35 zlatnih pesama Beovizije

35 zlatnih pesama Beovizije: Ponuda

Jan van Ajk (Jan van Eyck) – Portret Arnolfinovih (The Arnolfini Portrait), 1434.

Pesma: Ponuda
Izvođač: Marija Šerifović
Beovizija 2005.
Plasman: 7. mesto

Stefan Janjić

Mislim da sam jedan od retkih koji poseduju studijski snimak ove pesme u izvođenju Jelene Tomašević. Ponuda je kasnije dobila drugačiji (daleko blaži) tekst i drugog (daleko prikladnijeg) izvođača. Jelenin glas je savršen, ali je ovu pesmu na pravi način mogla da donese samo Marija Šerifović. Pesma svakako ne pali “na prvu”, ali strpljivijima donosi jednu izuzetnu priču, van klišeirane ljubavne tematike. Ponuda nudi energiju, pozitivnu drskost, stav! Pesma koja ima smisao, a uz to i najboljeg mogućeg izvođača.
Ocena: 5

Nikola Ljubisavljević

Ne mogu da kažem čak ni da mi je ovo bar jedna od omiljenih Marijinih pesama. Ne volim da je čujem, osim kad moram, kao sada. Mada, ni ne smeta. Slaba Beovizija, slaba muzička ponuda, slaba Marija. Ponuda nije ni nalik Molitvi ili nekim Marijinim drugim festivalskim pesmama. Ona je kao i uvek vokalno fantastična, ali pohvale bi se tu i završile.
Ocena: 3

Milica Stanisavljević

Ovaj nastup je definitivno bio Marijina generalna proba pred evropski spektakl koji je napravila koju godinu kasnije. Besprekoran vokal. Pokazala je da su njene glasovne mogućnosti na zavidnom nivou i da bi retko ko mogao da joj parira. Savršena interpretacija, ali je možda ova pesma ipak bila malo neozbiljnija za neki veći uspeh i slušanost. Pritom, zaista mi nije jasno zašto je baš ova numera dobila nagradu za najbolji tekst na ovom festivalu.
ocena: 4-

Đorđe Majstorović

PODSETNIK
Pesma Ponuda nije dobila poene od dva člana žirija, od ukupno osam koliko ih je 2005. godine glasalo. Takođe, i publika ju je ostavila bez poena. Međutim, bodovi ostalih članova žirija učinili su da se Marija sa 7. pozicije plasira na Evropesmu, gde je poene dobila od samo dva člana žirija iz Crne Gore, smestivši je na 18. mesto. Ipak, tekstopisac Rastko Aksentijević dobio je nagradu festivala Beovizija za najbolji tekst.

OK pesma, ali svi znamo da Marija može mnogo bolje od toga, što je i pokazala. Tad je još bila “sveža”, ne znam da li se toliko obraćalo pažnju na nju kao nekoliko godina kasnije. Evo meni prvom nije padalo na pamet da će možda ista ta Marija pose Ponude, dovesti Evroviziju u Beograd. Sve u svemu, ok pesma.
Ocena: 4-

Fuad Mustafić

Ne želim da upoređujem Marijine nastupe na Beoviziji, ali mogu samo da konstantujem da je i ovaj, prvi, bio dosta uspešan i pre svega dosta zapažen. Pesma Ponuda se i danas vrlo često može čuti putem radio-stanica, što je u stvari i glavni cilj festivala – stvoriti hit. Loša strana nastupa bio je vrlo neozbiljan stajling, na momente i smešan, te koreografija, koja je funkcionisala na principu – daj da ovo otpevam i da sačekam after party. O Marijinoj interpretaciji nemam pravo govoriti.
Ocena: 3

Gost rubrike: Milica Skenderović

Ova je pesma bila ujedno i sjajna ponuda za Evrosong. Buntovna, emotivna, vokalno savršena. Mislim da se Marija Šerifović odlično pronašla u ovoj pesmi, kao i da je nijedan drugi naš pevač ne bi mogao otpevati na ovako autentičan i pravi način. Još jedna u nizu pohvala sa moje strane. Takođe, smatram da još jedanput poslati Mariju da nas predstavlja ne bi bila greška. Ima glas na kome bi svaki iole dobar pevač mogao da zavidi. Što se mene tiče, i ova je pesma u ligi najboljih.
Ocena: 5

