Iz mog ugla 2012

Iz mog ugla – Bosna i Hercegovina

Predstavnik: Maja Sar (Maya Sar)
Pesma: Korake ti znam
Jezik: bosanski
Nacionalni izbor: interni
Nastup u Bakuu: Drugo polufinale (17)
Kladionice (Eurovisionodds.co.uk): 20. mesto, kvota 101.00
18. učešće: ESC istorija Bosne i Hercegovine

Miloš Hozda, ESCportal.cz
Ova pesma je za mene jedna dosadna balada. Znam da Maja ima veliki talenat, ali nikada neću biti fan njene pesme. Ovo je sporo, bez ikakve gradacije. Mnogima će se pesma dopasti, ali ja zadremam slušajući je.
Ocena: 2

Tanja Adnađević, biolog
Ne znam koliko ste čitali naše biografije, ali ja sam u svojoj napisala da ne volim balade. Pošto svako pravilo ima izuzetak i ja sam napravila jedan. Fenomenalan glas, odlična muzika i tekst. BiH-ovci su ovaj put perfektno izabrali. Svaki dodatni komentar bi bio suvišan.
Odličan: 5

Ervin Juhas, escXtra.com
Ja imam problem sa ovogodišnjom bosanskom pesmom. Lepa je ovo balada, to stoji, ali tokom cele pesme iščekujem da se nešto u njoj desi. Pesma se završi, i… ništa. Nalazi se u apsolutno istoj liniji na kojoj je počela, nema pomeranja ni na gore, ni na dole, sve je potpuno ravno. Maya ima jako lep glas, ali u ovoj pesmi čak mi ni to ne dolazi nešto puno do izražaja. Ona je mnogo simpatična i nadam se da će smisliti interesantan scenski nastup. Simpatičnost i redni broj koji je dobila su joj po mom mišljenju za sada jedini plusevi.
Ocena: 2

Dragana Minić, student
Mnogo mi se sviđa kod Bosanaca što svake godine šalju nešto drugačije na Evroviziju. Ove godine su se odlučili za Maju Sar, što me je oduševilo. Devojka zaista ima lep i prijatan glas. Milina je slušati. Međutim, da budem iskrena, očekivala sam malo jaču pesmu. Ova jeste lepa i nežna, ali nekako dosadna i uspavljujuća. Najviše mi se dopada muzika, naročito onaj etno momenat. Zvuči jako emotivno i čarobno, mada fali neka kulminacija, ubrzanje ritma ili pojačanje instrumenata. Ne kažem da je to neophodno, ali mislim da bi mi u tom slučaju pesma više odgovarala. U tekstu ima malo tuge, malo patetike, par zbunjujućih, ali i divnih stihova, puno ljubavi, emocije… Sve u svemu lepo, ali dosta toga fali da bi bilo odlično.
Ocena: 4

Imre Kles, ESCHungary.hu
Lepa balada iz Bosne i Hercegovine. Volim balkanske balade. Posle mnogo dosadnih i glupih pesama, ovo je nešto što je zanimljivo i ima iskrenu emociju, bez obzira što ne razumem reči pesme.
Ocena: 4

Prosečna ocena: 3.40

Nikola
Maja Sar je jedna divna cura. Njen predivan glas i emocija koju ova pesma nosi glavne su karakteristike koje krase ovogodišnju bosansku pesmu. Lagan početak sa klavirom kao njenim glavnim instrumentom osvaja od prvih taktova, zatim se priključuju gudači koji pesmi daju dozu dramatike, a tu je i posebna nota koja podseća na Balkan i melos koji nosi sa sobom. Jedna od meni najdražih balada i pesama uopšte ovogodišnjeg takmičenja. Bez imalo razmišljanja pesma zaslužuje najveću ocenu pre svega jer doprinosi reputaciji takmičenja, a time festival opravdava i svoj naziv – PESMA Evrovizije.
Ocena: 5

Fuad
Nadam se da se dobro zabavljate i da uživate u ovom svemu! Ono što sada vidite jeste razglednica iz naše zemlje. Za par trenutaka na velikoj sceni Kristalne dvorane pojaviće se Maja Sar, predstavnica Bosne i Hercegovine. U dvorani je sjajna atmosfera, svi izgovaraju „Maja, Maja”. Klavir je već postavljen na scenu, a tu je i Maja. Sada svi snažno stisnimo palčeve za Bosnu, jer slede naša tri minuta. Srećno Majo, srećno Bosno i Hercegovino!
Ocena: 4

