2013. Kijev | Be Creative

Kijev, glavni grad Ukrajina, nakon samo četiri godine, ponovo je dobio priliku da bude domaćin 11. muzičkog takmičenja EBU za decu. Dečja pesma Evrovizije održala se 30. novembra u kijevskoj Nacionalnoj palati umetnosti „Ukrajina”, a 12 predstavnika država učesnica nadmetalo se za naslov najbolje dečje pesme.

Glavni grad Ukrajine je već treći put domaćin nekog muzičkih događaja koji organizuje Evropska radiodifuzna unija. Prvi je bio ’velika’ Pesma Evrovizije 2005. godine. Potom je Kijev dobio čast da bude i domaćin Dečje Evrovizije 2009. godine, a odgovorni u EBU i novi izvršni producent Vladislav Jakovljev (Vladislav Yakovlev) po treći put poklanili su ovom gradu ulogu domaćina, a po drugi put domaćina Dečje pesme Evrovizije.

Da svako takmičenje doživljava renesansu, uspone i padove, kritiku i pohvale, najsvežiji je dokaz upravo najmlađe evrovizijsko takmičenje. Usled nezainteresovanosti javnih servisa za učešće na ovom takmičenju, polako ali sigurno, počeo je da se osipa broj zemalja učesnica. Uprkos tome, svake godine uz veliki trud odgovornih, a kao odgovor na odustajanje pojedinih zemalja, zaintereseovale su se i neke druge zemlje za učešće na takmičenju, pa se broj od 12 učesnika, koliko je minimalno potrebno da bi se takmičenje uopšte održalo, teškom mukom održao.

Prethodne godine u Amsterdamu evropska javnost prvi put je pozdravila predstavnike Izraela, Azerbejždana i Albanije. „Dečjem Evrosongu” su se vratile Makedonija i Malta, dok je San Marino konačno dao svoj pristanak, s obzirom na to da su 2012. bili veoma blizu odluke o priključenju. Organizatori događaja, EBU i NTU (javni servis Ukrajine), najavljivali su da će 29. oktobra 2013. biti objavljena i 13. država učesnica i da se radi zapravo o njenom povratku na takmičenje. Nažalost, 1. novembra potvrđeno je da je to trebalo da bude Kipar koji je u poslednjem trenutku odustao.

Uprkos naporima da se takmičenje „oživi”, organizacija događaja tekla je nesmetano. Pored otkrivanja vizuelnog identiteta takmičenja i logotipa, radilo se i na osmišljavanju scenografije, a uvedeno je i nekoliko novina.

Slogan ovogodišnjeg takmičenja bio je „Be Creative” (Budi kreativan). Vladislav Jakovljev pojasnio je da je logo savršen simbol onoga što evrovizijsko takmičenje za decu ujedinjuje, a to su deca i njihov talenat. Sve to, zajedno sa komponovanjem pesama, uokviruje se u sloganu koji kaže „Be Creative”.

Maskota takmičenja i sastavni deo logotipa bio je „Pazlik”, razigrani čovečuljak sastavljen od slagalica ili pazli (puzzle). I sve je bilo upravo u znaku slagalice, pa čak i sama scenografija kojom su dominirali delovi slagalice, odnosno pazli, koji su visili sa plafona. Delovi iste forme našli su se i na podijumu, a pozadinu je činila bogata rasveta kojom su dominirali pravougaoni LED ekrani. Celokupan izgled scene je osmislio grčki dizajner Elijas Ledakis, koji je radio scenu i za ’veliku’ Evroviziju u Atini 2006. godine.

Pored maskote takmičenja, novina je i da tri najuspešnija takmičara dobijaju nagrade – zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, da je ograničenje dužine pesme ove godine povećano na tri minuta, dok je ranije limit bio 2 minuta i 45 sekundi.

Takmičenje se održalo u kijevskoj Nacionalnoj palati umetnosti „Ukrajina” pred oko 4.000 gledalaca. Voditelji, domaćini šoua, bili su Zlata Ognjevič, dobro poznata po nastupu na Evroviziji 2013. godine u Malmeu i Timur Mirošničenko, koji je već imao iskustva s Dečjom Evrovizijom koju je vodio zajedno sa Ani Lorak, predstavnicom Ukrajine u Beogradu 2008. Razglednice koje su najavljivale učesnike bile su koncipirane tako da su motivi i simboli država učesnica bili zapravo izrađeni od slagalica.

