35 zlatnih pesama Beovizije

35 zlatnih pesama Beovizije – Lista favorita

Kako je brzo prošlo trideset pet dana muzičkog putovanja kroz istoriju festivala Beovizija! Sada je vreme da saberemo naše zajedničke utiske o zlatnim pesmama festivala kojeg više nema. Naša mala, ali odabrana ekipa sa brojnim posetiocima sajta svakodnevno je sricala utiske za svaku od pesama ponaosob. Prateći abecedni redosled naziva pesama, komentarisali smo ih, ocenjivali, družili se, a usput nadam se i naučili nešto o istoriji slikarstva jer su nas Zdravko Trivić i Stefan Janjić počastili svojim poznavanjem materije i “primorali” da uz lagane muzičke note ponešto i naučimo o slikarima i njihovim delima, a koji su pratili priču svake pesme ponaosob.

Kako jednom reče naš domaćin na ovom sajtu, Slobodan Todorović, Finis coronat opus – stara latinska poslovica nam kazuje da je kruna svakog dela – njegov završetak. Tako ćemo i rubriku “35 zlatnih pesama Beovizije” završiti rezimeom i objavom naše liste favorita. Hvala Vam svima što ste svoje doživljaje podelili sa nama!

Dakle, svakoga dana komentarisali smo po jednu pesmu, davali smo i ocene od 1 do 5. Zbrajale su se prosečne ocene uredništva sajta i čitalaca pa se delile sa dva. Kao što smo mogli i da pretpostavimo, u nekoliko slučajeva proseci su se poklopili. Tada je na višu poziciju postavljena ona pesma koja je na Beoviziji bila uspešnija u krajnjem plasmanu. U tim malim dvobojima, pesma Hajde cico Ognjana Radivojevića pobedila je pesmu Ane Nikolić Bili smo najlepši, zatim pesma grupe Negativ Prava stvar iznad je Ponude Marije Šerifović. U trećem duelu našli su se grupa Zana sa pesmom U život kockam se i Blagoslov za kraj OT benda. Naravno, svi znamo da je OT bend na Beoviziji bio uspešnije plasiran stoga i dobija blagu prednost nad grupom Zana.

Pogledajmo kako izgleda lista favorita:

35 zlaznih pesama Beovizije - Rang-lista

Dakle, ubedljivi pobednik ovogodišnjeg izdanja rubrike “35 zlatnih pesama Beovizije” je Marija Šerifović sa prosečnom ocenom 5. Ubedljivi favorit i uredništva i čitalaca. Molitva nije dobila ni jednu slabiju ocenu od ove maksimalne. Još jedan znak da smo te 2007. godine svi zajedno doneli pravu odluku na Beoviziji što je krunisano evropskim muzičkim tronom u Helsinkiju.

Srebrna medalja ili vicešampionsko mesto pripada Jeleni Tomašević kojoj nije bilo suđeno da sa pesmom Jutro ode na Pesmu Evrovizije.

Bronza ili treće mesto osvojila je takođe Jelena Tomašević koja nas je sa pesmom Oro vrlo uspešno predstavljala na domaćem terenu, na beogradskom Evrosongu 2008. godine.

U TOP 10 našli su se i: Toše Proeski Čija si?, Bjuti Kvins Zavet, Negativ Zbunjena, Leontina Zamisli, Maja Marković Nije nam se dalo Flamingosi Ludi letnji ples i Lazarica Ivane Jordan.

Ako uzmemo u obzir školski primer, devet pesama ima “odličan” uspeh, vrlo dobar 11 pesama, dobar uspeh imaju 14 numera, a dovoljan samo dve pesme. Dakle, raduje nas – nije bilo ponavljača.

Ako uzmemo u obzir samo ocene čitalaca prva trojka ne bi se menjala, dok bi po ocenama uredništva pesme Oro i Jutro zamenile mesto. I TOP 10 prema oceni čitalaca doživelo bi neke promene pa bi se tako na toj listi našla i pesma Nevidljiva Ane Cvetković (16. mesto na zbirnoj listi) dok bi sa liste ispala Maja Marković.

Slaganje postoji i oko najlošije plasiranih pesama: Jelena Karleuša sa pesmom Moli me i Danijel & Milica sa numerom Hejter nalaze se u oba slučaja na dnu tabele.