Stefan
[TEATRALNOST – sličnost radnjama na pozornici, sračunatost na efekat, neprirodnost, udešenost, izveštačenost, afektiranost]
Pesma Korake ti znam mogla bi se svrstati u kategoriju intimnih balada i prijatna je za slušanje. Međutim, dosta toga mi deluje usiljeno u vezi sa ovogodišnjom kompozicijom Bosne i Hercegovine – od onog ipsilon u imenu njihove predstavnice, pa do veoma lošeg, patetičnog teksta. On je sastavljen od potpuno otrcanih stihova (da l’ će ikad lakše sve biti, il’ teže), a kulminacija besmisla odvija se u refrenu. Prvi stih glasi „Nemoj mi kvariti dan” (dakle, dan joj je lep), a naredni „nikad mi nije bilo teže”. Voleo bih da se Maja… pardon, Maya… opredeli da li joj je dan lep ili nikad teži. Od država koje će svoju pesmu izvesti na srpskohrvatskom jeziku, samo je Hrvatska uspešno izbegla zamku banalnosti kada je tekst u pitanju. Međutim, svu tu usiljenost stavljam na stranu kada treba da ocenim ovu pesmu. Jer: Majin glas je savršen, ženstven, prija. A ona je zaista šarmantna.
Ocena: 4

Marko
Je l’ se završila pesma? Ja zaspao, ponelo me. Prvi minut pesme mi je jako lep, Maja me uvodi u pesmu i obećava jednu muzičku gradaciju u narednih 2 minuta, međutim to se ne dešava. Ne mora svaka pesma ni biti dramatična, sa modulacijama, ali Korake ti znam me baš nije pogodila i očekivao sam više od BiH ove godine.
Ocena: 3+

Slobodan
Mogao bih da ćapim delove komentara Stefana i Marka. Razočaran sam ovogodišnjom pesmom naših komšija. Znate, ima ljudi koji su lepi, ali su sterilni – njihova lepota ne zrači, ne odaje to, i ne možete da ih upamtite. Tako je otprilike i sa ovom pesmom. Lepo, ali dosadno, ravno, obično, pri tom je sve nekako usiljeno – pre svega to izazivanje emocije i topline. Šteta… Promašena priča.
Ocena: 3

Prosečna ocena: 3.80

Sutra: Makedonija BJR

I ne zaboravite! Vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5!

httpv://youtu.be/v_fyisw2–M

41 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Objavom analize za Makedoniju, zaključujemo ocenjivanje bosanskohercegovačke pesme!

  Srednja ocena čitalaca iznosi 3.84.

  Ukupna srednja ocena za Bosnu i Hercegovinu iznosi 3.68.

  Hvala vam na saradnji i na komentarima. 😉

 • Jako ljepa pjesma (bas kao sve druge ex-YU drzavice ove godine). Maya ima super glas i mislim da ce ovo izgledat super na sceni u Baku. Samo malo nesto fali pjesmi… nedaje mi isti osjecaj kao Lejla, Lane Moje i Molitva… ali ipak, dobra je. Ocjena: 4

 • Предивна песма, предиван инструментал, предиван текст… Оцена – 5

 • Jako sam zavolela ovu pesmu, raznezi me svaki put, melodicna, topla, prava zenska, Maja predivna!
  Ocena: 5

 • Što se tiče vaše male rasprave oko Majinog teksta, mislim da Šveđanina, Holanđanina itd. baš briga za Majin tekst. 😀 Da li joj je dan bio lijep, pa joj ga on kvari, ili je već sroljana pa će joj ga pokvariti još više, nije bitno. 😀 Kad je Erik S. sa “fenomenalnim” tekstom” bio treći, dolazimo do zaključka da i KAD TE razumije cijela Evropa, tekst nema očigledno nikakvog značaja. To mene baš i ne oduševljava, ali ajde, istina, melodija je ta koja te prva osvoji ili ne.

 • Pesma koja je trebala da predstavlja BiH ove godine zavrsila je na slovenskom NF i tamo je odnela pobedu.
  Stvarno ne znam zasto su Dejan Kukric i nadlezni iz BHRT-a pozurivali Harija i Graju, da bi im na kraju otkazali saradnju i onda izabrali Maju.
  Meni se ona kao umetnica dopada, ali pesma nikako! 🙁
  Veoma mi je zao, ali mislim da cemo ove godine prvi put videti finale Evrovizije bez nasih suseda.