„Evrovizijska nedelja” u Kijevu protekla je pod velikom tenzijom jer su se u glavnom gradu Ukrajine održavale demonstracije zbog političke odluke ukrajinskih vlasti da ne potpišu sporazum o saradnji sa Evropskom unijom. Veliki broj nezadovoljnog stanovništva masovno je izašao na ulice, protestujući protiv takve odluke, a bivša evrovizijska pobednica Ruslana dala im je snažnu podršku, zbog čega je u poslednjem momentu i otkazala svoje pojavljivanje u interval nastupu.

Zanimljivo je da su organizatori odlučili da na ovom izdanju ukinu poludirigovan žreb i da producenti takmičenja određuju redosled nastupa. Zvaničan žreb za takmičarske zemlje održao se 25. novembra na svečanoj žurki dobrodošlice, upriličenoj za sve takmičare koji su u jednom delu večeri nasumično izvlačili redne brojeve nastupanja. Tako je predstavniku Švedske pripala čast da prvi nastupa, dok je takmičarski deo večeri zatvorila predstavnica Rusije.

Pesmama evrovizijske pobednice 2013, Dankinje Emeli de Forest, Anastasije Petrik i Zlate Ognjevič, ispunjen je interval nastup.

Tradicionalno, EBU je svim učesnicima dodelio zasluženih 12 poena. U glasanje se uključio i tzv. „dečji žiri” – sedam nekadašnjih pobednika ovog takmičenja glasalo je za svoje omiljene pesme, a u konačnom zbiru, njihovi bodovi vredeli su kao jedan glas. U ime „dečjeg žirija” glasove je pročitala Anastasija Petrik, koja je 12 poena dodelila Malti. Takođe, portparoli nacionalnih televizija učesnica nisu saopštavali glasove iz TV centara svojih zemalja, već direktno na sceni, što je bila još jedna novina na ovom muzičkom nadmetanju.

O pobedniku je i ove godina odlučila kombinacija glasova publike i stručnog žirija. Publika je mogla da glasa 15 minuta, a najviše se moglo glasati 20 puta sa jednog broja telefona. Njihovi glasovi dodati su glasovima stručnog žirija koji je svoju dužnost obavio tokom druge generalne probe.

Rusija, Malta, Belorusija i Ukrajina izdvojile su se na početku glasanja, tako da se pobednik među ove četiri države mogao i očekivati. Istini za volju, uz Gruziju, ove zemlje su pružile i najbolje, najsigurnije i najadekvatnije nastupe večeri. Na kraju glasanja i nakon sabiranja bodova, pobednički trofej ponela je Gaja Kauki sa Malte koja je sa pesmom The start (Početak) dobila najviše bodova od stručnog žirija i publike, osvojivši 130 poena. Bila je ovo prva pobeda Malte na jednom evrovizijskom takmičenju, koja je sa velikim oduševljenjem dočekana na ovom mediteranskom ostrvu.

Na 2. mestu našla se Sofija Tarasova iz Ukrajine sa 121 osvojenim poenom, dok je 3. mesto pripalo predstavniku Belorusije Ilji Volkovu, koji je sakupio 108 poena.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Malta Gaia Cauchi The start 130
02. Ukrajina Sofia Tarasova We are one 121
03. Belorusija Ilya Volkov Poy so mnoy 108
04. Rusija Dayana Kirillova Mechtay (Dream on) 106
05. Gruzija Smile Shop Give your smile 091
06. Jermenija Monika Choco factory 069
07. Azerbejdžan Rustam Karimov Me and my guitar 066
08. Holandija Mylène & Rosanne Double me 059
09. Švedska Eliias Det är dit vi ska 046
10. San Marino Michele Perniola O-o-o Sole intorno a me 042
11. Moldavija Rafael Bobeica Cum să fim 041
12. Makedonija Barbara Popović Ohrid i muzika 019