High five

HIGH FIVE: Nikad kao Bane

Iako sam kao novu temu u okviru rubrike „High 5“ najavio tekst o najkontroverznijim tekstovima domaćih izbora, odlučio sam da taj tekst ostavim u svojoj mentalnoj fioci i da ove nedelje ipak napišem nekoliko komentara o predstojećem domaćem izboru. Možda će komentari biti previše lični. Možda previše subjektivni. Možda previše hejterski. Možda ću grubo prekršiti pravilo da se o ukusima ne raspravlja, ali ću istovremeno postaviti i pitanje: Ima li išta lepše od toga? Na samom početku želim da naglasim da ću u trećem nastavku rubrike „High 5“ izneti svoje mišljenje. Dakle, to nije mišljenje sajta Escserbia.com niti dogmatsko mišljenje o čijoj ispravnosti i ne treba diskutovati. Ne. To je moje lično mišljenje. Dato uz moje ime i prezime.

Kao i svake godine, nekoliko nedelja pred domaći izbor uveliko se priča o mogućim kandidatima za Evroviziju. Odabrao sam petoro njih za koje verujem da imaju najviše šanse da se pojave na nacionalnom izboru.

1. ALEKSANDRA KOVAČ
Aleksandra Kovač je pevačica koja zaista izgleda svetski. Ne kažem to zbog MTV nagrade koju, u njenom slučaju, ne cenim previše: dobila ju je u konkurenciji Ede Majke & co. Kažem to zbog harizme koju ima, neobičnog izgleda koji kao da sam po sebi nagoveštava mainstream muziku kojom se bavi. Ne znam previše njenih pesama – mogao bih na prste da ih nabrojim. Ipak, na osnovu onoga što znam, sklopio sam deliće slagalice i shvatio da se radi o jednoj hrabroj mladoj umetnici koja sledi svoj put i ne prepušta se talasima komercijalizacije. Nakon što smo saznali da će ona biti jedan od kompozitora za ovogodišnji nacionalni izbor, počelo je da se priča kako će ona svoju pesmu sama otpevati. I meni se to čini kao pristojno rešenje. Ni sjajno (jer ima mnogo boljih) ni loše (jer ima mnogo gorih). Jedno je sigurno: ne bismo se obrukali.

2. ANA MAGLICA
Moram da priznam da sam tek danas čuo za Anu. Hvala YouTube-u koji mi je omogućio da odmah pogledam nekoliko njenih nastupa. Moj internet se odlučno borio protiv toga jer je ovih dana brz kao napredak Srbije ka Evropskoj Uniji. Moram da mu šaljem pismenu molbu i da ga pomilujem po kosi svaki put kad hoću da pogledam neki video. Uspelo mi je. Na osnovu onoga što sam čuo i video, mogu da kažem da sam prijatno iznenađen. Devojka je simpatična i ima prijatnu boju glasa. Učenica je Aleksandrine pevačke škole. Za moj ukus, previše (i primetno) imitira svoju učiteljicu, ali može joj se oprostiti zbog godina. Koliko god ona bila interesantno rešenje, mislim da su šanse da se pojavi na Evroviziji minimalne. Ona bi bila ovogodišnji Oliver Katić: anonimni kandidat koji mora da se bori protiv dva mnogo poznatija igrača. Ako posmatram politički, to je donekle i dobro: glasovi se neće rasipati i na treću stranu i tada će se ovo takmičenje (kako predviđam) pretvoriti u duel Aleksandra Kovač – Dušan Svilar.

3. NIKOLA SARIĆ SAJKO
Jedni pričaju da će ovaj dečko pevati Kornelijevu pesmu, a drugi govore kako neće jer je vezan ugovorom za Emotion. Nikola Sarić je bivši učesnik Operacije Trijumf. Prošetao se po sceni poslednje Beovizije, napravio nekoliko skandala i isto toliko pesama. Njegov estradni put klasičan je primer karijere zasnovane na rijaliti šou programu. Geometrijski bih mogao da je predstavim jednim oštrim uglom: nagli uspon i nagli pad. Instant-zvezda sa ograničenim rokom trajanja. No, sve to bi trebalo staviti na stranu ako se sagledava njegovo moguće učešće na nacionalnom izboru. Pre svega, voleo bih (iz čiste radoznalosti) da vidim kako izgleda kombinacija Kornelije Kovač – Sajko. Mislim da bi se njegovo eventualno učešće na Evroviziji završilo na sličan način kao i prošlogodišnje učešće Vukašina Brajića, Sajkovog brata po rijalitiju. Nezapaženo.