  Ocena : mrsava i slaba 2-

 • Bosna i Hercegovina – 2
  Zatekao sam sebe kako se teram da zavolim ovu pesmu. Medjutim ne ide mi. Ne dopada mi se instrumentalni deo, tekst me nije dotakao, cela pesma mi stvara osecaj dosade i nestrpljenja. Ni spot mi se ne dopada. Vise mi se svidjaju engleska i italijanska verzija. Mislim da bi bio plus kada bi je izvodila na engleskom.
  Kada su predstavljene sve pesme iz exYu mislio sam da BiH ima najmanje sanse za plasman u finale. Medjutim nakon izvlacenja zreba mislim da ima najvece. Nastupa pretposlednja, okruzena energicnim pesmama sa muskim izvodjacima (Slovacka, Norveska, Litvanija). Sigurno ce dosta odudarati i tako privuci paznju. Delovace kao oaza spokoja i emocija naspram scenskih efekata i napadnih koreografija kojima je okruzena. Bice tu klavir, lokne, duga haljina, nevin pogled. Maya ce igrati kartu na svoje ljupkosti, u polufinalu ocekujem efekat slican Yohaninom.

 • Na prvo slusanje me nije odusevila,cak sam i rekao da BiH mozda nece u finale.U pravu ste da je pjesma neupecatljiva,ali ono sto je “izvlaci” je tekst,koji mi se mnogo svidja. Ne znam da li mogu dati ocjenu(jer sam iz BiH),ali ako mogu,dajem 4+

 • Moja ocena je jaka četvorka… Pesma je lepa i ima par predivnih momenanta koji su me oduševili, ali opet u nekim delovima postaje, pa, dosadna… Od mene 4

 • Kad usporedim s odličnim pjesmama koje je BiH u prošlosti slala na Eurosong, onda je ovo blijedo i nepamtljivo….i na prvo, i na peto, i na deseto slušanje. Usudio bih se reći da je BiH ove godine najslabija karika od ex-Yu zemalja. Ipak, zacijelo ćemo imati prilike vidjeti ovu pjesmu i u finalu zbog odličnog ždrijeba u polufinalu, a i zbog toga što predstavlja BiH (a ne recimo jednu Belgiju ili Slovačku), što mi je drago ponajprije zbog same Maje Sar, koja mi se čini draga osoba. No ni uz najbolju volju, samoj pjesmi ne mogu dati više nego ocjenu: 2.

 • Lepa, neusiljena pesma… bogata i opustajuca melodija… BIH me nije razocara izborom, ali mi nije ni medju favoritima… zelim im srecu… ocena: 4-

 • Meni je ovo odlicno! Stalozena, emotivna, iskrena, prijatna, sjajna interpretacija, bez forsiranja glasa kakvo cesto dobijemo u baladama. Kvalitetna, opustajuca melodija koja kako tece dobija nove elemente, ali nema velike dramatizacije koja je potpuno nepotrebna i sto je meni jos draze, nema onih himnicnih tonova. Bosna je i ove godine zablistala sto se mene tice!

  Ocena: 5

 • @ MIKI BG,

  Upravo sam izračunao prosečne ocene za Italiju i San Marino. Zbog velikih obaveza često nisam u mogućnosti da u razumnom roku objavim konačne ocene, ali svako se sve to beleži i pre ili kasnije računa. 😉

  Takođe, verujem da znate da se prihvataju samo one ocene date 24h od objave. 🙂

  I još nešto – napravljena je mala ispravka u ocenama Islanda. Naime, ja sam greškom upisao ocenu 5 kod našeg drugara iz Češke, Miloša Hozde, ali je on u stvari dao ocenu 4, tako da ima nekih malih izmena u konačnoj oceni Islanda.

 • Neki ljudi tako dobro pevaju da i kad im das telefonski imenik da citaj(pevaju) to ce zvucati lepo. Maya Sar ima tako dobar glas da sam se najezio kad sam cuo ovu pesmu, iako nema izrazenijih skokova.

  Zbog toga ovoj pesmi dajem 5-, nije za pobedu, ali nije ni za poredjenje sa nekim vrlo bednim pesmicama na ovogodisnjem takmicenju koje ce 100% biti ponovljene u finalu.

 • Meni je ovo baš blijedo i neupečatljivo. Ne vjerujem da će imati neki zapaženiji nastup u Bakuu. Svaka čast Maji na prelijepom glasu, ali jako loša pjesma, po mom ukusu.

  Ocjena: 2

 • Jedna jako emotivna balada. Muzika je fantasticna, jako mi se svidja. Ipak , ova pjesma ima svoje minuse…Ocekujem da ce BiH uci u finale, ali nista vise od toga… Moja ocjena za Bosnu i Hercegovinu jeste 4.
  Ocjena: 4

 • БиХ наставља традицију са квалитетом, а надам се да ће поново уследити и добар пласман. Ова песма је тако божанствена и Маја је дивна певачица. Дефинитивно сам освојен… 🙂

  Оцена: 5

 • Za mene, jedna prosečna balada, nisam ništa naročito impresioniran i zato ću dati ocenu 3. Pitanje za urednike sajta, kada će biti objavljene zbirne ocene za Italiju i San Marino?

