35 zlatnih pesama Beovizije

35 zlatnih pesama Beovizije: Oro

Edgar Dega (Edgar Degas) – Plesačice u ružičastom (Danseuses en rose),1880.

Pesma: Oro
Izvođač: Jelena Tomašević
Beovizija 2008.
Plasman: 1. mesto

Stefan Janjić

Sećam se svog ushićenja kada sam video Jelenino ime na listi učesnika Beovizije 2008, kao i razočaranja kada sam prvi put čuo pesmu. Delovala mi je neupečatljivo, a naročito mi je smetala ona instrumentalna rupa posle prve strofe. Međutim, razočaranje je trajalo samo do onog momenta kada sam Jelenu čuo kako uživo izvodi Oro. Svojim savršenim glasom ne samo da je zatrpala onu instrumentalnu rupu, već je od nje načinila Mont Everest! Iako Oro nema šablonsku strukturu strofa-refren-strofa-refren, niti poseduje refren u pravom smislu te reči, kraj pesme je veoma kreativan i smeo. Jer kada napišete tekst koji u sebi sadrži ponavljajuće “nunanej”, rizikujete da vas proglase budalom. Međutim, rizik se isplatio, a verujem da je upravo to bio deo pesme za koji su se i strani glasači “zakačili” i koji su bez problema mogli da pevuše čak i ako ne znaju ni reči srpskog. Nadam se da će Jelena dobiti priliku da nas ponovo predstavlja – njen glas je pravo savršenstvo.
Ocena: 5

Nikola Ljubisavljević

Ne mogu da se setim osećaja u meni dok sam je slušao u Sava centru, samo znam da je za mene bila jedan i jedini favorit. Ništa drugo i nikog drugog nisam video, niti dovodio u vezu sa pobedom na toj Beoviziji. Verujem u kosmičku pravdu koja je donekle ispravila nepravdu koja joj je učinjena 2005. godine. O Jeleni i njenim vokalnim sposobnostima suvišno je pisati, ali moram da pohvalim fantastično savršenu muzičku matricu Željka Joksimovića, Boru Dugića koji je svojom frulom obogatio ovu pesmu i načinio je vrlo mističnom, prepoznatljivom, kao i Jelenu za najjači vokalni deo “nunanej” od koje se svaki put naježim. Nego… U vezi sa tim delom pesme, setio sam se nečega – na svakoj od proba nastupa Srbije na Evrosongu u Beogradu, od ovog dela pesme bukvalno se tresla BG arena, a Jelena je dobijala najveći aplauz i povike. Šta više dodati? Orilo se Oro tih meseci u Srbiji.
Ocena: 5+

Milica Stanisavljević

Ne znam šta više da kažem o Jeleninom glasu što već million puta nije rečeno. Savršenstvo. Ipak, ova pesma, bar po mom mišljenju, definitivno ne može nadmašiti Jutro, pre svega zbog teksta. Mislila sam da Jutro ima nedokučiv tekst, ali ovde se ipak pokazalo da uvek može konfuznije i zamršenije iako ni sama nisam sigurna čemu to. Ocenu koju dajem dajem isključivo zbog Jelene Tomašević i njenog raskošnog glasa.
ocena: 5-

Đorđe Majstorović

PODSETNIK
Zanimljivo je da je Oro u polufinalu Beovizije zauzelo 2. mesto, iza pesme Zavet, sa osvojenih 19 poena (7 žiri i 12 publika). Naredne večeri, u finalu, neki drugi članovi žirija popravili su ovaj prosek, te je pesma Željka Joksimovića i Dejana Ivanovića bila apsolutni pobednik festivala sa maksimalnim učinkom – 12 žiri, 12 publika. U maju, u finalu Evrosonga, ova pesma je takmičenje završila na 6. mestu.