Zdravko Trivić

Nije potrebno niti poželjno porediti Ponudu sa Molitvom, ali Ponuda je miljama daleko od Molitve u svakom pogledu. Pesma melodijski škripi i u strofama i u refrenu, te sve zvuči vrlo neubedljivo i nekako nepovezano. Ipak, pojedini delovi pesme su interesantni, kao na primer uvod u poslednji refren. Marijina interpretacija je korektna, ali ne i najbolja.
Ocena: 2+

Slobodan Todorović

Užasno naporna, depresivna i na momente zastrašujuća pesma. Voleo bih da mi neko kaže kog je žanra ova pesma? Sve nešto iseckano, na prepad, agresivno. Teskt mi je tek posebna priča – društveno odgovorne poruke i pouke su mi uvek bile do beskraja patetične u pesmama. Nastup bez nastupa… Ako izuzmemo Marijin kvalitetan vokal, sve je do krajnosti odbojno.
Ocena: 1

Srednja ocena: 3.37

I ne zaboravite! Vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5!

Za pesmu “Ponuda” možete da glasate do sutra, do 20h.

httpv://youtu.be/fww6SEj-sZ4

14 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Podsećanjem na pesmu “Prava stvar”, zatvaramo ocenjivanje pesme “Ponuda”.

  Srednja ocena čitalaca iznosi 3.08.
  Ukupna srednja ocena iznosi 3.22.

  Hvala vam na saradnji i na komentarima. 😉

 • Zaboravio sam na ovu predivnu pesmu, kao shto je sluchaj sa apsolutno svim Marijinim pesmama. Bash mi je drago shto ste je doveli u 35 zlatnih pesama Evrovizije.
  Inace, sa stanovista melodijsko-harmonske komponente koja je daleko zanimljivije i kompleksnije zamisljena i uradjena, kao i sa stanovista teksta u kome na momente cak dominira meditativni momenat, kompozicija Ponuda je daleko vrednija od Molitve. Jedino mi se ne dopada jednostavan, kompjuterski aranzman u rnb stilu, a shto se interpretacije tiche – RESPECT.
  Samo da je aranzmanski pesma drugacije uradjena, tj. da su umesto kompjuterskog zvuka pesmu obukli u ziv instrumentarij, i da su obogatili malo ovaj rnb ritam bit, imali bismo mozda i najkvalitetniju Beovizijsku pesmu. U svakom slucaju, kvalitetnija je i ima vecu umetnicku tezinu od pobednicke kompozicije Jutro, kojoj sam poklonio 4 na 5, pa bez obzira na orkestracijske propuste, dacu joj
  5 na 4, dakle 5.

 • Ocena: 3
  Hm, za moj ukus preagresivno. Secam se da smo se pitali sta joj je, sto je toliko ljuta… Ne ocekujem takvu energiju na festivalu ovog tipa.

 • Muzika je zanimljiva, Marija je vise nego odlicna, ali reci cine pesmu tipicnom festivalskom i dosadnjikavom, imala je bolje pesme pre ove, a sa Molitvom ne moze da se poredi. Ocena samo zbog Marijinog vokala: 4

 • Дефинитивно једно од Маријиних слабијих издања. Потајно сам се надао да неће проћи оно гласање за 35 златних, да не квари, на неки начин, њен удео са ,,Молитвом”.

  Мислим да ретко ко памти овај наступ и песму. Имала је мало и среће, као и слабу конкуренцију, па се ,,провукла” и на Европ(ј)есму. Најважније је да је сада памтимо по њеном зениту и најбољем издању. 🙂

  Оцена: 2

 • Narodski receno zakucala ekser u zid. Meni je ova pesma sjajna. Vokalno fantasticno zvuci i prosto je Marija pojela pesmu. Teskt na momente ima fraze koje malo “paraju usi” ali nedovljno da bi umanjilo ocenu. Pitanje je kako bi ovo proslo na Eurosongu ali to nije bitno, bitno je da je pesma dobra. Nije ni poenta da se svakom svidi. Maro naklon i odlican 5. Ocena 5