Italije i San Marina te povratka Španije, kao i odustajanja San Marina u poslednjem momentu, konačno se vrteška zaustavila na broju 13. U Jerevan su na kraju doputovali mali pevači iz 13 evropskih zemalja.

Na sastanku radne grupe i organizatora takmičenja, jermenskog javnog servisa AMPTV, u Ženevi 17. jula 2011. predstavljeni su logotip i slogan takmičenja. Logo je predstavljen ekvilajzerima koji su raspoređeni u obliku planine Ararat koja se uzdiže iznad glavnog grada Jermenije, obojeni u boje jermenske zastave, a slogan nosi naziv „Reach for the top” ili „Dosegni do vrha”. Takođe, odlučeno je i da će se sakupljeni poeni čitati u celosti jer je to postalo moguće zbog malog broja zemalja učesnica. Glasanje je počelo tek nakon svih odslušanih pesama, a o pobedniku su odlučivali publika i žiri u odnosu 50/50, kao i ranijih godina.

Iako su za voditelje prvobitno određeni šefica jermenske delegacije i voditeljka jermenske nacionalne televizije (ARMTV) Goar Gasparjan (Gohar Gasparyan) i rusko-jermenski producent i šoumen Garik Martirosjan (Garik Martirosyan), na konferenciji za medije ARMTV neposredno pred takmičenje, zvanično su za voditelje imenovani Goar Gasparjan i Avet Barsegjan (Avet Barseghyan). Avet je poznato TV lice u Jermeniji, ali pre svega je poznati i cenjeni tekstopisac. Napisao preko 200 pesama na jermenskom i ruskom jeziku, od kojih je nama veoma poznata Jan jan, sa kojom su sestre Inga i Anuš predstavljale Jermeniju u Moskvi 2009. Pregovori sa Garikom su propali zbog, kako su mediji nagađali, neslaganja oko novčane naknade.

Te 2011. godine UNICEF ponovo nije bio koproducent celog događaja, kao 2007, 2008. i 2010. Umesto njega, šou je podržala organizacija „World Vision Armenia”, jermenski ogranak organizacije „World Vision International”. To je hrišćanska humanitarna organizacija koja se zalaže za jednaka prava i mogućnosti za svu decu, kao i za sve grupe koje se suočavaju sa siromaštvom i diskriminacijom.

Interval nastup su upotpunili Vladimir Arzumanjan, pobednik 2010. i Sirušo, jermenska predstavnica u Beogradu 2008. Kao specijalni gost nastupila je Moli Sanden (Molly Sandén), švedska predstavnica iz Bukurešta 2006. koja je ostvarila i najbolji rezultat za Švedsku do sada – 3. mesto. Moli je već odavno prerasla ovo takmičenje pa je novu evrovizijsku sreću već okušala 2009. i 2012. na Melodifestivalenu, švedskom evrovizijskom izboru.

Takmičarsko veče proteklo je uz prepunu dvoranu „Karen Demirhjan”, raspoloženu publiku, odlične nastupe izvođača i uz nešto skromniju rasvetu i scenografiju nego prethodnih godina. Glasanje je trajalo 15 minuta, a neposredno pre početka objave, Australija se na simboličan način uključila u glasanje nagradivši sve učesnike sa po 12 poena. Ubrzo po početku glasanja, dalo se zaključiti da će tri zemlje voditi bitku za prvo mesto: Belorusija, Holandija i Gruzija, dok ih je Rusija pratila na četvrtom mestu veći deo glasanja. Poslednja je glasala Belgija i u tom momentu pobednik nije bio izvestan pošto su Gruzija i Belorusija bile blizu po poenima. Međutim, kada je Belgija dala Belorusiji dva poena, a Holandiji 12, bilo je jasno da će devojčice iz Gruzije poneti kući trofej Dečje Evrovizije 2011.

Grupa CANDY iz Gruzije sa disko pesmom Candy music donela je tako Gruziji drugu pobedu u istoriji „Dečjeg Evrosonga”. Prvu pobedu ostvarili su 2008. u Limasolu, a tri godine kasnije, došla je i ova druga na red. Na drugom mestu našla se favorizovana Holandija, dok su treće mesto podelile Belorusija i Rusija.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Gruzija CANDY Candy music 108
02. Holandija Rachel Teenager 103
03.* Belorusija Lidiya Zablotskaya Angely dobra 099
03.* Rusija Katya Ryabova Romeo and Juliet 099
05. Jermenija Dalita Welcome to Armenia 085
06. Moldavija Lerika No, no 078
07. Belgija Femke Een kusje meer 064
08. Bugarska Ivan Ivanov Superhero 060
09. Švedska Erik Rapp Faller 057
10. Litvanija Paulina Skrabytė Debesys (The clouds) 053
11. Ukrajina Kristall Europe 042
12. Makedonija Dorijan Dlaka Žimi ovoj frak 031
13. Letonija Amanda Bashmakova Moondog 031