Eh… Koliko sam navijao da Beli jablan pobedi, toliko sam za nekoliko dana posle Beovizije zavoleo Oro. Odakle da krenem? Muzika, tekst, vokal? Bilo šta od toga da izdvojim, fenomenalno je. Jelena je definitivno moja omiljena srpska pevačica, ima fenomenalan glas koji je prosto milina slušati. Način na koji je otpevala ovu pesmu je odličan, i koliko god da se drugi pevači trude da je otpevaju, nikome ne ide dobro kao Jeleni. O nastupu u areni i podršci koju je dobila od publike, koja je zajedno sa njom pevala, ne treba govoriti – mogu samo da mislim kako se ona osećala kad smo se mi iza malih ekrana ježili na to. Evo zašto nije pobedila sa pesmom Jutro – da bi tri godine posle došla i predstavila nam OVO – Oro.
Ocena: 5++

Fuad Mustafić

Komentar koji sam poslao za pesmu Molitva, uglavnom je isti kao i za ovo evrovizijsko ostvarenje Željka Joksimovića. Proći će dosta vremena dok se bar slično ne pojavi na Evroviziji za Srbiju.
Ocena: 5

Gost rubrike: Milica Skenderović

Što se mene tiče, ovo je savršenstvo. Definitivno moja omiljena srpska pesma koja je učestvovala na Evroviziji. Da nismo prethodne godine pobedili, ko zna šta bi bilo. Jednom sam već napisala da mi je Jelena Tomašević naš najlepši vokal. A koja pesma mi je lepša, Jutro ili Oro, ponekad ne mogu da se odlučim. Fantastično.
Ocena: 5

Zdravko Trivić

Po mom mišljenju, Oro je zaista najbolja pesma Beovizije 2008. i sasvim zasluženo nas je predstavljala na Evroviziji, te bila odličan domaćin. Divne melodije, ova uspavanka suptilne kompleksnosti lako ulazi u uši i srce. Tekst i naslov pesme su pomalo nejasni, i meni lično se ne dopada pominjanje Vidovdana na kraju pesme, kao i Jelenin nastup na Beoviziji, ali to je sasvim sporedno. Na-na-na tekst uz ovakvu melodiju i Jeleninu interpretaciju zvučao bi jednako emotivno.
Ocena: 5

Slobodan Todorović

Bez obzira na to što je Marija sa Molitvom dovela Evroviziju u Srbiju, mišljenja sam da je Oro naša najbolja evrovizijska pesma! Čak i danas, posle skoro pet godina, u meni ume da izazove onaj isti osećaj “naježenosti kože”. Za razliku od Jutra, gde imam utisak da je sve nekako preterano, ovde je sve “u pravoj meri”. Muzika, tekst, glas, frula… Maestralno!
Ocena: 5+

Srednja ocena: 5.00

I ne zaboravite! Vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5!

httpv://youtu.be/daaRs6udkdo

25 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Podsećanjem na pesmu “Ponuda”, zatvaramo ocenjivanje pesme “Oro”.

  Srednja ocena čitalaca iznosi 4.75.
  Ukupna srednja ocena iznosi 4.87.

  Hvala vam na saradnji i na komentarima. 😉

 • Joksimovic daje najbolje od sebe sa Jelenom i to samo na Evroviziji, tako da je ovo jos jedna cista petica. Price o besmislu ili smislu teksta meni nije vazna, muzika je muzika, interpretacija interpretacija, da peva na nekom jeziku koji uopste ne razumemo, mogla bi i o kiselom kupusu, niakom ne bi smetalo.

  5

 • Neko će možda reći ovaj daj jednu te istu ocenu svima, ali pesme su same takve da se ne mogu oceniti nekom nižom ocenom i ovaj put 5… 🙂

 • Po mom mišljenju, najbolja pesma koja nas je do sada predstavljala. Tekst, muzika, Jelenin glas, instrumentalna deonica sve je savršeno uklopljeno i milina je slušati. Verujem da je Jelena te večeri zaslužila TOP 3. Ocena – 5+∞

