Evrovizija 2012 Intervjui

EKSKLUZIVNO: Intervju sa Majom Sar, predstavnicom BiH 2012.

Bosanskohercegovačka radio-televizija, BHRT, odabrala je Maju Sar (Maya Sar), čije je pravo ime Maja Sarihodžić, da u maju ove godine brani boje svoje zemlje na 57. takmičenju za Pesmu Evrovizije u Bakuu. Šta za nju znači predstavljati svoju zemlju, koja su njena očekivanja i planovi za scenski nastup, šta misli o svojoj konkurenciji, i još mnogo toga – saznajte u tekstu ispod.

Pozdrav Majo. Želim prvo da ti se zahvalim što si pristala da govoriš za naš sajt. Čestitam ti na izboru za predstavnicu Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije 2012.

Hvala vam mnogo! Hvala za priliku, da se putem vašeg sajta približim fanovima Evrosonga u Srbiji.

Bosanskohercegovačka delegacija na Evrosongu ukazala ti je svoje poverenje i odlučila da upravo ti ove godine predstavljaš Bosnu i Hercegovinu na Evroviziji naredne godine. Šta za tebe znači biti predstavnik svoje zemlje na ovom najprestižnijem muzičkom takmičenju?

Velika mi je čast i zadovoljstvo, da mogu biti jedan od učesnika tako velikog, muzičkog spektakla, koji ima dugogodišnju tradiciju. Prvenstveno zbog toga što na najlepši način, pesmom, predstavljam svoju domovinu. To je zaista privilegija. Zahvaljujem se Direkciji „BH Eurosonga” i čelnim ljudima BHRT-a na ukazanom poverenju.

Negde sam pročitao da je tvoja evrovizijska pesma nastala pre pet godina. Zašto si se baš odlučila za tu pesmu?

Odluku o pesmi predstavnici smo doneli zajedno sa šefom delegacije, Dejanom Kukrićem, jer smatramo da je najadekvatnija pesma za tu priliku. Obzirom na to da svoj album privodim kraju, u opticaju je bilo puno pesama, ali je odluka pala na jednu pesmu.

Šta bi izdvojila kao njene najbolje strane u kontekstu takmičenja na kojem će biti izvedena?

Pošto sam autor i izvođač, pesma je potpuno autentična. Iskrena interpretacija i biografska priča su najveći aduti te pesme, kao i sama melodijska linija i aranžman, koji dodatno naglašavaju emociju pesme.

Pošto pesma već postoji, da li je odlučeno na kojem jeziku će biti otpevana na samom takmičenju?

U planu je snimanje pesme na nekoliko jezika, sve opcije su u igri.

Da li se bar okvirno zna kada će pesma biti predstavljena javnosti?

Trenutno studiozno radimo na produkciji pesme, tako da će pesma nakon finaliziranja biti predstavljena javnosti.

Razmišljaš li o nastupu u Bakuu ili je o tome još prerano govoriti?

Atmosfera i poruka pesme su prilično jasne. Želela bih nastupom što vernije to preneti gledaocima.

Znam da si bila prateći vokal Deenu na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ove godine si imala zaista zapažen nastup u Diseldorfu sa Dinom Merlinom. Šta se od tog tvog prvog pojavljivanja na ovoj sceni promenilo u odnosu na ovo poslednje?

Između ta dva nastupa prošlo je sedam godina. Evrosong stalno podiže kriterijume u produkcijskom smislu. Radujem se novinama ovogodišnjeg Evrosonga.

U ovom trenutku širom Evrope se biraju predstavnici za Evroviziju 2012. Već su poznati neki od tvojih direktnih konkurenata. Šta misliš o njima (Željko Joksimović, Rambo Amadeus, Kaliopi)?

To su umetnici koje jako cenim i koji su dokazani kao autori i izvođači. Poznavajući njihov rad, sigurna sam da će imati odlične nastupe.

Koji je tvoj glavni cilj i cele delegacije uopšte? Da predstaviš sebe kao izvođača, pesmu, ili se razmišlja i o plasmanu?

Nismo opterećeni konačnim plasmanom. Za cilj imamo da nastup i finalna produkcija budu na najvišem evropskom nivou, kako bi na najkvalitetniji način predstavili svoju državu.

Možeš li nam nešto reći o svojim impresijama sa nedavnog gostovanja u Srbiji, u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem” i sa koncerata Dina Merlina u Beogradskoj areni?

Publika u Srbiji me svaki puta prijatno iznenadi svojom muzikalnošću i gostoprimstvom. Imali smo jako emotivan nastup u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem”, a tri prelepa beogradska koncerta su upotpunila doživljaj, pa iz Beograda nosim samo najlepše uspomene.

Sećaš li se svoje prve odgledane Evrovizije? Da li si ikada maštala kao klinka da ćeš baš ti nekada nastupiti na ovom takmičenju?

U mojoj porodici postoji tradicija praćenja Evrosonga. Imam jednu fotografiju, kada sam bila devojčica, na kojoj sam sa mikrofonom u ruci, obučena kao tadašnja pobednica, Emilija Kokić (grupa „Riva”). To vam sve govori.

Reci nam, u tri reči, šta je za tebe Evrovizija?

Veliki događaj, izazov i odgovornost.

Koje pesme iz istorije ovog takmičenja su ti najdraže ili koje bi ti volela da si otpevala?

„Waterloo” grupe ABBA je, čini mi se, najdugovečnija pesma sa Evrosonga, a posebno mi je u sećanju ostao nastup Patricije Kas.

Da li ćemo sada zbog Evrovizije da još čekamo na izlazak tvog prvog albuma?

Album će se na tržištu pojaviti odmah nakon Evrosonga, što me jako veseli!

Majo, u ime portala ESC Serbia i u svoje lično ime želim ti mnogo sreće u Bakuu. Na kraju, koju bi poruku poslala našim čitataocima?

Hvala, od srca! Svim čitaocima želim da budu pozitivni, da veruju u sebe i nikada ne odustaju od svojih snova!

ESC Serbia se posebno zahvaljuje šefu BH delegacije na Pesmi Evrovizije, gosp. Dejanu Kukriću, na nesebičnoj pomoći prilikom realizacije intervjua.

httpv://www.youtube.com/watch?v=RgbnVKh56MU

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • saznao sam da je zbog slabog zainteresovanja otkazana dora hrvatska ce birat interno

  • Hvala Nikola 🙂
    Ali ništa ne bi bilo bez naravno Slobodana i Dejana 🙂

  • Svaka čast Fuade na vrlo lepom intervjuu. Vrlo lepa pitanja, a Maja je sjajna!…a znao sam to..još od njene prve pesme.. 😉

  • S obzirom da joj se mnogo dopao nastup Patricije Kas koji je relativno svez ( od pre par godina ) mislim da bi to mogao da bude trag u kom pravcu ide B&H nastup ove godine…