2012. Amsterdam | Break the Ice

Jubilarni deseti susret dece Evrope na Dečjoj pesmi Evrovizije održao se 1. decembra u glavnom gradu Holandije, Amsterdamu. Tek 12 mladih talenata takmičilo se u Areni HMH, što je ovo izdanje „Dečjeg Evrosonga” svrstalo u najmalobrojnije u svojoj istoriji do tada.

Dečju Evroviziju 2012. obeležila je skromnost, jubilej i nove zemlje učesnice. Holandija je po drugi put u kratkoj istoriji ovog takmičenja dočekala raspevane klince Evrope. To je bio prvi put da jedna zemlja po drugi put ugošćuje mlade muzičke talente. Televizija AVRO je već bila organizator Dečje pesme Evrovizije u Roterdamu 2007. godine, a na sastanku šefova delegacija u oktobru 2011. u Jerevanu, doneta je odluka da ovaj javni medijski servis bude domaćin jubilarnog, 10. izdanja Dečje pesme Evrovizije.

Krajem februara 2012, kada je zvanično objavljeno da će Amsterdam biti domaćin „Dečjeg Evrosonga”, mnogi su govorili da ovom takmičenju nema budućnosti. Do tada je već bio mali broj zemalja učesnica, a još nekoliko zemalja najavilo je svoje povlačenje. Redom su odustajale Bugarska, Litvanija, Letonija, Makedonija. Nažalost, ni predstavnik Srbije nije se takmičio na ovom jubilarnom izdanju, što je druga godina našeg odsustvovanja.

Nakon nekoliko spektakularnih organizacija prethodnih godina u velelepnim dvoranama glavnih gradova zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, holandska televizija AVRO i EBU doneli su odluku da ovogodišnja Dečja pesma Evrovizije bude skromnija nego ranijih godina. Sitse Baker, supervizor „Dečjeg Evrosonga”, tada je u izjavi za medije rekao: „Cilj nam je da imamo više učesnika, ali da događaj bude intimniji. Sigurni smo da će biti organizovan divan šou na visokom nivou.”

Broj učesnika se, bez obzira na pompezne najave, ipak smanjivao, pa se zaista činilo da se ovo takmičenje susreće sa problemom nezainteresovanosti televizija, a čini se i da je ekonomska kriza širom kontinenta uzela svoj danak. Međutim, pripreme holandske TV AVRO počele su već krajem februara objavom grada domaćina. Najpre je odlučeno da se „Dečji Evrosong” održi u dvorani HMH (Heineken Music Hall) kapaciteta 3-4 hiljade gledalaca. Potom su objavljene informacije o domaćinima predstojećeg takmičenja – program će voditi Kim-Lijan van der Mej i Evaut Genemans (Kim-Lian van der Meij & Ewout Genemans). Kim-Lijan je već vodila izdanje Dečje Evrovizije 2007. u Roterdamu, dok je Evaut bio voditelj holandskog nacionalnog izbora Junior Songfestival.

Desilo se i ono što je malo ko očekivao. Tri nove države prijavile su se za takmičenje, što je činilo dobru stranu ovog jubilarnog 10. izdanja. Zemlje koje su debitovale na izboru bile su Albanija, Azerbejdžan i Izrael.

Sitse Baker je izjavio da je veoma srećan i počastvovan što na listi prijavljenih učesnika vidi nove zemlje. „Mi u EBU smo odlučni da održimo ovaj događaj u teškim ekonomskim vremenima, a podrška prijavljenih javnih emitera od ključnog je značaja za održivost i budućnost ovog takmičenja”, kazao je tim povodom Sitse Baker.

Izgled bine i scenografije bio je dizajniran tako da odgovora sloganu „Break the Ice”. Organizatori su najavili da će učesnici i posetioci u dvorani imati utisak da su deo jedne lepe „ledene bajke”. Bina je bila povezana dvama mostovima od kojih je jedan voditi do tzv. „ledene sobe (ice room)”, odn. green rooma, dok je drugi bio pista za defilovanje učesnika, tzv. catwalk. Scenografija je, za razliku od izdanja u Jerevanu 2011. obilovala i LED ekranima koji su menjali izgled i grafiku tako da svaki nastup izgleda drugačije.

„Naša poruka svoj deci, njihovim porodicama, fanovima i publici je – probijmo led u Amsterdamu, a uz malu pomoć majke prirode, Amsterdam će u decembru biti velika zimska zemlja čuda. Amsterdam je grad poznat po svojim čamcima, kanalima, moru… Kada se u zimskom periodu spuste temperature, voda se zaledi, i upravo zato je slogan ovogodišnje Dečje pesme Evrovizije ’Break the Ice (Probijmo led)’. Zato se mrdnite iz svog komfora, razbijte barijere, budite svoji i delite ljubav prema muzici. Stvorite nove prijatelje iz svih krajeva Evrope u Amsterdamu“, poručili su organizatori.

Novitet je bilo glasanje „13. zemlje”. Naime, nakon što je u Jerevanu 2011. Australija podelila svim učesnicima 12 poena, 2012. godine dodatne poene dao je posebno oformljen žiri koji su činila deca uzrasta od 10-15 godina sa iskustvom u muzici. Njih dvanaestoro, po jedan iz svake zemlje učesnice, glasao je za takmičarske pesme, pa su tako sabrani glasovi dali još jedan TOP 10 najboljih pesama, a rezultate je pročitao specijalni gost večeri u toku interval nastupa.