 • Uh, dok slusam Oro, svaki put se setim tog huka Beogradske arene pre, za vreme i posle Jeleninog nastupa, kao i horskog pevanja publike… Bilo je epski i nesto neponovljivo… Oro mi se vise dopada od Jutra, prelepo je uklopljen sa melodijom, Jelenina interpretacija je bila bolja na Eurosongu nego na Beoviziji kao i nastup, sto je razumljivo. Jedina zamerka nasim predstavnicima je nijansa kostima koja je mozda bila previse tmurna, pricam opet o izdanju u areni… Sve u svemu, bez razmisljanja jedna velika petica (5)

 • Jedna od mojih recenzija:
  Kao autentičan primer poslužiće nam numera pod nazivom Oro, sa kojom je Jelena 2008. godine predstavljući Srbiju na tada u Beogradu, odžanom Eurosongu, zauzela visoko 5.mesto, gde upečatljiv efekat predstavlja sledeće- u uvodnom delu, baziranom na akordskom razlaganju, zvuk čembala(čembalo je stari istrument, koji predstavlja preteču klavira), uz pratnju ostinatnog ritma, (tipično za muziku perioda-renesansa-rani barok), odnosno, modalna instrumentalno-solistička deonica, , koja nastupa, nakon prve strofe, sa novom muzičko-tematskom misli, iskazanoj na fruli, vršivši, na taj način dvostruku funkciju -1) ostvarivanje kontrasta tematici iz prve strofe, 2)uvodjenje tematike, na kojoj će potom biti izgradjen refren-noseći deo kompozicije, koji, nastupa, nakon tekstualno, izmenjenog ponavljanja prve strofe.Na drugoj strani, Jelena kroz vokalno-melodijsku liniju naglašeno melizatičnog tipa, na jedan za područje Balkana autentičan, način pevanja, u potpunosti, dočarava reči teksta , koji time, što svojim sadržajem odslikava nadu jedne mlade devojke, utemeljenu na starom narodnom verovanju, da će na veliki srpski praznik Vidovdan, videti momka u kojeg je zaljubljena, -doprinosi uspešnoj realizaciji kompletne zamisli atmosfere kompozicje .
  Sjajno, samo ostaje identicna zamerka na Jelenino pevanje – TREBALO BI DA PORADI NA VOKALNOJ TEHNICI. SVE PEVA IZ VIKA, STO JE TIPICNO ZA AUTENTICNI ETNO ZVUK, ALI NE I ZA ETNO POP. TAKO, NA TRENUTKE DELUJE POMALO MLOHAVO I NEUBEDLJIVO. OTUDA I PREVELIKA KOLICINA TREME. SAMO TO JE DELI DA BUDE SAVRSENA, U RANGU MAJE ODZAKLIJEVSKE, MAJE NIKOLIC, MAJE MARKOVIC, KALIOPI.
  Ocena je 5 na 4, dakle 5.

 • @ Aca Srbin – Bravo za komentar gde opisuješ pravo značenje teksta pesme ”Oro”. To je to! Nema dalje. Suština pesme i svega oko nje. Aco, sad si se izvukao za Eimear. 😉 😀

 • Ova pesma ne moze da se poredi sa Molitvom, ona ima dosta etno elemenata i mislim da smo na Evroviziji 2008. godine Evropi pokazali nesto autenticno, a Jelena je to na najbolji nacin uradila.
  Ocena: 5

 • Što se mene tiće, najbolja pjesma koja je predstavljala Srbiju na Evroviziji, mnogo bolja i od “Molitve”. Koliko je na Beoviziji izgledala grozno, toliko je na ESC-u izgledala nikad ljepše 🙂 Ocjena 5.

 • Ja od pocetka shvatam tu pricu sa travkom, budjenjem na taj dan, snivanjem dragog, itd. ali me to ne fascinira.
  Svejedno, dao sam ocenu 5 a samo istakao da su mi neke druge Zeljkove, Jelenine i ESC pesme bolje.

