High five

HIGH FIVE: Princeza bez krune

U drugom nastavku rubrike “HIGH FIVE” predstavljamo vam najbolje pesme Jugovizije koje se nisu plasirale na Evrosong. Mi smo načinili uži izbor, a vaš zadatak je bio da odaberete omiljene. Pesme koje se nisu plasirale u TOP 5, ali su svakako vredne pomena: “Sitnije, Cile, sitnije” (20%), “Ti si mi bila naj, naj” (18%), “Miki, Mićo” (17%), “Dženi” (13%), “Ding ding dong” i “Baj, baj, baj” (11%), “Balerina”, “Pružam ruke”, “Na, na, na” i “Ma daj obuci levisice” (10%), “Šaj, rode, šaj” i “Samo jedan dan” (7%) i “Prvi snijeg” (5%). Svaki posetilac imao je priliku da glasa za pet pesama. Brojevi u zagradama označavaju procenat posetilaca koji su glasali za određenu pesmu. Evo i najboljih (od 5. do 1. mesta):

1. RUDI (MASIMO)
Pesmu “Rudi” Bebi Dol je napisala sama. Pojedini izvori govore kako je pesma posvećena Bebinoj velikoj ljubavi, Masimu Saviću. On je verovatno pomno pratio Jugoviziju te, 1983. godine. Pobedu je u Novom Sadu odneo predstavnik TV Titograda, Danijel. Njegova pesma nije se dopala samo domaćoj, već i evropskoj publici – “Džuli” je u Minhenu zauzela 4. mesto. Bebi Dol je, predstavljajući TV Beograd, zauzela 6. mesto na Jugoviziji. Pokušavaće da se domogne karte za Evroviziju nekoliko puta i uspeće da uhvati poslednji voz; Dragana Šarić bila je poslednja predstavnica Jugoslavije. “Brazil” je ostao veći hit od pesme “Rudi”, ali je i pesma posvećena Masimu bila dovoljno lepa da je svrstate u naš TOP 5 (22%).

2. VATRA I ODISEJA
“Odiseja” je legendarna pesma – jedna od onih koje se bez naročitog razmišljanja mogu uvrstiti u antologijske. Leo Martin ju je izveo na Jugoviziji u Opatiji, 1973. godine (istini za volju, tadašnji izbor se zvao Dani jugoslovenske zabavne muzike). Pobedu je odneo predstavnik TV Sarajeva, Zdravko Čolić, koji je u Luksemburgu izveo pesmu “Gori vatra” koja je među sedamnaest pesama zauzela tek 15. mesto. Možda bi sličnu sudbinu imao i Leo Martin koji je na Jugoviziji te godine bio tek sedmi (iza Korni grupe, Krunoslava Slabinca…). Loš plasman ipak nije zasmetao “Odiseji” da postane jedna od pesama za sva vremena. Univerzalan, himničan tekst, snažna melodija i zanimljiv vokal, dali su pečat ovoj pesmi i smestili je na četvrto mesto u našoj anketi. Za nju je glasao svaki četvrti posetilac sajta.

3. RAT I MIR PA RAT
Pobedom grupe Riva, Jugoslavija je prvi i poslednji put dobila priliku da organizuje Evroviziju. Jugovizija je te godine održana u Zadru i vladalo je mišljenje da, kakve god da su pesme poslali TV centri iz ostalih pet republika, svakako bi pobedila neka pesma TV Zagreba. Tako je i bilo. Najuverljiviju pobedu na Jugoviziji (ikada) odneo je megahit “Hajde da ludujemo”, a Tajči se sa njom našla šest mesta ispod Totoa Kotunja. Naša pevačica Viktorija se, kako i sama kaže, prijavila te godine na Jugoviziju samo kako bi predstavila svoju pesmu. Dalje od toga i nije mogla – iako lepa, pesma “Rat i mir” bila je potpuni plagijat pesme “Thunder March” koju izvodi Marti Fridman (a kao autor je potpisan Bane Jelić). Na posletku je osvojila solidno peto mesto na Jugoviziji i treće (28%) u našoj anketi. Sasvim dovoljno za jedan lep plagijat.