Kada bismo izračunali srednju ocenu uredništva sajta, matematika kaže da bi ove 35 pesme dobile srednju ocenu 3,76. Čitaoci su bili malo tvrđeg srca: prosečna ocena svih njihovih prosečnih ocena je 3,71. Još jedna vrlo dobra ocena. Međutim, kako smo svi zajedno učestvovali u ovom projektu, kada izračunamo srednju ocenu svih srednjih ocena, kalkulator pokazuje 3,73. Dakle, školskim jezikom – festival Beovizija, a na osnovu naših 35 zlatnih pesama Beovizije, dobija ocenu vrlo dobar (4).

Još par zanimljivosti:

 • pesma Maler Blah Blah benda je na našoj ukupnoj listi završila na baksuznom 13. mestu.
 •  u top 10 naše liste nalaze se po dve pesme sa Beovizije 2004, 2006, 2007. i 2008. i po jedna iz 2003. i 2005. Drugim rečima, najveći hitovi ispevani su na Beoviziji 2004, 2006, 2007. i 2008, a slede ih 2003. i 2005.
 • ako uzmemo u obzir celu listu najuspešnija Beovizija je 2006. jer se na listi našlo čak sedam pesama iz te godine. Slede 2007. i 2009. godina sa po šest pesama, dok su ostale Beovizije (2003, 2004, 2005. i 2008.) bile predstavljene sa po četiri pesme. Dakle, ne može se reći da je ijedna Beovizija bila neuspešna ili da nije iznedrila par hitova.

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Dodao bih još jednu zanimljivost – Ana Nikolić na listi ima tri pesme, dok po dve pesme imaju Marija Šerifović, Jelena Tomašević, Negativ i Ivana Jordan.

 • Mnogo mi je drago sto sam bio deo ovog divnog putovanja, na kome sam stekao utisak da je Beovizija iznedrila oko 15-ak izuzetnih pesama.
  MojIh top 10, izgleda ovako:
  1) Tose, 2) Maja Nikolic, 3) Slobodan Trkulja, 4) Mira Skoric, 5) Ivana Selakov, 6) Negative ( Prava stvar ), 7) Marija Serifovic ( Molitva ), 8) Ivana Jordan ( Lazarica ), 9. Jelena Tomasevic ( Oro), 10) Maja Markovic.
  Zelim da dam jedan predlog. Moze li?:) Hocemo li do vrednovanja pesama koje ce se predstaviti na ESC2013, malo komentarisati one koje su bile u trci da nas predstavljaju u periodu od 2010. – 2012. godine. Licno, mnogo, ali mnogo bih voleo da cujem misljenje sto urednistva, sto citalaca, ESC fanova, jer u narodu, bilo je mnogo oprecnih misljenja, sem mozda Zeljkove pesme – Nije ljubav stvar.:)

 • Meni je najžalije što se nije našla pesma Ja znam da ti me ne voliš među top 35. To je Majina najbolja pesma sa svih Beovizija, bolja i od Kad ti treba koja je bila u izboru…
  Uz Molitvu i Jutro, najkvalitetnija pesma koju smo mogli čuti na festivalu.

 • Честитам на сјајном одабиру победника! 😀 Очекивао сам да ће прво троје бити ,,Молитва”, ,,Јутро” и ,,Чија си”, али да неће баш ,,Молитва” победити, а камоли имати савршен просек. Драго ми је и што је ,,Оро” добио скоро идентичну оцену као и ,,Јутро”. Нешто сам имао утисак да није толико добро прихваћена. Разочарали су ме слаби пласмани песама из 2006. године. 🙁 Било је баш доста песама из те године и уживао сам у подсећању на њих, а нисам приметио да су добијали овако слабије оцене. Изненадила ме је и строгоћа у оцењивању многих песама, али ми је баш занимљиво да гледам ове резултате. 😉 Мислим да би просек мојих оцена био далеко, далеко већи од генералног просека.

  ,,Ципела” је једина победничка песма која није у првих 10, а ,,Завет” најбоље пласирана која није победила. 😉

  Још једном, свака част на сјајној рубрици! Надам се да се ускоро дружимо сличном приликом. 🙂