Polovinom oktobra, na sastanku šefova delegacija zemalja učesnica i Izvršnog odbora 10. „Dečjeg Evrosonga”, podnete su i konačne prijave sa pesmama predstavnika i pratećim materijalom. TV AVRO organizovala je i žreb za redosled nastupanja. Žreb je bio poludirigovan. Prvo (1), poslednje (12) i pretposlednje mesto (11) određeni su slučajnim izborom, dok su preostala mesta u redosledu raspoređena tako da dve slične pesme ne budu izvedene jedna pored druge. Takmičenje u Amsterdamu otvorio je predstavnik Belorusije, dok je poslednja nastupila predstavnica zemlje domaćina.

Finalno veče je počelo podsećanjem na sve dotadašnje pobednike „Dečjeg Evrosonga” uz prikaze najzanimljivih momenata u desetogodišnjoj istoriji ovog takmičenja. Potom je usledila spektakularna retrospektiva dešavanja u Amsterdamu tokom „evrovizijske sedmice”, podržana uzbudljivom i napetom muzikom koja je prikazala kako su učesnici uvežbavali svoje nastupe na sceni HMH arene. A zatim…

A zatim je usledio i zvanični početak večeri koji su označili brojni dobošari podržani muzikom Lorenine pobedničke evrovizijske pesme Euphoria. Raskošna scenografija i moćna rasveta uz nekoliko LED ekrana u pozadini učinili su da se publika i gledaoci osećaju kao u predvorju zamka Snežne kraljice. Predstavnica Holandije u Jerevanu 2011. Rejčel dodatno je podigla atmosferu svojim kratkim izvođenjem Euforije čija je matrica sve vreme išla u pozadini, praćena udarcima malih dobošara.

Kratke video-razglednice su ponovo prikazivale izvođače koji su bili u centru pažnje. Zanimljivo je i to da parter dvorane i deo neposredno ispred scene, nisu imali sedeća mesta, već su publika i fanovi stajali i sve vreme plesali i pevali.

U interval nastupu najpre su svi učesnici otpevali zajedničku pesmu We can be heroes, kao podrška organizaciji i ideji „Kids right / Prava dece”. Potom je nastupio Ralf Makenbah, predstavnik Holandije i pobednik takmičenja 2009. u Kijevu, koji je otpevao svoju novu pesmu This is the party.

Kao što je bio običaj i prethodnih godina, organizatori su nagradili sa po 12 poena sve učesnike. Ralf je nakon svog nastupa i prvih dobijenih dvanaestica, pročitao i glasove „13. žirija” – najviše poena dobila je gruzijska pesma, Ukrajina je dobila 10, a Rusija 8 poena.

Kim-Lijan je zatim otpevala zvaničnu pesmu i temu ovogodišnjeg takmičenja Break the ice, nakon čega se krenulo sa objavom rezultata glasanja. Publika je mogla da glasa 15 minuta, a najviše se moglo glasati 20 puta sa jednog broja telefona. Njihovi glasovi dodati su glasovima stručnog žirija koji je svoju dužnost obavio tokom druge generalne probe.

Ukrajina, Gruzija i Rusija su se na polovini toka glasanja izdvojile na vrhu tabele, prateći ih Jermenija i Holandija. Ako izuzmemo ustaljene pozdrave i pohvale za dobar šou, najbolji utisak je ostavio dečak iz Izraela koji je objavljivao glasove svoje zemlje. On se izdvojio spontanošću i prirodnim osmehom, za razliku od devojčice iz Azerbejdžana koja je svoju preterano izveštačenu euforiju iskazivala čak i pri dodeli jednog poena. Zanimljivo, Azerbejdžan je bez poena ostavio Jermeniju iz očigledno političkih razloga, dok je 12 poena dodelio Albaniji koja je do tog momenta imala samo 12 poena poklonjenih od organizatora.

S druge strane, nešto kasnije, ni Jermenija nije ostala dužna, te je na isti način ostavila Azerbejdžan takođe bez poena. U tom trenutku, Ukrajina se „odlepila” sa skoro 20 poena više od drugoplasirane Gruzije i dalo se naslutiti ko će biti pobednik. Moldavija je glasala pretposlednja i dodelivši 12 poena Ukrajini, odlučila je da je Anastasija Petrik sa pesmom Nebo pobednik 10. Dečje pesme Evrovizije.

Poslednji glasovi pristigli iz Gruzije samo su potvrdili trijumf ukrajinske predstavnice koja je tako donela prvu pobedu svojoj zemlji na „Dečjem Evrosongu”.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Ukrajina Anastasiya Petryk Nebo 138
02. Gruzija The Funkids Funky lemonade 103
03. Jermenija Compass Band Sweetie baby 098
04. Rusija Lerika Sensation 088
05. Belgija Fabian Abracadabra 072
06. Švedska Lova Sönnerbo Mitt mod 070
07. Holandija Femke Tik tak tik 069
08. Izrael Kids.il Let the music win 068
09. Belorusija Egor Zheshko A more-more 056
10. Moldavija Denis Midone Toate vor fi 052
11. Azerbejdžan Omar & Suada Girls & boys (Dünya sənindir) 049
12. Albanija Igzidora Gjeta Kam një këngë vetëm për ju 035