4. DUNAV NE TEČE KROZ BRISEL
Dan pred Praznik žena, u Beogradu je 1987. godine održana Jugovizija na kojoj su uverljivu pobedu odneli Novi fosili. Njihova pesma “Ja sam za ples” prikupila je 92 poena na Evroviziji u Briselu i time donela Jugoslaviji visoko četvrto mesto. Te godine su na Jugoviziji učestvovale velike zvezde (sa manjim ili većim uspehom): Masimo, Tereza Kesovija, Indeksi, Vajta… Avangardna hrvatska pevačica, Josipa Lisac, izvela je, ipak, najveći hit te godine. Bila je to balada “Gdje Dunav ljubi nebo“ za koju žiri nije imao previše sluha. Kompozicija čiji su autori Krešimir Klemenčić i Alka Vujica završila je tek na devetoj poziciji. Da dobre festivalske pesme pronalaze svoj put čak i onda kada ih žiri potceni, govori i ova pesma za koju je 24 godine kasnije glasalo 34% anketiranih glasača.

5. PRINCEZA BEZ KRUNE
Ubedljivi pobednik naše sedmodnevne ankete je pesma “Princeza” Dade Topića i Slađane Milošević. Čak 39% glasača uvrstilo ju je u svoj TOP 5. Originalan naziv ove rok-balade bio je “Negdje izvan planeta”, a danas se može označiti kao apsolutni evergreen. To se ne bi moglo reći i za pesmu koja je trijumfovala na Jugoviziji te 1984. godine. Bila je to pesma koju su izveli Vlado i Izolda pod imenom “Ciao, amore”. Naziv te pesme verovatno je sugerisao oproštaj sa bilo kakvom nadom o dobrom plasmanu; Jugoslavija je bila na pretposlednjem mestu u Luksemburgu. Loš plasman je sam po sebi bio pokazatelj najvećeg promašaja Jugovizije. Zbog sukoba među članovima žirija, “Princeza” je završila tek na šestom mestu. Danas je svi znaju. Ovdašnjem poznavaocu Evrovizije verovatno ne bi bilo teško ni da se seti reči pobedničke pesme, ali ne zbog njenog lirskog ugođaja ili popularnosti već zbog toga što se tra-la-la tekstovi obično lakše pamte. Slađana je nakon ove Jugovizije odlučila da se više nikad ne takmiči. Dado se okušao na Dori pa je konačno dospeo na evrovizijsku scenu 2007. godine. Međutim, Helsinki mu nije bio taličan – bio je prvi hrvatski predstavnik od uvođenja novog koncepta koji nije uspeo da se plasira u finale. Slađana je na nagovor Dade Topića pristala da se još jednom pojavi na festivalu, ali ovog puta Budvanskom. Uspeli su da ga osvoje svojim drugim duetom, “Kad reči zastanu”.

Sledeće nedelje, u rubrici “HIGH FIVE” bavićemo se najkontroverznijim tekstovima našeg nacionalnog izbora.

Povezane vesti: Sindrom copy/paste: Plagijati i Evrovizija

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @ Dejan: Слажем се, то је била огромна грешка и исполитизована одлука.
    @ Marko: Хвала ти, биће још боља 😉

  • Super vam je nova rubrika!:D samo tako nastavite…HIGH FIVE!:D
    Meni je od ovih pesama omiljena “Kad Dunav ljubi nebo”, carobno…

  • Kada sam glasao na listi pored toga da li mi se neka pesma dopada ili ne posmatrao sam je i u odnosu na pobednicku pesmu iz te godine. Uglavnom, u vecini ponudjenih godina pobedila je prema koja je zaista postala megahit ili cak osvojila dobro mesto ne ESC, tako da bez obzira koliko volimo npr. “Rudi” i “Rat i mir”, ipak su “Dzuli” i “Hajde da ludujemo” bile jako zapazene. Cak je i za “Gdje Dunav ljubi nebo“ pod znakom pitanja da li bi prosla bolje od “Ja sam za ples”. Zato se “Princeza” jos vise istice kao apsolutni pobednik u ovoj kategoriji jer “Ciao amore” osim sto je bila bleda kopija hita o prolaznoj letnjoj ljubavi po ugledu na “Dzuli” nije postala veliki hit ni kod nas, a kamoli na ESC. To je definitivno najveca greska zirija Jugovizije.