 • Jedna od najlepsih balada ove godine,naravno,uz srpsku i spansku!!! Pesma raste kao kvasac,ne bih reko da je ravna,i to ne raste onako neprirodno kao slovenacka pesma,vec spontanije,sarmantno,zenstveno,harizmaticno!!! Nisam siguran za plasman ove pesme u Bakuu (vrlo je nenametljiva) ali ljudi ce nadam se prepoznati sve kvalitete koje ova pesma donosi i poslati BiH u finale,sto im je kao i svake godine iz sveg srca zelim!!! Srecno BiH!!! Tako da ce moja ovogodisnja ocena za Bosnu i Hercegovinu biti – emotivna petica (5)

 • Posle Srbije i Slovenije ovo mi je najomiljenija Jugoslovenska pesma ove godine. Maja ima predivan glas, a takav glas i treba za ovogodisnju Bosansku predivnu baladu.. 🙂 🙂

  Ocena: 5

 • da budem iskren ovogodisnja pjesma koja nam dolazi iz bosne je jedna jako blijeda i monotona balada te se u njoj ne desava ama bas nista zanimljivo da bi jedna balada zavrsila uspjesno na eurosongu ona treba da ima mocnu muziku a pjevacica treba da ima glascinu al nazalost nijedno od toga nema ovogodisnja pjesma bosne i hercegovine sto se moje cjene tice ja bi dao 2 al posto sam ja iz bosne dajem 3

 • Kada sam prvi put cula ovu pesmu pomislila sam da je jakoooo dosadna i ravna. Posle jos par slusanja postaje mi malo bolja, prija mi u nekoj meri, prija mi zvuk klavira. Medjutim i pored toga i dalje ne bledi utisak da je ipak previse ravna do kraja, i da brzo izadje iz glave nakon zavrsetka..

  Ocena: 3+

 • Slažem se sa večinom komentara. Pesma ima lepu muziku i Maja veoma fino peva. Ali kako su već ovde rekli mnogi pesmi fali neka promena ritma ili iznenadjenje da bi probudila one koji zaspavaju.

  Moja ocena: 4

  Htela bih i ja da napišem svoje mišlenje o rečenici “Nemoj mi kvariti dan, nikad mi nije bilo teže”. Slažem se sa Milicom, u vezi sa sledećom rečenicom “Ti nisi živio sam u zlatu paukove mreže kao ja” mislim da je smisao ovaj: ona upravo uvidela kakav je bio njen život do sad i zbog toga se oseća loše. I on bi mogao napr. rečima izazvati da joj biće još gore”

 • ”Mislim da je pevačica htela da poruči da joj je svakako dovoljno teško i da ne treba niko da joj učini taj dan još gorim. Da, tačno razumem smisao rečenice. To što neko kvari njen dan, uopšte ne vodi do zaključka da je njen dan inače lep.”

  Milice, možda ću biti jedini koji će se složiti sa tobom. Nekako sam i ja tako shvatio taj stih. Potpuna umetnička sloboda, dodao bih.

 • U početku mi se nije sviđala, a sad mi je jedanod glavnih favorita 😀
  Ocjena – 5
  P.S. Moćna poslovica, sviđa mi se 😀

 • Mislim da je komentator Ervin Juhas slušao pogrešnu pjesmu. Možda “Nespretno” ili nešto slično jer je, ako niti u jednoj drugoj, upravo u Mayinoj pjesmi prisutan uspon (zadnji refren) i pad (dio sa flautom)… Čisto da se zna 🙂

  Maya je sa Y jer je tako potpisuju bh. mediji, a postoji i još jedna bh. pjevačica Maja (“Djevojačko prezime”), pa su vjerovatno zato odabrali da ne bi dolazilo da zabune 🙂

  Nije što je naša (a možda i jest), ali ova pjesma je jedna od rijetkih koja ima emociju, koja priča priču i koju izvodi jedna divna, lijepa i talentirana djevojka kojoj želim svu sreću. Dao bih 5, ali ćete reći da sam neobjektivan, pa eto 4.. 🙂

 • @ Milica

  Ценим мишљење, али се ипак не слажем са тобом. Никада не бих рекао “Немој ми кварити дан” уколико ми тај дан није леп. Бесмислена ми је следећа поставка: осећам се јадно, немој ми кварити дан.

