Evrovizija 2013

Estonska pesma za Malme je “Et uus saaks alguse”

Pobednik festivala “Eesti laul” i 19. predstavnik Estonije na Pesmi Evrovizije je Birgit Igemel. Ona će u I polufinalu 14. maja otpevati pesmu Et uus saaks alguse, odlučila je publika svojim glasovima.

Javni servis Estonije (ERR) i nacionalna televizija (ETV) okončali su svoju potragu za ovogodišnjim evrovizijskim predstavnikom. Ona je otpočela protekle godine, raspisivanjem javnog konkursa za prijavu pesama i zainteresovanih izvođača. Na konkurs je pristiglo ukupno 157 pesama, a profesionalni žiri je izabrao najpre 20 finalista.

U okviru dve polufinalne večeri, održanih u Talinu 16. i 23. februara, izbor je sveden na ukupno desetoro izvođača koji su imali priliku da ponovo nasupe večeras u finalu koje se održalo u koncertnoj dvorani “Nokia” u Talinu.

Finalisti “Eesti laula” ove godine bili su:

 1. Rolf Rolsalu (Rolf Roosalu) – With u
 2. Lisi Koikson i Sereme (Liisi Koikson & Söörömöö) – Üle vee
 3. Rasmus Rendve i “Facelift Deer” (Rasmus Rändvee & Facelift Deer) – Dance
 4. Elina Born – Enough
 5. grupa “Pihja-Talin (Põhja-Tallinn)” – Meil on aega veel
 6. grupa “Kirsikud (Kõrsikud)” – Suuda öelda ei
 7. Birgit Igemel (Birgit Õigemeel) – Et uus saaks alguse
 8. Tele i Tuli i Ula (Teele & Tuuli & Ula) – Ring the alarm
 9. grupa “Vini Pu (Winny Puhh)” – Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti
 10. Grete Paja (Grete Paia) – Päästke noored hinged

Pre izvođenja svake pesme, estonska televizija emitovala je posebno osmišljene video-razglednice koje su najavljivale predstojeći nastup. Razglednice kreirane pod temom Welcome to Estonia (Dobrodošli u Estoniju) imale su cilj da na satiričan način predstave kako to stranci vide i doživljavaju Estonce.

Kao i u polufinalima, i u prvoj rundi glasanja odluku o dvoje superfinalista doneli su stručni žiri i publika u jednakom odnosu. Tako je od 10 finalista izabrano dvoje:

 • Birgit Igemel (Birgit Õigemeel) – Et uus saaks alguse
 • Grete Paja (Grete Paia) – Päästke noored hinged

U drugoj fazi takmičenja, pravo da odluči o novom predstavniku Estonije na Evrosongu dato je samo publici koja je svojim glasovima odlučila da je estonska pesma za Malme Et uus saaks alguse koju izvodi Birgit Igemel.

Na ovaj način, Estonija je dobila 19. predstavnika na Pesmi Evrovizije koja će nastupom u I polufinalu 14. maja pokušati da nastavi uspeh prošlogodišnjeg predstavnika Ota Leplanda.

ESC Serbia čestita Estoncima i želi im mnogo sreće na takmičenju u Malmeu

httpv://youtu.be/zgms4gp-gss

Oznake