4. DUŠAN SVILAR
Njegovo ime mi je odmah palo na pamet čim sam čuo da Kornelije komponuje za Evroviziju. Ne zato što sam to priželjkivao, već zato što sam se toga bojao. Kornelije je napisao prvu pesmu Dušana Svilara i često su nastupali zajedno. Kada je Kornelije za ovaj portal opisao kakve kvalitete treba da ima pevač koji će pevati njegovu pesmu, vizija o Svilaru kao predstavniku bila je sve bliža. A sada su i mediji počeli da pišu o tome. Ako se to zaista dogodi, ako Dušan zaista bude izvodio Kornelijevu pesmu, mislim da takmičenja i ne mora da bude. Pobednik će se znati unapred. Ogromna i organizovana Grand-mašinerija slaće svoje glasove vaspitanom i talentovanom Duletu koji će im na kraju zahvaliti biranim i ljubaznim rečima. I biće to sasvim dovoljno za pobedu. Tako je to kad dozvolite Grandu (oktopodu) da raširi svoje uticaje (pipke). Nisam od onih koji automatski osuđuju Grand kao prvo i okrutno zlo Srbije. Ne. Prošlogodišnja pobeda Milana Stankovića je za mene bio odličan potez. O Milanu možete da sudite na različite načine, ali je evidentno da on ima harizmu i vrlo zvonak  i autentičan glas. Dušan je možda i bolji pevač od Milana. Nisam muzički stručnjak pa ne mogu ni da procenim. Međutim, Dušan je (prema mom mišljenju) pevač-štreber. On kao da peva po notama iz notne sveske. Sve je to lepo i dobro, ali previše uštogljeno, tačno, precizno, bez duše, uz izvežbani osmeh koji odražava redovnu higijenu zuba, uz frizuru koju mu je baka namestila pre emisije, uz pokrete rukama koje je nevešto navežbao u prethodnim Grand-paradama i šaradama, uz imidž finog i pristojnog momka. Ok, ako budemo imali neko evropsko takmičenje bon-tona, možemo da ga pošaljemo. Ali Dušan Svilar i Evrovizija su dva disparatna pojma. Glasaće za njega ekipa koja ga je pre nekoliko godina dovela do pobede: bake, deke, tetke, strine – sve uz izraz oduševljenja na licu što će Mali Dule u Evropu, što će nas predstavljati jedan tako fin mladić koji je dve škole završio i koji je u narodnjačkom takmičenju pobedio ne otpevavši nijedan narodnjak. A Srbija voli paradokse.

5. OSTALI
Postoji još nekoliko kandidata za koje se priča da bi mogli da nas predstavljaju. Između ostalih, to su Aleksandra Radović, Nikola Paunović, Željko Vasić, Kristina Kovač, Mari Mari, Đorđe David i Zoran Šandorov. Mislim da su njihove šanse minimalne, iako među njima svakako ima boljih imena od ovih koje sam opisao u prve četiri tačke. Aleksandra Radović sa odličnim glasom, Kristina Kovač sa nenametljivim šarmom, Mari Mari kao jedna vrlo interesantna osoba koja može da ispuni sve evrovizijske zahteve. Ipak, mislim da su njihove šanse samo teorijske. Srbija je mala država. U ovakvom sistemu biranja predstavnika, svi iole dobri i poznati kompozitori će jednom doći na red. Ove godine smo „ispucali“ Kovače. Ako Dule već mora da nas predstavlja, neka to bude odmah. Da se rešimo i njega pa da od sledeće godine mirne duše mogu ponovo da gledam koliko-toliko neizvestan šou na RTS-u. Bez Granda. Da Saša Popović organizuje Evroviziju, svake nedelje bi ispadala po jedna država.

Čujemo se sledeće nedelje! High 5!

httpv://www.youtube.com/watch?v=KsO8JuJZqzM&feature=related

Povezane vesti: HIGH FIVE: Princeza bez krune
Sindrom copy/paste: Plagijati i Evrovizija

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Oni se ovde bore za sebe!
  Svako ponaosob! Jer Evrovizija je velika šansa, mnogo veća šansa za kompozitore nego za izvođače da se dokažu i pokažu, i sebi otvore put ka unosnijem tržištu nego što je naše!

  I zaista ne verujem da će neko od njih troje namerno da sabotira samog sebe da bi jedno od njih ostvarilo zacrtani cilj!

 • @ Miodrag: Слажем се 🙂
  @ Dejan: Интересантна ми је твоја теорија и делује ми врло остварљиво. Наравно да је Ковачима породица изнад Евровизије. Питање је колико добру песму има Александра. Ако је за Евровизију, пустиће је. Ако је само желела да се испромовише и покупи мало медијске пажње, онда ће пустити Дулета.
  @ Aleksandar Saša: Da, Maja bi bila odličan izbor 🙂

 • Ja mislim da ce tata i cerke da se dogovore ce ko da ide na Evroviziju i, posto su veoma iskusni, izborom pevaca (a mozda i pesama) sami ce odabrati predstavnika. Dakle, ako Aleksandra zeli na ESC, Bata i Kiki ce reci “vazi Maki, idi ti” i angazovace pevace xy i yx poput ove Ane Maglice koji nema sanse da u televotingu pariraju Aleksandri. Ne verujem da ce Kornelije da izvuce Svilara protiv Aleksandre. Ako pak zele da ide Batina pesma, onda je moguce da cak i Aleksandra posegne za nekim neafirmisanim imenom, cisto da im daju malo reklame (i mladim talentima i svojoj skoli), a pobedu odnosi Svilar.
  U svim ovim kombinacijama meni licno bi se najvise dopalo da izbor padne na Kristininu pesmu (male sanse) pa cak i Kristinin nastup (nikakve sanse).

 • Potpuno se slazem sa kompletnim komenatorm, posebno za Dusana Svilara. On bi bio idealan izbor za Evroviziju 1965. godine.