 • Ова песма је једна од најбољих наши са Евровизије. И данас није заборављена, моја оцена чиста 5

 • ja ne mogu vjerovati da ljudi poslije 5 godina nisu shvatili o cemu pjesma govori
  nije kosovo nije knez lazar ni boj
  aca srbin je jako lijepo objasnio

 • Морам да оставим још један коментар. Приметио сам да се често помиње и ставља акценат на тај фамозни Видовдан у песми, али то нема апсолутно никакве везе са тада актуелном политичком ситуацијом, као што, изгледа, многи мисле. Цео текст песме је базиран на обичају и веровању везаном за травку видовчицу. Ко је са тим упознат, разумеће у потпуности и помињање класја, дела успаванке тј. ,,нунанеј”, као и чувеног Видовдана. Самим тим, текст апсолутно има смисла и заиста је прелеп!

 • Ocena: 5
  Lepa pesma, ali moram da priznam da ne predstavlja vruhnac, niti Zeljkov, niti Jelenin. Kod mene definitivno nije ispred pesama “Jutro”, “Lane moje” i “Molitva” ali ipak u sistemu ocenjivanja od 1 do 5, zasluzuje 5.
  Secam se da mi se nije dopao njen nastup na Beoviziji. Ne u smislu interpretacije vec prezentacije. Nije mi se dopala haljina, a pogotovo ona gigantska kika kojom sam bio zgrozen, Takodje, spominjanje Vidovdana na kraju pesme mi je suvisno i neopravdano.
  Sto se plasmana na ESC tice, mislim da je ostvareno sesto mesto apsolutni vrhunac. Bio sam pomalo i iznenadjen tim plasmanom u onako jakoj konkurenciji 2008.

 • apel
  nemojte komentarisati stvari u koje se ne razumjete,text itekako ima smisao
  ako je nekome nije razumljiv to ne znaci da je ne valja,pa ni pjesme milana rakica nisu razumljive ali se zato ide u skolu da se takve stvari nauce

  oro je vrhunac srpske muzike i najveci domet zeljka joksimovica, orkestracija je jednostavno carobna i podsjeca na muziku iz velikih filmskih epova iz 50-ih godina proslog vijeka,text pun emocije a jelenino izvodjenje prosto savrseno
  rezultat necu komentarisati jer ovakvo umjetnicko djelo i nije za festivala poput eurosonga,ORO je za legendu
  ocjena 5

 • Jos jedan etno mutant Zeljka Joksimovica. Tekst osim par fraza nema veze sa zivotom, melodijski vec na hiljadu nacina obradjena tema od doticnog. Pesma “Jutro” je vrhunac saradnje Joksimovic / Tomasevic. Vokalno Tomasevicka je uvek bez greske i respect za to. Nazalost za mene je ova pesma mesavina svega i svacega i nikako mi se ne dopada. Tako da jedva 2. Ocena 2

 • Сећам се објављивања листе учесника и чим се угледао Јеленино име, назив песме и Жељка као композитора, био сам сигуран да ће победити. Када сам чуо песму, још више сам веровао у то. Оно што су многи замерали овој песми, је део са ,,нунанеј”, али је мене то купило на прво слушање. Ко ју је заволео, заволео ју је одмах. Предиван инструментал, а и један од, мени, најлепших вокала, што смо већ хвалили. Било је јако лепо чути гласове у финалу, када се прво троје у потпуности поклопило код жирија и публике. Постаде Јелена тако као једини двоструки победник Беовизије. 🙂

  Верујем да бисмо са овом песмом победили претходне године. Био сам веома разочаран и изнервиран због пласмана у Београду и дан данас осећам мали жал, али оно што смо чули у Арени је било за невероватан понос! Један од најблиставијих тренутака које памтим на евровизијској сцени. Жао ми је што нисам присуствовао томе, али је осећај био неописив и када се пратило преко ТВ-а. Не желим да се враћам на ,,Јутро” и направде, али Јелена нема разлога да буде незадовољна када се све сумира. Исписала је предивне странице удела Србије на Песми Евровизије. Жељко је остављао утисак да је урадио нешто недовршено, зато ми је било драго када смо га поновили као представника, али Јелена и Марија су доживеле врхунац на овај или онај начин и не видим разлог да се то квари евентуалним поновним учешћем.

  Оцена: 5