 • Много ми се свиђа музика,али текст је могао да буде мало бољи,иначе све остало је невероватно добро….
  Свиђа ми се такође што поново певају на српском после 2 године певања на енглеском…
  Од мене 4 са малим +

 • Mislim da je pevačica htela da poruči da joj je svakako dovoljno teško i da ne treba niko da joj učini taj dan još gorim. Da, tačno razumem smisao rečenice. To što neko kvari njen dan, uopšte ne vodi do zaključka da je njen dan inače lep.

  Pesma je prijatna, emotivna, pevljiva, ali nema onu celokupnost motiva koji treba da se nađu u jednoj dobroj baladi. Tekst je lep, mada bi se dosta toga moglo popraviti. Ovo je jedna od onih pesama koje moraju najpre da se slegnu da bi se doneo pravi objektivan zaključak. Ovo je jedna od onih pesama za dušu, ali nije toliko ni duboka, ni upečatljiva, da bi se dugo pamtila i slušala. Ovo je jedna od onih pesama koje se meni trenutno dopadaju, ali ću se posle dve godine jedva sećati. Sve u svemu, vrlo dobro.

  Ocena:4

 • Odlično ste ju okarakterizirali 🙂
  Ja ću da s pravom popravim prosjek Mayi!
  Ocjena 5

 • Prosecna i dosadna pesna,no mislam deka pesnava ke bide eden od pobednicite vo vtoroto polufinale.

  Ocena:2

 • Izvinjavam se što nisam ocijenila pjesmu kada sam već komentirala.

  Dakle, mišljenja sam da pjesma “Korake ti znam” ima jednu od najljepših matrica ove godine na Eurosongu, a pojedini dijelovi djeluju jako, jako nježno pa bih tako izdvojila dionice u prvom dijelu kada intenzivnije krene muzika na klaviru, a posebno intstrumentalni dio u drugom dijelu pjesme. Mana ove pjesme jeste ta da će je rijetko ko pjevušit nakon prvog slušanja (nije dovoljno pamtljiva).

  Sjajna Maya, lijepa i ugodna muzika te ok kombinacija same pjesme: 4/5

 • BiH ima solidne rezultate na ovom prestiznom takmicenju,nijednom nisu propustili finale.Sarajevo moze da vidi svetla i zvuke Eurosonga,samo ako predstavnici budu Dino ili Hari,ili da oni urade kompoziciju za nekog novog mladog izvodjaca,jer na kraju krajeva nije bitan izvodjac,koliko je pesma.
  Mislim da je Maya dala pravu istinu u pesmi,dala je sebe.Tako je i u zivotu ako nekom pricas svoju tuznu pricnu,ili odmahnu glavom ili te ignorisu. Ja to necu uciniti,jer u mojoj je prirodi da saslusam svakog ko zavredi moju paznju,i pruzim ako ne materijalnu onda moralnu podrsku.Bosanci su jako skromni,cestiti i gostoljubivi,malo je takvih ljudi!
  Moja ocena je 3.

 • @ minana

  Izvinjavam se ukoliko sam vas uvredio svojim komentarom. Nije mi bila namera. Ipak, smatram da je podela zajedničkog jezika na srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski (…) čisto političko pitanje. Ono što je na Balkanu poseban jezik, to se u jednoj Kini ne bi smatralo ni dijalektom. Savršeno se razumemo.

  Odabrao sam naziv “srpskohrvatski” jezik jer on jedini, koliko znam, podrazumeva i obuhvata sve ove kvazi-јezike kojima govorimo. Možda je rešenje koje ste predložili pametnije. Razmisliću o tome.

 • Meni se pesma jako dopada. Balada je dobra i mislim da im je zagarantovan prolaz u finale kao i Srbiji i Sloveniji. Dok Hrvati i Makedonci moraju se potruditi kako bi usli u finale.

  Moja ocena za Bosnu: 5

 • Poštujem vaša mišljenja u vezi pjesme “Korake ti znam”, i s većinom se slažem. No, mislim da urednik Stefan nije ispao fer kada je spomenuo naziv jezika. Mogao je reći “na našim jezicima”, ili bilo kako drukčije, a ne na način na koji je to uradio. Ne želim pokrenuti neku veću raspravu sada, no zamolila bih da se svi zajedno suzdržimo takvih komentara kada se već ne možemo dogovoriti oko službenog naziva jezika (tj. jedni govore jedno, a drugi suprotno).

  Lijep pozdrav iz BiH i mnogo uspjeha vam želim u nastavku sezone.